Pokazuje rezultate 1 do 48 od 48

Tema: koje mlijeko za kašice? kako početi piti?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno koje mlijeko za kašice? kako početi piti?

Naš anđeo ima 7 mjeseci i 10 dana i 10 kg. Super napreduje i do 6 mjeseca je isključivo dojen. Nije buco već jak i sam pedijatar je jako zadovoljan njegovim razvojem. U 6-om mj. smo započeli sa dohranom ali mu se nije svidjelo pa je prilagodba trajala skoro mjesec dana. Počeo je papati onak za praf kad smo bili na moru i sad mogu reći da pojede jedan obrok obično oko ručka. Papa bananu, krušku, jabuku, mrkvu, krumpir, rižu, palentu, tikvice, karfiol i to u kombinacijama. Voli i malo maslinovog ulja što mi je drago. (finog domaćeg!!) Htjela bi mu napraviti kašice s keksima ili Rižolino i slične Lino stvari ali za sve je potrebno mlijeko. Pošto ga još uvijek dojim nekoliko puta dnevno i dva puta po noći nemam toliko mlijeka za dodatno izdajanje da radim kašice. (ovaj nam je ritam za sada bio super). Imamo doma (kršitelj koda) 1 koji smo kupili kad je bila frka s upalom dojki kad je imao 2 mjeseca za nedaj Bože, ali nismo ga nikad otvorili. Čini mi se nakako da bi mu to bilo preslabo ili se varam? Ne znam s čim bi mu pripremala te kašice pa molim za iskustva.
    I još jedna stvar koja nas muči. Od otprilike 5-og mjeseca znala sam mu tu i tamo dati žličicu vode ali nije mu se sviđala. Kako smo počeli s dohranom probala sam mu davati vode i čaja i soka - razno raznih ali ništa neće. Nema dudu ni bočice inače. Kad sam mu dala Magic Cup samo se igra s njom, ako malo potegne napravi kiselu facu i sve ispljune (sa svime u nekoliko desetaka puta probavanja). Onda smo probali sa običnom flašicom - ni to ne funkcionira. Na žličicu ista stvar. Jednostavno neće ništa piti. Neću ga siliti bez veze jer znam da će i to vrijeme doći samo po sebi. Samo se bojim da ne bi bilo da ja to prekasno skužim. Ipak za nekih 5 mjeseci idem raditi...
    Hvala unaprijed na savjetima.

Početno

dok doji ni ne treba mu voda ili sok.
    a sto se tice ovog drugog tvog pitanja, ja kupim A. one (kršitelj koda)ove kasice(imas baby rizu, i razne kobinacije voca) pa se one rade s vodom jer vec u sebi sadrzavaju mislim neko mlijeko)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: koje mlijeko za kašice? kako početi piti?

Ne kužim zašto bi mu davala to smeće prepuno šećera? Maleni fantastično napreduje, fino si mu započela dohranu sa zdravom papicom...i kakvi sad keksi i Lina? Zašto točno smatraš da bi mu u prehranu trebala početi uvoditi razne industrijske kašice koje sadrže šećer i još koješta (štoviše, koliko je meni poznato, nemaju niti jedan koristan sastojak)? On svoj mliječni obrok popapa kad papa ciku.

Što se tiče vode, jesti li probala onu najmanju bočicu Jane (2 dcl, čini mi se - baby Jana) sa sportskim čepom? Koliko mi je poznato, većina beba je prihvati bez frke. Ako i neće piti, nema frke, prvo mlijeko je vodenasto.

Pusa velikom dječačiću.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno Re: koje mlijeko za kašice? kako početi piti?

Citiraj sunset prvotno napisa
    Naš anđeo ima 7 mjeseci i 10 dana i 10 kg. Super napreduje i do 6 mjeseca je isključivo dojen. Nije buco već jak i sam pedijatar je jako zadovoljan njegovim razvojem. U 6-om mj. smo započeli sa dohranom ali mu se nije svidjelo pa je prilagodba trajala skoro mjesec dana. Počeo je papati onak za praf kad smo bili na moru i sad mogu reći da pojede jedan obrok obično oko ručka. Papa bananu, krušku, jabuku, mrkvu, krumpir, rižu, palentu, tikvice, karfiol i to u kombinacijama. Voli i malo maslinovog ulja što mi je drago. (finog domaćeg!!) Htjela bi mu napraviti kašice s keksima ili Rižolino i slične Lino stvari ali za sve je potrebno mlijeko. Pošto ga još uvijek dojim nekoliko puta dnevno i dva puta po noći nemam toliko mlijeka za dodatno izdajanje da radim kašice. (ovaj nam je ritam za sada bio super). Imamo doma (kršitelj koda) 1 koji smo kupili kad je bila frka s upalom dojki kad je imao 2 mjeseca za nedaj Bože, ali nismo ga nikad otvorili. Čini mi se nakako da bi mu to bilo preslabo ili se varam? Ne znam s čim
    bi mu pripremala te kašice pa molim za iskustva.
    I još jedna stvar koja nas muči. Od otprilike 5-og mjeseca znala sam mu tu i tamo dati žličicu vode ali nije mu se sviđala. Kako smo počeli s dohranom probala sam mu davati vode i čaja i soka - razno raznih ali ništa neće. Nema dudu ni bočice inače. Kad sam mu dala Magic Cup samo se igra s njom, ako malo potegne napravi kiselu facu i sve ispljune (sa svime u nekoliko desetaka puta probavanja). Onda smo probali sa običnom flašicom - ni to ne funkcionira. Na žličicu ista stvar. Jednostavno neće ništa piti. Neću ga siliti bez veze jer znam da će i to vrijeme doći samo po sebi. Samo se bojim da ne bi bilo da ja to prekasno skužim. Ipak za nekih 5 mjeseci idem raditi...
    Hvala unaprijed na savjetima.
    Ja se isto ne slazem sa cokolinom i ostalim industijskim preradjevinama. Mislim da je sada vrlo vazno za bebe da prihvatu prirodnu i sto manje preradjenu hranu. Ima tona zitarica, voca, povrca i sjemenki koje moze polako poceti uzimati. Ja bih ostala na vocu i povrcu, te zitarice, koje mozes sama spremiti. A sto se tice mlijeka, tvoje je najbolje, a mozes napraviti i bademovo mlijeko. Potopi casu badema u cistoj vodi preko noci, sutra ih dobro samelji u mikseru sa tri case vode, moze i 3 ipo i procijedi u staklenu posudu i moze stajati u frizideru 4-5 dana. Filtrirana voda a ne ona iz kanele. Sto se tice mlijeka onog kravljeg, www.notmilk.com je dobra stranica ili www.milksucks.com

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Marta ima 6,5 i kako se počela dosta često budit doc jr rekla da joj dam navečer rižolini ili nešto slično (ali ni ja nemam mlijeka za izdajanje, nikad se nisam ni mogla izdojit jer mi je za 20ml trebalo 30min i više), pa mi je doc rekla da to pomiješam sa (kršitelj koda) 1,(kršitelj koda) 1 i sl. jer su 1-nice slične majčinom mlijeku pa zato ne treba2. Inače ni Marta neće ni vodu ni čaj a sokove joj nisam ni pokušala davat (mislim da su slatki pa će to zamjeniti obrok)

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj sretna prvotno napisa
    Marta ima 6,5 i kako se počela dosta često budit doc jr rekla da joj dam navečer rižolini ili nešto slično (ali ni ja nemam mlijeka za izdajanje, nikad se nisam ni mogla izdojit jer mi je za 20ml trebalo 30min i više), pa mi je doc rekla da to pomiješam sa (kršitelj koda) 1,(kršitelj koda) 1 i sl. jer su 1-nice slične majčinom mlijeku pa zato ne treba2. Inače ni Marta neće ni vodu ni čaj a sokove joj nisam ni pokušala davat (mislim da su slatki pa će to zamjeniti obrok)
    Dali koristis kakvu kvalitetnu pumpu za mlijeko, jer to nekada puno znaci? ja sam cak koristila duplu (stereo), ispumpas za cas bocicu.

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Ovako je sa (ne)izdajanjem i (ne)pijenjem i kod nas.
    Možeš iskoristiti mlijeko ako je neotvoreno i u roku valjanosti. Kao i s ostalim namirnicama, može se koristiti sve što je i za mlađu dob.
    Kod izbora pahuljica, obrati pažnju da im je sastav što kvalitetniji (npr. Milupine rižine pahuljice).
    Na početku dohrane obroci sadrže dosta tekućine pa uz dojenje ne bi trebao biti problem što dijete odbija piti. Budi trpljiva; i par žličica je nešto.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Moja malecka, od prije 10-ak dana pije isljučivo na čašu, najobičniju. Probala joj dati, jer je sve ostalo odbijala, kad ono mala pije, i to za pravo pije.

Od tada, samo čaša , što se pića tiče. :D

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Vodu pijemo iz bocice sa sportskim cepom, obicne plasticne case ili case s kljunom, ovisno o situaciji.
    A rizine i ostale pahuljice pripremamo na rizinom mlijeku (ima ga u DM-u, Getrou...) i na vodi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sretna prvotno napisa
    Doc ti je... za promijeniti.
    A malena ti je pametna.
    Kad se probudi, daj joj cicu. Najpametnije i najzdravije. Čemu kemija ili zaslađena tekućina? :?
    Moj mali ima 5 mjeseci i nešto sitno i cica cijelu noć, pa mi nije ni na kraj pameti našopati ga s nečim prije spavanja da prospava noć u komadu. Zašto bi? Prospavat će je kad on bude spreman.

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

**Luna**, Kaleb cica cijelu noć, ali sigurno ne aktivno, on samo duda, jel tako? Da li skužiš kad počne aktivno sisati - gutati?!
    I Karlo se budi po noći, traži ciku, ali najčešće mu je pravi obrok tek oko 5h ujutro, sve ostalo je dudanje.

...meni nešto nije jasno... ako mama ima dovoljno mlijeka za jedan obrok na ciki, zašto ne može izdojiti barem 50ml za rižine pahuljice, palentu, povrće sa svojim mlijekom ili čak manje, jer se s majčinim mlijekom lakše sve razrijedi... (zašto kravlje, adaptirano, rižino i sl.) kužim da nekim mamama teško ide izdajanje, ali da nema mlijeka to mi nije jasno. Za obrok koji je inače na dojci, a htjela bih zamijeniti s kašicom mislim da mora biti barem 50ml mlijeka...zbunj!

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj cekana prvotno napisa
    (zašto kravlje, adaptirano, rižino i sl.) kužim da nekim mamama teško ide izdajanje, ali da nema mlijeka to mi nije jasno. Za obrok koji je inače na dojci, a htjela bih zamijeniti s kašicom mislim da mora biti barem 50ml mlijeka...zbunj!
    Nikako ne treba rizino mlijeko trpati u isti kos s kravljim ili adaptiranim.
    A pahuljice napravljene na rizinom mlijeku nisu mlijecni obrok i ne zamjenjuju obrok na dojci.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Hvala vam puno na odgovorima. Što se izdajanja tiče - mogu izdajati ali traje dugo. Imam (kršitelj koda)-ovu pumpicu i prije mi je super koristila ali sad mi treba "sto godina" da izdojim i četvrtinu male flašice a kamoli za cijeli obrok. Neću ga forsirati da pije ako neće. Doći će to na svoje. Ne znam zašto ne bi papao ove stvari koje jede sada - pa one se i preporučuju. Uostalom, vratite se unatrag u doba kad smo svi mi bili male bebe - niti je bilo D3 vitamina pa su nam kosti ok, niti je bilo svih čuda od kašica i hrane pa smo ispali veliki i zdravi a da ne pričam o pelenama i ostalim čudima medicine i tehnike. Neke mi poznanice čak i govore da bi već trebala prestati dojiti i da bi on već trebao biti na konkretnoj hrani poput mesa i ostalih čuda ali ih ne slušam. Dojiti ću ga što ću duže moći. Žitarice ću uvesti sigurno. Sad ću u šetnju i do dućana vidjeti što ima. Nadam se da će mu se svidjeti. Još jednom hvala.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sunset prvotno napisa
    Ne znam zašto ne bi papao ove stvari koje jede sada
    Ma to što si nabrojala da sada već jede mi se čini odličnom ishranom, ja sam se osvrnula samo na Lina i kekse - TO je nepotrebno. Naravno da će se s takvom hranom susresti, ali bolje neka to sam otkrije što kasnije, a za sad mu ti jačaj mali imunitet zdravom ishranom i dojenjem.

A poznanice neka svoju djecu skidaju s cike.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj cekana prvotno napisa
    ako mama ima dovoljno mlijeka za jedan obrok na ciki, zašto ne može izdojiti barem 50ml za rižine pahuljice, palentu, povrće sa svojim mlijekom ili čak manje, jer se s majčinim mlijekom lakše sve razrijedi... (zašto kravlje, adaptirano, rižino i sl.) kužim da nekim mamama teško ide izdajanje, ali da nema mlijeka to mi nije jasno. Za obrok koji je inače na dojci, a htjela bih zamijeniti s kašicom mislim da mora biti barem 50ml mlijeka...zbunj!
    ja sam mrzila izdajanje i bila lijena za to.
    rižine pahuljice sam radila s vodom, zgance kuhala rijetke, mijesala sve to s vocem i povrcem... sve dok nisam procijenila da je vrijeme za uvodjenje kravljeg mlijeka u vidu jogurta. Tak da je i to jedna od mogucih opcija.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nije da mrzim izdajanje, kako piše /a zakaj/, nego jednostavno JEDINI način na koji će moje mlijeko izaći je sisanje i nikako drugačije!
    Izdajanje me samo podsjeća na one prve dane kad sam pod tušom lila suze i tiskala dojke, jer mi je malena spavala na dojkama i lagano su se stvarale krvge...
    Opcija da svoje mlijeko stavljam u kašice, stoga ne dolazi u obzir.
    Puno toga tu piše, kolko sam shvatila, protiv kravljeg mlijeka (čak ima i nekih linkova), ali ja pored svoje bebe nemam vremena da to sve pročitam. Ako netko može napisati ukratko ...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj stephanie prvotno napisa
    Nije da mrzim izdajanje, kako piše /a zakaj/, nego jednostavno JEDINI način na koji će moje mlijeko izaći je sisanje i nikako drugačije!
    Izdajanje me samo podsjeća na one prve dane kad sam pod tušom lila suze i tiskala dojke, jer mi je malena spavala na dojkama i lagano su se stvarale krvge...
    Opcija da svoje mlijeko stavljam u kašice, stoga ne dolazi u obzir.
    Puno toga tu piše, kolko sam shvatila, protiv kravljeg mlijeka (čak ima i nekih linkova), ali ja pored svoje bebe nemam vremena da to sve pročitam. Ako netko može napisati ukratko ...
    Ukratko je da je to mlijeko za tele, a ne nase male slatke bebe. Struktura je veoma teza nego majcino mlijeko i javljaju se velike posljedice, sto odmah (netolerancija mljecnog secera ili alergija na mlijecni protein) sto poslije; zacepljenost, astma, upale usiju, te rak prostate i dojke. Isto tako sadrzi lijepi koktel bakterija i virusa, te antibiotika i hormona!! Ukratko!!

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Kad mi je sin bio u bolnici sa mjesec ipo davali su mu rižolino (prokuhani ) i u otpusnom pismu stavili uputu da da nastavim tako hraniti. Čak su mi dvije doktorice na odjelu to i usmeno rekle.Osim mom sinu SVA djeca koja dođu na odjel isto se hrane.
    Sada ima 7 mjeseci i rižolino mu bez prokuhavanja dajem u bocu sa adaptiranim mlijekom.
    Pedijatrica mi je isto to rekla.I sve moje prijateljice imaju isto iskustvo i iste savjete od pedijatra koji nisu isti.
    Ja nisam nutricionist pa nisam u prilici odobravat ili kritizirat te proizvode, ali ljude kompentetnije od mene respektiram i slušam savjete.
    To ne znači da se sa svim savjetima slažem i pridržavam svaki put istih.

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Najbolje mi je kad mi komentiraju, već je veliki, može sve jesti, ne treba mu sika. A ja kad pitam koje bi mu mlijeko trebala davati, onda nastaje zbunjenost. Očito puno ljudi, mama, baka, misle da dijete jednom kad počne jesti žlicom više ne treba mliječne obroke...

A danas smo se MM i ja od srca nasmijali kad me jedna žena pitala "ne sisa više, jel tako?" Ja velim, "on SAMO sisa i ima jedan voćni obrok dohrane" ...onda je napravila čudnu facu. Fora je u tome što je prije tri mjeseca bilo pitanje: Dojiš ga? i na potvrdan odgovor super, bravo, blabla, a sada (sa 8,5mj) JOŠ ga dojiš? - kao, ne treba mu to više!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

sve zitarice se mogu uredno raditi na vodi,pa cak i 'lino'-i (ako ih se bas hoce uvesti)... naravno ako je cika dovoljno u pogonu a cini se da sunsetine rade danonocno pa nema brige...

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Jel netko odmrzavao zamrznuto mlijeko za dohranu?
    Ako se to može,pišite,pa da počnem spremat mlekeco,jer kroz mjesec,dva i mi počinjemo s dohranom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj rex prvotno napisa
    Kad mi je sin bio u bolnici sa mjesec ipo davali su mu rižolino (prokuhani ) i u otpusnom pismu stavili uputu da da nastavim tako hraniti. Čak su mi dvije doktorice na odjelu to i usmeno rekle.Osim mom sinu SVA djeca koja dođu na odjel isto se hrane.
    Sada ima 7 mjeseci i rižolino mu bez prokuhavanja dajem u bocu sa adaptiranim mlijekom.
    Pedijatrica mi je isto to rekla.I sve moje prijateljice imaju isto iskustvo i iste savjete od pedijatra koji nisu isti.
    Ja nisam nutricionist pa nisam u prilici odobravat ili kritizirat te proizvode, ali ljude kompentetnije od mene respektiram i slušam savjete.
    Tri puta sam čitala tvoj post i još uvijek mi se čini da sam krivo pročitala, jer beba od MJESEC I POL sasvim sigurno ne treba niti smije jesti Rižolino i to nije moje laičko mišljenje, već mišljenje Svjetske zdravstvene organizacije (do 6 mjeseci isključivo dojenje ili adaptirano mlijeko prilagođeno dobi djeteta ako majka ne doji) koja je daleko veći autoritet i od tvog i od mog pedijatra. Ostatak posta ne bih komentirala.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Tri puta sam čitala tvoj post i još uvijek mi se čini da sam krivo pročitala, jer beba od MJESEC I POL sasvim sigurno ne treba niti smije jesti Rižolino i to nije moje laičko mišljenje, već mišljenje Svjetske zdravstvene organizacije (do 6 mjeseci isključivo dojenje ili adaptirano mlijeko prilagođeno dobi djeteta ako majka ne doji) koja je daleko veći autoritet i od tvog i od mog pedijatra. Ostatak posta ne bih komentirala.
    Luna, da nisi ovo napisala, ja ne bi ni skuzila, a citala post dva puta! :shock:
    Ne mogu vjerovat!

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

To je živa istina.Dobro si pročitala.Sve bebe bez obzira na dob tako se hrane na dječjem odjelu u Splitu.
    Na 100 ml vode umješa se dvije doze rižolina i pusti da uzavre dok se pjena ne digne.Zatim malo ohladiš i dodaš mlijeko u zavisnosti koje dijete uzima.

Umjesto rižolina možeš prokuhati rižu i skupiti njenu sluz.

Znam što misliš jer sam i ja bila iznenađena, ali su me uvjerili da je to jako dobro i potrebno malim bebama da ojačaju.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

rex, zar te se tako lako može uvjeriti u nešto za što si i sama SIGURNA da je jako loše...

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Još bi nadodala, da je mom mišiću bilo puno lakše tako jesti jer je samo mlijeko jako rijetko i lako se zagrcne.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Nisam bila SIGURNA da je jako loše, nego iznenađena.
    Nije mi taj savjet dala pedijatrica,jer je i ona bila iznenađena, nego doktorica na odjelu.
    Tako se hrane i druge bebe na odjelu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Hm, i u Rijeci u dječjoj bolnici na Kantridi bebama (i nedonoščadi) daju rižinu sluz. Ali ne svim bebama, koliko sam shvatila samo ako imaju prerijetku stolicu. Lovro srećom nikad nije to dobio. Možda zato što sam ja nosila svoje mlijeko dolje, a bila sam jedna od dvije mame koje su se izdajale.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Molila bih vas da mi kažete kakve posljedice će imate moje dijete :?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Napomena: Rižina sluz se daje prije mlijeka i to nekih 20 ml. Mlijeko se ne miješa s njom, nego ga daju nakon.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Jednostavno je preporuka da se djetetu do 6 mjeseci ne daje ništa osim mlijeka. Možda bi ti dijete već reagiralo na takvu prehranu da mu ne paše. Nemoj sad brinuti oko toga.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

U Splitu se mješa sa mlijekom jer sam taj recept dobila u kuhinji.
    Napominjem , dojena djeca nisu tako hranjena ,normalno jer ih majke doje.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

A kakve posljedice bi imao da mu netko da da popije malo pive, ili da ga npr. netko gurne s kreveta da padne na pod jer je dolje mekani tepih, pa mu nista nece biti...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

rex, ne vjerujem da će tvoje dijete imati posljedice, niti bih se voljela razbacivati s bilo kakvim prognozama - nisam stručnjak. Ali koji put me preporuke stručnjaka, najblaže rečeno, čude.
    Osim Svjetske zdravstvene organizacije i moj zdravi razum kaže NE Rižolinu ako ni zbog čega drugog onda zbog - šećera koji sadrži.

Ovo što pišeš da dojena djeca nisu tako hranjena je strašno - dakle, za dojenu djecu sve najbolje, a ona koja nisu dojena dobiju sve i svašta? :? Nedojena djeca također trebaju hranu primjerenu svojoj dobi, a to je adaptirano mlijeko koje preporuči pedijatar/liječnik, nikakav Rižolino. Ako iz bilo kojeg razloga bebici treba gušće mlijeko, onda mi se logičnije čini rižina sluz u kojoj nema šećera.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Rižolino ne sadrži šećer. No to ne znači kako mislim da je bebama mlađim od 6 mjeseci potreban.

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

rex, i u Osijeku daju rižolino bolesnim bebicama na odjelu, osobito onima koje povraćaju ili imaju proljev... nije to ništa novo!

Pokraj nas je bila beba 3tjedna i uz rižolino se malo smirio, inače je jaako povraćao - to objašnjavaju kao nekakav blagi antialergen (nisam sigurna da sam se dobro izrazila) i prijelaz s majčinog mlijeka na adaptirano kada ga dijete teško prihvaća - mama je prestala dojiti nekoliko dana prije bebina dolaska u bolnicu...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Odgovor za Iki kaj se tiče zamrzavanja mlekeca.... iz vlastitog iskustva pišem....s obzirom da sam imala mlekeca jaaaaaako puno, fala Bogu dragome, počela sam s izdajanjem čak 2-3 mjeseca prije nego sam trebala počet radit i stvorila pravu zalihu 8) ...e sad, malena moja je papala mlekeco i papala sve kaj bi joj se ja izdojila prije posla, znači već kad sam počela delat, i onda joj je nekad m.m. još znao i odmrznut i dat i to je funkcioniralo nekih ca 3 mjeseca nakon što sam počela radit. ...naravno već je ona lagano papala i prirodne kašice što od voća, što povrća al ipak je najvjernija ostala svom mlekecu....e onda se desila situacija da moja cura mala više nije htjela mlekeco iz škrinje već samo svježe izdojeno!!!!!!!!!....a moj dragi m. je zaključio da je mlekeco povuklo miris škrinje i da ona zato neće....e onda se sad ja mučim i izdajam na sve mile i nemile načine, na silu i ovak i onak i uspijem ja to nekak njoj stvorit zalihu kolko joj treba al jedno 2 put se desilo da se probudila na ciku baš kad sam se trebala izdojit i onda sve posaugala i ni više bilo onolko kolko joj je trebalo....a s obzirom da je moja mila majka svojevremeno kupila (kršitelj koda) da joj dam za probu jer to kao sve bebe obožavaju, čak i više nego mamino mlekeco i kao kad to probaju mamina cika 0 bodova ,rekla ja mm koji je bil u panici jer taj dan mala ni niš htela papat a mlekeca ni bilo dosta, nek joj za probu da taj glupi (kršitelj koda) i da on njoj i nakon šta je ona 2 put povukla više nije htela i sva se jadna zcrvenila i natekla....skoro se dete ugušilo....očito je alergična na umjetno mlekeco....i sad totalna panika, ja morala letit doma s posla i dat joj ciku da spasim stvar.....i bilo sve dobro al nemrem tak svaki put jer nemam pravo na pauzu za dojenje iz razloga što je mm na porodiljnom(koji glup razlog al nažalost tak je )...onda smo kupili u apoteci neko hipoalergeno mlekeco ak opet dođe do situacije da dete oće mleko a nema više moga al još se nije desilo tak da neznam kaj bu bilo kad joj to ponudimo :? ....e sad zna li koja od vas žene za neku alternativu?!
    I da, jel koja od vas davala detetu koje na maminoj ciki griz?! Ja bi svojoj maloj dala al neznam s kojim mlekecom ga pripremit....jel s mojim, jel s hipoalergenim, jel bi možda mogla s kravljim s najmanje masnoće?! HELP!!!!!!!!!!
    By the way, moja cura ima već 9,5 mjeseci....

jola

Početno

Citiraj Marina mama prvotno napisa
    Odgovor za Iki kaj se tiče zamrzavanja mlekeca.... iz vlastitog iskustva pišem....s obzirom da sam imala mlekeca jaaaaaako puno, fala Bogu dragome, počela sam s izdajanjem čak 2-3 mjeseca prije nego sam trebala počet radit i stvorila pravu zalihu 8) ...e sad, malena moja je papala mlekeco i papala sve kaj bi joj se ja izdojila prije posla, znači već kad sam počela delat, i onda joj je nekad m.m. još znao i odmrznut i dat i to je funkcioniralo nekih ca 3 mjeseca nakon što sam počela radit. ...naravno već je ona lagano papala i prirodne kašice što od voća, što povrća al ipak je najvjernija ostala svom mlekecu....e onda se desila situacija da moja cura mala više nije htjela mlekeco iz škrinje već samo svježe izdojeno!!!!!!!!!....a moj dragi m. je zaključio da je mlekeco povuklo miris škrinje i da ona zato neće....e onda se sad ja mučim i izdajam na sve mile i nemile načine, na silu i ovak i onak i uspijem ja to nekak njoj stvorit zalihu kolko joj treba al jedno 2 put se desilo da se probudila na ciku baš kad sam se trebala izdojit i onda sve posaugala i ni više bilo onolko kolko joj je trebalo....a s obzirom da je moja mila majka svojevremeno kupila (kršitelj koda) da joj dam za probu jer to kao sve bebe obožavaju, čak i više nego mamino mlekeco i kao kad to probaju mamina cika 0 bodova ,rekla ja mm koji je bil u panici jer taj dan mala ni niš htela papat a mlekeca ni bilo dosta, nek joj za probu da taj glupi (kršitelj koda) i da on njoj i nakon šta je ona 2 put povukla više nije htela i sva se jadna zcrvenila i natekla....skoro se dete ugušilo....očito je alergična na umjetno mlekeco....i sad totalna panika, ja morala letit doma s posla i dat joj ciku da spasim stvar.....i bilo sve dobro al nemrem tak svaki put jer nemam pravo na pauzu za dojenje iz razloga što je mm na porodiljnom(koji glup razlog al nažalost tak je )...onda smo kupili u apoteci neko hipoalergeno mlekeco ak opet dođe do situacije da dete oće mleko a nema više moga al još se nije desilo tak da neznam kaj bu bilo kad joj to ponudimo :? ....e sad zna li koja od vas žene za neku alternativu?!
    I da, jel koja od vas davala detetu koje na maminoj ciki griz?! Ja bi svojoj maloj dala al neznam s kojim mlekecom ga pripremit....jel s mojim, jel s hipoalergenim, jel bi možda mogla s kravljim s najmanje masnoće?! HELP!!!!!!!!!!
    By the way, moja cura ima već 9,5 mjeseci....
    Pripazi s pšeničnim grizom jer ima glutena. Ako ti je curica alergična na bjelančevine kravljeg mlijeka, postoji mogućnost da je alergična i na bjelančevinu gluten koje ima u pšenici, ječmu, raži itd. To su 2 najčešća alergena u toj dobi. Nažalost, znam puno o tome.

Dobro je hipoalergeno mlijeko Pregomin Milupino, mada mi se čini da ga možeš dobiti samo na recept.

Sad pitanje za tebe: kad se izdajaš? Ja bih isto nešto svog mlijeka spremila za pripravak raznih kašica, ali ne znam kada to učiniti jer se bojim da ne bi i nama ponestalo za pravi obrok.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

cure, ako ste u pocetku nakon uvodjenja dohrane i dalje stalno uz bebu, ne idete jos na posao, ako dohranu ne uvodite naglo, ako beba i dalje sise na zahtjev, danju i nocu, i nudite joj dojenje nakon svakog obroka... onda zbilja mislim da vam nikakvo, ni vase ni neko drugo mlijeko u kasicama ne treba prije nego sto beba pocne jesti dohranu u znacajnijim kolicinama, ili znacajnije smanji dojenje.

ja sam sve prve kasice, vocne, povrtne i zitne u pocetku radila iskljucivo na vodi. ali, dojenje je bilo stalno na raspolaganju. to je bio treci obrok, ali ni za njega se nisam izdajala, kupovala adaptirano niti kasice s dodanim adaptiranim, vec su to bile kombinacije s jogurtom.

raznorazna 'mlijeka' od zitarica koje cure ovdje spominju nikad nisam koristila, jer ona jedino pojacavaju ugljikohidratnu komponentu obroka, a po meni, ne doprinose bitno okusu ni kvaliteti obroka.

marina mama, ako zelis djetetu pripremiti griz na mlijeku, kravlje mlijeko nije nikako preporucljivo prije 1 godine, ali po novijim preporukama bolje bi bilo pricekati i dulje i umjesto kravljeg koristiti adaptirano. a s obzirom da ti je dijete lose reagiralo na adaptirano - svakako se posavjetuj s pedijatrom koje hipoalergeno adaptirano smijete koristiti!! a posavjetuj se i smijete li uopce vec jesti griz.

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Citiraj wildflower prvotno napisa
    ...ja sam sve prve kasice, vocne, povrtne i zitne u pocetku radila iskljucivo na vodi...
    Koje žitne kašice mi možeš preporučiti za pripremu na vodi? Uglavnom su na tržištu dječje hrane one koje se spremaju s mlijekom, ili pak s vodom ali im je dodano mlijeko u prahu.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj iki prvotno napisa
    Jel netko odmrzavao zamrznuto mlijeko za dohranu?
    Ako se to može,pišite,pa da počnem spremat mlekeco,jer kroz mjesec,dva i mi počinjemo s dohranom.
    Jesam, i jos ga uvijek imam u skrinji par paketica. To je bio jedan od razloga sto sam ga spremala. Slagali smo Rizolino na mom mlijeku, u njemu nema secera. U uputi stoji da se doda secer, ali ga ja naravno, nisam dodavala.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Dalm@ prvotno napisa
    ...ja sam sve prve kasice, vocne, povrtne i zitne u pocetku radila iskljucivo na vodi...
    Koje žitne kašice mi možeš preporučiti za pripremu na vodi? Uglavnom su na tržištu dječje hrane one koje se spremaju s mlijekom, ili pak s vodom ali im je dodano mlijeko u prahu.
    u pocetku, u bezglutenskoj fazi, buduci da se radi o malim kolicinama, prilicno je praktican obican rizolino, a kako je bez secera, dobro se kombinira i s vocem i povrcem. tih nezasladjenih djecjih rizinih pahuljica ima od raznih proizvodjaca. mozda postoje i nezasladjene kukuruzne (ja sam nazalost kod nas naisla samo na zasladjenu riza/kukuruz kombinaciju ).
    naravno, ako imas volje, mozes i dobro skuhati rizu, pa je miksati/pasirati za prve kasice. palenta isto moze u pocetku, samo treba biti dosta rijetka.
    kad uvedes gluten, preporucam razne vrste zitnih pahuljica (nas favorit: zobene) npr. iz trgovina zdrave hrane ili iz dm-a. njih treba prokuhati u vodi da omeksaju i izmiksati, a super su u kombinaciji s vocem ili povrcem. moja dvogodisnjakinja ih jos jede s vocem za dorucak, ali sad ih vise ne miksamo.
    za zagustiti kasicu ili juhicu na brzinu odlicne su milupine 7-korn - to su u biti mijesane zitne pahuljice, ali fino samljevene, mogu se umijesati npr. i u jogurt za vece bebe.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

e da, ove 7-korn sadrze gluten, pa se u dohranu uvode kasnije.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Jola ja ti se izdajam tjekom nići jer su mi tad već cice prepune mlijeka i bole me pa moram oću-neću :D
    I kad dođem s posla mala se odma prikopča na cicu i posauga jednu a ja onda opet izdojim drugu.... :D
    Ne moraš se bjati da nećeš imati mlijeka za pravi obrok jer kolko god se ti izdojiš bebica još uvijek ima dosta toga za izvuč jer nijedna izdajalica ne može sve tak dobro pocicat ko bebač

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Dalm@ prvotno napisa
    to sto pise da se spremaju s mlijekom mozes ignorirati i raditi s vodom... ukoliko, naravno, jos dojite...
    onak kak je wildflower napisala...

a ja sam cak one koje vec imaju dodano mlijeko u sebi u sirokom krugu zaobilazila...
    isto tako mozes i raditi ne gotovo lino-e vec 'prave' stvari... palentu, griz

jola

Početno

Citiraj Marina mama prvotno napisa
    Jola ja ti se izdajam tjekom nići jer su mi tad već cice prepune mlijeka i bole me pa moram oću-neću :D
    I kad dođem s posla mala se odma prikopča na cicu i posauga jednu a ja onda opet izdojim drugu.... :D
    Ne moraš se bjati da nećeš imati mlijeka za pravi obrok jer kolko god se ti izdojiš bebica još uvijek ima dosta toga za izvuč jer nijedna izdajalica ne može sve tak dobro pocicat ko bebač
    Zahvaljujem na odgovoru.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

i ja sam sa prvim dečkom pazila na dohranu, sve po tablici. i onda suze s godinu dana (moje naravno) jer u jaslicama je hrana bila agresivnija. dečko sad ima 4 godine i pitam se čemu moj toliki trud, protivljenje bakama kad je njegov trbuščić tako naglo napadnut sa raznim varivima na zapršci, monteom... tad mi se u tom trenu činilo da bih ga prije trebala polako pripremiti na takvu hranu, pa sam s 11 mj. polako sve manje kuhala posebno i uključivala ga u naš odrasli obrok. znam jednu mamu koja svom djetetu nosi posebno kuhanu hranu( zdravu) u vrtić, te je dijete tako dobro istrenirano da jede samo tu hranu, a vrtičku neće. svaka čast, i ja bih tako, ali se lomim, jer uz drugu bebu( koja će uskoro na dohranu-6 mj će biti 07.10.-užas!!!) to zahtijeva puuuno energije ali i sumnju jer se 100% izdvaja od drugih, a mislim da je dosta važna neka pripadnost grupi. ne znam, nisam pametna.znam i onu-ako svi skaču s mosta, ne moraš i ti, ali...???kaj vi velite?
    pripremam se da ću malenom od 6 mjeseci početi s prosom, jer ima stolicu svakih 5,6,7 dana, pa bi ga riža još zatvorila.negdje sam pročitala da treba početi sa svjetlijim bojama voća i povrća, od žute mrkve, jabuke, prema crvenoj i onda zelenoj.a sve ću začiniti sa svoji mlijekom, prema potrebi. blažena cica!!!!

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

i ja sam sa prvim dečkom pazila na dohranu, sve po tablici. i onda suze s godinu dana (moje naravno) jer u jaslicama je hrana bila agresivnija. dečko sad ima 4 godine i pitam se čemu moj toliki trud, protivljenje bakama kad je njegov trbuščić tako naglo napadnut sa raznim varivima na zapršci, monteom... tad mi se u tom trenu činilo da bih ga prije trebala polako pripremiti na takvu hranu, pa sam s 11 mj. polako sve manje kuhala posebno i uključivala ga u naš odrasli obrok. znam jednu mamu koja svom djetetu nosi posebno kuhanu hranu( zdravu) u vrtić, te je dijete tako dobro istrenirano da jede samo tu hranu, a vrtičku neće. svaka čast, i ja bih tako, ali se lomim, jer uz drugu bebu( koja će uskoro na dohranu-6 mj će biti 07.10.-užas!!!) to zahtijeva puuuno energije ali i sumnju jer se 100% izdvaja od drugih, a mislim da je dosta važna neka pripadnost grupi. ne znam, nisam pametna.znam i onu-ako svi skaču s mosta, ne moraš i ti, ali...???kaj vi velite?
    pripremam se da ću malenom od 6 mjeseci početi s prosom, jer ima stolicu svakih 5,6,7 dana, pa bi ga riža još zatvorila.negdje sam pročitala da treba početi sa svjetlijim bojama voća i povrća, od žute mrkve, jabuke, prema crvenoj i onda zelenoj.a sve ću začiniti sa svoji mlijekom, prema potrebi. blažena cica!!!!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •