Page 3 of 5 FirstFirst 12345 LastLast
Results 101 to 150 of 202

Thread: Vegetarijanski tjedni jelovnici

  1. #101
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Quote Originally Posted by trimama
    Quote Originally Posted by marta
    Trimama, hajd moooolim te lijepo, najljepse, napisi nam jedan tjedni jelovnik.

    Evo upravo slažem jelovnike za Waldorfsku školu,usput i sebi radim malo reda,pa ću napisati i ovdije

  2. #102

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    svicarska
    Posts
    1,916

    Default

    ajd jos pitanje: znaci u makrobiotici ne vrijedi princip da nije dobro ponavljati namirnice dva dana za redom?
    sto se integralnh zitarica i mahunarki tice i ja ih znam ponoviti dva dana za redom u drugom obliku i sve me nesto savjest pece da tako luku hranim...

  3. #103
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Nije tako. Čak u Hrana za dušu i tijelo Jadranka piše da od jučerašnjeg prosa napravite popečke danas...

  4. #104
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Htjedoh reći Tako je!

  5. #105
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    :?

  6. #106

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    London
    Posts
    1,542

    Default

    mislim da je najbolje svjeze pripremljeno, sto god teorija kazala.

    danas smo imali za dorucak palentu sa susenim paradajizom, pa na sve to nasjeckan bosiljak i posute pahuljice kvasca (yeast flakes).

    rucak je jos u procesu stvaranja, ali bit ce baziran na azuki grahu jer ga imamo na kile (neki jeftini utrzak mm-a dok mene nije bilo kod kuce... :/ )

    je li zna netko tocno kako se radi jedan kineski specijalitet, zaboravih mu ime, ali taj azuki grah je propasiran i puni se njime kugla koja se opet napravi od neke mjesavine brasna, mozda rizinog.
    1988 je bila Kusijeva prezentacija makrobiotike u hotelu Internacional i tamo su to nudili, vrlo fino. Poslije sam to isto jela (ali komercijalna varijanta sa zasecerenim grahom) u Singaporeu ali nikako da se docepam recepta. Tada mi je netko objasnio kako se radi, ali nikada nisam napravila pa zaboravih....

  7. #107

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    London
    Posts
    1,542

    Default

    pronasla jednu varijantu recepta (zasecerenu, ali to se lako sredi...)

    http://www.knowingfood.com/red/redpau.html

  8. #108

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    svicarska
    Posts
    1,916

    Default

    Quote Originally Posted by LeaB
    Nije tako. Čak u Hrana za dušu i tijelo Jadranka piše da od jučerašnjeg prosa napravite popečke danas...
    da, vidjeh i u 'prirodno i zdravo za bebe i djecu' isto tj, slicno... no svejedno pitah...
    ma, al iskreno, meni su mahunarke uglavnom i bolje /ukusnije drugi dan... zitarice bas i ne... niti povrce...

  9. #109
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    opet moram pitati: vidim da se u nekim receptima na netu spominje kuhanje na flaširanoj vodi :shock:
    i vi to tako?
    ili kosristite vodu iz slavine?

  10. #110
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    opet pitanje (vidi se da ranim jutrom nemam pametnijeg posla): kaže da se u miso juhu stavlja ulje...
    Mora li to biti zbog nekog balansa jer se meni ulje gadi (nikad ga ne koristim)?

  11. #111

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    187

    Default

    povrće ne čuvam za sljedeći dan,to nikako,meni je to isto bljak.Povrće nije stabilna namirnica,tj brzo se kvari i gubi energiju.Samo radim temeljac od povrća kojeg čuvam par dana.


    Ne dodajem ulje u miso juhe,niti sam čula da treba.
    Jedino ulje u juhama je u jesen i zimi kada spremam juhe od pirjanog povrća,ali to je žličica ulja na cijeli lonac juhe.

    MA ne treba zbog balansa,gledaš cijeli obrok da li je izbalansiran.Miso juha sama po sebi je potpuno izbalansirana

  12. #112
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Ne mogu se pohvaliti da ne čuvam povrće za slijedeći dan. Na posao si nosim ručak koji sam skuhala navečer. Nekad si ujutro pripremam, no sad kako mi se spava iz trudničkih razloga (sram me bilo) nisam baš za dizanje rano.
    Jedino miso kuham ujutro. Ionako je brzo gotov.

  13. #113

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    London
    Posts
    1,542

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    opet moram pitati: vidim da se u nekim receptima na netu spominje kuhanje na flaširanoj vodi :shock:
    i vi to tako?
    ili kosristite vodu iz slavine?
    to radis kada su vode podneblja u kojemu zivis totalno zagadjene (ili te uvjere da jesu)
    Posljednjih nekoliko godina mi smo poceli kuhati s filtriranom vodom. Mislim da nikada necemo doci do flasirane, previse plastike

  14. #114

    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    679

    Default

    opet moram pitati: vidim da se u nekim receptima na netu spominje kuhanje na flaširanoj vodi
    i vi to tako?
    ili kosristite vodu iz slavine?
    Ja, na žalost, moram koristiti Britu za kuhanje, a pijemo Janu, jer nam je voda očajna- puna pijeska. ... na Knežiji

  15. #115

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    svicarska
    Posts
    1,916

    Default

    kuham na vodi iz slavine... pijem ju.. i luka ju pije...

    danas: amaranth i leca (pomijesani i zacinjeni samo cimetom,vlascem, solju i m. uljem), brokula i krompir...

  16. #116

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    Kod nas danas: gljive dinstane sa puno luka (za djecu tikvice i brokula), riza s maslinovim uljem, bijelim lukom i persinom, zelena salata

  17. #117

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    London
    Posts
    1,542

    Default

    nestao mi post s danasnjim jelovnikom...

    rucak:
    smedja riza posuta suncokretovim sjemenkama
    tikvice i mahune na pari s maslinovim uljem
    dimljeni tofu (za Shantanu(
    salata od sirovog povrca (kupus, blitva, radic, komorac, azuki klice, bosiljak, zelena paprika)

    vecera:
    falafeli s domacim ukiseljenim povrcem

    upravo eksperimentiram s onim kineskim azuki buhtlama, javim sutra kako je ispalo.

  18. #118

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    cure, kako pripremate slatku rižu? ne mislim rižu na mlijeku, nego slatku vrstu riže?

  19. #119

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    187

    Default

    Moji obožavaju kuglice od slatke riže.
    Skuha se slatka riža,odvojeno se skuhaju grožđice ili suhe marelice.Spoji se riža i pasirano ,kuhano voće(najbolj izmjesiti rokama)i formiraju se koglice(nešto veće od oraha)i uvaljaju se u pržene mljevene lješnjake.

    moji to jedu za doručak,večeru ili kao užinu.

  20. #120

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    hm, pasirka mi je... gdje? nisam je srela već neko vrijeme.

  21. #121

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    187

    Default

    može i štapni mikser ili neki takav stroj

  22. #122

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    hvala, probat ćemo.

  23. #123

    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,132

    Default

    danas:

    azuki sa bundevom
    palenta sa bundevinim sjemenkama
    blitva
    salata od crvenog zelja

  24. #124
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    prikupila nešto recepata s heljdom, pa ću polako isprobavati:

    Buckwheat and Spinach

    1 lrg Spanish Onion
    2 x Cloves Garlic
    2 cup Buckwheat
    1 tsp Salt
    1 tsp Black pepper
    1 pt Vegetable stock (I use Vecon
    Which is fat free, and Water)
    1 lb Spinach

    Cook the finely chopped onion and the minced garlic in a little water.
    Meanwhile cook the buckwheat with the salt (only if needed) and pepper in the stock till tender. Finely chop the spinach and add it to the onions and garlic. Add the bulgar wheat. Simmer for about fifteen minutes.


    Buckwheat Bake

    1 x Onion
    4 x Tomatoes
    1/2 tsp Oil
    3 oz Buckwheat
    1 oz Rice
    1/2 pt Water
    1 tsp Dried Basil
    Salt/pepper as you deem fit

    1.Chop onion, heat oil in pan and fry until transparent
    2.Chop tomatoes, add to onions until soft
    3.Stir in buckwheat and rice and cook for 1 minute
    4.Add remaining ingredients - bring to boil
    5.Heat oven to 190C
    6.Simmer the mixture for 20 minutes until liquid has been absorbed 7.Adjust seasoning, turn into 7" square cake tin
    8.Put in 5. above, leave for 30 minutes then remove.


    Kasha Burgers

    1 cup buckwheat groats -- (kashe)
    2 small onions -- chopped
    1/2 pound mushrooms -- chopped
    1 tablespoon parsley -- chopped
    3 egg whites
    1/2 teaspoon salt
    1/4 teaspoon pepper

    Cook kashe and cook. Saute onions and mushrooms. Mix all together, shape into burgers and brown in pammed skillet or griddle.


    Buckwheat Stir-fry

    Finely chop:
    • 1 medium onion
    • 1-2 cloves garlic
    Saute over medium heat in 1-2 T of olive oil (or oil of your choice)
    Add to this:
    • 1/2 head cabbage chopped (finely or coarsely..your preference)
    • 1-2 carrots chopped
    • 1/2 cup of other veggie of your choice. I like chopped broccolli or snow peas (left whole)
    • 2 T soy sauce
    Cook over medium heat until vegetables are soft. (about 7-8 minutes)
    Add 2 cups cooked Buckwheat and let simmer for 5-10 minutes so the flavors can combine with the buckwheat.
    Serve with chopped almonds on top, crunchy chinese noodles or toasted seasame seeds


    Buckwheat-Cinnamon Pancakes

    1/2 cup All-purpose flour
    1/2 cup Buckwheat flour
    1 tbl Sugar
    2 tsp Baking powder
    3/4 tsp Ground cinnamon
    1/4 tsp Salt
    1 cup Skim milk
    1 tbl Vegetable oil
    1 lrg Egg

    Combine first 6 ingredients in a large bowl; stir well. Combine milk, oil, and egg; stir well. Add to flour mixture, stirring until smooth. Spoon about 1/3 cup batter for each pancake onto a hot nonstick griddle or nonstick skillet. Turn pancakes when the tops are covered with bubbles and the edges look cooked.


    Russian Buckwheat Pancakes (Blinis)

    1 pkt dry yeast
    1/2 cup warm water
    1 cup plain yogurt, room temp
    1 tsp sugar
    1/2 tsp salt
    1 tbl oil
    1 cup buckwheat flour
    1 cup warm water
    2 lrg egg whites

    Sprinkle yeast over 1/2 cup warm water. Stir and allow to proof until bubbly. Blend yogurt with sugar, salt and oil. Stir into yeast mixture. Add buckwheat flour and beat until smooth. Cover bowl and allow to stand in a warm spot for 20 minutes.
    Beat egg whites until soft peaks form. Stir 1 cup water into buckwheat batter. Fold in egg whites and let stand 10 minutes.
    Spray a blini pan or 6-inch crepe pan with cooking spray. Heat the pan over medium heat. Pour a scant 1/4 cup batter in the pan and cook until top is bubbly. Turn over and cook until crisp and browned, about 5 minutes. Hold in a 250F oven until ready to serve.
    Repeat to make 12 blini.


    Buckwheat Pudding

    1 x vanilla bean
    4 cup milk
    1/2 cup butter plus
    2 tbl butter
    1 cup buckwheat
    4 x egg yolks
    1/2 cup sugar
    1 tbl grated lemon zest
    1/2 cup raisins
    4 x egg whites beaten until stiff
    1 cup cherry jam

    Using a sharp knife, split the vanilla bean in half lengthwise. With the back of the knife, scrape the pulp away from the bean. Discard the bean.
    In a saucepan, over medium heat, combine the milk, vanilla bean pulp, and 1/2 cup of the butter. Bring to a boil. Stir in the buckwheat and continue to cook until tender, about 20 to 25 minutes. Remove from the heat and cool.
    In a large mixing bowl, whisk the eggs and the sugar together. Stir in the cooled buckwheat mixture, lemon zest and raisins. Fold in the beaten egg whites.
    Butter a shallow baking pan (8- by 8- by 2-inch, square) with the remaining 2 tablespoons of butter. Pour the buckwheat mixture into the prepared pan. Bake in a preheated 350 degree oven for 30 minutes.
    Serve warm in individual serving bowls with cherry jam.


    Granny Smith Buckwheat Muffins

    2 Apples, granny smith, peeled, diced

  25. #125

    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    679

    Default

    Joj, Ivy, kak' si bila vrijedna, super! :D

  26. #126

    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,132

    Default

    Joj, Ivy, kak ja ne volim heljdu. Ta mi žitarica nikada nije sjela

  27. #127
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    nekad sam kupovala heljdine žgance i bili su mi baš fini. zaželila sam se malo promjene, zadnjih mjeseci smo jeli proso u svakom zamislivom obliku.

    ja pak ne volim ječam, osim u obliku pahuljica. kad se sjetim ričeta... :bljakbljakbljak:

    heljda zapravo nije žitarica

  28. #128
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Kako je hajvi pametna.
    Nisam ja to znala, pa evo stavljam svima:

    Iako se gotovo uvijek heljda spominje uz žitarice, ona u biti, botanički gledano, spada među zeljasto povrće, kod kojeg se koristi nama poznata sjemenka, zato ju u ovoj seriji i svrstavamo među žitarice.

  29. #129
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Od heljde sam nedavno radila musaku. Zamislite si mesnu musaku (koju ste sigurno svi barem vidjeli ako ne i jeli), pa umjesto mesa - heljdu!

  30. #130

  31. #131
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Moram se oglasiti jer mi se vratio apetit, poslije prvog tromjesečja trudnoće pa smo se jučer fino najeli:

    Miso s mrkvom i prešinom
    Brokula s krumpirom, češnjakom, sojinim vrhnjem i senfom
    Prženi tofu
    Kiselo zelje za salatu.

  32. #132
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Joj i
    Integralna riža.
    Sad to ima smisla.

  33. #133
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    hajvi, kako joj ubijaš onaj "smrdljivi martin" okus?

  34. #134
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    moja ne smrdi

    ozbiljno, ima karakterističan okus ali nama je to fino. pogotovo u mafinima kad se kombinira s integralnim brašnom.

  35. #135

    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,132

    Default

    Danas:

    Riža, proso i amarant sa bundevinim sjemenkama
    pjegava cikla
    pečena bundeva
    tofu i seitan na roštilj
    blitva

  36. #136
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    Quote Originally Posted by mara
    pjegava cikla
    naravno da ću pitati što je to!

  37. #137

    Default

    Quote Originally Posted by anchi pp
    Zamislite si mesnu musaku (koju ste sigurno svi barem vidjeli ako ne i jeli), pa umjesto mesa - heljdu!
    Vidis, ovo je zgodno. Inace, u sve kombinacije u kojima bi u originalu trebalo ici mljeveno, stavljam lecu. I to mi je odlicno!

  38. #138
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Jučer, "Tri sestre"

    To je klopa s pričom. Radi se o sjevernoameričkoj indijanskoj filozofiji uzgoja hrane i prehrani, koja se svojom skladnošću lijepo potvrđuje današnjim znanjem o zdravoj prehrani. Tri sestre su kukuruz, bundeva i grah (ili grašak). Zajedno čine idealnu kombinaciju u loncu, na nepcu, u želucu i u vrtu.

    Postupak? Jednostavno se sve pobaca u lonac, skuha, začini i uživa. Ja sam napravio onako sa indijskim sabđi stilom, ali je fino kako god se napravi.

    U vrtu čine idealnu samoodrživu zajednicu, gdje kukuruz osim uroda klipova služi kao podrška grahu/grašku, grašak osim mahuna daje dušik u zemlju, a bundeva osim plodova svojim ogromnim lišćem sprječava pristup korovima i tako pomaže kukuruzu i grahu. Vrt bez motike. Idealno.

    Suprotno popularnim vjerovanjima, sjevernoamerički Indijanci su živjeli vrlo mirnim agrikulturnim plemenskim životom, bez izrazitih vođa. Plemena su zapravo prilično labave zajednice okupljene radi zajedničkih interesa, a ako se baš traži nekakav ustroj i vodstvo, bila su nekako više naklonjena ženama i starcima, negoli ratnicima. Fascinantno.

    Na webu se nađe svašta o ovome, evo samo par linkova:
    The Three Sisters
    Creating a Three Sisters Garden

  39. #139

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    svicarska
    Posts
    1,916

    Default

    :shock: :D
    bas smo jutros luka i ja sa gustom mandjali palentu sa grahom i budnevu dinstanu na kockice....
    po prvi put sam radila takvu kombinaciju cisto m slucajnoscu stanja stvari u fridzu... i onda procitam o 'tri sestre'.... preegenijalno...

  40. #140
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by ms. ivy
    moja ne smrdi

    ozbiljno, ima karakterističan okus ali nama je to fino. pogotovo u mafinima kad se kombinira s integralnim brašnom.
    nisam ja rekla da smrdi.
    nego mi ima taj neki čudni, polumetalni okus...

    draga lucky day... ako se po jutru dan poznaje...

  41. #141
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    ako ti se ne sviđa - ne sviđa ti se.

    probaj je pomiješati s prosom, primjerice. meni proso ima jako fini okus.

    a brašno se ionako kombinira sa pšeničnim...

  42. #142
    Roza's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,721

    Default

    Malo koketiram s zdravijom hranom (totalni početnik), a neki od recepata na ovom topicu zvuče jako primamnjivo. Kao npr. kuglice od slatke riže s marelicama i bademima. Dakle, volje imam, još mi se samo ispriječilo krucijalno pitanje: što je to slatka riža? I gdje kupiti?

  43. #143
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    vrsta rize, biobio

  44. #144
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    BIo bio. Jurišićeva kod dm-a ili Ilica 72.
    Vrsta riže. Slatka je.

    Koja mudrost.
    Nisi ni kužila da znaš odgovor.

  45. #145
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Quote Originally Posted by marta
    vrsta rize, biobio
    Brza si ko metak.

  46. #146
    Roza's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,721

    Default

    A danas sam već išla u bio bio, kupila sam miso, i bilo me sram pitati što je to slatka riža! Kad sam tražila miso i kad me žena pitala od čega, a ja nisam imala pojma od čega bi bio miso - osjećala sam se kao da padam na ispitu i bilo mi je već dovoljno neugodno, tak da sam blamiranje zbog slatke riže odlučila propustiti
    Tko pita ne skita - što se tad nisam sjetila te poslovice.

  47. #147
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Roza, pa nemoj se sramiti pitati ništa u Bio&Bio, oni su baš voljni pomoći i objasniti, pa kao da njima nije jasno da miso nije tradicionalan u Hrvata I ovi prodavači u Ilici puno i znaju, i dečki a i gospođa koja radi u dućanu. Btw na slatkoj riži piše SLATKA RIŽA

  48. #148

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    Htjela sam nesto pitati vezano za uravnotezene obroke po makrobiotici. Jel od presudne vaznosti imati sve tipove namirnica u jednom obroku, tj. rucku ili je ok rasporediti te namirnice da se izmijenjuju tijekom dana. Pa opet dodje na to da su se sve namirnice u jednom danu jele.
    Npr. ako jedemo za dorucak nesto zitno s vocem, za rucak npr. varivo mahunarka sa salatom, vecera povrce..jel bi to isto bilo ok?
    Moja djeca se najcesce najedu samo od juhe. I onda uzmu samo nekoliko zlica glavnog jela i to je to.
    Pa mi je bezveze servirati tako slozen rucak ako znam unaprijed da se nece pojesti.

    I nesto jos vezano za povrce, jel ok jesti ostatke rucka za veceru? Znam da krompir nije bas ok kad odstoji nekoliko sati. Povrce mi je totalno bezveze kad prenoci, ali nisam sigurna jel u redu podgrijati nesto sto je ostalo od rucka za veceru.

  49. #149

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    I jesu li mahunarke preteske za veceru?

  50. #150
    Roza's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,721

    Default

    Quote Originally Posted by Mima
    Btw na slatkoj riži piše SLATKA RIŽA
    Propadam u zemlju od neugodnosti, nemojte više

Page 3 of 5 FirstFirst 12345 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •