Stranica 2 od 5 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 202

Tema: Vegetarijanski tjedni jelovnici

  1. #51

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,132

    Početno

    danas:
    Riža sa slanutkom (politi soja sosom i bučinim uljem)
    pečena bundeva
    malo jelo od algi (hiziki sa shitake)
    brokola

    MLJAC

    marta, ono što je tebi leća meni je slanutak!

  2. #52

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    USA
    Postovi
    368

    Početno

    Moj muz uvijek voli nesto novo, pa sam napravila ovu tortu od povrca sa cashew cream. Skoro svaki dan imam neko potopljeno sjeme ili orasasti plod, jer pravim mlijeko svako drugi ili treci dan. Cashew cream (ili vrhnje) sam napravila tako da sam smiksala jednu casu filtrirane vode i jednu casu ovih topljenih oraha, soli po ukusu i dvije zlice biljnog masla (ups nije dovoljno bilo MASNO).
    Onda sam u kalup za tortu (onaj sto se da rastaviti) naslagala i naMastila kore (cjelovitih zitarica organic), na to naslagala razno povrce, propirjala bijeli kupus, pa posula pinjolima, malo cahew cream, onda ispirjane gljive, opet cream, mrkvice, graska, articoke, tikvice itd, sto god sam imala i opet pinjole i cashew cream. Ispekla i servirala bez kalupa sa kus-kus i divlja riza (malo zelenog luka na sitno), te zeleni fazol sa cesnjakom, i naravno zelena mjesana salata sa suhim rajcicama i avokadom.

    Veceras pravim pasta alfredo primavera.
    Propirjam razno povrce a posebno stavim malo kapule (luk) sa razrijedjenim vrhnjem od cashews (to je ovo gore navedeno), bude onako rijedje jer se na ispirjanoj kapuli ulije bar 400 ml. ovog vrhnja i polako kuha, samo pet min. Treba biti rijedje jer se zgusne. Zacini se po zelji, soli, papra itd, te polije po povrcu i linguinima ili sl. Moze se ukrasiti persinom ili bosiljkom.

  3. #53
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Jučer sam u Merkatoru kupio pola kile indijskih oraha za ~87kn/kg. Jedino nisam siguran da nisu pečeni :/
    Preko vikenda se vjerojatno neću s time stići poigrati, ali javim rezultate čim stignem.

  4. #54
    bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    5,074

    Početno

    ja jucer 1 put radila kus-kus sa povrcem!!
    ispalo je mljac!!
    nasla recept na forumu!! :D

  5. #55
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Jučer sam u Merkatoru kupio pola kile indijskih oraha za ~87kn/kg. Jedino nisam siguran da nisu pečeni :/
    Preko vikenda se vjerojatno neću s time stići poigrati, ali javim rezultate čim stignem.


    do prvog Mercatora 40km. ma ja mogu nabaviti hrpu tih pecenih, al nije to TO.

  6. #56
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Jučer sam u Merkatoru kupio pola kile indijskih oraha za ~87kn/kg. Jedino nisam siguran da nisu pečeni :/
    Preko vikenda se vjerojatno neću s time stići poigrati, ali javim rezultate čim stignem.
    Meni oni ne bi preživjeli vikens

  7. #57
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    inace Davore, mislim da u biobio 250g kosta 40kn i sigurno su nepeceni.

    ja sam prvo zabrijala da si kg platio 87kn.

  8. #58

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,132

    Početno

    ja sam prvo zabrijala da si kg platio 87kn.
    Ja sam se već skoro zaputila u M. To bi bila prava prigoda

  9. #59
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Pa da, pola kile sam platio četrdeset-i-par kuna. Još uvijek nisam siguran da nisu termički uništeni.

  10. #60
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Pa da, pola kile sam platio četrdeset-i-par kuna. Još uvijek nisam siguran da nisu termički uništeni.


    Poremetilo mi se.

  11. #61

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    svicarska
    Postovi
    1,916

    Početno

    luki jos uvijek uglavnom kuham posebno i zdravije nego sebi...
    imam tako slabo pamcenje sto sam kuhala u poslijednjih tjedan dana pa cu nabacati iz sjecanja:

    -pecena bundeva ¨+ cottage sheese sa sezamovim sjemenkama + salata
    -lasagne sa quorn (ozgleda kao mljeveno meso ali je od neke gljivetine)
    -grah sa prosom
    -curry krumpir sa slanutkom
    -pizza (u ponoc )
    -cuspajz of bundeve
    -juha od brokule+spatzli u umaku od vrhnja i povrca
    -jaja na blansiranom poriluku

    skoro uvijek salata i kruh crnjo sa sezamovim sjemenkama...

    dorucak, snack i sl:
    -dinkel pahuljice s jogurtom i lanenim sjemnkama ter sladom od javora
    -kiwi, jabuka, kruska
    -croissant s kavom
    -jogurt s pecivom
    -salata s grozdjicama
    - nista :/

    eto... jos cu se javljati...
    npr. danas za sebe nemam pojma kaj da jedem...

  12. #62
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    kako radiš grah sa prosom?

  13. #63

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    svicarska
    Postovi
    1,916

    Početno

    skuham grah na varivo...
    sa strane skuham proso jerbo me strah samo ubaciti... kad je gotovo umjesam...

  14. #64
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    aaa, ja mislila da je neka egzotika u pitanju.

    zašto te strah? ja redovno ubacujem proso u variva pred kraj.

  15. #65

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    svicarska
    Postovi
    1,916

    Početno

    zasto me strah? zato sto sam super kuharica
    a s mahunarkama sam uvijek zbunj sto se vremena tice...

  16. #66
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Proso-kokos s korijanderom, mljaccccc 8)

  17. #67
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    ajde sad nešto s heljdom

  18. #68

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    svicarska
    Postovi
    1,916

    Početno

    Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    ajde sad nešto s heljdom
    grah!

  19. #69
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Citiraj lucky day prvotno napisa
    Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    ajde sad nešto s heljdom
    grah!
    leću!

  20. #70

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    svicarska
    Postovi
    1,916

    Početno

    eto, danas za rucak samo mahune s krompirom na maslinovu ulju sa zacinima i lanenim sjem.
    i zelena salata s breskvama

  21. #71
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa
    Citiraj lucky day prvotno napisa
    Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    ajde sad nešto s heljdom
    grah!
    leću!


    nešto neobično i maštovito.

  22. #72
    Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    7,214

    Početno

    Ima u dm-u "sirovih" indijskih oraha. U paketicima od 150 ili 250 g, nisam vise sigurna.

  23. #73

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    svicarska
    Postovi
    1,916

    Početno

    Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    Citiraj marta prvotno napisa
    Citiraj lucky day prvotno napisa
    Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    ajde sad nešto s heljdom
    grah!
    leću!


    nešto neobično i maštovito.
    he, bas si revna kuharica... blago tvojima...
    za neobicno i mastovito od mene obicnjace samo mozes dobiti savjet - odite ga pojesti u maksimir... ili jos bolje: u balon kojim si nedavno letjela...

  24. #74
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    danas juha od gljiva i krumpira, pura i varivo od mrkve i graska.


    BusyBee, u DM-u su ind orascici 150g 22kn.

  25. #75
    Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    7,214

    Početno

    Jesu, ali nama su alternativa jedino u Mercatoru neki od 125 Kn/kg koji su, cini mi se, slani. Ali, ne kupujemo ih cesto bas zbog cijene.

  26. #76
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,855

    Početno

    Citiraj mara prvotno napisa
    danas:
    Riža sa slanutkom (politi soja sosom i bučinim uljem)
    pečena bundeva
    malo jelo od algi (hiziki sa shitake)
    brokola

    MLJAC

    marta, ono što je tebi leća meni je slanutak!
    Evo praog makrobiotičkog ručka

    Ako nećete jesti niti mliječne proizvode, ovako bi trebalo kombinirati obroke - žitarica + mahunarka + zeleno povrće + korjenasto povrće

    (+ juha + alge)

  27. #77
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Hej, sta nitko nis ne kuha?

  28. #78

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    London
    Postovi
    1,542

    Početno

    juha gusta od zlatnozute bundeve (s bioloskih lokalnih polja), parena blitva s istih polja, zacinjena maslinovim uljem (iz juznijih krajeva) i pole.

    Shantana je otkrila novi snack: ljuspice kokosovog oraha umocene u toplo sojino mlijeko, uz malo cimeta i kardamoma.

    Stari provjereni snack je stapka celera namazana maslacem od kikirikija (ili sezama) na koji se utisnu grozdjice kao gumbici.

    Jucer smo imali varivo od azuki graha, tikve, mrkve, graska i quinoe.

    Dosla je jesen....

  29. #79
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    mi smo jucer jeli juhu od povrca i rizu s mrkvom, karfiolom i dimljenim tofuom i ne mogu se uopce sjetiti jel bilo jos sta, koja krecana najgora...

    danas juha od celera i karfiola, grasak i mrkva na saft i kroketi od krumpira s parmezanom.

  30. #80

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    London
    Postovi
    1,542

    Početno

    kako idu kroketi (imam veganski parmezan)?

  31. #81
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Skuhas one krumpire koji su dobri za njoke. I radis tijesto kao za njoke.

    Znaci ja sam nama skuhala 3 velika, doooobro zgnjecila, dodala 1 salicu brasna(otprilike, ostro je bolje), 1 jaje (trebas nesto da se to malo poveze neku alternativu jajetu), zlicu griza, zlicicu soli.

    Sve to premijesis, dods parmezan, oblikuje krokete, uvaljas ih u krusne mrvice i przis u ulju.

    Mozda zvuci komplicirano, ali zapravo nije i bude dosta brzo ako naravno stavis krumpire kuhati na vrijeme.

  32. #82

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    USA
    Postovi
    368

    Početno

    Ja sam ovih dana neka nova jela isprobala. Cvjetaca zapecena sa onim crem sosom od indijskih oraha (mozda da probam i one nase obicne orahe drugi put, njih je lakse naci i jeftiniji su).
    Probala sam pohovati (naravno bez jaja) koristeci malo samljevenih indijskih oraha sa soja mlijekom, veganskim parmezanom i svjeze mrvice kruha i ispalo je odlicno.
    Neki dan isto tako isprobali smo przenice, kruh star par dana, potopljen u mjesavinu biljnog mlijeka, malo vanilije ili cimeta, malo brasna (ovaj put koristila gotovi mix za waffle), ispece se na vrucoj tavi malo namazanu i onda servirali sa grilanim bananama i javorovim sirupom. Da sam imala borovnica i jagoda, one bi dale finu boju ovom dorucku.

    Isto tako sam isprobala nesto sirove hrane. Tako sam od domacih zutih i zelenih tikvica napravila spagete sa malom masinicom koja se zove julienne slicer. Posolila i ostavila na pola sata da pusti vodu. Ocijedila sam vodu i stavila malo isjeckanog kikirikija, persina, i moj sos za salatu, kremast je ali mislim da moze bilo koji domace proizvodnje ili vec nesto drugo po svom ukusu. Meni je ovo bilo senzacionalno. Tikvice se uopce nisu osijecale sirove, vec kao da jedete spagete.
    Inace dosta recepata procitam u lokalnom magazinu vegnews.com na koji sam pretplacena.
    Evo jos nekih stranica
    www.DrFood.org
    www.freeVeganRecipes.com
    www.newstarget.com
    www.vegangal.com
    www.eatraw.com
    E i da ne zaboravim Du Pinhua,( Leshan, China) je najstarija zena na svijetu i ujedno citav zivot vegetarijanac.

  33. #83
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    vi koje koketirate i sa jednom i sa drugom vrstom prehrane...
    koliko je veći utrošak vremena i novca?

    meni sve ovo zvuči fantastično, ali se bojim da mi onih mojih 20 minuta rezerviranih za pripremu obroka... nikako ne bi bilo dovoljno.

  34. #84
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    novca isto. a ako ne jedes svaki dan meso na naglo onda je i vremena tu negdje. barem ja imam takav osjecaj.

    danas sam skuhala juhu od povrca, pastu carbonaru (koja nije za ovaj topic, al stavljam samo usporedbe radi, i sorry necu vise nikad da me tko ne opere ko onomad) i narezala kupus salatu. od ulaska u kuhinju do sjedanja za stol 55 min.

    dok se sve skupa kuhalo uspjela sam staviti i rublje na pranje.

  35. #85
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    ni skupo ni zahtjevno, a uvijek zanimljivije od šnicla + pirea ili filane paprike.

  36. #86
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    ni skupo ni zahtjevno, a uvijek zanimljivije od šnicla + pirea ili filane paprike.
    kak ti nije neugodno spominjat to na "š" na ovom topicu. sramota.

  37. #87
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno



    mi jedemo meso zaista rijetko, i samo bijelo. andrej češće, kod bake.

    ali ja niti ne znam skuhati sarmu ili filanu papriku, da ne spominjem pečenje mesa. grah kuha mm jednom-dvaput godišnje. nikad nisam ni probala, odmah sam se bacila u egzotičnije vode.

  38. #88
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    ispričajte me zbog ovoliko grubih riječi

  39. #89

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    svicarska
    Postovi
    1,916

    Početno

    danas smo luka i ja imali zajednicki meni cijeli dan:
    - ujutro popecci od palente (sa portala recept ali bez mlijeka) dodala blansiranog poriluka , lanenih sj. i posula sezamom - zbog tog dodatka mi se sve fino spojilo u jedan popecak koji sam onda morala sijeci i bilo ipak jako fino + jogurt
    -cijeli dan u planini: napikavali svjeze sirovo povrce, kuglice od svjezeg kozjeg sira, domaci integralni kruh sa sjemenkama, komade jutrosnje palacinke od palente i poriluka...
    -vecera: int. riza sa paprikom, keljom, lukom zacinjeno safranom i vlascem i zelena salata, luka je jos pojeo i krusku za desert...

  40. #90

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    187

    Početno

    Danas:

    doručak
    kaša od prosa i jabuke,posipano prženim lešnjacima

    ručak
    krem juha od mrkve,luka brokule i karfiola sa zobenim vrhnjem
    Integralna riža sa sjemenkama
    zapečeni grah
    kratko kuhani kelj i kupus sa miso preljevom
    kombu čips
    zelena salata s rukolom,mladim lukom i maslinama

    desert kukuruzni muffins

    večera
    kruh,namaz i čaj


    Sutra:


    bistra juha s kombu algom i rižinim rezancima
    kroketi od riže s povrćem i dim.tofuom
    pire od slanutka
    tempura tikvice s preljevom
    mrkva,poriluk pirjani u woku
    arame sa sjemenkama
    salata od kupusa

    desert(ustvari užina)zapečene jabuke sa zob.pahuljicama i sojinim šlagom

  41. #91

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,467

    Početno

    Trimama, molim te koliko ti vremena ode na pravljenje rucka?

  42. #92

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    187

    Početno

    Citiraj Zorana prvotno napisa
    Trimama, molim te koliko ti vremena ode na pravljenje rucka?


    Pa,pošto godinama kuham makrobiotiku,i bolje sam organizirana nego što sam bila na početku, treba mi za ovakve ručkove 1hi15min-1h30min.

    Ali nisam baš svaki dan tako nadahnuta.
    Inače,obožavamkuhanje i trudim se održavati svoje visoke standarde,što se kuhanja tiče.Ali ima dana kad i nemam vremena ili inspiracije,pa jela nisu tako složena!Uvijek se trudim da bude raznoliko,ukusno,...i da ručak bude uravnotežen(juha skoro uvijek,žitarica,mahunarka i povrće)

    Ako se dobro organiziram,i nabavku i menije,pola posla je već time odrađeno

  43. #93
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj trimama prvotno napisa
    Pa,pošto godinama kuham makrobiotiku,i bolje sam organizirana nego što sam bila na početku, treba mi za ovakve ručkove 1hi15min-1h30min.
    Znači, meni - početnici bi trebalo... barem dvostruko više :shock:

  44. #94
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    Citiraj trimama prvotno napisa
    Pa,pošto godinama kuham makrobiotiku,i bolje sam organizirana nego što sam bila na početku, treba mi za ovakve ručkove 1hi15min-1h30min.
    Znači, meni - početnici bi trebalo... barem dvostruko više :shock:
    Znači ohrabrila si se!


    Pa ćeš i ti biti freak...

  45. #95

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    187

    Početno

    Ma,nije dvostruko više,malo više mi je prije trebalo i nisam radila deserte ili užine paralelno s ručkom.Meni najviše ode vremena na pripremu(sjeckanje i ostalo)ALI ja kuham za šestero i najčešće kuham više da nam ostane za večeru.Može se skuhati jako lijepi i složeni ručak za vrijeme trajanja kuhanja integralne riže,znači 45min Samo treba dobro isplanirati što se kojim redom kuha i treba unaprijed misliti za idući dan.

    Kad sam počela s makrobiotikom bila sam totalno neorganizirana,pa bi gubila vrijeme bezveze!DAnas pameto kuham,pa skuham žitaricu i mahunarku uvijek više i to mi ostane za idući ručak(samo u drugom obliku,od čiste riže napravim krokete ili rižot,od ostatka mahunarke imam idući dan juhu ili popečak,alge uvijek kuham za par dana)to znatno skraćuje i vrijeme i energiju.

  46. #96

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,467

    Početno

    Znaci, u makrobiotici nije vazno da sve sto se jede bude svjeze skuhano?

  47. #97
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Trimama, hajd moooolim te lijepo, najljepse, napisi nam jedan tjedni jelovnik. Ja sam isto ispraksirala da kuham brzo i efikasno i slazem se da na pripremu ode najvise vremena.
    Najgore mi je kad u podne jos ne znam sta cu kuhati...

  48. #98
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Citiraj Zorana prvotno napisa
    Znaci, u makrobiotici nije vazno da sve sto se jede bude svjeze skuhano?
    A di je?

  49. #99

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    187

    Početno

    Važno je da sve bude svježe,ali žitaricu i mahunarku možeš skuhati bez dodataka(osim soli)i čuvati dan,dva.Idealno je da je sve uvijek svježe skuhano ,ali to su stabilne namirnice i mogu podnjeti dan,dva čuvanja u frižideru.

  50. #100

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    187

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa
    Trimama, hajd moooolim te lijepo, najljepse, napisi nam jedan tjedni jelovnik.

    Evo upravo slažem jelovnike za Waldorfsku školu,usput i sebi radim malo reda,pa ću napisati i ovdije

Stranica 2 od 5 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •