Originally Posted by trimama
![]()
![]()
ajd jos pitanje: znaci u makrobiotici ne vrijedi princip da nije dobro ponavljati namirnice dva dana za redom?
sto se integralnh zitarica i mahunarki tice i ja ih znam ponoviti dva dana za redom u drugom obliku i sve me nesto savjest pece da tako luku hranim...
Nije tako. Čak u Hrana za dušu i tijelo Jadranka piše da od jučerašnjeg prosa napravite popečke danas...
mislim da je najbolje svjeze pripremljeno, sto god teorija kazala.
danas smo imali za dorucak palentu sa susenim paradajizom, pa na sve to nasjeckan bosiljak i posute pahuljice kvasca (yeast flakes).
rucak je jos u procesu stvaranja, ali bit ce baziran na azuki grahu jer ga imamo na kile (neki jeftini utrzak mm-a dok mene nije bilo kod kuce... :/ )
je li zna netko tocno kako se radi jedan kineski specijalitet, zaboravih mu ime, ali taj azuki grah je propasiran i puni se njime kugla koja se opet napravi od neke mjesavine brasna, mozda rizinog.
1988 je bila Kusijeva prezentacija makrobiotike u hotelu Internacional i tamo su to nudili, vrlo fino. Poslije sam to isto jela (ali komercijalna varijanta sa zasecerenim grahom) u Singaporeu ali nikako da se docepam recepta. Tada mi je netko objasnio kako se radi, ali nikada nisam napravila pa zaboravih....
pronasla jednu varijantu recepta (zasecerenu, ali to se lako sredi...)
http://www.knowingfood.com/red/redpau.html
da, vidjeh i u 'prirodno i zdravo za bebe i djecu' isto tj, slicno... no svejedno pitah...Originally Posted by LeaB
ma, al iskreno, meni su mahunarke uglavnom i bolje /ukusnije drugi dan... zitarice bas i ne... niti povrce...
opet moram pitati: vidim da se u nekim receptima na netu spominje kuhanje na flaširanoj vodi :shock:
i vi to tako?
ili kosristite vodu iz slavine?
opet pitanje (vidi se da ranim jutrom nemam pametnijeg posla): kaže da se u miso juhu stavlja ulje...
Mora li to biti zbog nekog balansa jer se meni ulje gadi (nikad ga ne koristim)?
povrće ne čuvam za sljedeći dan,to nikako,meni je to isto bljak.Povrće nije stabilna namirnica,tj brzo se kvari i gubi energiju.Samo radim temeljac od povrća kojeg čuvam par dana.
Ne dodajem ulje u miso juhe,niti sam čula da treba.
Jedino ulje u juhama je u jesen i zimi kada spremam juhe od pirjanog povrća,ali to je žličica ulja na cijeli lonac juhe.
MA ne treba zbog balansa,gledaš cijeli obrok da li je izbalansiran.Miso juha sama po sebi je potpuno izbalansirana
Ne mogu se pohvaliti da ne čuvam povrće za slijedeći dan. Na posao si nosim ručak koji sam skuhala navečer. Nekad si ujutro pripremam, no sad kako mi se spava iz trudničkih razloga (sram me bilo) nisam baš za dizanje rano.
Jedino miso kuham ujutro. Ionako je brzo gotov.
![]()
to radis kada su vode podneblja u kojemu zivis totalno zagadjene (ili te uvjere da jesu)Originally Posted by apricot
Posljednjih nekoliko godina mi smo poceli kuhati s filtriranom vodom. Mislim da nikada necemo doci do flasirane, previse plastike
Ja, na žalost, moram koristiti Britu za kuhanje, a pijemo Janu, jer nam je voda očajna- puna pijeska. ... na Knežijiopet moram pitati: vidim da se u nekim receptima na netu spominje kuhanje na flaširanoj vodi
i vi to tako?
ili kosristite vodu iz slavine?![]()
kuham na vodi iz slavine... pijem ju.. i luka ju pije...
danas: amaranth i leca (pomijesani i zacinjeni samo cimetom,vlascem, solju i m. uljem), brokula i krompir...
Kod nas danas: gljive dinstane sa puno luka (za djecu tikvice i brokula), riza s maslinovim uljem, bijelim lukom i persinom, zelena salata
nestao mi post s danasnjim jelovnikom...
rucak:
smedja riza posuta suncokretovim sjemenkama
tikvice i mahune na pari s maslinovim uljem
dimljeni tofu (za Shantanu(
salata od sirovog povrca (kupus, blitva, radic, komorac, azuki klice, bosiljak, zelena paprika)
vecera:
falafeli s domacim ukiseljenim povrcem
upravo eksperimentiram s onim kineskim azuki buhtlama, javim sutra kako je ispalo.
cure, kako pripremate slatku rižu? ne mislim rižu na mlijeku, nego slatku vrstu riže?
Moji obožavaju kuglice od slatke riže.
Skuha se slatka riža,odvojeno se skuhaju grožđice ili suhe marelice.Spoji se riža i pasirano ,kuhano voće(najbolj izmjesiti rokama)i formiraju se koglice(nešto veće od oraha)i uvaljaju se u pržene mljevene lješnjake.
moji to jedu za doručak,večeru ili kao užinu.
hm, pasirka mi je... gdje? nisam je srela već neko vrijeme.
može i štapni mikser ili neki takav stroj
hvala, probat ćemo.![]()
danas:
azuki sa bundevom
palenta sa bundevinim sjemenkama
blitva
salata od crvenog zelja
prikupila nešto recepata s heljdom, pa ću polako isprobavati:
Buckwheat and Spinach
1 lrg Spanish Onion
2 x Cloves Garlic
2 cup Buckwheat
1 tsp Salt
1 tsp Black pepper
1 pt Vegetable stock (I use Vecon
Which is fat free, and Water)
1 lb Spinach
Cook the finely chopped onion and the minced garlic in a little water.
Meanwhile cook the buckwheat with the salt (only if needed) and pepper in the stock till tender. Finely chop the spinach and add it to the onions and garlic. Add the bulgar wheat. Simmer for about fifteen minutes.
Buckwheat Bake
1 x Onion
4 x Tomatoes
1/2 tsp Oil
3 oz Buckwheat
1 oz Rice
1/2 pt Water
1 tsp Dried Basil
Salt/pepper as you deem fit
1.Chop onion, heat oil in pan and fry until transparent
2.Chop tomatoes, add to onions until soft
3.Stir in buckwheat and rice and cook for 1 minute
4.Add remaining ingredients - bring to boil
5.Heat oven to 190C
6.Simmer the mixture for 20 minutes until liquid has been absorbed 7.Adjust seasoning, turn into 7" square cake tin
8.Put in 5. above, leave for 30 minutes then remove.
Kasha Burgers
1 cup buckwheat groats -- (kashe)
2 small onions -- chopped
1/2 pound mushrooms -- chopped
1 tablespoon parsley -- chopped
3 egg whites
1/2 teaspoon salt
1/4 teaspoon pepper
Cook kashe and cook. Saute onions and mushrooms. Mix all together, shape into burgers and brown in pammed skillet or griddle.
Buckwheat Stir-fry
Finely chop:
• 1 medium onion
• 1-2 cloves garlic
Saute over medium heat in 1-2 T of olive oil (or oil of your choice)
Add to this:
• 1/2 head cabbage chopped (finely or coarsely..your preference)
• 1-2 carrots chopped
• 1/2 cup of other veggie of your choice. I like chopped broccolli or snow peas (left whole)
• 2 T soy sauce
Cook over medium heat until vegetables are soft. (about 7-8 minutes)
Add 2 cups cooked Buckwheat and let simmer for 5-10 minutes so the flavors can combine with the buckwheat.
Serve with chopped almonds on top, crunchy chinese noodles or toasted seasame seeds
Buckwheat-Cinnamon Pancakes
1/2 cup All-purpose flour
1/2 cup Buckwheat flour
1 tbl Sugar
2 tsp Baking powder
3/4 tsp Ground cinnamon
1/4 tsp Salt
1 cup Skim milk
1 tbl Vegetable oil
1 lrg Egg
Combine first 6 ingredients in a large bowl; stir well. Combine milk, oil, and egg; stir well. Add to flour mixture, stirring until smooth. Spoon about 1/3 cup batter for each pancake onto a hot nonstick griddle or nonstick skillet. Turn pancakes when the tops are covered with bubbles and the edges look cooked.
Russian Buckwheat Pancakes (Blinis)
1 pkt dry yeast
1/2 cup warm water
1 cup plain yogurt, room temp
1 tsp sugar
1/2 tsp salt
1 tbl oil
1 cup buckwheat flour
1 cup warm water
2 lrg egg whites
Sprinkle yeast over 1/2 cup warm water. Stir and allow to proof until bubbly. Blend yogurt with sugar, salt and oil. Stir into yeast mixture. Add buckwheat flour and beat until smooth. Cover bowl and allow to stand in a warm spot for 20 minutes.
Beat egg whites until soft peaks form. Stir 1 cup water into buckwheat batter. Fold in egg whites and let stand 10 minutes.
Spray a blini pan or 6-inch crepe pan with cooking spray. Heat the pan over medium heat. Pour a scant 1/4 cup batter in the pan and cook until top is bubbly. Turn over and cook until crisp and browned, about 5 minutes. Hold in a 250F oven until ready to serve.
Repeat to make 12 blini.
Buckwheat Pudding
1 x vanilla bean
4 cup milk
1/2 cup butter plus
2 tbl butter
1 cup buckwheat
4 x egg yolks
1/2 cup sugar
1 tbl grated lemon zest
1/2 cup raisins
4 x egg whites beaten until stiff
1 cup cherry jam
Using a sharp knife, split the vanilla bean in half lengthwise. With the back of the knife, scrape the pulp away from the bean. Discard the bean.
In a saucepan, over medium heat, combine the milk, vanilla bean pulp, and 1/2 cup of the butter. Bring to a boil. Stir in the buckwheat and continue to cook until tender, about 20 to 25 minutes. Remove from the heat and cool.
In a large mixing bowl, whisk the eggs and the sugar together. Stir in the cooled buckwheat mixture, lemon zest and raisins. Fold in the beaten egg whites.
Butter a shallow baking pan (8- by 8- by 2-inch, square) with the remaining 2 tablespoons of butter. Pour the buckwheat mixture into the prepared pan. Bake in a preheated 350 degree oven for 30 minutes.
Serve warm in individual serving bowls with cherry jam.
Granny Smith Buckwheat Muffins
2 Apples, granny smith, peeled, diced
Joj, Ivy, kak' si bila vrijedna, super! :D
Joj, Ivy, kak ja ne volim heljdu. Ta mi žitarica nikada nije sjela
nekad sam kupovala heljdine žgance i bili su mi baš fini. zaželila sam se malo promjene, zadnjih mjeseci smo jeli proso u svakom zamislivom obliku.
ja pak ne volim ječam, osim u obliku pahuljica. kad se sjetim ričeta... :bljakbljakbljak:
heljda zapravo nije žitarica
Kako je hajvi pametna.
Nisam ja to znala, pa evo stavljam svima:
Iako se gotovo uvijek heljda spominje uz žitarice, ona u biti, botanički gledano, spada među zeljasto povrće, kod kojeg se koristi nama poznata sjemenka, zato ju u ovoj seriji i svrstavamo među žitarice.
Od heljde sam nedavno radila musaku. Zamislite si mesnu musaku (koju ste sigurno svi barem vidjeli ako ne i jeli), pa umjesto mesa - heljdu!
zirnite ovdje:
http://www.hic.hr/zdrava-hrana29.htm
Moram se oglasiti jer mi se vratio apetit, poslije prvog tromjesečja trudnoće pa smo se jučer fino najeli:
Miso s mrkvom i prešinom
Brokula s krumpirom, češnjakom, sojinim vrhnjem i senfom
Prženi tofu
Kiselo zelje za salatu.
hajvi, kako joj ubijaš onaj "smrdljivi martin" okus?
moja ne smrdi![]()
ozbiljno, ima karakterističan okus ali nama je to fino. pogotovo u mafinima kad se kombinira s integralnim brašnom.
Danas:
Riža, proso i amarant sa bundevinim sjemenkama
pjegava cikla
pečena bundeva
tofu i seitan na roštilj
blitva
Vidis, ovo je zgodno. Inace, u sve kombinacije u kojima bi u originalu trebalo ici mljeveno, stavljam lecu. I to mi je odlicno!Originally Posted by anchi pp
Jučer, "Tri sestre"
To je klopa s pričom. Radi se o sjevernoameričkoj indijanskoj filozofiji uzgoja hrane i prehrani, koja se svojom skladnošću lijepo potvrđuje današnjim znanjem o zdravoj prehrani. Tri sestre su kukuruz, bundeva i grah (ili grašak). Zajedno čine idealnu kombinaciju u loncu, na nepcu, u želucu i u vrtu.
Postupak? Jednostavno se sve pobaca u lonac, skuha, začini i uživa. Ja sam napravio onako sa indijskim sabđi stilom, ali je fino kako god se napravi.
U vrtu čine idealnu samoodrživu zajednicu, gdje kukuruz osim uroda klipova služi kao podrška grahu/grašku, grašak osim mahuna daje dušik u zemlju, a bundeva osim plodova svojim ogromnim lišćem sprječava pristup korovima i tako pomaže kukuruzu i grahu. Vrt bez motike. Idealno.
Suprotno popularnim vjerovanjima, sjevernoamerički Indijanci su živjeli vrlo mirnim agrikulturnim plemenskim životom, bez izrazitih vođa. Plemena su zapravo prilično labave zajednice okupljene radi zajedničkih interesa, a ako se baš traži nekakav ustroj i vodstvo, bila su nekako više naklonjena ženama i starcima, negoli ratnicima. Fascinantno.
Na webu se nađe svašta o ovome, evo samo par linkova:
The Three Sisters
Creating a Three Sisters Garden
:shock: :D
bas smo jutros luka i ja sa gustom mandjali palentu sa grahom i budnevu dinstanu na kockice....
po prvi put sam radila takvu kombinaciju cisto m slucajnoscu stanja stvari u fridzu... i onda procitam o 'tri sestre'.... preegenijalno...
nisam ja rekla da smrdi.Originally Posted by ms. ivy
nego mi ima taj neki čudni, polumetalni okus...
draga lucky day... ako se po jutru dan poznaje...![]()
ako ti se ne sviđa - ne sviđa ti se.
probaj je pomiješati s prosom, primjerice. meni proso ima jako fini okus.
a brašno se ionako kombinira sa pšeničnim...
Malo koketiram s zdravijom hranom (totalni početnik), a neki od recepata na ovom topicu zvuče jako primamnjivo. Kao npr. kuglice od slatke riže s marelicama i bademima. Dakle, volje imam, još mi se samo ispriječilo krucijalno pitanje: što je to slatka riža? I gdje kupiti?
BIo bio. Jurišićeva kod dm-a ili Ilica 72.
Vrsta riže. Slatka je.
Koja mudrost.![]()
Nisi ni kužila da znaš odgovor.
A danas sam već išla u bio bio, kupila sam miso, i bilo me sram pitati što je to slatka riža! Kad sam tražila miso i kad me žena pitala od čega, a ja nisam imala pojma od čega bi bio miso - osjećala sam se kao da padam na ispitu i bilo mi je već dovoljno neugodno, tak da sam blamiranje zbog slatke riže odlučila propustiti
Tko pita ne skita - što se tad nisam sjetila te poslovice.
Roza, pa nemoj se sramiti pitati ništa u Bio&Bio, oni su baš voljni pomoći i objasniti, pa kao da njima nije jasno da miso nije tradicionalan u HrvataI ovi prodavači u Ilici puno i znaju, i dečki a i gospođa koja radi u dućanu. Btw na slatkoj riži piše SLATKA RIŽA
![]()
Htjela sam nesto pitati vezano za uravnotezene obroke po makrobiotici. Jel od presudne vaznosti imati sve tipove namirnica u jednom obroku, tj. rucku ili je ok rasporediti te namirnice da se izmijenjuju tijekom dana. Pa opet dodje na to da su se sve namirnice u jednom danu jele.
Npr. ako jedemo za dorucak nesto zitno s vocem, za rucak npr. varivo mahunarka sa salatom, vecera povrce..jel bi to isto bilo ok?
Moja djeca se najcesce najedu samo od juhe.I onda uzmu samo nekoliko zlica glavnog jela i to je to.
Pa mi je bezveze servirati tako slozen rucak ako znam unaprijed da se nece pojesti.
I nesto jos vezano za povrce, jel ok jesti ostatke rucka za veceru? Znam da krompir nije bas ok kad odstoji nekoliko sati. Povrce mi je totalno bezveze kad prenoci, ali nisam sigurna jel u redu podgrijati nesto sto je ostalo od rucka za veceru.
I jesu li mahunarke preteske za veceru?
Propadam u zemlju od neugodnosti, nemojte višeOriginally Posted by Mima
![]()