-
strani jezik za prvasa
jesu li vas pitali na upisu koji jezik ce uciti dijete? nas nisu.
a ja sam u dilemi jer ege uci engleski vec 3 godine i ne znam da li da mu upisem engleski u skoli pa da ide od pocetka (bojim se da ce mu biti dosadno) ili da upisemo neki drugi jezik a eng da nastavi uciti izvan skole?
vidim da ivar moze talijanski fakultativno, to mi je super
-
Osoblje foruma
nismo mogli birati, engleski uce od prvog, njemacki dobiju u cetvrtom.
a ovo s talijanskim jos nije sigurno. na roditeljskom smo se predbiljezili za eksperimentalni program (novi udzbenici koje je pisala mama ucenika iz te skole i nudi se besplatno predavati) ali tek trebamo saznati jesu li dobili dozvolu ministarstva za to.
-
pitali su nas, i ja sam izabrala opet engleski.
Čini mi se da bi mu bilo too much da uz karate ide u prvom razredu na još jednu vanškolsku aktivnost, a ne želim raditi rupu u eng. Uz to mislim da mu neće biti dosadno jer ako ne idu (a ne idu) po istoj knjizi onda ionako ne uče iste stvari. Bit će druge priče, druge pjesmice ...
-
Nisam napisala mogli smo birati eng/njem/franc.
Francuski je oduvijek jako jak na školi, i postižu dobre rezultate. Tako da nas za par godina čeka teška odluka njem/ francuski.
-
Nekad daju izbor, onda nakraju zbog slabog interesa oduzimaju taj izbor i svi uce isti jezik - tako je kod nas bilo prosle godine. Mi smo izabrali njemacki al kako su ukupno 3 djece izabralo taj jezik, nisu mogli oformiti grupu, pa svi uce engleski.
-
kod nas nema biranja. od prvog engleski, u drugom i talijanski, u trecem ide informatika.
-
kod nas u školi engleski obavezno od prvog, a izborni (izabrali smo) njemački.
-
Kod nas je engleski od prvog , a u četvrtom još
biraju između njem i talijanskog.
-
iskreno, mislim da će mu biti dosadno jer vidim kaj oni rade u 1. razredu. katastrofa! jasno mi je da program mora biti prilagođen i onima bez ikakvog predznanja, ali sve se svodi na učenje par životinja, boja i puuuuno bojanja. Luka nije nigdje učio engleski nego je znao samo ono kaj je pokupio doma, pa mu je ipak bilo dosadno. a da ne pričam o djeci koja su došla sa solidnim predznanjem...dobro, sigurno puno ovisi i o učiteljici...
-
Šimun uči engleski dvije godine i to će ostati izvannastavna aktivnost, a u školi smo izabrali njemački. Kako uz školu i engleski ide i na plivanje tri puta tjedno, nisam sigurna da sam ispravno postupila. Bojim se da sam malo pretjerala, ali povratka nema.
Pri odluci me vodila sljedeća logika: kako engleski uči dvije godine nisam htjela da se dosađuje na nastavi u školi. Osim toga, htjela sam da što ranije započne s učenjem drugog jezika. Jedino me odabir malo muči, jer osobno oduvijek imam neku averziju prema njemačkom, ali on je nema, a sada ćemo zajedno učiti :D
-
Nama su ponudili samo engleski. Ema engleski uči već dvije godine i mene je malo strah da će joj biti u školi dosadno.
Nego mi se sada dvoumimo da li da nastavi u školi jezika i dalje engleski ili da ju prebacimo na talijanski a da engleski nastavi samo u školi.
Šta vi mislite?
-
I mene muči isti problem. Lana uči već dvije godine engleski u Školi za strane jezike, a sada u 1. razredu dobila je ponovo engleski (nemamo izbora, škola na selu,samo jedan razred.....). I ja se bojim da će njoj biti dosadno, ne znam kaj da napravim. Čekam da počne škola pa da razgovaram sa učiteljicom engleskog.
I naravno, Lana i dalje želi učiti engleski u Školi stranih jezika - to bi joj bila 3. godina učenja.
Ne znam, stvarno..... Ima li tko kakvih iskustva?
-
Ne znam ja mislim da će bar pola razreda biti u istim problemima. Kod Adriana su skoro svi klinci išli kao i on 2 godine prije. I ako učiteljica bude imala malo razumjevanja a vjerujem da hoće, onda će im sigurno biti zanimljivo.
Gledala sam knjige klinaca koji nisu išli po istim knjigama i to su sasvim druge špriče i druge riječi. Oni ionako u ovoj fazi uće igre, brojalice isl, pa ne može im to biti dosadno. Bar se nadam 
Meni se onda čini bolje uz engleski u školi dijete upisati na drugi jezik nego na 3 stupanj. Uostalom pretpostavljam da su išli po istom programu i to su bili P1 i P2, P je preschool. P3 nema koliko znam, nego počinje prvi školski.
Mi nismo u nekoj dilemi jer uz školu ove godine ionako još ima karate i jahanje, pa bi dodatni jezik bio previše Mene više privlači glazbena, a to će pričekati drugu godinu
-
Budući da je ovo moje područje, možda vam malo olakšam odluku.
Ako je dijete učilo engleski u vrtiću svakako je poželjno da nastavi u 1. razredu u bilo kojem obliku.
Najbolje bi bilo da nastavi tamo gdje je i stalo sa školom stranih jezika, ipak ne morate se bojati da će mu i u redovnoj nastavi stranog jezika biti dosadno jer se preschool tečajevi u načinima rada, knjigama koje se koriste uvelike razlikuju od đačkih stupnjeva (naravno, puno ovisi o učiteljici, ali i o učenicima, uvijek ima onima kojima je sve lagano i koji se uvijek dosađuju, a na učiteljici je da ih dodatnim materijalom zaposli)
Koliko znam, više imam prakse na đačkim tečajevima, vrtićanci se ne susreću sa pisanom rječju, ne čita se i ne piše, u 1. razredu se počinje, pa 1. diktati, testovi...to će im sve biti novo.
U mojim grupama dolaze djeca sa predznanjem i bez, roditelji se često pitaju ova pitanja koja i vas muče, no nakon par nastavnih cjelina razlike među djecom se gube. (ipak, vaša će djeca uvijek biti u prednosti u odnosu na onu koja nisu prije učila, ali to je sada preširoka tema...)
A i puno djece uče paralelno i u redovnoj nastavi i u školi stranih jezika, budimo realni i da ga slušaju svaki dan ne može biti previše...
I još ovo moram reći, najveća greška što roditelji rade je kad se prekida kontinuitet, npr dijete uči od vrtića do 4. razreda i onda prekida jer je u redovnoj nastavi dobilo engleski (e tek se sada vidi ta razlika o kojoj pričate između djece koja su učila i one koje nisu)
mnogi imaju osjećaj da se u učenju stranog jezika stvari ponavljaju, npr boje i brojevi...da, ponavljaju se , pitanje je samo na kojem nivou, u vrtiću se uglavnom uče izdvojene riječi, tu i tamo kratke rečenice, u 1. razredu će te boje koristiti u rečenici, pa i znati napisati, u 5. će objasniti zašto više voli plave hlače od smeđih, u 6. će reći da kad bi majica bila plava češće bi je nosio i slično...karikiram
you got the point 8)
al odužih
-
zaboravih...neke škole za strane jezike koje drže nastavu vrtićima, imaju praksu držati nastavu i u susjednoj osnovnoj školi baš radi kontinuiteta...
tak da klincima ostaje i ista učiteljica-profesorica, i oni samo nastavljaju tamo gdje su stali u vrtiću
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma