Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: carski rez ili vaginalni porod 2.dio

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Sanjice, tvoj slučaj je grozan primjer onoga scenarija kojeg Saradadevii stalno opisuje, a kojemu se nitko ne nada kod bolničkih poroda, i svi niječu da je tako nešto uopće moguće.
    Pisala sam prethodni post na brzinu, pa sam možda odaslala krivu poruku. Nisam mislila da nije moguća nikakva komplikacija u porodu, jer onda bih ostala rađati doma sama sa MM.
    Čitajući tvoju priču, oni su poduzeli upravo sve da onemoguće prirodan fiziološki porod kod tebe. Ali usprkos tome što su znali da te ometaju, da ti ometaju šanse za normalan porod, i povećavaju šanse za carski - i dalje su inzistirali na vaginalnom porodu a sve su činili da ga onemoguće.
    To sve su pokušavali i kod mene. Tko je kada vidio mačku, psa, pticu ili medu koji će u toku poroda izaći iz svoga gnijezda i otiću na sred ceste i pod uličnu lampu pred auditorij stranaca i tamo se porađati. Naravno da se neće poroditi ako su takvi uvjeti, porod će se zaustaviti i nastaviti možda sutra, prekosutra, dok budu uvjeti koje to biće osjeća da su u redu i sigurni. Moj post je bio u tom smislu pisan.
    Ali mi ljudi smo toliko oholi, da mislimo kako smo mi nešto posebno i kako je naš racio u stanju riješiti baš apsolutno sve.

I još nešto sam htjela reći: iako sam bila članica Rode, u trudnoći sam jako rijetko čitala podforum Porod, a par mjeseci prije poroda ga nisam čitala uopće. Nije to bila moja racionalna odluka, niti sam tada znala mnoge stvari koje sam kasnije pročitala. Jednostavno sam osjećala da premalo znam teorije o porodu da bih mogla donositi odluke na svom porodu temeljene na znanju. Znači ostala mi je moja intuicija. A veća šansa da mi intuicija radi kako treba, je bila ako što manje čitam druge priče sa poroda, i ostale stvari neposredno prije poroda. Nisam htjela da si stvorim neku fikciju, koja neće biti ostvariva, pa ću morati reagirati u nekom trenutku na temelju osjećaja; a da si taj osjećaj sama oduzmem.
    Glavna nit vodilja mi je bio moj osjećaj da ja mogu donijeti na svijet sama dijete koje smo MM i ja sami napravili, i da su jako rijetke situacije kada to nije tako; to mi je bilo logično i puštala sam da me to vodi. Iako su mi i uprvom i u drugom proodu pokušali dokazati da ja ne mogu donijeti na sviejt sama svoje dijete, jer je" svaki porod operacija, i žena ne može sama sebi napraviti operaciju", kako reće onaj tip iz prethodnih postova; meni je taj stav bio glup i nisam si dozvolila da me u to uvjere. Pa ne bi priroda napravila neku vrstu koja se ne može razmnožavati i samim time ne može opstati. Razlika između mojeg prvog i drugog poroda, je taj što sam se drugi puta pripremila bolje kako i na koji način nešto odbiti (prvi puta su mi varkama i lažima oduzeli mogućnost da to bude moj porod).

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Saradadevii prvotno napisa
    • Prvo porođajno doba je ispit, proba. Ako je taj dio poroda bez zapreka, moguć je lagan i brz vaginalni porod. Ako je prva faza duga i teška, treba izabrati carski rez bez odgode, prije točke na kojoj više nema povratka.
    Zanima me u kojem trenutku točno nastupa "točka u kojoj više nema povratka". :? Naime, u jednom momentu dok sam rađala i bila potpuno otvorena rečeno mi je "evo roditi ćete za otprilike 15 min". Tih 15 min se odužilo na 3 i pol sata!

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Čitajući tvoju priču, oni su poduzeli upravo sve da onemoguće prirodan fiziološki porod kod tebe. Ali usprkos tome što su znali da te ometaju, da ti ometaju šanse za normalan porod, i povećavaju šanse za carski - i dalje su inzistirali na vaginalnom porodu a sve su činili da ga onemoguće.
    Nažalost, oni su još uvijek uvjereni da njihove mjere za "ubrzavanje i olakšavanje" poroda stvarno tako djeluju. Za njih je psiha sasvim isključena iz cijele priče, pa čak i činjenice o utjecaju umjetnih na prirodne hormone (što bi se čak dalo i izmjeriti ali nitko se nije toga prihvatio).

Datum pristupanja
    Apr 2005

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj drndalica prvotno napisa
    Citiraj Saradadevii prvotno napisa
    • Prvo porođajno doba je ispit, proba. Ako je taj dio poroda bez zapreka, moguć je lagan i brz vaginalni porod. Ako je prva faza duga i teška, treba izabrati carski rez bez odgode, prije točke na kojoj više nema povratka.
    Zanima me u kojem trenutku točno nastupa "točka u kojoj više nema povratka". :? Naime, u jednom momentu dok sam rađala i bila potpuno otvorena rečeno mi je "evo roditi ćete za otprilike 15 min". Tih 15 min se odužilo na 3 i pol sata!
    Odent bi vjerojatno rekao da to sto su ti rekli "evo rodit cete za..." je intervencija koja, ponekada, moze narusiti tijek poroda i usmjeriti ga prema carskom. Dakle, tocka bez povratka se pomice,

Sa zenom koja radja, ne prica se uopce, ili se prica samo ako je to zaista potrebno. Defitnitivno joj se ne daju prognoze , niti brojevi. Kako uopce netko moze znati sa sigurnoscu kada ce se dijete roditi?

Poredba sa sisavcima je korisna; kada neka divlja sisavka radja, a nastupi opasnost od predatora, porod se zaustavlja, taman bio pred fazom tiskanja. To isto se dogadja i nekim zenama. Nekima nista nije vazno, mislim da su takve rjedje. Vecina nas je negdje u sredini.

To sto zene same imaju potrebu da znaju brojeve i da slusaju prognoze, to je druga stvar i na tome same mogu porditi prije i tijekom trudnoce.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Imam iskustvo sa elektivnim carskim i VBAC. Mogu vam samo reci normalan porod NIKAD VISE!!!! Carski svaki dan 15 puta. Ja sam se bolje osjecala 2 dana nakon carskog nego godinu dana nakon normalnog poroda. Moj carski sam napravila u inozemstvu gdje zena moze birati kako ce roditi. Naime, to je njeno tijelo, njeno dijete, njena odgovornost te na taj nacin ako zeli carski - dobit ce ga bez iakvih odgovaranja, prica i osudjivanja. U principu, sve moje prijateljice rodile se na carski rez, samo je jedna, prvo dijete rodila normalno i rekla nikad vise. Ostalo dvoje rodila je na carski. Svatko ima pravo izbora, i divim se zenama koje imaju volje i hrabrosit roditi vise puta noralnim putem. Uistinu im skidam kapu jer ja ne bi, nema sanse. Ako budemo MM i ja imali trece, definitivno idem na carski. Kako mislite da kod nas nije moguci carski? A kako sve ove nase cure sa estrade i javne licnosti radjaju? Iva Todoric tri puta npr, Tanja Dragovic i ostale.
    Svaka cast vama koje imate hrabrosti roditi normalno.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni je čak i nakon prvog poroda koji nije bio tako lijep, bila potpuno strana pomisao na carski.
    Pa ako je priroda predvidjela da radimo djecu, isplanirala je i kako (svima nama dragi sex), onda je valjda predvidjela i kako da donesemo tu djecu na svijet. Čemu se u to miješati ?
    Ali ne, mi se moramo miješati, dokazivati kako smo superiorni svemu (ne govorim o onom malom postotku kada su intervencije nužne); onda to sve toliko zabrljamo, ali opet se ne damo pokolebati nego kažemo - ma sve ćemo mi to popraviti carskim. Koje su posljedice za dijete i za majku, nitko nikome ne spominje (ne mislim na onaj link sa ožiljcima koji je stavila Saradadevii, nego na sasvim druge stvari). No, molim te Saradadevi, daj nađi taj link i stavi ga ovdje još jednom.

Naravno, svaka žena ima pravo donijeti odluku za sebe.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Uistinu i mene zanima taj link, nisam ga vidjela. Moze li jos jednom?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Sta su ti Nizozemci dali elektivni carski na standardno zdravstveno osiguranje (ili kako vec to tamo ide)?
    Da li ti elektivni carski, znaci da nije bilo nikakvih medicinskih indikacija za njega, nego samo tvoja zelja da izbjegnes porod?

Pretpostavljam da je vaginalni porod bio u Hrvatskoj.
    Ako jest, to sve baca novo svjetlo na tvoje iskustvo.

Steta sto nisi rodila U Nizozemskoj kod kuce, babice su im prva liga, pa onda drugi put odlucila bi li carski ili ne.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ne, rodila sam u Arapskim Emiratima i platila sam elektivni carski rez (nikakvih indikacija) skupa sa privatnim apartmanom 800 USA $ sa time da je apartman stavarno bio luksuz - jos jedan krevet za dragog, dnevni boravak sa raznim vrstama kava i cajeva, kuhalo za vodu, salice, frizider, privatna tel. linija, video, satelitska tv, meni po izboru za dorucak, rucak i veceru, dvije kupaone, jedna za mene sa tus kabinom i jacuzzijem, druga za goste, sve u krem i boji breskve.... Ma sto da pricam. A da ne pricam o odnosu doktora prema meni. Dolazili su me vidjeti savi dan oba doktora koja su vodila moju trudnocu i anesteziolog, sesre su samo letjele oko mene... Ovo tu je jad o ocaj... Katastrofa... Ja sam i 3 godine nakon ovog iskustva ovdje jos uvijek pod uzasnim losim dojmom i grozim se ponovnog poroda u ovim nasim rodilistima. Tako moj dragi muz hoce trece dijete, ali ja sam mu rekla neka priskrbi lovu za carski u privatnoj klinici u inozemstvu ili nista, ali sada kad cujem da se tu otvara privatno rodiliste, i ako bude moguce da platim carski, definitivno idem na trece.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Iridana, ti si prvi porod imala prirodan u pravom smislu te riječi ili vaginalni u našim hrvatskim uvjetima (koji se nikako ne može nazvati prirodnim) ?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Moj carski sam napravila u inozemstvu

totalno sam prolupala...procitala Nizozemska..

ah, sto da ti kazem.....
    meni je ko Jezurku, moja kucica bila najbolja!

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Da, vaginalni, prvi pravi porod, imala sam ovdje u Hrvatskoj. Brrrr...svaki put se najezim kad se sjetim.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

žene koje nisu iskusile prirodan porod ili barem donekle prirodan (meni je drip oličenje i utjelovljenje neprirodnog, nasilnog vaginalnog poroda), razumijem da pušu i na hladno za svaki sljedeći porod.
    Ali kad probaš barem donekle prirodan porod, onda kažeš mogla bih ja to opet ne mislim samo na manju bol, nego na sve one silne lijepe osjećaje, hormone sreće (koje nemaš više nikada priliku probati), i kaj ja znam kaj te još pukne ... uglavnom droga samo takva, zato su naše bake imale po 5,6 djece

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Moj prvi i nadam se ne jedini porod je bio carski i to hitni tako da je bio još i pod općom. Nažalost jednoj bebici su pali otkucaji i za pet minuta sam već spavala, srećom dječica su, što je najvažnije, dobro, ali meni je i nakon sad već skoro 3 godine još uvijek žao što to nije bio barem carski pod spinalnom. Inače, za mene nikad carski ne bi trebala biti stvar izbora- to je operacija koju bi trebalo primjenjivati samo onda kad su ugroženi životi beba i/ili mama.
    I mogu reći da zavidim svim ženama koje su se uspjele izboriti za svoje pravo da rode prirodno.Predivno mi je pročitati neke priče sa poroda koji su prošli onako kako treba bez nepotrebnih intervencija.Nadam se da ću i ja jednom moći napisati takvu priču.
    A carski, ne hvala, samo ako je medicinski indiciran i nužno potreban, pa čak i da mogu bebicu teleportirati van.

vlatka034

Početno

imala sam carski, i to uzduzni, iako sam inzistirala da mi naprave bikini rez..cak nisam htjela potpisati papire za anesteziju,ali su me svejedno izmesarili.ne moram pricati kako to izgleda..bebica je ok,ali sam jos uvijek ogorcena na postupanje u bolnici..tvrdili su da oni to ne rade i sl.,ali kasnije sam saznala da taj isti dr radi bikini rez za 9000kn.. mogu li to gdje prijaviti i kako
    hvala unaprijed

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Vlatka, zašto si imala carski?
    Možeš prijaviti i na Ministarstvo zdravstva (imaju e-mail, a čini mi se da dr. Golem u dosta slučajeva i odreagira na mailove koje dobije). Oni će te dalje uputiti. Bitno je i da možeš mailom vrštiti komunikaciju, tako ćeš si prištedjeti ophodavanje osim ako ti nije gušt suočiti se sa ekipom sa poroda. Onda pošalješ prigovor ravnatelju (koji većinom sazovu na razgovor pacijenta i liječnike); ja bih i u tom slučaju + na Ministarstvo.
    http://www.mzss.hr/index.cgi?menu_id=97
    A možeš još i ovdje:
    http://www.transparency.hr/

Inače, prema Zakonu o zaštiti prava pacijenata, prigovori se vrše na Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata, međutim to mi je nekako :/ jer su ih trebale osnivati županie, a pitanje da li jesu, i prigovor rješavaju neki ljudi koji sjede u tamo nekoj komisiji.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Vlatka, "bikini" rez je uveden ne zbog estetskih razloga, nego zato što manje oštećuje maternicu u slučaju slijedeće trudnoće. Tako da doktori nisu napravili estetsku, nego stručnu grešku. Samo u slučaju velike hitnosti reže se uzdužno. I možda kod nekih specifičnih položaja bebe, ali to ti ne znam sigurno. Probaj se obratiti liječničkoj komori, povjerenstvu za stručna pitanja, prije toga pribavi svu bolničku dokumentaciju - moraju ti je dati makar na kopiranje.
    Jedina ti je utjeha što ti nisu prerezali trbušnjake pa nemaš problema s leđima kao mi "bikinašice" (osim onih koje su friške pa su im trbušnjake razdvajali, sad to postaje praksa).

vlatka034

Početno

u 13,30 mi je pukao vodenjak, bez trudova,odmah sam otisla u bolnicu..pustili su me da lezim do 20,45 kad su mi napravili carski..napominjem da mi se trudovi nisu niti do tada javili,niti su me prikljucivali na drip..u svakom slucaju,necu to pustiti tako olako..izgledam kao da me napao dzek trbosjek..a niti jednu striju nisam dobila

vlatka034

Početno

napominjem da sam imala urednu trudnocu,beba je bila u normalnom polozaju..a na operacijskom stolu mi je dr rekao da ne filozofiram,da ce me poslasti u zg ako hocu sada,a da on nece odgovarati za mene

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ali dobro, pa jesu ti dali ikakvo objašnjenje zašto carski ?
    ja bih rado da su me pustili barem 8 sati nakon što mi je pukao vodenjak bez dripa, da se da šansa mojim vlastitim trudovima ... a ne odmah navali na drip, ali zašto carski kod tebe?

vlatka034

Početno

nisam bila uopce otvorena niti 8h nakon sto mi je pukao vodenjak, niti sam imala trudove.to im je bilo dovoljno

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

stvarno... kad im dođe žena sa svojim trudovima oni vele "ajmo to malo pojačati da bude brže gotovo" i uvale drip, a tebe bez trudova puste da ležiš (da si mogla hodati možda bi i dobila svoje trudove) a da nisu ništa pokušali. Ako imaš energije i volje, žali se. No budi spremna na puno posla ako inzistiraš na odšteti ili kaznama.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pošalji prvo pismo ravnatelju i traži dokumentaciju na uvid da vidiš koje su bile indikacije za carski... imaš pravo prema zozpp

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj vlatka034 prvotno napisa
    nisam bila uopce otvorena niti 8h nakon sto mi je pukao vodenjak, niti sam imala trudove.to im je bilo dovoljno
    ako je to bio jedini razlog za carski, nije bio opravdan. Plodna voda moze poceti otjecati puno ranije nego sto se trudovi pojave ili uspostave.
    Prema preporuci Royal College of Midwives ili nekog slicnog takvog autoriteta u VB, ako se dijete ne rodi do 24 sata nakon otjecanja plodne vode, postoji nesto povecani rizik od infekcije, ali postoje istrazivanja koja tu granicu pomicu na 72 sata. Nakon toga nitko nije istraziivao.
    Moze se cesto procitati o slucajevima mama kojima voda curi dan ili dva, bez uspostave trudova.
    Ako zelis ici dublje u to, mogu potraziti ta istrazivanja.
    Da li su ti rekli da je beba bila "u patnji" ili nesto slicno?

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

pa zar se još uvijek radi uzdužni carski :shock:
    (osim u iznimnim situacijama)

mamazika- trbušnajke odvajaju ako ima dovoljno osoblja, u protivnom režu

vlatka034

Početno

kad su me smjestili na stol,nisu mi dali da se dignem niti da setam..morala sam piskiti u gusku..napominjem da sam se dobro osjecala,nista me nije boljelo i mogla sam hodati bez problema,beba nije bila u opasnom polozaju,sve u svemu..normalna trudnoca,nisam dobila niti puno kg,radila do zadnjeg,sve 5 do poroda..htjela bih nesto poduzeti jer sam prestravljena na koji nacin tretiraju zene

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Vlatka, ako želiš nešto konkretno poduzeti, sve ručice su nam jaako dobrodošle, ajde please prvo popuni i pošalji pristupnicu:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=1&Tekst2ID=221

e, i ne piše ti u profilu od kuda si ?

vlatka034

Početno

pozega
    saljem pristupnicu
    kontaktirala sam dr.golema, rekao je uciniti sto moze

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Vlatka, žao mi je, žao mi je , nadam se da ćeš nakon što saznaš što, kako i zašto je tako bilo, biti manje ogorčena.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Vlatka, žene uglavnom ne žele ništa napraviti iz straha što bi im mogli napraviti ako opet završe u toj bolnici. Tako su mi barem govorile žene koje su rodile kad i ja, svaka je imala puno pritužbi no nisu se usudile ništa reći. Ako ćemo svi tako postupiti promjena neće biti. Dobro je da si učinila i da činiš barem nešto, prvenstveno zato da bi se spriječilo da se takve stvari nastavljaju događati u budućnosti.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

i ja sam nisma bila skrštenih ruku što se tiče zamjerki sa mojeg poroda ... a čini mi se da nas ima još takvih.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •