danas:
Riža sa slanutkom (politi soja sosom i bučinim uljem)
pečena bundeva
malo jelo od algi (hiziki sa shitake)
brokola
MLJAC
marta, ono što je tebi leća meni je slanutak!
danas:
Riža sa slanutkom (politi soja sosom i bučinim uljem)
pečena bundeva
malo jelo od algi (hiziki sa shitake)
brokola
MLJAC
marta, ono što je tebi leća meni je slanutak!
Moj muz uvijek voli nesto novo, pa sam napravila ovu tortu od povrca sa cashew cream. Skoro svaki dan imam neko potopljeno sjeme ili orasasti plod, jer pravim mlijeko svako drugi ili treci dan. Cashew cream (ili vrhnje) sam napravila tako da sam smiksala jednu casu filtrirane vode i jednu casu ovih topljenih oraha, soli po ukusu i dvije zlice biljnog masla (ups nije dovoljno bilo MASNO).
Onda sam u kalup za tortu (onaj sto se da rastaviti) naslagala i naMastila kore (cjelovitih zitarica organic), na to naslagala razno povrce, propirjala bijeli kupus, pa posula pinjolima, malo cahew cream, onda ispirjane gljive, opet cream, mrkvice, graska, articoke, tikvice itd, sto god sam imala i opet pinjole i cashew cream. Ispekla i servirala bez kalupa sa kus-kus i divlja riza (malo zelenog luka na sitno), te zeleni fazol sa cesnjakom, i naravno zelena mjesana salata sa suhim rajcicama i avokadom.
Veceras pravim pasta alfredo primavera.
Propirjam razno povrce a posebno stavim malo kapule (luk) sa razrijedjenim vrhnjem od cashews (to je ovo gore navedeno), bude onako rijedje jer se na ispirjanoj kapuli ulije bar 400 ml. ovog vrhnja i polako kuha, samo pet min. Treba biti rijedje jer se zgusne. Zacini se po zelji, soli, papra itd, te polije po povrcu i linguinima ili sl. Moze se ukrasiti persinom ili bosiljkom.
Jučer sam u Merkatoru kupio pola kile indijskih oraha za ~87kn/kg. Jedino nisam siguran da nisu pečeni :/
Preko vikenda se vjerojatno neću s time stići poigrati, ali javim rezultate čim stignem.
ja jucer 1 put radila kus-kus sa povrcem!!
ispalo je mljac!!
nasla recept na forumu!! :D
Davor prvotno napisa
![]()
do prvog Mercatora 40km. ma ja mogu nabaviti hrpu tih pecenih, al nije to TO.
Meni oni ne bi preživjeli vikensDavor prvotno napisa
![]()
inace Davore, mislim da u biobio 250g kosta 40kn i sigurno su nepeceni.
ja sam prvo zabrijala da si kg platio 87kn.
Ja sam se već skoro zaputila u M. To bi bila prava prigodaja sam prvo zabrijala da si kg platio 87kn.
Pa da, pola kile sam platio četrdeset-i-par kuna. Još uvijek nisam siguran da nisu termički uništeni.
luki jos uvijek uglavnom kuham posebno i zdravije nego sebi...
imam tako slabo pamcenje sto sam kuhala u poslijednjih tjedan dana pa cu nabacati iz sjecanja:
-pecena bundeva ¨+ cottage sheese sa sezamovim sjemenkama + salata
-lasagne sa quorn (ozgleda kao mljeveno meso ali je od neke gljivetine)
-grah sa prosom
-curry krumpir sa slanutkom
-pizza (u ponoc)
-cuspajz of bundeve
-juha od brokule+spatzli u umaku od vrhnja i povrca
-jaja na blansiranom poriluku
skoro uvijek salata i kruh crnjo sa sezamovim sjemenkama...
dorucak, snack i sl:
-dinkel pahuljice s jogurtom i lanenim sjemnkama ter sladom od javora
-kiwi, jabuka, kruska
-croissant s kavom
-jogurt s pecivom
-salata s grozdjicama
- nista :/
eto... jos cu se javljati...
npr. danas za sebe nemam pojma kaj da jedem...
skuham grah na varivo...
sa strane skuham proso jerbo me strah samo ubaciti... kad je gotovo umjesam...
aaa, ja mislila da je neka egzotika u pitanju.
zašto te strah? ja redovno ubacujem proso u variva pred kraj.
zasto me strah? zato sto sam super kuharica![]()
a s mahunarkama sam uvijek zbunj sto se vremena tice...
grah!ms. ivy prvotno napisa
![]()
eto, danas za rucak samo mahune s krompirom na maslinovu ulju sa zacinima i lanenim sjem.
i zelena salata s breskvama
Ima u dm-u "sirovih" indijskih oraha. U paketicima od 150 ili 250 g, nisam vise sigurna.
he, bas si revna kuharica... blago tvojima...ms. ivy prvotno napisa
za neobicno i mastovito od mene obicnjace samo mozes dobiti savjet - odite ga pojesti u maksimir... ili jos bolje: u balon kojim si nedavno letjela...![]()
danas juha od gljiva i krumpira, pura i varivo od mrkve i graska.
BusyBee, u DM-u su ind orascici 150g 22kn.
Jesu, ali nama su alternativa jedino u Mercatoru neki od 125 Kn/kg koji su, cini mi se, slani. Ali, ne kupujemo ih cesto bas zbog cijene.
Evo praog makrobiotičkog ručkamara prvotno napisa
![]()
Ako nećete jesti niti mliječne proizvode, ovako bi trebalo kombinirati obroke - žitarica + mahunarka + zeleno povrće + korjenasto povrće
(+ juha + alge)
juha gusta od zlatnozute bundeve (s bioloskih lokalnih polja), parena blitva s istih polja, zacinjena maslinovim uljem (iz juznijih krajeva) i pole.
Shantana je otkrila novi snack: ljuspice kokosovog oraha umocene u toplo sojino mlijeko, uz malo cimeta i kardamoma.
Stari provjereni snack je stapka celera namazana maslacem od kikirikija (ili sezama) na koji se utisnu grozdjice kao gumbici.
Jucer smo imali varivo od azuki graha, tikve, mrkve, graska i quinoe.
Dosla je jesen....
mi smo jucer jeli juhu od povrca i rizu s mrkvom, karfiolom i dimljenim tofuom i ne mogu se uopce sjetiti jel bilo jos sta, koja krecana najgora...
danas juha od celera i karfiola, grasak i mrkva na saft i kroketi od krumpira s parmezanom.
kako idu kroketi (imam veganski parmezan)?
Skuhas one krumpire koji su dobri za njoke. I radis tijesto kao za njoke.
Znaci ja sam nama skuhala 3 velika, doooobro zgnjecila, dodala 1 salicu brasna(otprilike, ostro je bolje), 1 jaje (trebas nesto da se to malo poveze neku alternativu jajetu), zlicu griza, zlicicu soli.
Sve to premijesis, dods parmezan, oblikuje krokete, uvaljas ih u krusne mrvice i przis u ulju.
Mozda zvuci komplicirano, ali zapravo nije i bude dosta brzo ako naravno stavis krumpire kuhati na vrijeme.![]()
Ja sam ovih dana neka nova jela isprobala. Cvjetaca zapecena sa onim crem sosom od indijskih oraha (mozda da probam i one nase obicne orahe drugi put, njih je lakse naci i jeftiniji su).
Probala sam pohovati (naravno bez jaja) koristeci malo samljevenih indijskih oraha sa soja mlijekom, veganskim parmezanom i svjeze mrvice kruha i ispalo je odlicno.
Neki dan isto tako isprobali smo przenice, kruh star par dana, potopljen u mjesavinu biljnog mlijeka, malo vanilije ili cimeta, malo brasna (ovaj put koristila gotovi mix za waffle), ispece se na vrucoj tavi malo namazanu i onda servirali sa grilanim bananama i javorovim sirupom. Da sam imala borovnica i jagoda, one bi dale finu boju ovom dorucku.
Isto tako sam isprobala nesto sirove hrane. Tako sam od domacih zutih i zelenih tikvica napravila spagete sa malom masinicom koja se zove julienne slicer. Posolila i ostavila na pola sata da pusti vodu. Ocijedila sam vodu i stavila malo isjeckanog kikirikija, persina, i moj sos za salatu, kremast je ali mislim da moze bilo koji domace proizvodnje ili vec nesto drugo po svom ukusu. Meni je ovo bilo senzacionalno. Tikvice se uopce nisu osijecale sirove, vec kao da jedete spagete.
Inace dosta recepata procitam u lokalnom magazinu vegnews.com na koji sam pretplacena.
Evo jos nekih stranica
www.DrFood.org
www.freeVeganRecipes.com
www.newstarget.com
www.vegangal.com
www.eatraw.com
E i da ne zaboravim Du Pinhua,( Leshan, China) je najstarija zena na svijetu i ujedno citav zivot vegetarijanac.
vi koje koketirate i sa jednom i sa drugom vrstom prehrane...
koliko je veći utrošak vremena i novca?
meni sve ovo zvuči fantastično, ali se bojim da mi onih mojih 20 minuta rezerviranih za pripremu obroka... nikako ne bi bilo dovoljno.
novca isto. a ako ne jedes svaki dan meso na naglo onda je i vremena tu negdje. barem ja imam takav osjecaj.
danas sam skuhala juhu od povrca, pastu carbonaru (koja nije za ovaj topic, al stavljam samo usporedbe radi, i sorry necu vise nikad da me tko ne opere ko onomad) i narezala kupus salatu. od ulaska u kuhinju do sjedanja za stol 55 min.
dok se sve skupa kuhalo uspjela sam staviti i rublje na pranje.
ni skupo ni zahtjevno, a uvijek zanimljivije od šnicla + pirea ili filane paprike.
kak ti nije neugodno spominjat to na "š" na ovom topicu. sramota.ms. ivy prvotno napisa
![]()
mi jedemo meso zaista rijetko, i samo bijelo. andrej češće, kod bake.
ali ja niti ne znam skuhati sarmu ili filanu papriku, da ne spominjem pečenje mesa. grah kuha mm jednom-dvaput godišnje.nikad nisam ni probala, odmah sam se bacila u egzotičnije vode.
![]()
danas smo luka i ja imali zajednicki meni cijeli dan:
- ujutro popecci od palente (sa portala recept ali bez mlijeka) dodala blansiranog poriluka , lanenih sj. i posula sezamom - zbog tog dodatka mi se sve fino spojilo u jedan popecak koji sam onda morala sijeci i bilo ipak jako fino + jogurt
-cijeli dan u planini: napikavali svjeze sirovo povrce, kuglice od svjezeg kozjeg sira, domaci integralni kruh sa sjemenkama, komade jutrosnje palacinke od palente i poriluka...
-vecera: int. riza sa paprikom, keljom, lukom zacinjeno safranom i vlascem i zelena salata, luka je jos pojeo i krusku za desert...
Danas:
doručak
kaša od prosa i jabuke,posipano prženim lešnjacima
ručak
krem juha od mrkve,luka brokule i karfiola sa zobenim vrhnjem
Integralna riža sa sjemenkama
zapečeni grah
kratko kuhani kelj i kupus sa miso preljevom
kombu čips
zelena salata s rukolom,mladim lukom i maslinama
desert kukuruzni muffins
večera
kruh,namaz i čaj
Sutra:
bistra juha s kombu algom i rižinim rezancima
kroketi od riže s povrćem i dim.tofuom
pire od slanutka
tempura tikvice s preljevom
mrkva,poriluk pirjani u woku
arame sa sjemenkama
salata od kupusa
desert(ustvari užina)zapečene jabuke sa zob.pahuljicama i sojinim šlagom
Trimama, molim te koliko ti vremena ode na pravljenje rucka?
Zorana prvotno napisa
Pa,pošto godinama kuham makrobiotiku,i bolje sam organizirana nego što sam bila na početku, treba mi za ovakve ručkove 1hi15min-1h30min.
Ali nisam baš svaki dan tako nadahnuta.
Inače,obožavamkuhanje i trudim se održavati svoje visoke standarde,što se kuhanja tiče.Ali ima dana kad i nemam vremena ili inspiracije,pa jela nisu tako složena!Uvijek se trudim da bude raznoliko,ukusno,...i da ručak bude uravnotežen(juha skoro uvijek,žitarica,mahunarka i povrće)
Ako se dobro organiziram,i nabavku i menije,pola posla je već time odrađeno![]()
Znači, meni - početnici bi trebalo... barem dvostruko više :shock:trimama prvotno napisa
Znači ohrabrila si se!apricot prvotno napisa
![]()
Pa ćeš i ti biti freak...
Ma,nije dvostruko više,malo više mi je prije trebalo i nisam radila deserte ili užine paralelno s ručkom.Meni najviše ode vremena na pripremu(sjeckanje i ostalo)ALI ja kuham za šestero i najčešće kuham više da nam ostane za večeru.Može se skuhati jako lijepi i složeni ručak za vrijeme trajanja kuhanja integralne riže,znači 45minSamo treba dobro isplanirati što se kojim redom kuha i treba unaprijed misliti za idući dan.
Kad sam počela s makrobiotikom bila sam totalno neorganizirana,pa bi gubila vrijeme bezveze!DAnas pameto kuham,pa skuham žitaricu i mahunarku uvijek više i to mi ostane za idući ručak(samo u drugom obliku,od čiste riže napravim krokete ili rižot,od ostatka mahunarke imam idući dan juhu ili popečak,alge uvijek kuham za par dana)to znatno skraćuje i vrijeme i energiju.
Znaci, u makrobiotici nije vazno da sve sto se jede bude svjeze skuhano?
Trimama, hajd moooolim te lijepo, najljepse, napisi nam jedan tjedni jelovnik. Ja sam isto ispraksirala da kuham brzo i efikasno i slazem se da na pripremu ode najvise vremena.
Najgore mi je kad u podne jos ne znam sta cu kuhati...
Važno je da sve bude svježe,ali žitaricu i mahunarku možeš skuhati bez dodataka(osim soli)i čuvati dan,dva.Idealno je da je sve uvijek svježe skuhano ,ali to su stabilne namirnice i mogu podnjeti dan,dva čuvanja u frižideru.
marta prvotno napisa
Evo upravo slažem jelovnike za Waldorfsku školu,usput i sebi radim malo reda,pa ću napisati i ovdije