Citiraj Nica prvotno napisa
podizem topik!
radila sam papa test i nalaz je bio cin1. Posto nema vidljivih nepravilnosti u grlicu, doktorica sumnja na HPV (?). Dobila sam terapiju vaginaletama 3 nedjelje, a onda kolposkopija. Nakako sam se uplasila moguce dijagnoze jer u porodici imam historiju zlocudnih bolesti. Da li ce kolposkopijom moci pouzdano utvrditi imam li zaista HPV ili cu morati raditi neke testove, tipiziranje i slicno o cemu ste gore govorile? Jos nesto...ako sam virus dobila od MM (ako sam ga uopste i dobila) da li to znaci da ga je on dobio od nekog treceg ??? Postoji li neki drugi nacin dobivanja virusa osim sexualnim putem?
Sama kolposkopija ti nece dati HPV nalaz, samo ce vidjeti da li i na kom dijelu grlica postoje promjene (a CIN 1 ukazuje da postoje). Istovremeno ti mogu uzeti bris za HPV tipizaciju. HPV se prenosi iskljucivo seksualnim putem, no on u organizmu zivi vjecno,samo je pitanje kad ce se i hoce li se aktivirati... tako da ga je tvoj suprug mogao dobiti od svoje prve djevojke, kao sto si ga i ti mogla dobiti od svog prvog momka....