Pokazuje rezultate 1 do 3 od 3

Tema: podjela imovine

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno podjela imovine

moj problem je slijedeći:

u braku smo kupili stan, koji glasi (kao i kredit) na moje ime..... međutim, jasno mi je da je to bračna stečevina, i da se dijeli na pola
    u iščekivanju sam poziva na sud, parnica je pokrenuta u svibnju, suprug se složio sa rastavom, skrbništvom nad djetetom, prošli smo CZSS, njihovo mišljenje je dostavljeno sudu, i to je kao sve ok.... sada, kada budemo pozvani, očekujem da suprug traži više vremena za viđanje djeteta, ali mislim da tu neće biti problema, jer stanujemo u malom gradu i naglasila sam mu već xy puta da ne želim ograničavati njihove kontakte

problem je podjela imovine -
    ja bih željela ostati u stanu sa djetetom, jer mislim da bi mu promjena okoline bila dodatni stres, stan je otplaćen 1/3, i pokušala sam razgovarati sa uskoro bivšim i ponuditi mu da ga isplatim. ne slažemo se u procjeni vrijednosti stana, on "već ima kupce po cijeni od 1100 EUR po kvadratu i sl." i ne prihvaća iznos koji sam mu ja ponudila; zanima me slijedeće:

on u biti želi otegnuti postupak podjele imovine što duže, a ja to želim maksimalno ubrzati; da li je zakonski moguće da ja podnesem tužbu za podjelu imovine, u kojoj bih navela da se ne možemo dogovoriti oko vrijednosti stana, i da zatražim od suda da njihov vještak procijeni stan; da li je moj suprug dužan prihvatiti tu cijenu ili ako ne, mogu li ja tražiti od suda da proda stan (svjesna sam da bih tu i ja bila na gubitku);

nadam se da pitanje nije prezbrčkano

unaprijed hvala

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Re: podjela imovine

Citiraj mamapuž prvotno napisa
    moj problem je slijedeći:

u braku smo kupili stan, koji glasi (kao i kredit) na moje ime..... međutim, jasno mi je da je to bračna stečevina, i da se dijeli na pola
    u iščekivanju sam poziva na sud, parnica je pokrenuta u svibnju, suprug se složio sa rastavom, skrbništvom nad djetetom, prošli smo CZSS, njihovo mišljenje je dostavljeno sudu, i to je kao sve ok.... sada, kada budemo pozvani, očekujem da suprug traži više vremena za viđanje djeteta, ali mislim da tu neće biti problema, jer stanujemo u malom gradu i naglasila sam mu već xy puta da ne želim ograničavati njihove kontakte

problem je podjela imovine -
    ja bih željela ostati u stanu sa djetetom, jer mislim da bi mu promjena okoline bila dodatni stres, stan je otplaćen 1/3, i pokušala sam razgovarati sa uskoro bivšim i ponuditi mu da ga isplatim. ne slažemo se u procjeni vrijednosti stana, on "već ima kupce po cijeni od 1100 EUR po kvadratu i sl." i ne prihvaća iznos koji sam mu ja ponudila; zanima me slijedeće:

on u biti želi otegnuti postupak podjele imovine što duže, a ja to želim maksimalno ubrzati; da li je zakonski moguće da ja podnesem tužbu za podjelu imovine, u kojoj bih navela da se ne možemo dogovoriti oko vrijednosti stana, i da zatražim od suda da njihov vještak procijeni stan; da li je moj suprug dužan prihvatiti tu cijenu ili ako ne, mogu li ja tražiti od suda da proda stan (svjesna sam da bih tu i ja bila na gubitku);

nadam se da pitanje nije prezbrčkano

unaprijed hvala
    Nisam pravnik ali mislim da u slucaju spora suvlasnika koji se ne mogu dogovoriti oko cijene nekretnine a jedan od njih inzistira na izlasku iz suvlasnickog odnosa, stan ide na drazbu i novac se dijeli u omjeru koji je odredjen u sudskom postupku (ili u kojem ste se dogovorili).

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mamapuž, ne znam kakvu ste tužbu (ili sporazumni prijedlog) za razvod podnijeli, ali ako njime niste tražili i podjelu imovine onda sud to neće u ovom postupku niti riješavati.

Možeš i ti podnijeti tužbu radi utvrđivanja i podjele bračne stečevine, i tada će sud odlučivati o Vašoj imovini - kako o stanu tako i o kreditu tako da se tu otvara cijeli niz mogućnosti, pa tako i da ta ti npr. preuzmeš kredit i ostaneš u stanu. Samo napominjem da si u ovom trenutku ti vlasnik (ako sam dobro shvatila tvoj post) tako da on sada bez tebe ni ne može samostalno prodavati stan.

Ako predložiš prodaju stana, stranke predlažu (i plaćaju) vještaka koji će utvrditi vrijednost stana (stan se prodaje u posebnom postupku, ovako kako je napisala Mamaitata, ali je potrebno prvo utvrditi suvlaništvo jer kod Vas si ti vlasnik na papiru - trenutno "papirnato" suvlasništvo ne postoji).

A postoji i opcija da to riješite bez suda - angažirate vještaka, utvrdite vrijednost stana, koliko je kreidta preostalo i sve to lijepo na papir.

Sretno!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •