Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: Broj djece u grupi

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Broj djece u grupi

Sjecam se da sam jednom naletila na tu informaciju, ali nikako ne mogu naci vise. Dakle, koji je broj djece u grupi u jaslicama i vrticu, i koji je broj teta na njih. Nas je sada 19 na 2 tete koje su zajedno samo 2-3 sata. Jedna dodje ranije ujutro, pa ode prije, a druga dodje oko 10-11, mozda i 12 , pa ode oko 3 i po.
    Da li su donijeli novi Drzavni pedagoski standard? Na stranicama od nn ga nisam nasla.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

podupiruca roda??? :shock: :shock: :shock:

steta sto ne pratis dogadjanja vezana uz proslavu naseg petog rodjendana

5. želja ... Želimo donošenje pedagoških standarda za vrtiće u skladu s potrebama djece 21 stoljeća.
    Još uvijek su na snazi pedagoški standardi iz osamdesetih godina prošlog stoljeća! Želimo hitno donošenje novih pedagoških standarda koji će omogućiti kvalitetniji boravak djece u jaslicama i vrtićima.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lunas je samo pitala, čemu toliki šok?
    A i nije dobila odgovor, koliko je djece u grupi.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zadrzavam pravo bit sokirana

a eto i odgovora:

Broj djece s kojima radi odgojitelj u pojedinoj odgojnoj skupini utvrđen je Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i naobrazbe koji donosi Sabor Republike Hrvatske na prijedlog Vlade Republike Hrvatske. Taj broj ovisi o vrsti odgojne grupe (poludnevni ili cjelodnevni program, minimalni program “mala škola” mješovita grupa, dobna skupina i sl.) i u sadašnjim uvjetima iznosi od 10 do 28 djece u grupi. Od ukupne 42-satne tjedne radne obveze odgojitelji neposredno rade u odgojnoj grupi s djecom prosječno 28 sati na tjedan, a u ostalo vrijeme pripremaju se za rad, surađuju s roditeljima, uključuju se u kulturnu i javnu djelatnost, stalno se usavršavaju i bave sličnim aktivnostima. Dakako, ovi su normativi promjenjivi u skladu s eventualnim promjenama spomenutog standarda.
    Dječji se vrtići razlikuju veličinom. Optimalnom veličinom smatra se vrtić koji ima u funkciji 18 soba za dnevni boravak djece, ali s obzirom na razvijenost djelatnosti, demografske uvjete i dislociranost objekata, u praksi postoje i manji i veći vrtići. Osim toga, ponegdje su locirani i u drugim ustanovama, kao što su škole, radne organizacije, dječji domovi, bolnice i sl. I u standardima potrebne opreme postoje osjetne razlike od vrtića do vrtića. Zbog toga i specifični uvjeti rada odgojitelja predškolske djece zavise od veličine i opreme dječjeg vrtića u kojem je zaposlen, radi li u centralnom ili područnom vrtiću, odnosno radi li sam ili u kolektivu s više odgojitelja i drugih stručnih suradnika.
    Zajednička karakteristika aktivnosti svih odgojitelja jest kompletna briga za povjerenu im djecu u vrtiću – od očuvanja njihova tjelesnog i zdravstvenog integriteta do ostvarenja obrazovnih i odgojnih zadataka u njihovu cjelokupnom razvoju. Odgojitelj je u kontinuiranoj individualnoj i grupnoj komunikaciji s djecom – bilo u zatvorenim prostorima vrtića, na igralištu, u šetnji po čistom zraku, bilo na organiziranim posjetima kulturnim i zabavnim događanjima. Ovakvi zahtjevi izazivaju intenzivno tjelesno i psihičko naprezanje, a uz to su odgojitelji izloženi češćim zaraznim bolestima, kao i bolestima lokomotornog sustava i govornih organa.

http://mrav.ffzg.hr/zanimanja/book/part2/node0802.htm

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kad sam upisala u google "Državni pedagoški standard" dobila sam ovo:

"Donesen je novi Državni pedagoški standard za predškolski uzrast koji se nije mijenjao od 1983. Njime se prvi put uređuje ustroj predškole koju bi polazila sva djeca u godini prije polaska u osnovnu školu i to ona koja nisu obuhvaćena redovitim programima predškolskog odgoja u trajanju od 250 sati godišnje. "

i to kaze Primorac.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Državni pedagoški standard koji se trebao provesti do kraja svibnja 2013g -opet je odgođen i to do 2020g!!!!
    Manjak vrtića u Zagrebu snižava pedagoške standarde, djeci se svake godine rasformiravaju i cijepkaju grupe pa ne samo da ne ostaju s svojim tetama već ostaju i bez prijatelja iz grupe a svi dobro znamo kako pojedina djeca reagiraju na takve stvari, pogotovo ako se zna da je preporuka stručnjaka da s djecom trebaju raditi njima poznate osobe, a ne stalnu promjenu teta pravdati onom ; što te ne ubije to te ojača...naviknut će se oni, ma oni to za 2 dana-kao da su dresirani psi. A to što djeca koja baš u ničemu nemaju dosljednosti i kontinuiteta rastu u nesigurne osobe nikog nije briga a najmanje struku.

I dok radosni roditelji klikću jer su uspjeli djecu upisati u vrtić, mene zanima jel bi oni bili spremni provesti 10 sati dnevno s 30 svojih kolega na prostoru manjem nego imaju kokoši u kokošinjcu.

Naši vrli pedagozi, ravnatelji i stručni timovi vrtića maltretiraju sve novim kurikulumom iz 21. st. a s druge strane imaju pedagoški standard iz 1983 dvije totalno ne spojive stvari.

I oni umjesto da se bore za prava djece, da se drže Deklaracije o pravima djece,(oni je redoviti krše) da se bore za nove pedagoške standarde unatoč krizi (mislim nigdar nije bilo da nije bilo neke krize)...oni maltretiraju odgojitelje, roditelje, djeca im služe kao pokusni kunići za razne njihove kurikulume ili pedagogije... ruše pripravnike na ispitima, zarađuju na svojim knjigama i rade sve osim onog što trebaju- podići standard odgojitelja, pedagoških radnika i život djece u vrtiću na neku višu razinu!

To što ima previše djece, a premalo mjesta je ozbiljan problem, a ne nešto nebitno. Na kraju krajeva, da se vrtići drže standarda, grad bi trebao nove vrtiće s RADNIM MJESTIMA za one koji sjede doma!

Drage moje Rode želite li se boriti za provođenje novih pedagoških standarda u vrtićima i školama?!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

otkud ti da je odgođena primjena standarda do 2020.g.?

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

jedna mi je ravnateljica rekla do 2017 druga do 2020g uglavnom odgođen je...kontaktirala sam ministra ali e-mailovi se vraćaju...pisala na stranice Vlade gdje su me upitili na iste te adrese gdje se e-mailovi vraćaju... trebalo bi kontaktirati AZO, MMZSO, Gradski ured za predškolski odgoj, Inspekciju pri MZSO, Nacinalno vijeće za odgoj i obrazovanje i definitivno dječju pravobraniteljicu
    Posljednje uređivanje od ivana zg : 23.05.2013. at 22:15

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Ja sam nedavno, a bez ikakva znanja o ovoj temi, na cesti srela ravnateljicu našeg vrtića koja mi je rekla da kod njih u jasličkim grupama ima 14 djece na dvije tete, ali da sad idu novi pedagoški standardi po kojima treba 12 djece na dvije tete i sad je zabrinuta da će više roditelja izvisit pa da razmišlja da ipak primi po 14 djece jer da ionako nikad nisu svi u jaslicama.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Osnivač vrtiča po pedagoškom standardu propisuje koliko se djece može primiti a osnivač je grad Zagreb- ne može ravnateljica to odlučiti na svoju ruku....ali da postoje novi vrtić koji već odavno rade po novim standardima jer su građeni prema njima.....npr. dijete u jaslicama mora imati 5m kvadratnih prostora bez poratnih prostorija i s namještajem a djeca u vrtiću 3m.....isto se to odnosi na igralište itd....6-12 mj 5 djece na tri tete itd.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mogu li nekoga ovdje pitati za pravni savjet na pp u vezi vrtića ...hvala

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa Vidi poruku
    Osnivač vrtiča po pedagoškom standardu propisuje koliko se djece može primiti a osnivač je grad Zagreb- ne može ravnateljica to odlučiti na svoju ruku....ali da postoje novi vrtić koji već odavno rade po novim standardima jer su građeni prema njima.....npr. dijete u jaslicama mora imati 5m kvadratnih prostora bez poratnih prostorija i s namještajem a djeca u vrtiću 3m.....isto se to odnosi na igralište itd....6-12 mj 5 djece na tri tete itd.
    Aha, mi nismo u Zagrebu, sori, mislila sam da je to riješeno svima isto.
    Plus, mislim da u mom gradu takvu stvar ipak odlučuje ravnateljica

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Državni pedagoški standard vrijedi za cijelu državu-ako se naravno odluči provesti

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

službeno ( koliko znam ) DPS nije odgođen, zadnji rok provedbe je sa 31.12.2013. godine

zato sam pitala da li je negdje službeno izašlo

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ZO i ostale forumasice, gdje je navedeno da je rok provedbe 31.12.2013. i tko to ima pravo odgoditi?
    Jer, prema standardima propisanima 2008. je max br djece znatno manji nego sto je stvarno i vrijedi na tome inzistirati. U dokumentu sa str Grada Zgb pise za 7 god 25, za 6 god 23, a za 5 god 20 djece
    http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/339617.html
    Jasno je da u kratkome roku ne mogu izgraditi vrtice ali mogu preurediti prostore koji zjape prazni.
    Koji je to dokument u kojemu pise max 30. Moze molim link. Hvala

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

sve piše u DPS-u, odgodit može onaj tko ih je donio, Sabor

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ZO, hvala na odgovoru.

Kakva je trenutna situacija s uskladivanjem s novim DPS. To pitam jer je do kraja 2013. ostalo nesto vise od 3 mjeseca i dodatno - vec s IX mj. su formirane grupe preko limita iz novih DPS i to u potpuno novome vrticu. Konkretno, djeca 5 god, 30 u grupi. Naime, da su to mislili ispostovati, ne bi upisivali toliko djece pa za 3 mj. rasformirati grupe.

I jos me interesira koje su trenutne aktivnosti Rode i dr udruga po tome pitanju, jer bih im se htjela pridruziti.
    Hvala.

Da li netko ima skeniranu Odluku iz 1983. i Program za racionalizaciju iz 1991. (ili 1993.) na kojega se trenutno pozivaju.
    Hvala.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Lunas, puno ti hvala, vidjela sam preko mobitela da na toj stranici postoji taj Odluka ali ju nisam mogla preuzeti pa sam mislila da je obrisana. Sada preko PC-a sam uspjela otvoriti.
    Baš sam nešto razmišljala, ako već nemaju novaca za izgraditi nove vrtiće, pa u postojeće prostorije moraju utrpati što više djece, zašto ne povećaju broj odgajatelja na jednu grupu, pa čak i ako niti za to nemaju novaca, zašto ne uzmu pripravnice ili već kako se zovu u toj struci ili, u krajnjem slučaju, volonterke odgajateljice, da pomognu službenim odgajateljicama barem par sati dnevno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zbog politike.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj lunas prvotno napisa Vidi poruku
    Zbog politike.
    Ne kužim baš; da sredstva idu negdje drugdje, ili se nitko s tim ne želi baviti ili ...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nažalost vrtićka mjesta su osigurana za podobne. Manje-više za klince od roditelja koji rade u lokalnim službama osnivača i koji su tamo došli preko veze. Tako da se ta veza samo nastavlja. I to bez ikakvog natječaja.
    A natječaj je načelno za one koji nemaju vezu. Ali i tu se nađe koja.

Informiraj se u kojoj su stranci ravnatelji vrtića...pa ti vidi...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa pretpostavljam da se jako dobro zna gdje idu sredstva. Pogledaj proračun tvog grada. Naći ćeš hrpu gluposti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Nikolina-Zagreb prvotno napisa Vidi poruku
    Ne kužim baš; da sredstva idu negdje drugdje, ili se nitko s tim ne želi baviti ili ...
    Da treba nekome od "njih" onda bi se pozabavili time. Ali njima ne treba, jer upadaju kad god žele u vrtić.
    Možda ako je predizborna godina, naprave nešto za "opće dobro" da pokupe koji glas.

Ovo sve, naravno, IMO.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Nikolina-Zagreb prvotno napisa Vidi poruku
    ZO, hvala na odgovoru.

Kakva je trenutna situacija s uskladivanjem s novim DPS. To pitam jer je do kraja 2013. ostalo nesto vise od 3 mjeseca i dodatno - vec s IX mj. su formirane grupe preko limita iz novih DPS i to u potpuno novome vrticu. Konkretno, djeca 5 god, 30 u grupi. Naime, da su to mislili ispostovati, ne bi upisivali toliko djece pa za 3 mj. rasformirati grupe.

I jos me interesira koje su trenutne aktivnosti Rode i dr udruga po tome pitanju, jer bih im se htjela pridruziti.
    Hvala.

Da li netko ima skeniranu Odluku iz 1983. i Program za racionalizaciju iz 1991. (ili 1993.) na kojega se trenutno pozivaju.
    Hvala.
    Još uvijek nisam dobila odgovor na trenutnu situaciju i aktivnosti Rode po ovome pitanju pa ako netko ima informacija, molim da mi pošalje.
    Dodatno, primila sam Odluku iz 1983., ali nemam Program za racionalizaciju iz 1993., pa molim ako mi netko može poslati. Puno hvala

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •