Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: Odgoda!?

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Odgoda!?

ne znam opce kaj da napravim :/

isla sam danas konacno upisat oskara u skolu (vise o tome zakaj bas i/ili tek danas na nekim drugim topicima), bili na testiranju kod psihologa i da skratim - preporucili su mi odgodu :shock:

mislim da kilometar ovih :shock: :shock: i pol kilometra ovih ne bi bio dosta da iskaze kak se ja osjecam

sad sam u komi jer sam uvjerena da sam milion posto za sve ja kriva zbog toga jer ga ja iz nekih svojih uvrnutih razloga tipa sad je fensismensi furat klince logopedu ni nakon dijagnoze u suvagu nisam otpeljala k logopedu (ZNAM da sam trebala, al hebi ga - nisam, ubicusesamanetrebatemevi)

tip (psiholog u skoli) tvrdi kako on treba odgodu zato jer mu je dijagnosticirana dislalija (ne cuje neke glasove) i kako ga to samo moze ubedirati jer u skoli ne bude mogao pratiti nastavu, sve bude krivo zapisivao i bla kenj truc
    a s druge strane mi veli, znate on ce mozda cijeli zivot biti takav (ne znam na sto je mislio, valjda na to kak oskar ne koristi mozak kad treba odgovorit na neko pitanje, nego mlati bez veze sam da nekaj mlatne) pa zapravo ne mozemo biti sigurni

i odkanta me
    i kaze sad cu nazvat skolski dispanzer pa vi odite jos jednom kod doktorice pa vidite s njom

/#"&!/($%!"/($
    da poludis
    3 dana prije skole

i sad ja uopce ne znam jel bu moj kokos isao u pon. u skolu

sutra ujutro sam nas narucila kod privatne psihologice da mi napravi procjenu pa cu onda vidjet kaj cu

popodne idemo u skolski

pa cu onda, kad sve stvaim na hrpu vidit kaj cu

mislim, fakat mi je bed da nejde sad u skolu.. kaj ce on radit jos jednu godinu u vrticu???
    vec je cvilio danas cijelo jutro kak on nece u vrtic i kak hoce u skolu

a s druge strane, ne zelim da se muci i da nam svima bude traumaticno... pa ako mu je potrebna ta jos jedna godina, onda nek ostane doma... i cpr, vodicu ga kod logopeda cijelu godinu

s druge strane, cure mi vele da se to moze isparviti u mjesec dana vjezbe... zao mi je onda da ga ne upisem ako dislaliju mozemo tak brzo rijesiti

ne znam
    poludicu

cijelo popodne - svaki put kad otvorim neki topic na skoli dodje mi da se rasplacem

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ma bezveze, moja Lara ima dislaliju i normalno ide u školu. Mi logopedu idemo godinama, pa neke stvari uopće ne ispravlja. Mala od frendice umjesto r govorila je l i tako je naučila i pisati (liba, plijatelj....). Ispravila je to doslovce za mjesec dana. Dobro je da kreneš logopedu i kod upisa priložiš potvrdu.
    Ne sekiraj se, Mukice, sve će biti ok
    Žurim na posao, pa mi je post malo zbrčkan.

Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

mukice, to tek SAD veli psiholog???!!!

ja bih na tvom mjestu HITNO kod Tanje Sever (priv. psiholog) - ona je skroz o.k., i sigurna sam da ce dati ispravnu dijagnozu. Nama je skolsko dispanzerka rekla da moje dijete nije za skolu jer je nezrelo (hiperemotivan) - to na temelju JEDNOG kratkog i preopsirnog pregleda - a na kraju prvog razreda je odlikas i voli skolu. Njemu je problem prepisivanje s ploce zbog prostorno-nesto-motoricko-nesto (i ima probleme s grafomotorikom, nije disleksija ni disgrafija, al je na dobrom putu prema takvoj dijagnozi) i T. Sever je to sve lijepo napisala u svom izvjestaju, i na kraju tro-stranicnog izvjestaja je napisala popis prijedloga za rad s mojim dijetetom u razredu. Uciteljica je procitala, i primila je te savjete kak treba (svaka joj cast, hvalim ju stalno ). Ako trebas broj, javi

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Muki, ne znam kaj da ti velim. Meni se čini (ali ja sam laik) da bi mu možda bilo gore da sada nakon svih priprema ne ide u školu, nego da ide. Dijete će ti pasti u bed. Moje je mišljenje da ga daš u školu, a odmah sada poduzmeš sve što treba da mu maksimalno olakšaš (konzultacije s psihologom, logopedom i drugim stručnjacima). Ja bih tako napravila, a ti se svakako savjetuj s još nekom stručnom osobom.

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

meni se prema ovome što si napisala ne čini da ima razloga da oskar u ponedjeljak krene u školu. i djeca s dislalijom, disleksijom i diskalkulijom idu normalno u školu. drugo je pitanje teškoća s kojima se mogu susresti, ali uz dobru suradnju s nastavnikom i paralelnim vježbama kod logopeda vjerujem da se može postići jako puno i svesti poteškoće na minimum.

da ne spominjem djecu kojima je takva dijagnoza postavljena kad su već krenula u školu.

ne znam, meni se čini da bi za vas oboje veća šteta bila odgoda još godinu dana. navijam da oskar u ponedjeljak ipak krene...

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

bas zaguljeno, mukica. :/
    ali ja bih svakako potrazila jos drugo misljenje.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Polako Mukice, odi do psihologice s kojom si dogovorila i nadam se da ces nakon toga biti pametnija.
    Ja mislim da se s njim moze paralelno raditi i ako ide u skolu, a ako je uboo i dobru uciteljicu koja ce imati razumijevanja za pocetne teskoce, mislim da ne bi trebao imati velikih problema.

Polako pocnite rjesavati dio po dio.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mukice, znam kako ti je - takav sam šok prošla kad nam je vrtićka psihologica negdje 1. 5. ispalila da je Daniel za specijalnu školu (zbog ADD-a).
    Nemoj uopće razmišljati da ne ide - uvjek ima vremena za odustati. Dešava se da se djeca upišu prerano u školu (oni koji su trebali dobiti odgodu, ili su bili granični) i to se ustanovi nakon par mjeseci, dijete se ispiše i krene slijedeće godine.
    Samo vidi s vrtićem kako možeš ostaviti mogućnost da se O. vrati tamo. A logopedi čuda čine, kod nas je problem u disgrafiji, nakon mjesec dana ne samo da je počeo čisto dobro pisati slova, nego i čitati, a satovi s logopedicom su nakon 2. puta postali mir i tišina bez WC-a, snackova, vode i sličnih distrakcija.
    Samo hrabro i napad na svim frontovima!
    Inače su i mom D. na fizijatrijskom pregledu (na kojem je završio jer ne zna skakati na 1 nozi ) napisali da ima dislaliju a on se jednostavno prenemagao i glumio malu bebu jer su ga valjda inspirirale sve one bebice na vježbama. Inače govori tako da bi ga mogla zaposliti za sinhroniziranje crtića. Kako se očituje Oskarova dislalija? Ovo što si napisala sam shvatila kao smetnje sluha - je li imao problema s 3. mandulom ili ušima?

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Samo ti njega daj u školu, meni se čini da taj psiholog i nije nešto...
    kad kaže možda će cijeli život biti takav?! pa dijete jednom mora krenuti...

i samo jedna priča u kojoj se možda nađeš, a možda i ne...

moja kuma od rođenja imaa prilično oštećen sluh, na jedno uho ćuje samo 30%, a na drugo oko 70%
    išli u suvag...predložili da ju dovode tamo u 1. razred...mama se izborila da ide u redovnu školu, nije joj bilo lako, nije bila odlična, možda niti vrlo dobra, no problem je više bio u predrasudama učitelja, a i neka djeca ni su baš bila prijateljski raspoložena, dans je inžinjer grafičkog dizajna

sretno!

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja pretpostavljam da je i problem u tvojoj zakasnjeloj prijavi, ti si njima dosla tri dana pred pocetak skole, knjige vec narucene i stigle, razredi formirani.... kome se to da mijenjati.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mukica, to je samo preporuka. TI njega mozes upisati u skolu. ako stignem, napisat cu danas malo o nekim stvarima tipa mijesanja slova, dislalija i disleksija, lijevog i desnog i opcenito tih raznih "poteskoca u ucenju"; uglavnom procitah nesto pametno pa da podijelim. samo sad ne stignem.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    mukica, to je samo preporuka. TI njega mozes upisati u skolu.
    samo da ne zakasni, danas je zadnji dan upisa.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovak
    bila sam kod psihologa i odlucila
    zenska je s njim provodila testove potpuno razlicite, a ipak dosta slicne (opsirnije) od onih kod skolskog psihologa

i... NE BUDE isao u skolu!

zasto?

iz vise razloga:

1. danas sam dok je zena radila s njim imala priliku vidjeti koliko mu je koncentracija slaba i kako umjesto da rjesava zadatak zijeva okolo, pa mu se pisa, pa ga svrbi nos, pa ga zuljaju cipele, otprilike svake 3,5 minute izmisli nesto... gle mama ovu krastu, koju krastu (od kraste ostala samo tockica) ma znas ono kad sam se porezao i te fore...

2. prilikom rjesavanja zadataka kada treba precrtati nesto on vrlo precizno precrta, ali su te linije neprecizne... mislim pogodi oblik, al to izgledao kao da je Melita crtala

3. zena mi je rekla da on u pricipu MOZE u skolu, ali da cemo se napatiti iz gore navedenih razloga i da bi nam cijela godina mogla biti traumaticna te ako sam spremna na to neka ga upisem

4. ja na to nisam spremna - meni je ovaj cas skroz dosta drame i trauma i nemam snage jos i za to... ako se ne mogu 100% dati oskaru, mislim da fakat nije fer prema njemu da forsiram da ide u skolu bez obzira na to sto cijela forumska generacije ide

5. ja bi u cijeloj toj prici bila sama, bez podrske sa strane, tipa kad nemres vise velis muzu aj ga ti preuzmi jer cu ja poludit... a potpuno sam sigurna da ja to ne bi mogla izdrzati i da bi na kraju i za njega i za mene bilo puno vise stete nego koristi

6. imat cemo dosta vremena bez stresa i laganini obavit sve sto treba kod logopeda pa ce mu i ste strane biti lakse...

7. malo je kukao da nece on u vrtic jer ce biti najstariji pa sam mu rekla da je to bas super i da bu sad glavna faca u vrticu sto mu je odma izmamilo osmjeh na usne pa se nadam da ne bude problema

eto

ima toga jos, al eto to su glavni razlozi
    dakle, brisemo Oskara s popisa prvasica!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja cu ipak napisat koju, mozda nekome bude nesto znacila.

Ne znam odakle bih zapravo posla, pa cu od onog sto i meni predstavlja problem. A to je lijevo i desno. Ja to recimo nisam nikad naucila kako treba. Znaci te rijeci ne povezujem sa smjerom. To je doslo vjerojatno jer podjednako upotrebljavam obje ruke, a kad sam bila dijete cesto su me “poducavali” kako je desna ona ruka kojom jedem ili pisem. Ali kako sam mogla i jesti i pisati i jednom i drugom rukom taj sam pojam povezala s obje. NIKAD me nemojte pitati kamo treba skrenuti ako se nadjete samnom u autu. Sigurno cu pogrijesiti.

Ako malo razmislimo, pravila kad je sta desno, a kad lijevo, su totlano sumanuta. Recimo jakna ili auto imaju “svoju” desnu stranu, ali npr. kuca nema. Hocu reci, ako klinca dovedes ispred zgrade i kazes mu idemo na desna vrata, uglavnom se misli na “nasu” desnu stranu, a ne na “zgradinu” desnu stranu. Ali ako mu kazes daj mi nesto iz desnog dzepa jakne, onda mislis na “jaknin” desni dzep. I tako ima hrpa totalnih nelogicnosti, a kako djeca cesto objekte vide kao “ziva” bica, tu dolazi do raznih zabuna. Pa onda fotke, “s lijeva na desno stoje xy, yz i zw”, pa pomakni se udesno, a tek stavi zlicu s desne strane tanjura... koja je desna strana tanjura?

To se moze preslikati i na pisanje. Ako mozemo psa ili macku nacrtati s glavom prema lijevo ili glavom prema desno, zasto ne bi mogli i slova. Tako neki klinci i ne pitajuci skuze da se slova uvijek okrecu prema jednoj strani. Neki skuze tako da im kazes, P uvijek pisemo tako da gleda udesno. Ali neki vide slovo kao objekt u prostoru i cini im se svejedno jel gleda lijevo ili desno kad je to “u biti” P. Njih ispravljanje i objasnjavanje da je P dobro, a ono drugo, nema na tipkovnici, krivo, totalno zbunjuje jer oni to vide ko istu stvar, ko P. I onda si stalno traze gresku negdje gdje je nema.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Samo da se nadovežem, kad god trebam reći jel nešto lijevo ili desno, treba mi barem 4-5 sekundi da odredim koja mi je lijeva, a koja desna strana. ja to ni dandanas ne znam odmah, dok moja Diana zna i u trenutku odredi. Ja mislim da je to u mom slučaju rezultat nejasnih objašnjenja što stoji lijevo a što desno.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

nejasnih i zbunjujućih u vrijeme dok sam to učila, znači u djetinjstvu.

egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

muki, znam da ti necu pomoci, ali bas mi je zao. no, ako je to stvarno bolje za kokosa, neka

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

što se koncentracije tice, mislim da su sva djeca zvrkasta....ili bar ja tak mislim jer je moj mali takav. on isto zuji naveliko, gle ovo, gle ono, sjećaš se ovoga, onoga....i ipak je završio 1. razred. i to s 5 . jest da su nam prigovarali da je nemiran, ali kaj sad? bude se smirio...
    pred kraj godine je imao problema sa sluhom (treća mandula mu je natekla zbog alergije i ništa nije čuo) i učiteljica nam je rekla da se dosta smirio i povukao u sebe; znači djeca itekako emotivno doživljavaju ako skuže da nekaj "nije kak treba"..tak da ne znam kaj bi ti pametno rekla...još si malo razmisli. kolko će on biti stariji od ostale djece u vrtiću? mislim, da li postoji bar netko tko je tu ngdje ili su svi puno mlađi? jer i to bi mu moglo biti :/
    možda bi ga ipak trebala upisati, pa ćete vidjeti kak će ići. pa nije najgora stvar na svijetu ispisati dijete iz škole.
    u svakom slučaju puno sreće vam želim

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

imam ideju,poslat ću pp

camel avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

kako sam ja u komisiji za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta prije upisa u prvi razred mogu samo reći da se iz mog iskustva pokazalo da je dijete kod kojeg su prisutne neke poteškoće bolje privremeno odgoditi, a to vrijeme posvetiti 'rješavanju' poteškoće.

nemali broj djece koja su zbog npr. jako izražene dislalije ili npr. nedovoljne emocionalne zrelosti odgođena pri upisu u prvi razred sljedeće školske godine postignu izvrsne rezultate i budu među boljim učenicima u razredu.

postoji orijentacijska lista bolesti radi koje se daje odgoda, ali često puta komisija, koju čine: liječnik, psiholog ili pedagog, defektolog i učitelj, odluči o odgodi ako procijeni da je to bolje za dijete.

camel avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    ja pretpostavljam da je i problem u tvojoj zakasnjeloj prijavi, ti si njima dosla tri dana pred pocetak skole, knjige vec narucene i stigle, razredi formirani.... kome se to da mijenjati.
    mislim da ovo nikako nije razlog. upisi traju do 31. kolovoza. u moju školu koja ima samo dva prva razreda ovog tjedna upisali smo (i testirali) pet novih prvašića.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj camel prvotno napisa
    kako sam ja u komisiji za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta prije upisa u prvi razred mogu samo reći da se iz mog iskustva pokazalo da je dijete kod kojeg su prisutne neke poteškoće bolje privremeno odgoditi, a to vrijeme posvetiti 'rješavanju' poteškoće.
    onda si mi ti prava adresa: je li tocna info koja je objavljena u metrou da su od 9000 pregledanih prvoskolaraca u zg kod njih 3754 nadjene neke teskoce u razvoju. i sto sve tu zbrajaju?

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    4. ja na to nisam spremna - meni je ovaj cas skroz dosta drame i trauma i nemam snage jos i za to... ako se ne mogu 100% dati oskaru, mislim da fakat nije fer prema njemu da forsiram da ide u skolu bez obzira na to sto cijela forumska generacije ide

5. ja bi u cijeloj toj prici bila sama, bez podrske sa strane, tipa kad nemres vise velis muzu aj ga ti preuzmi jer cu ja poludit... a potpuno sam sigurna da ja to ne bi mogla izdrzati i da bi na kraju i za njega i za mene bilo puno vise stete nego koristi

6. imat cemo dosta vremena bez stresa i laganini obavit sve sto treba kod logopeda pa ce mu i ste strane biti lakse...
    meni i ovi tvoji razlozi zvuče jako bitni za odgodu polaska u školu. osobno ne vidim u čemu bi bila problem da ne krene ove nego slijedeće; ja sam ko klinka krenula sa 7 i pol godina u školu /jer mi se prije nije išlo/, uvijek bila najstarija u razredu /pa kaj onda?/
    ..a u tih godinu dana će moći raditi i pripremati se kod logopeda.
    bit će i za njega i za tebe puno bolje i sa manje stresa.
    ma bit će sve o.k., ne brini

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

muki, mislim da si dobro odlucila
    a sad polako, imate cijelu godinu na miru da se pripremite i jos jednu godinu da uzivate bez obaveza

camel avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    onda si mi ti prava adresa: je li tocna info koja je objavljena u metrou da su od 9000 pregledanih prvoskolaraca u zg kod njih 3754 nadjene neke teskoce u razvoju. i sto sve tu zbrajaju?
    ovo o 3754 djece s različitim teškoćama sam i ja pročitala

ja ti mogu reći podatke kojima je raspolažem, a to je da se najčešće radi o sljedećim poremećajima:

govorno-glasovni poremećaji, specifične teškoće u učenju (disleksija, disgrafija), sniženo kognitivno funkcioniranje, LMR, motoričke i perceptivne poteškoće, zatim su tu npr. romska djeca (nedovoljno poznavanje jezika, nerazvijene higijenske i radne navike)

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Možda ću biti OT, ali imam jedno pitanje. S obzirom da moj M. sljedeće godine kreće u školu, želim biti informirana unaprijed. Zar se ta procjena djetetove spremnosti za školu vrši tek kod upisa? Ja sam mislila da se to može napraviti već pred ljeto, a ne par dana prije početka škole. Mislim da bi za dijete bilo mnogo lakše da ta procjena, odnosno odluka bude donesena prije, a ne onda kad je dijete već uvjereno da kreće u školu.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tak se i radi zdenka
    to se inace obavlja u lipnju, kad su upisi
    samo sto smo mi, iz razno raznih razloga, kasnili s upisom

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

OK. Nadam se da ce tvoj Oskar preboljeti odgodu i uživati u još jednoj godini predškolske slobode.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Jakov će isto tek sljedeće godine u školu. to su preporučile i psihologica u vrtiću, i doktorica u komisiji. Razlozi koje su naveli su njegova "neozbiljnost", kratka koncentracija itd. Meni na kraj pameti nije bilo forsirati.
    Ali, neki dan čitam na Rodi razvojne osobine šestogodišnjaka i sedmogodišnjaka - jakov je po svemu tipični šestogodišnjak. Ako te osobine tipičnog šestogodišnjaka nisu za školu- pa zašto ih onda uopće testiraju? po tome su samo netipični šestogodišnjaci za školu.
    Mene je jedino ovo ljeto malo mučilo- hoće li on uopće imati neke koristi od još jedne godine u vrtiću ( osim što će valjda prirodno sazrijeti).
    Nekako mi se čini da su uglavnom prepušteni sami sebi tamo.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •