Page 4 of 5 FirstFirst ... 2345 LastLast
Results 151 to 200 of 202

Thread: Vegetarijanski tjedni jelovnici

LeaB's Avatar

Quote Originally Posted by Zorana
    Htjela sam nesto pitati vezano za uravnotezene obroke po makrobiotici. Jel od presudne vaznosti imati sve tipove namirnica u jednom obroku, tj. rucku ili je ok rasporediti te namirnice da se izmijenjuju tijekom dana.
    Ako ne jedu meso, mlijeko i mliječne proizvode, važno je dati cjelovit obrok od povrća, mahunarki i žitarica jednom dnevno.

LeaB's Avatar

I jesu li mahunarke preteske za veceru?
    Nisu.

evo zapisanih nasih poslijednjih tjedan-dva...
    medjuobroke nisam zapisivala...

1.
    -***** pahuljice s jogurtom i suhim marelicama
    -miksana buca s int. tjesteninom i kuhano jaje
    -pecivo s hummusom i kruska

2.
    -proso-kruska-jogurt
    -riza s grahom
    - ? (nisam zapisala)

3.
    -miso sa quinoa pahuljicama i jogurt sa corn-flakesom
    -krumpir sa lecom i brokula na pari
    - ?

4.
    -palenta, bundeva,grah
    - int.tjest s povrcem (mahune,mrkva) i cottage sirom
    -?

5.
    - cornflakes i jogurt
    -riza s lecom i tikvicama
    - ?

6.
    -proso-bademi-lanene sj.
    -blagi kineski rucak (rizina tjestenina s povrcem na stapice - brokula, luk, mrkva)
    -miso s quinoa pahuljicama i inegralni kruh sa sirnim namazom

7.
    -palenta, brokula, mrkva s lanenim sj.
    -bundeva, suhi grasak, tjestenina od pira
    -ostaci od rucka + banana

8.
    -proso s avokadom i sirnim namazom
    -krumpir s tikvicama i kuhano jaje
    -miso s povrcem i neizbjeznim (kao sto ste primjetili) quinoa pahuljicama

9.
    -griz od pira sa suhim marelicama
    - spaetzli (svicarska verzija gnoccha, sa jajima) s umakom od brokule
    -miso i quinoa pah. s brokulom

10.
    -tikvice i palenta
    -'risotto' od zobi s povrcem
    -proso s ribanom kruskom i maslacem

eto, sad sam se malo i pogubila u ovim post-it-ima na koje sam zapisivala. ali to je otprilike to...

medjuobroci su uglavnom:
    svjeze voce (pojedemo sa spirulinom),
    croissanti koje i luka i ja obozavamo,
    znam mu dati plasmon keks sa jogurtom ali sam skuzila da nema potrebe za tim pa ih necu opet tako skoro kupiti,
    kruh sa namazom (hummus, sirni, meni majoneza i ostale gadosti)...

svaki rucak ima svjezu salatu...
    ja si jos znam uz obrok dodati kakvu zlocu poput przenog luka koji se vodje moze kupiti kao u pahuljicama, malo vise soli ili soja sosa, blagog currya, ljuto ne volim...
    i nekad si dodam midnight snack veggie (quorn -to su neke hrenovke od gljiva) hot-dog, con flakese sa puno sirupa od javora, tople sirne sendvice ter ostali junk - pokusavam se udebljati...

Mima's Avatar

Quote Originally Posted by Roza
    Quote Originally Posted by Mima
    Btw na slatkoj riži piše SLATKA RIŽA
    Propadam u zemlju od neugodnosti, nemojte više
    Ajoj pa zašto, nije mi to bila namjera. Hoću reći da je u bio&bio sve izloženo i da na svemu piše što je što.

LeaB, zasto? Koja je razlika ako se npr. u dva sata popodne jede integralna riza s povrcem i salatom, a tri sata kasnije, za veceru, mahunarka?? Svejedno se znaci tijekom dana jelo iz svih grupa namirnica?

LeaB's Avatar

LeaB, zasto? Koja je razlika ako se npr. u dva sata popodne jede integralna riza s povrcem i salatom, a tri sata kasnije, za veceru, mahunarka?? Svejedno se znaci tijekom dana jelo iz svih grupa namirnica?
    Da ne duljim, evo citata:
    Bjelančevine se sastoje od 23 aminokiseline. Čovjeku je potrebno njih 10 da bi očuvao zdravlje i vitalnost. Riba, jaja, meso i mliječni proizvodi sadržavaju svih 10 aminokiselina, dok pojedine biljne namirnice nemaju sve. Samim time, da biste osigurali unos svih esencijalnih aminokiselina preko veganske makrobiotičke prehrane, važno je jesti mješavinu namirnica bogatih bjelančevinama svaki dan. To najčešće znači da trebate jesti mje?avinu žitarica i mahunarki ili proizvoda od mahunarki. Na primjer, juha od graha i obrok sa smeđom rižom u istom danu osigurat će sve esencijalne aminokiseline. Sjemenke, ora?asti plodovi i povrće također pomažu da osigurate unos svih esencijalnih aminokiselina svaki dan.

Makrobiotičari navode da je "obračunski period" unosa raznolikih namirnica 72 sata.

Što ti fali dasnas - nadoknadi sutra i sve 5

Mara, jel to znaci da ipak nije toliko vazno imati sve u jednom obroku?
    Razumijem da neke kombinacije namirnica osiguravaju optimalan unos npr. aminokiselina u organizam itd.
    Ali, evo danas sam napravila djeci rucak.....one su se najele juhe od povrca i ostatak nisu htjele ni primirisati. Znaci, ti kombinirani ruckovi su im nekako previse. Kaze mi muz poanta je u tome da se od svega uzme pomalo. I slazem se. Ali, kako da malom djetetu kazem: e sad je dosta, sad ces nesto drugo jesti, a njemu se jede bas to...ni to mi onda nema smisla.
    Lea, i dalje nisam sigurna ovo za mahunarke i veceru.....mnogi ljudi kazu da im padnu tesko na zeludac tako i tako, a pogotovo ako se jedu pred spavanje.

Lea, u tom tvom citatu isto stoji da ce obrok od graha i obrok od smedje rize osigurati........znaci opet se ne navodi da to mora biti isti obrok.

Ne nije, važno je imati sve u 72 sata.
    važno je kombinirati i način pripremanja namirnica.

komplicirano

Hvala, to sam htjela cuti.

Moze koji detalj o kombiniranju nacina pripremanja namirnica?

Pirjanje
    Kratko kuhanje
    prženje
    prženje u dubokom ulju
    kuhnje pod tlakom
    .
    .
    .
    - trebala bi preroštati po svojim zabiljkeškama

Priprema namirnica ovisi o godišnjem dobu.
    Sad kad dolaze hladniji dani koristi se više ulja, hrana se češće peče i prži. Npr. navodi se da je idealna zimska žitarica heljda jer grije organizam (meni se osobno ona nikako ne sviđa)

A te tvoje dvojbe oko kombinacije namirnica... ništa te ne sprečava da s vremena na vrijeme ne napraviš jedan dobar cušpajz

Mima's Avatar

Bome se ja ne sjećam tako, nego da mora biti kombinacija žitarice i mahunarke u jednom obroku - ali da npr. ako je juha od mahunarke onda ne mora i u glavnom jelu biti mahunarka.

Ok, jasno mi je to s kombinacijom.
    I nije mi problematicno to sa zitaricom i mahunarkom. Jer, uvijek kada se pravi mahunarka, nesto se pravi uz nju od zita. Jako cesto se jede nekakav kruh, pogaca itd. Problematicno mi je jel mora jedan obrok sadrzavati sve komponente koje je iznijela npr. mara ili trimama u primjerima svojih jelovnika. Znaci: juha, zitarica, mahunarka, povrce, desert?
    Jel se samo takav obrok smatra cjelovitim po makrobiotici??
    Ja tome mogu doskociti npr. varivom od graha i tjestenine ili graha i neke zitarice, salatom i nakon toga necim slatkim....to mi je vec prihvatljivija opcija. Ali, onoliki sastav namirnica ko npr. kod trimame nema sanse da mi djeca pojedu u jednom obroku.

Ma naravno da moraš jelovnik prilagoditi djetetu.
    Evo npr Irma je danas zdusno pojela juhicu, nesto graska i tofua a rizu i mrkvicu nije ni primirisala..... no dobila je krokete od mrkve i rize za veceru + salata.

Kako se prave ti kroketi?

ostatak riže i mrkvice pomjesas, dodas prezle oblikujes u kuglice ili stapice i przis u dubokom ulju. Posluzis uz tofunezu.... mljac

Znaci ne uvaljati kuglice u prezle nego prezle staviti u smjesu?

LeaB's Avatar

Quote Originally Posted by LeaB
    Na primjer, juha od graha i obrok sa smeđom rižom u ISTOM DANU osigurat će sve esencijalne aminokiseline.
    Ia jedem mahunarke za večeru, i nema tu težine.
    Cijela se makrobiotička prehrana temelji na tome da se dnevno jedu mahunarke ,žitarice i povrće. Lagana hrana, nizak glikemijski indeks,uravnotežen unos kalija i natrija, hrana koja smanjuje kiselost organizma...A djeluje iscjeljujuće. stoga Zorana, budi sigurna da ti jedan obrok navečer od mahunarki neće štetiti.

LeaB's Avatar

Bome se ja ne sjećam tako, nego da mora biti kombinacija žitarice i mahunarke u jednom obroku - ali da npr. ako je juha od mahunarke onda ne mora i u glavnom jelu biti mahunarka.
    Ne mora. Pa čak ni primjer jelovnika iz knjiga od jadranke ne kažu da u svakom obroku moraš jesti mahunarku i žitaricu, već je važno da je u glavnom obroku.

A ovaj citat o aminokiselinama koji sam navela gore je iz knjige Suvremena Mkrobiotika koja će uskoro izaći. Pa sam prepisala ko štreberica. 8)

Ali, onoliki sastav namirnica ko npr. kod trimame nema sanse da mi djeca pojedu u jednom obroku.
    Ja tako radim jer i ja i muž se tako hranimo,mi pojedemo sve , djeca,nekad pojedu sve nekad ne,ali najčešće probaju bar malo od svega.Ima dana kada kao i kod Zorane ne pojedu ništa osim juhe i malo žitarice,ali meni je to o.k. kad im dajem raznovrsno jelo i mogu odabrati ,pa je to nakraju ipak uravnoteženo i raznovrsno.

Kod nas je problem što nas je puno,pa netko ne voli ovo,netko ono,zato i moram kuhati tako kako kuham da svi nađu nešto što vole

Trimama, to sam i ja na kraju pomislila. U zgradi imamo susjedu sa cetvero djece. Oni niti su makrobioticari niti vegetarijanci, al mi je pricala da uvijek mora skuhati vise vrsta jela jer ne voli svatko sve sto se ponudi.
    Moja mama kaze ona bi skuhala obican rucak za nas troje (dok smo bili djeca) pa tko je gladan jesti ce.

Mima's Avatar

Ne mora. Pa čak ni primjer jelovnika iz knjiga od jadranke ne kažu da u svakom obroku moraš jesti mahunarku i žitaricu, već je važno da je u glavnom obroku.
    Pa nisam niti rekla u svakom nego u jednom, ali poanta je da žitarice i mahunarke treba zajedno jesti a ne jedno za ručak a jedno za večeru, a sve iz razloga koji si ti navela tj. radi aminokiselina.

To su uostalom znali seljaci cijelog svijeta pa su jeli npr. kukuruz i grah ili leću i rižu zajedno.

No to se sve odnosi na ljude koji se hrane VEGANSKI.

LeaB's Avatar

Ja opet ponavljam citat, Suvremena makrobiotika, Simon G. Brown

Da ne duljim, evo citata:
    Bjelančevine se sastoje od 23 aminokiseline. Čovjeku je potrebno njih 10 da bi očuvao zdravlje i vitalnost. Riba, jaja, meso i mliječni proizvodi sadržavaju svih 10 aminokiselina, dok pojedine biljne namirnice nemaju sve. Samim time, da biste osigurali unos svih esencijalnih aminokiselina preko veganske makrobiotičke prehrane, važno je jesti mješavinu namirnica bogatih bjelančevinama svaki dan. To najčešće znači da trebate jesti mje?avinu žitarica i mahunarki ili proizvoda od mahunarki. Na primjer, juha od graha i obrok sa smeđom rižom u istom danu osigurat će sve esencijalne aminokiseline. Sjemenke, ora?asti plodovi i povrće također pomažu da osigurate unos svih esencijalnih aminokiselina svaki dan.
    Naravno da ćeš kad kuhaš grah, najčešće u njega staviti i povrće a i ječam, recimo.
    No čak i ako to ne napraviš, nema greške ako si u danu jela žitaricu...

LeaB's Avatar

Ma da se ne raspravljam, već da se hvalim.
    Jučer sam radila vegansku musaku po mojoj recepturi i mogu reći da je prefina.
    3-4 krumpira
    1 mrkva
    1 luk
    250 g seitana
    1/3 šalice crvene leće
    3 česna češnjaka
    sol
    crvena paprika
    maslinovo ulje
    sojino vrhnje

Slažete u tavu posoljeni krompir, luk (narezane na kolutove), zatim mljeveni seitan, mrkvu i leću, češnjak, paprika (prodinstano da bude sočnije), pa opet krompir, i zalijete s vrhnjem.

Prilog je kuhani proso sa gomashiom, miso juha koja se jede prije. Salata po izboru.

Prefino. Dobar tek.

ja, iako smo lakto-ovo, volim kombinirati zitarice i mahunarke jer mi je to jednostavno jako fino... a i bas kao sto je neko gore napisao - nisu seljaci bedasti sto su se tako hranili...

o 'obracunskoj' jedinici unosa namirnica - procitah da je za djecu, pogotovo toddlere koji su stalno u pokretu i paznja im lako ode s hrane, ta jedinica cijelih tjedan dana... jer se lako moze dogoditi da ne pojedu skoro nista cijeli dan... kaze, zapisati SVE sto i koliko otprilike dijete pojede u tjedan dana i onda vidjeti koliko je hranjivih sastojaka unijelo... doduse, to sam citala na searsovom siteu pa ne znam koliko je mislio na male makrobioticare /vegane iako vrlo pozitivno gleda na takvu prehranu za djecu...

imam pitanje - vidim da se spominju kroketi przeni u dubokom ulju... od kad ste to pocele davati djeci? ja nekako maksimalno izbjegavam przeno i za sebe a kamoli za luku.. svuda se pise da przeno u principu nije dobro (iako jako fino)...
    jel znate nesto sto ja ne znam?

samo da dodam jos na ovo za toddlere: kaze stricek s. da djeca dok su jos tako mala jako dobro znaju/osjete sto im treba i da se onda oko nekih cudnih kombinacija i (ne) jedenja nekih stvari ter kolicina istih ne treba puno zabrinjavati... bitno je samo ponuditi dovoljno, relativno cesto (spominje svaka tri sata), njima zanimljivo i raznoliko...

Moji obožavaju prženo,ali ne pržim prečesto.Možda jednom tjedno prženo u dubokom ulju i jednom na malo ulja.Uvijek koristim hladno prešano ulje.Ne brinem da je to previše,jer prehrana bez mesa ne sadrži toliko masnoća koliko sadrži klasična tradicionalna prehrana.Kad jedemo prženo uvijek uz to serviram preljev (kiselkasti) i obavezno ribani daikon,rotkvice,kiselu repu

A prženo su počeli jesti u drugoj godini

E,da prženo jedemo u jesen i zimu,ne ljeti previše zagrijava

mi isto ko trimama

marta's Avatar

trimama, molim te daj nam onaj jelovnik!

Quote Originally Posted by marta
    trimama, molim te daj nam onaj jelovnik!

Sori,sori u takvoj sam gužvi da ne stignem natipkati(jaaakoooo sporo tipkam , pa to kod mene traje)ALI ovaj vikend sigurno ću ga staviti

marta's Avatar

Evo, konačno jelovnici!
    Ovo je prijedlog jelovnika za Waldorfsku školu,svoje ću okačiti malo kasnije

Ponedjeljak

Juha od karfiola
    Integralna riža s porilukom i mrkvom
    Pire od leće
    Salata od krastavaca
    Desert

Utorak

Varivo od kelja,mrkve i krumpira
    Pohani seitan/meso
    Integralno pecivo

Srijeda

Juha od ribane mrkve
    Zapečeno proso sa povrćem i sirom
    Pohane tikvice/brokula
    Cikla salata

Četvrtak

Juha od raznog povrća
    Integralna tjestenina
    Umak od rajčice
    Parena cvjetača
    Grah salata
    Kolač

Petak

Bistra juha od povrća
    Palenta
    Pohani tofu
    Kupus salata
    Pečena/parena buča

...................................

Ponedjeljak

Juha od celera
    Rižoto(int.riža,luk,mrkva,paprika,brokula)
    Pečeni seitan/meso
    Zelena salata
    Kolač/savijača od jabuka

Utorak

Varivo od graha,slatkog zelja,mrkve i dim.tofua)
    Popečak od prosa ili zobenih pahuljica

Srijeda

Krem juha od buče
    Proso s cvjetačom
    Slanutak s paprikom i lukom
    Kupus salata

Četvrtak

Juha od brokule
    Palenta sa sjemenkama
    Pogačice sa povrćem i suhim graškom
    Cikla salata
    Kolač

Petak

Varivo od korjenastog povrća i leće
    Vegetarijanska pizza

...........................................

Ponedjeljak

Juha od ribane mrkve i int.pšeničnog grisa
    Int.riža sa sjemenkama
    Zapečeni grah sa povrćem
    Salata
    Kompot

Utorak

Juha od kupusa i krumpira
    Pire od prosa
    Ražnjiči od seitana/piletine i povrća
    Zelena salata s mladim lukom

Srijeda

Složenac od slanutka,buče i korjenastog povrća
    Ječam sa sjemenkama
    Kupus salata

Četvrtak

Juha od poriluka
    Njoki od int.brašna
    Umak od crvene leće i rajčice
    Cikla salata
    Kolač

Petak

Krem juha od raznog povrća
    Pohani oslić/tofu
    Krumpir salata
    Parena blitva s limunom i maslinovim uljem

.................................................. ...........

Ponedjeljak

Juha od karfiola i zobenih pahuljica
    Int.riža sa sjemenkama
    Suhi grašak sa povrćem
    Zelena salata
    kolač

Utorak

Varivo od graha,mrkve i ječma
    Integralno pecivo
    Cikla salata

Srijeda

Juha od raznog povrća sa noklicama
    Popečak od prosa
    Gulaš od seitana,mrkve,paprike i slanutka
    Kupus salata

Četvrtak

Gusta juha od buče
    Tortilje(palačinke)s pirjanim povrćem i grahom
    Ukiseljene paprike i krastavci na salatu
    Kolač

Petak

Juha od ribane mrkve i luka s preprženim kockicama kruha
    Lazanje od povrća i seitana
    Zelena salata sa preljevom

marta's Avatar

o super, stigli jelovnici.

Ovi razni pirei od mahunarki, jel se to mora miksati?

marta's Avatar

a meni odmah slina krenula na usta

Marta pomagaj. Pirei od mahunarki, jel se miksaju i cime ih je pozeljno zaciniti da bi se svidili djeci?
    Ja inace u mahunarke stavljam persin, malo mljevene crvene paprike, sol i bijeli luk.

marta's Avatar

pojma nemam. ja bihj to samo zgnjecila s vodom i malo maslinovog ulja. papriku ne koristim bas cesto i umjesto nje bih stavila curry

muz je na ratnoj nozi s curryjem pa ne mogu.

marta's Avatar

znam, zato ti se i beljim...

Marta pomagaj. Pirei od mahunarki, jel se miksaju i cime ih je pozeljno zaciniti da bi se svidili djeci?
    Ja inace u mahunarke stavljam persin, malo mljevene crvene paprike, sol i bijeli luk.
    Samo skuhaš leću u malo vode.sama po sebi se raspadne!Mi volimo začinjenu sa soja sosom,malo senfa i mladi luk,dobro izmješaš i to je to.
    Kad radim grah ili slanutak,onda miksam,štapnim mikserom,i druge začine stavim;češnjak,maslinovo ulje,...

klmama's Avatar

Trimama, to sam i ja na kraju pomislila. U zgradi imamo susjedu sa cetvero djece. Oni niti su makrobioticari niti vegetarijanci, al mi je pricala da uvijek mora skuhati vise vrsta jela jer ne voli svatko sve sto se ponudi.
    ovako izgleda svaki moj ručak

marta's Avatar

moji bi jeli pastu svaki dan. odgovor na pitanje, zelite li nesto posebno za rucak?, glasi: pastasutu.

Jyoti

MMMMMljac, super su jelovnici, bas ti hvala na idejama!
    P.S. Jel ti to radis u Waldorfskoj skoli? Joj, krasno je tamo...

Quote Originally Posted by Jyoti
    P.S. Jel ti to radis u Waldorfskoj skoli? Joj, krasno je tamo...
    Ne,ne radim tamo,ja sam samo roditelj u školi i trudim se doprinijeti koliko mogu i znam

trimama hvala na jelovnicima a ja se trudila zapamtit ideje iz w. vrtica jer su mi se bas svidjele.

nego kako radite pire od lece, jel miksate lecu ili ju skuhate dok se sama ne raskuha tj raspadne?

Quote Originally Posted by nevena
    trimama hvala na jelovnicima a ja se trudila zapamtit ideje iz w. vrtica jer su mi se bas svidjele.

nego kako radite pire od lece, jel miksate lecu ili ju skuhate dok se sama ne raskuha tj raspadne?

Samo skuhaš leću u malo vode.sama po sebi se raspadne!Mi volimo začinjenu sa soja sosom,malo senfa i mladi luk,dobro izmješaš i to je to.
    Kad radim grah ili slanutak,onda miksam,štapnim mikserom,i druge začine stavim;češnjak,maslinovo ulje,...

Page 4 of 5 FirstFirst ... 2345 LastLast