Citiraj MalaSirena prvotno napisa
Ja razumijem da se vi u Udruzi morate pridržavati Pravilnika.
Mislim da je MalaSirena (i mnogi prije nje) odlično sažela o čemu se radi. Naravno, budući da je udruga Roda promicateljica dojenja, VedranaV je reagirala na podatak da se trudnicama dijele bočice jer je morala reagirati, no moram primijetiti da me je prilično iznenadilo što su ostale članice Rode automatski izjednačile bočice s adaptiranim mlijekom.

Sve majke koje ne vide nikakav problem u dijeljenju bočica i same su jasno i glasno napisale da doje, unatoč problemima koje su imale ili ih još uvijek imaju. Nijednu od njih poklonjena bočica nije omela u odluci da doje. Ja sam u svom prvom postu na ovu temu napisala, i iza toga stojim, da postoje trudnice koje se informiraju i znaju da žele dojiti i njih nikakva poklonjena bočica neće omesti u toj odluci i one koje se ne informiraju, koje idu linijom manjeg otpora (odustaju od dojenja pojavom prvog problema) ili one koje slušaju svoje mame (u čije doba su adaptirana mlijeka bila jako popularna), i svoje bebe ne doje ni malo ili jako kratko. Tim mamama je, pak, svejedno jesu li ili nisu dobile bočicu. One će ju kupiti još prije poroda.

Mislim da nitko neće prestati dojiti zbog jedne poklonjene bočice.

Ja sam osobno u životu dobila puno različitih besplatnih uzoraka: cigareta, pa nisam postala pušač, loših parfema, pa ih nisam kupila, neodgovarajuće kozmetike, pa ju nisam počela koristiti, alkoholnih pića, pa ih nisam počela piti, itd, itd.

Imajte malo više vjere u žene: one nisu toliko glupe, niti su toliko slabog karatkera. Ako donesu odluku da će dojiti, dojit će. Ako donesu odluku da neće, onda sigurno neće. Bez obzira na poklonjenu bočicu.

Još nešto. Netko od vas je napisao da je ovo mišljenje naivno i da mi ne kužimo principe tržišne ekonomije, da proizvođači to ne dijele iz dobrog srca, nego zbog profita, itd. Iako je taj komentar uvredljiv, jer implicira da su sudionice ovog topica (pri)glupe, pretpostavit ću da autorica tog posta (ne sjećam se više tko) nije imala lošu namjeru, pa ću u jednako dobroj namjeri odgovoriti: naravno da svi znamo dosta toga o tržišnoj ekonomiji. Istina da je (kršitelj koda) umjesto bočica mogao pokloniti uloške za dojenje, torbu za šetnju ili nešto treće. No, (kršitelj koda)u je svejedno što poklone, bitno im je da je na poklonjenom predmetu natpis tvrtke. Recimo da dijele obične t-shirte s natpisom svoje firme. Žene koje su odlučile ne dojiti, kad dođu u ljekarnu i traže adaptirano mlijeko, opet će radije kupiti od onog proizvođača koji im je nešto darovao, jer im je poznat, nego od onog koji im nije dao ništa. A žene koje su odlučile dojiti bit će zadovoljne što su dobile t-shirt i neće im pasti na pamet kupiti adaptirano mlijeko. Kad već pričamo o zakonima tržišne ekonomije, to je dokazano. :wink:

Da ne bi bilo zabune, ovo piše mama koja prije poroda, na užas starijih članova svoje obitelji, nije imala spremnu nijednu jedinu bočicu, dudu ni ništa sličnog. Mama koja doji usprkos preprekama. I mama koja ima malo više vjere u druge mame nego mnoge sudionice ovog razgovora. :wink: :D