Mamma Juanita je prošla obuku za prenatalnu i postnatalnu doulu, više o detaljima može napisati ona sama ili Saradadevii (ja ne znam detalje).
Moja ideja je da se na ovom topicu, bez da se iz toga povlači bilo kakva kasnija obaveza, jave žene koje bi voljele biti postnatalne doule. Čisto kao nekakva anketa.
Saradadevii je možda negdje opisivala koje su uloge postporođajne doule, ne mogu sada naći, ali moja fikcija je otprilike (koja je možda totalno kriva):

- da prije poroda kaže majci "da, ako osjećate laganu bol svakih 5 min. iako je 8 dana do termina, vjerojatno je porod počeo"
- da pomogne tati dok je majka u bolnici, da savjetuje i pomogne kako da se roditelji nose sa tim teškim razdobljem, kako da prevladaju situacije na koje naiđu i u kojima se ne snalaze (npr. ako osoblje razdvoji majku i bebu zbog fototerapije, da ih upozna sa njihovim pravima u tom slučaju i mogućim djelovanjem takvog razdvajanja na bebu)
- da pomogne majci kad dođe iz bolnice
- da pomogne prematati bebu
- da se pobrine da i majka nešto jede u tim danima
- da joj pomogne otuširati se/ući u kadu
- da ode po kruh i mlijeko
- da pomogne majci oko dojenja
- da joj kaže "draga ovo nije za zafrkanciju, morate zvati patronažnu ili ići liječniku" (npr. visoka temperatura)
- da je odveze liječniku i pričuva bebu
- da joj kaže bolne bradavice prvih dana su normalne, ne trebate trčati u bolnicu
- da joj pomogne razmasirati nastalu kvržicu u dojci i da joj kaže da to definitvno nije razlog za crne misli
- da joj kaže da 1,5 mjesec ležanja u krevetu definitno nije normalan oporavak od epiziotomije, da porazgovara s njom (možda treba otići ginekologu ili je stvar psihičke prirode)
- da podigne bebu ako plače, a majka je npr. u wc-u ili se pere kosu
- da u prvim danima odu zajedno u šetnju, ako majka nije sigurna da se skroz fizički oporavila
- da pomogne majci nabaviti literaturu iz tema koje je interesiraju
- da bude na raspolaganju na telefon 24h/7dana
itd.

Eto, ako ima tko neka se javi, i možete pisati (nastaviti na ovaj moj popis) - što bi po vama još bila uloga postnatalne doule.