Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Porod na Sv. Duhu

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Porod na Sv. Duhu

Evo i moje price s poroda na Sv. Duhu. Svoje Zlato rodila sam 26.06. na carski iako sam bila kao i vecina ovdje velika zagovornica prirodnog poroda. Citave dane sam provodila na ovom forumu citajuci vase price, educirajuci se i pripremajuci se za prirodan porod. Imala sam kontrakcije svako malo, a slabe i nepravilne koje bi ubrzo nestajale. Svaki drugi dan sam isla na preglede na Sv. Duh i uvijek ista prica. Prenjela sam svoje Zlato 11 dana i zadnji dan su me ostavili u bolnici (Sv. Duh) da prenocim i sutradan ako se nista ne pokrene INDUKACIJA. Bila sam otvorene 2 prsta vec 2 tjedna. Citavo popodne i noc sam presetala, moleci dragog Boga da trudovi krenu sami od sebe da ne moram na indukaciju, medjutim nista. U pola 4 ujutro su me digli, prvo ctg, zatim brijanje i klistir i u predradjaonu. Prvo su mi stavili bromilu u ruku, a zatim u pola 5 su mi aplicirali gel (za smeksavanje kosti grlica maternice) i cekanje. Trudovi su odmah poceli, ali lagani i nisu me boljeli. Bili su nejednakog razmaka i intenziteta. Zbog gela sam morala lezati 2 sata, a zatim sam se setala. Bila sam sama u radjaoni, no ubrzo se pocela puniti. Razgovarale smo, izmjenjivale iskustva, bodrile jedna drugu da izdrzimo. U pola osam su me pregledali, nikakav pomak, pa su mi odluculi dati drip. Nisam nista rekla protiv dripa jer sam i ja zapravo htijela da to sve cim prije zavrsi. Nakon dripa poceli su pravi puno jaci trudovi koji su se poceli ujednacavat i bolit. Setala sam citavo vrijeme nebih li se cim prije otvorila. Oko 9 je dosla vizita koja je zakljucila da sam se otvorila jos 2 prsta (znaci 4) i odlucili su mi prokinuti vodenjak uopce se ne posavjetovavsi samnom. Vec su mi ga prokinuli kad sam shvatila sto se dogadja. Kad sam pitala zasto, dobila sam odgovor da ce sada porod ici puno brze i da sam do 12h gotova. Naravno prikopcali su me nazad na drip. Wow :D Ja presretna, (prvorotkinja sam) zovem muza da dodje jer sam ja brzo gotova, i neka ponese loptu. Suprug dolazi, sa svojim i mojim roditeljima, donjeli mi loptu, malo sam popricala s njima, oni malo s doktorom i doktor im je rekao da sam do podneva gotova. Kad je iscurio drip, ja skakucem po lopti, trudove sada lakse podnosim (jer nemoram vise lezati) i iscekujem. Lopta mi puno olaksala trudove. Drzala sam se za rub kreveta, stavila krpu koju su mi dali na loptu (jer mi je stalno curila plodna voda) i skakutala po njoj. U 12 dolazi doktor da me pregleda. Nista! I dalje na istom. Zene koje su dosle poslje mene, jedna po jedna je odlazila u radjaonu, a ja i dalje na istom mjestu. Nova doza dripa i ponovno apliciranje gela. Sad vec postaje JAKO bolno i zbog toga jer ne mogu setat nego moram lezat zbog dripa i gela. Mojima su u 12h kad su pitali za mene, rekli da sam za 2h gotova. Trazim epiduralnu, jel su bolovi nemoguci, i naravno, nema epiduralne vise, ravnatelj bolnice zabranio! Trazim da mi daju bilo sto protiv bolova i nude mi analgetik. Naravno prihvacam, malo mi se vrti od njega, ali bolovi ni najmanje ne oslabljuju. Tjesim se s time jer su opet rekli: „Izdrzite jos malo, za 2 sata ste sigurno gotovi“ Oko 20h moji su vec posizili od brige i mole doktora da mi da epidurlnu, da cemo platit! Odmahne glavom i suti. Moji to shvacaju kao nemoze. I tako je to trajalo...do 22:00 navecer. Trudovi su bili neizdrzljivi, bez ikakvog razmaka, jedan za drugim vec satima, povracala sam, nisam mogla ni poruke procitat od bolova. Pokusavam se koncentrirat na disanje za vrijeme trudova, radim vjezbe opustanja, ali nista ne pomaze. Suprug je bio izvan sebe, molio me da izadjem na kratko, samo da me vidi, medjutim ja nisam imala snage pomaknut se. Svi koji su dosli u predradjaonu poslje mene vec su se odavno porodili, samo sam ja ostala. Vise nisam ni imala snage pogledati jesam li sama ili je dosao netko novi. Dolazi doktor i kaze jos jedan drip, a ja: "Niste normalni, to bi bio vec 4 drip, nesmijete mi toliko dripa davati, vodite me na carski, nemogu vise to izdrzati". On kaze da ce se posavjetovati pa ce se vratiti. Eto ga nazad sa citavom gardom doktora, pregledavaju me jedan po jedan, i to u najjacim trudovima. Boli za umrijeti, molim ih da me pregledavaju u onoj pauzi od 10-20 sek kad je jacina truda izmedju jednog i drugog malo slabija, medjutim doktor odgovara da mora vidjeti kako se maternica steze u trudu. Ja im govorim: "tu sam od pola pet ujutro, od onda me peru trudovi, dobila sam vec 2x gel, 3xdrip, a otvorila sam se samo 2 prsta citavo to vrijeme. Sad sve i da se u sljedecih pola sata otvorim do kraja, ja vise nemam snage za izgon" Kad je doktor cuo da sam tu od pola 5 poludio je. Zar nije ni pogledao moj karton? Zakljucak: HITAN CARSKI. Zovu anesteziolioga. Osjecam olaksanje jer ce uskoro sve zavrsiti. Neznam kako ni zasto ali pustaju mi supruga nakratko unutra, on me bodri da izdrzim jos kratko, da je uskoro sve gotovo. Pita me dal zelim da ide samnom na carski, odbijam jer ni sama neznam sto me ceka, a i uopce nisam u stanju razgovarati niti sam ga pola toga cula niti razumjela sto mi je govorio. I tako u 23h me sele u drugu salu. Anesteziolog mi objasnjava proceduru dok priprema spinalnu. Molim ga da ucine sve za moje Zlato da sve bude u redu, on kaze neka se nista ne brinem, da niti jedna od inekcija nemoze nasteti mojoj bebi. Daju mi spinalnu i nakon par minuta ne osjecam nista od visine grudi pa nanize. Popuno budna i svjesna svega oko sebe. Trudovi kao crobnim stapicem nestaju i sve je divno i krasno. Doktor i anestezilog me vode koz citavu proceduru, sve mi objasnjavaju sto rade. Sad me rezu, sad rezu posteljicu, sad su dosli do glavice, beba ima gustu crnu kosicu, smijemo se jer komentiram kako nisam bezveze svakodnevno imala zgaravicu. Pa objasnjavaju dalje: sad ce joj polako izvuci glavicu pa idu ramena i rukice, pa evo i trbuscica, fino je bucmasta, trbuscic joj je pun, nece tako brzo biti gladna, evo i nogice, opa dugacka je, i evo je, samo da prerezemo pupkovinu (moje Zlato vec dreci-a ja se rastapam od srece) i mozete zagrliti svoju kcer. Sve je trajalo otrpilike 5-10 min. Kad sam ju vidjela rastopila sam se totalno. Najljepsa beba na svijetu. Zagrlila sam ju, izljubila i onda su ju odnesli. Rekli su mi da joj je apagar 10/10 i bila sam presretna. Onda su mi savjetovali da si malo odspavam, da se odmorim dok me oni sasiju i izvade posteljicu i pristala sam, ali pod uvjetom da mi jos poslje pokazu bebu jednom. Dali su mi neku pikicu i zaspala sam na 40 min, kad sam se probudila, sve je bilo gotovo i vec su me vozili u sobu. Tamo su mi jos jednom donjeli moje Zlato na par min i nakon toga sam zaspala. Drugi dan kad su nosili bebe na dojenje i nisu mi donjeli moje Zlato, htijela sam svisnut od jada. Kad sam pitala zasto, rekli su mi da se prvo moram oporaviti od carskog poroda nekoliko dana, pa da cu tek onda kad cu moci normalno hodati i brinuti se za sebe da cu onda dobiti dijete. Bila sam uzasnuta jer sam pod svaku cijenu zeljela dojiti i objasnila sam im to i koliko mi je vazno da je beba uz mene pa je sestra pozvala doktora koji me pregledao i dao odobronje da me vec isti dan probaju ici iz kreveta i da sutradan mogu dobiti bebu na dojenje. Medjutim nisam bila zadovoljna i trazila sam ju da mi ju daju odmah. Neznam ni sama kome moram zahvaliti na tome ali tu istu vecer su mi ju dali na tri sata. Nisam znala kud bih od srece. Nakon sto sam ju citavu ispregledala i divila joj se nekoliko minuta, ponudila sam joj prsa i ona je pocela sisati kao da je to sasvim normalna aktivnost koju cini vec mjesecima. Nisam znala jel ima sto za vuci i bojala sam se da je ostala gladna jer ja jos nemam mlijeka, pa sam svoje strahove podjelila sa sestrom koja je bila jako susretljiva. Stisnula mi je grudi i iz njih je pocela curiti nekakva vodenasta tekucina, a ona je zakljucila samo: „najela se!“ Bila sam presretna i pitala ju odmah dal oni bebe jos dohranjuju i sa cime. Objasnila mi je da dohranjuju one bebe cije majke ne doje ili nemaju mlijeka, one koje imaju premalu porodjajnu tezinu i one koje pokazuju da su gladne i to iskljucivo sa cajem. Molila sam ju da mojem Zlatu ne davaju nista, da bih ju zeljela iskljucivo dojiti, i ako u medjuvremenu bude gladna, da cu se rado izdojiti ako je potrebno. Na to mi je rekla da imaju toliko zahtijeva da neznaju vise ni sami sto da rade. Da mi nismo ni svijesne koliko oni posla imaju i koliko im je tesko. Jedna nece dojiti uopce, druga, nema mljeka, treca zahtijeva iskljucivo dojenje, ova hoce dohranu ali samo sa (kršitelj koda)om, ova druga hoce samo sa (kršitelj koda)om, jedna hoce samo izdajati, ali ne i dojiti, a druga hoce dohranu sa cajem i jednostavno njih je tamo 3 na 50 beba i nemozeju svaciju zelju ispuniti. Razumijela sam ju, i suosjecala s njom, ali ipak nisam odustajala od svoje zelje. Neznam jel me poslusala ili nije, ali kad god su mi donjeli moje Zlato, uvijek je bila gladna ko vuk. Jako mi se svidjelo na Sv.Duhu jer su stvarno jako cesto donosili bebe i bebaci su po nekoliko sati ostajali sa nama. Moj oporavak je bio jako brz. Vec drugi dan sam hodala bez problema, a nakon 6 dana, po izlasku iz bolnice sam bila kao nova. Kao da nisam ni rodila. A kamo li na carski. Cure koje su bile samnom u sobi nakon poroda i koje su rodile vaginalno, bile su u gorem stanju od mene. Zbog savova nisu mogle ni sjediti, jele su na lezecki, s teskocama i mukotrpnim bolovima su nosile svoje bebace kad ih je trebalo umiriti, a ja...bez problema. Nisu mi se mogli nacuditi. Rez mi je mali, tanki, vodoravni skroz nisko, pa mogu nositi sto god zelim i kupace bez ikakvih nedoumica. Konci su bili resortabilni (neznam dal je to prava rijec) pa mi ih nisu morali vaditi, a oporavak brži od vecine djevojaka koje su rodile vaginalno. Beba mi je izgledala prekrasno, nimalo nije bila izmucena, bez ogrebotina i modrica koje su zadobile bebaci od cimerica koji su morali proci kroz porodjajni kanal. Da sam to sve znala prije, ne bih se mucila prirodnim porodom. Znam da svaka žena individualna i da svakoj porod protjece drugacije, ali kad se odlucim za sljedece dijete ja definitvno idem na dogovor za carski.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Porod na Sv. Duhu

Drago mi je da je sve zavrsilo najbolje moguce u datim okolnostima

Citiraj Zlato prvotno napisa
    Beba mi je izgledala prekrasno, nimalo nije bila izmucena, bez ogrebotina i modrica koje su zadobile bebaci od cimerica koji su morali proci kroz porodjajni kanal.
    Na pocetku price si spomenula da si se puno educirala, tako da mi je zaista cudno cuti jednu ovakvu izjavu :? Jer, manje vise je vec opce poznata stvar da je djeci prolaz kroz porodjajni kanal nuzan, jer se tada otpustaju razno razni hormoni koji im trebaju, i da je carski kud i kamo stresniji djetetu - zbog tog nedostatka hormona, prenaglog izlaska na svijet itd..

Takodjer mi nikako ne idu u istom kontekstu "ogrebotine i modrice" i "vaginalni porod". Jer to sto ti spominjes se ne bi trebalo desavati u normalnom vaginalnom porodu. Otkud djetetu ogrebotine od vaginalnog poroda? :?

Citiraj Zlato prvotno napisa
    Da sam to sve znala prije, ne bih se mucila prirodnim porodom.
    Vjerojatno si htjela reci "ne bih se mucila vaginalnim porodom", jer ovo sto su oni tebi radili nema veze s prirodnim porodom. Carski je cak vrlo vjerojatan u datim okolnostima. Forsirati tijelo, koje nije spremno za porod, gelom i dripom ce vrlo vjerojatno zavrsiti carskim. Rijetki su porodi koji u tim okolnostima zavrse vaginalno.

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Čestitam ti na zlatu...
    dobro su te namučili
    kad ne puste da priroda ide svojim tokom

početak tvoje priče podsjeća na moju, i mene bi vjerojatno inducirali,, ležala sam jednu noć u bolnici, ali sam dobila trudove, i sve je završilo puno bolje nego kod tebe i manje više prirodno (bez dripa)

ne kužim, osim što si prenjela (a i to je uvijek dvojbeno) nisu imali nikakvog razloga za indukciju?! nisi spominjala niti vodenjak, ili loši ctg, visoki tlak...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Yasmin, hvala ti, ne, nije bilo nikakvog posebnog razloga za indukaciju. Ctg je bio u redu, tlak je bio u najboljem redu, plodna voda u redu. Razlog za indukaciju su naveli tih 10 dana sto sam prenjela iako sam napomenula da se tolerira 2 tjedna, doktorica me je savjetovala da ona nebi riskirala (iako neznam sto tocno? nisam pitala) i da je beba velika i zrela za porod i da smatra da treba ici van kako nebi doslo do komplikacija sad na kraju, posto je citava trudnoca bila uredna i posto je sve bilo u najboljem redu do sada. Da sam znala sto me ceka, nikad ne bih pristala na indukaciju, medjutim citajuci razna iskustva induciranih poroda s ovog portala, vecina je prosla bez ikakvih komplikacija.
    Anchie76, posto sam bila velika zagovornica prirodnog/vaginalnog poroda, dijelove o carskom porodu sam nekako uvijek preskakala (kao i dio o raznim mogucim bolestima- jednostavno nekako slozis u svojoj glavi da se to nece bas tebi i tvojem djetetu dogoditi), bila sam uvjerena da cu roditi prirodnim putem a ne carski i nije me zanimao.
    Beba od cimerice je doslovno bila izgrebana po licu (kao da ju je macka izgrebla), bas mi je bilo zao malog andjelcica. Drugi andjelcic je imao hematom na glavi u blizini oka velicine marelice. Jednostavno u mi se sazalili andjelcici mali kroz koje su sigurno muke prosli dok su izasli kroz uski porodjajni kanal, a sigurno ih je boljelo. Sve u svemu bila sam potpuno uvjerena da cu roditi vaginalno, bez ikakvih problema, no nazalost nije ispalo tako. Na kraju ipak nisam bila razocarana u sebe jer nisam uspijela, ec ponosna jer sam to sve prebrodila i ipak na samom kraju dobila prekrasnu djevojcicu. Dakle svim samouvjerenim majkama preporucam da procitaju i literaturu o carskom ma koliko bile uvjerene da se roditi vaginalno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zlato... fakat mi je drago da je kod vas sve prošlo u najboljem redu, ali carski ipak nije nešto što bi trebalo naručivati.

Sama sam prvo dijete prenijela 14 dana. Rodila sam bez indukcije iako ne mogu reći prirodno jer su mi prokinuli vodenjak. A ni epi nisam izbjegla. Ali bez imalo pretjerivanja, Petra je bila savršena - nikakvih hematoma, ogrebotina na njoj nije bilo niti sam ih vidjela na ostalim bebama (a bilo nas je tada 6 mama u sobi, sve bebe rođene vaginalno). I bila je sva super, najljepša u rodilištu: oči odmah širom otvorene, bistrog pogleda, nimalo smežurana i zgužvana - ma prekrasna! Cimerice i ja smo se oporavljale - kako koja, ali sve smo pred odlazak kući bile vrlo pokretne, naročito dvije višerotke koje nisu bile rezane.
    Miha se rodio par dana prije termina i nije baš bio prelijep, no to je obilato nadoknadio već nakon par dana. Isto nije imao nikakvih ogrebotina niti modrica. Bila sam u sobi s dvije "carice" koje nisu bile tvoje sreće i dojenje kao i sve ostale aktivnosti su ih poprilično iscrpljivale. Ja sam imala sreću da me nisu opet rezali i odmah iza poroda bila sam ko nova.

Kolegica ima troje djece. Prvo na carski, drugo dvoje vaginalno. Njezino iskustvo je da je carski puno puno gori i od njega se puno teže i duže oporavljala.

Ponavljam, stvarno mi je drago da je tvoje iskustvo tako dobro i da je sve prošlo u najboljem redu, ali preporučila bih ti da se prije no što se odlučiš za naručeni carski bez stvarnih indikacija još dobro, dobro informiraš pa tek onda odlučiš želiš li zaista ponovno na carski.

Osobno NIKAD ne bih odabrala carski bez doooobrih indikacija.

Nemoj ovo shvatiti kao napad. Napisala sam ovaj post zbog cura koje porod tek čeka i koje bi zbog tvog iskustva mogle steći jako krivi dojam o tome što ih čeka i koje su im opcije.

da ne misliš da mislim loše

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Jasno, svaka je zena individualna. Ja nasrecu sam dobro proslo, netko drugi mozda nece. Takodjer ima cura koje su nakon aginalnog nakon 3 dana kao da i nisu rodile. Meni je trebalo 6 itd... Ja sam samo iznjela svoju pricu vise zbog toga da cure znaju sto ih ocekuje na sv. duhu, nego zbog dizanja carskog. I da usput, tko god da se priprema na sv. duh, obavezno nosite svoje spavacice, jer oko njihovih su se cure skoro potukle. Bilo ih je premalo, a cure su ih cesto uzimale po nekoliko komada jer pogotovo prvi dan-dva bi ih stalno zakrvalile.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno RE:

Drago mi je da je sve dobro proslo. Nije bitno da li si rodila na carski ili vaginalno, bitno je da je sve dobro zavrsilo.

Ja sam iskusila samo carski s epiduralnom i imala sam jako dobro iskustvo.

Zalazem se da svaka zena ima pravo na izbor kako ce roditi i grozno mi je sto u nasim bolnicama zenama ne daju to pravo. Kao opravdanje traze postojanje "medicinskih indikacija". Nazalost, puno se doktora ne slaze sta u to spada. Po meni je i zelja zene da rodi na odredjen nacin jedna od medicinskih indikacija. Odnosno, njeno pravo na odabir.

Inace, nadam se da ce se stvarno i izgraditi ovo privatno rodiliste na Sv.Duhu, tamo se valjda nece desavati da mrcvare zene satima i dripom, da bi se tek kada i dijete ugroze udostojali izvesti carski.

Rency avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Joj sve citam i sva sam se spalasila eto ja kasnim vec tjedan dana i znam da nisam za indukaciju a nemam pojma sta me ceka sutra u bolnici
    Zlato drago mi je da je kod tebe na kraju proslo sve kako spada i da je s bebicom bilo sve super
    ja sam totalno izgubljena zbog svoje situacije jel je slicna Zlatinom pocetku otvorena prst vec zadnjih tri tjedna

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •