Ako ne jedu meso, mlijeko i mliječne proizvode, važno je dati cjelovit obrok od povrća, mahunarki i žitarica jednom dnevno.Originally Posted by Zorana
Ako ne jedu meso, mlijeko i mliječne proizvode, važno je dati cjelovit obrok od povrća, mahunarki i žitarica jednom dnevno.Originally Posted by Zorana
evo zapisanih nasih poslijednjih tjedan-dva...
medjuobroke nisam zapisivala...
1.
-***** pahuljice s jogurtom i suhim marelicama
-miksana buca s int. tjesteninom i kuhano jaje
-pecivo s hummusom i kruska
2.
-proso-kruska-jogurt
-riza s grahom
- ? (nisam zapisala)
3.
-miso sa quinoa pahuljicama i jogurt sa corn-flakesom
-krumpir sa lecom i brokula na pari
- ?
4.
-palenta, bundeva,grah
- int.tjest s povrcem (mahune,mrkva) i cottage sirom
-?
5.
- cornflakes i jogurt
-riza s lecom i tikvicama
- ?
6.
-proso-bademi-lanene sj.
-blagi kineski rucak (rizina tjestenina s povrcem na stapice - brokula, luk, mrkva)
-miso s quinoa pahuljicama i inegralni kruh sa sirnim namazom
7.
-palenta, brokula, mrkva s lanenim sj.
-bundeva, suhi grasak, tjestenina od pira
-ostaci od rucka + banana
8.
-proso s avokadom i sirnim namazom
-krumpir s tikvicama i kuhano jaje
-miso s povrcem i neizbjeznim (kao sto ste primjetili) quinoa pahuljicama
9.
-griz od pira sa suhim marelicama
- spaetzli (svicarska verzija gnoccha, sa jajima) s umakom od brokule
-miso i quinoa pah. s brokulom
10.
-tikvice i palenta
-'risotto' od zobi s povrcem
-proso s ribanom kruskom i maslacem
eto, sad sam se malo i pogubila u ovim post-it-ima na koje sam zapisivala.ali to je otprilike to...
medjuobroci su uglavnom:
svjeze voce (pojedemo sa spirulinom),
croissanti koje i luka i ja obozavamo,
znam mu dati plasmon keks sa jogurtom ali sam skuzila da nema potrebe za tim pa ih necu opet tako skoro kupiti,
kruh sa namazom (hummus, sirni, meni majoneza i ostale gadosti)...
svaki rucak ima svjezu salatu...
ja si jos znam uz obrok dodati kakvu zlocu poput przenog luka koji se vodje moze kupiti kao u pahuljicama, malo vise soli ili soja sosa, blagog currya, ljuto ne volim...
i nekad si dodam midnight snack veggie (quorn -to su neke hrenovke od gljiva) hot-dog, con flakese sa puno sirupa od javora, tople sirne sendvice ter ostali junk - pokusavam se udebljati...
Ajoj pa zašto, nije mi to bila namjera. Hoću reći da je u bio&bio sve izloženo i da na svemu piše što je što.Originally Posted by Roza
LeaB, zasto? Koja je razlika ako se npr. u dva sata popodne jede integralna riza s povrcem i salatom, a tri sata kasnije, za veceru, mahunarka?? Svejedno se znaci tijekom dana jelo iz svih grupa namirnica?
Da ne duljim, evo citata:Originally Posted by Zorana
Bjelančevine se sastoje od 23 aminokiseline. Čovjeku je potrebno njih 10 da bi očuvao zdravlje i vitalnost. Riba, jaja, meso i mliječni proizvodi sadržavaju svih 10 aminokiselina, dok pojedine biljne namirnice nemaju sve. Samim time, da biste osigurali unos svih esencijalnih aminokiselina preko veganske makrobiotičke prehrane, važno je jesti mješavinu namirnica bogatih bjelančevinama svaki dan. To najčešće znači da trebate jesti mje?avinu žitarica i mahunarki ili proizvoda od mahunarki. Na primjer, juha od graha i obrok sa smeđom rižom u istom danu osigurat će sve esencijalne aminokiseline. Sjemenke, ora?asti plodovi i povrće također pomažu da osigurate unos svih esencijalnih aminokiselina svaki dan.
Makrobiotičari navode da je "obračunski period"unosa raznolikih namirnica 72 sata.
Što ti fali dasnas - nadoknadi sutra i sve 5
Mara, jel to znaci da ipak nije toliko vazno imati sve u jednom obroku?
Razumijem da neke kombinacije namirnica osiguravaju optimalan unos npr. aminokiselina u organizam itd.
Ali, evo danas sam napravila djeci rucak.....one su se najele juhe od povrca i ostatak nisu htjele ni primirisati. Znaci, ti kombinirani ruckovi su im nekako previse. Kaze mi muz poanta je u tome da se od svega uzme pomalo. I slazem se. Ali, kako da malom djetetu kazem: e sad je dosta, sad ces nesto drugo jesti, a njemu se jede bas to...ni to mi onda nema smisla.
Lea, i dalje nisam sigurna ovo za mahunarke i veceru.....mnogi ljudi kazu da im padnu tesko na zeludac tako i tako, a pogotovo ako se jedu pred spavanje.
Lea, u tom tvom citatu isto stoji da ce obrok od graha i obrok od smedje rize osigurati........znaci opet se ne navodi da to mora biti isti obrok.
Ne nije, važno je imati sve u 72 sata.
važno je kombinirati i način pripremanja namirnica.
komplicirano
Hvala, to sam htjela cuti.![]()
Moze koji detalj o kombiniranju nacina pripremanja namirnica?
Pirjanje
Kratko kuhanje
prženje
prženje u dubokom ulju
kuhnje pod tlakom
.
.
.
- trebala bi preroštati po svojim zabiljkeškama
Priprema namirnica ovisi o godišnjem dobu.
Sad kad dolaze hladniji dani koristi se više ulja, hrana se češće peče i prži. Npr. navodi se da je idealna zimska žitarica heljda jer grije organizam (meni se osobno ona nikako ne sviđa)
A te tvoje dvojbe oko kombinacije namirnica... ništa te ne sprečava da s vremena na vrijeme ne napraviš jedan dobar cušpajz![]()
Bome se ja ne sjećam tako, nego da mora biti kombinacija žitarice i mahunarke u jednom obroku - ali da npr. ako je juha od mahunarke onda ne mora i u glavnom jelu biti mahunarka.
Ok, jasno mi je to s kombinacijom.
I nije mi problematicno to sa zitaricom i mahunarkom. Jer, uvijek kada se pravi mahunarka, nesto se pravi uz nju od zita. Jako cesto se jede nekakav kruh, pogaca itd. Problematicno mi je jel mora jedan obrok sadrzavati sve komponente koje je iznijela npr. mara ili trimama u primjerima svojih jelovnika. Znaci: juha, zitarica, mahunarka, povrce, desert?
Jel se samo takav obrok smatra cjelovitim po makrobiotici??
Ja tome mogu doskociti npr. varivom od graha i tjestenine ili graha i neke zitarice, salatom i nakon toga necim slatkim....to mi je vec prihvatljivija opcija. Ali, onoliki sastav namirnica ko npr. kod trimame nema sanse da mi djeca pojedu u jednom obroku.
Ma naravno da moraš jelovnik prilagoditi djetetu.
Evo npr Irma je danas zdusno pojela juhicu, nesto graska i tofua a rizu i mrkvicu nije ni primirisala..... no dobila je krokete od mrkve i rize za veceru + salata.
Kako se prave ti kroketi?
ostatak riže i mrkvice pomjesas, dodas prezle oblikujes u kuglice ili stapice i przis u dubokom ulju. Posluzis uz tofunezu.... mljac
Znaci ne uvaljati kuglice u prezle nego prezle staviti u smjesu?
Ia jedem mahunarke za večeru, i nema tu težine.Originally Posted by LeaB
Cijela se makrobiotička prehrana temelji na tome da se dnevno jedu mahunarke ,žitarice i povrće. Lagana hrana, nizak glikemijski indeks,uravnotežen unos kalija i natrija, hrana koja smanjuje kiselost organizma...A djeluje iscjeljujuće. stoga Zorana, budi sigurna da ti jedan obrok navečer od mahunarki neće štetiti.![]()
Ne mora. Pa čak ni primjer jelovnika iz knjiga od jadranke ne kažu da u svakom obroku moraš jesti mahunarku i žitaricu, već je važno da je u glavnom obroku.Originally Posted by Mima
A ovaj citat o aminokiselinama koji sam navela gore je iz knjige Suvremena Mkrobiotika koja će uskoro izaći. Pa sam prepisala ko štreberica. 8)
Ja tako radim jer i ja i muž se tako hranimo,mi pojedemo sveOriginally Posted by Zorana
, djeca,nekad pojedu sve nekad ne,ali najčešće probaju bar malo od svega.Ima dana kada kao i kod Zorane ne pojedu ništa osim juhe i malo žitarice,ali meni je to o.k. kad im dajem raznovrsno jelo i mogu odabrati ,pa je to nakraju ipak uravnoteženo i raznovrsno.
Kod nas je problem što nas je puno,pa netko ne voli ovo,netko ono,zato i moram kuhati tako kako kuham da svi nađu nešto što vole![]()
Trimama, to sam i ja na kraju pomislila. U zgradi imamo susjedu sa cetvero djece. Oni niti su makrobioticari niti vegetarijanci, al mi je pricala da uvijek mora skuhati vise vrsta jela jer ne voli svatko sve sto se ponudi.
Moja mama kaze ona bi skuhala obican rucak za nas troje (dok smo bili djeca) pa tko je gladan jesti ce.![]()
Pa nisam niti rekla u svakom nego u jednom, ali poanta je da žitarice i mahunarke treba zajedno jesti a ne jedno za ručak a jedno za večeru, a sve iz razloga koji si ti navela tj. radi aminokiselina.Originally Posted by LeaB
To su uostalom znali seljaci cijelog svijeta pa su jeli npr. kukuruz i grah ili leću i rižu zajedno.
No to se sve odnosi na ljude koji se hrane VEGANSKI.
Ja opet ponavljam citat, Suvremena makrobiotika, Simon G. Brown
Naravno da ćeš kad kuhaš grah, najčešće u njega staviti i povrće a i ječam, recimo.Originally Posted by LeaB
No čak i ako to ne napraviš, nema greške ako si u danu jela žitaricu...
![]()
Ma da se ne raspravljam, već da se hvalim.
Jučer sam radila vegansku musaku po mojoj recepturi i mogu reći da je prefina.
3-4 krumpira
1 mrkva
1 luk
250 g seitana
1/3 šalice crvene leće
3 česna češnjaka
sol
crvena paprika
maslinovo ulje
sojino vrhnje
Slažete u tavu posoljeni krompir, luk (narezane na kolutove), zatim mljeveni seitan, mrkvu i leću, češnjak, paprika (prodinstano da bude sočnije), pa opet krompir, i zalijete s vrhnjem.
Prilog je kuhani proso sa gomashiom, miso juha koja se jede prije. Salata po izboru.
Prefino. Dobar tek.![]()
ja, iako smo lakto-ovo, volim kombinirati zitarice i mahunarke jer mi je to jednostavno jako fino... a i bas kao sto je neko gore napisao - nisu seljaci bedasti sto su se tako hranili...
o 'obracunskoj' jedinici unosa namirnica - procitah da je za djecu, pogotovo toddlere koji su stalno u pokretu i paznja im lako ode s hrane, ta jedinica cijelih tjedan dana... jer se lako moze dogoditi da ne pojedu skoro nista cijeli dan... kaze, zapisati SVE sto i koliko otprilike dijete pojede u tjedan dana i onda vidjeti koliko je hranjivih sastojaka unijelo... doduse, to sam citala na searsovom siteu pa ne znam koliko je mislio na male makrobioticare /vegane iako vrlo pozitivno gleda na takvu prehranu za djecu...
imam pitanje - vidim da se spominju kroketi przeni u dubokom ulju... od kad ste to pocele davati djeci? ja nekako maksimalno izbjegavam przeno i za sebe a kamoli za luku.. svuda se pise da przeno u principu nije dobro (iako jako fino)...
jel znate nesto sto ja ne znam?
samo da dodam jos na ovo za toddlere: kaze stricek s. da djeca dok su jos tako mala jako dobro znaju/osjete sto im treba i da se onda oko nekih cudnih kombinacija i (ne) jedenja nekih stvari ter kolicina istih ne treba puno zabrinjavati... bitno je samo ponuditi dovoljno, relativno cesto (spominje svaka tri sata), njima zanimljivo i raznoliko...
Moji obožavaju prženo,ali ne pržim prečesto.Možda jednom tjedno prženo u dubokom ulju i jednom na malo ulja.Uvijek koristim hladno prešano ulje.Ne brinem da je to previše,jer prehrana bez mesa ne sadrži toliko masnoća koliko sadrži klasična tradicionalna prehrana.Kad jedemo prženo uvijek uz to serviram preljev (kiselkasti) i obavezno ribani daikon,rotkvice,kiselu repu
A prženo su počeli jesti u drugoj godini
E,da prženo jedemo u jesen i zimu,ne ljeti previše zagrijava
mi isto ko trimama
Originally Posted by marta
Sori,sori u takvoj sam gužvi da ne stignem natipkati(jaaakoooo sporo tipkam, pa to kod mene traje)ALI ovaj vikend sigurno ću ga staviti
![]()
Evo, konačno jelovnici!
Ovo je prijedlog jelovnika za Waldorfsku školu,svoje ću okačiti malo kasnije![]()
Ponedjeljak
Juha od karfiola
Integralna riža s porilukom i mrkvom
Pire od leće
Salata od krastavaca
Desert
Utorak
Varivo od kelja,mrkve i krumpira
Pohani seitan/meso
Integralno pecivo
Srijeda
Juha od ribane mrkve
Zapečeno proso sa povrćem i sirom
Pohane tikvice/brokula
Cikla salata
Četvrtak
Juha od raznog povrća
Integralna tjestenina
Umak od rajčice
Parena cvjetača
Grah salata
Kolač
Petak
Bistra juha od povrća
Palenta
Pohani tofu
Kupus salata
Pečena/parena buča
...................................
Ponedjeljak
Juha od celera
Rižoto(int.riža,luk,mrkva,paprika,brokula)
Pečeni seitan/meso
Zelena salata
Kolač/savijača od jabuka
Utorak
Varivo od graha,slatkog zelja,mrkve i dim.tofua)
Popečak od prosa ili zobenih pahuljica
Srijeda
Krem juha od buče
Proso s cvjetačom
Slanutak s paprikom i lukom
Kupus salata
Četvrtak
Juha od brokule
Palenta sa sjemenkama
Pogačice sa povrćem i suhim graškom
Cikla salata
Kolač
Petak
Varivo od korjenastog povrća i leće
Vegetarijanska pizza
...........................................
Ponedjeljak
Juha od ribane mrkve i int.pšeničnog grisa
Int.riža sa sjemenkama
Zapečeni grah sa povrćem
Salata
Kompot
Utorak
Juha od kupusa i krumpira
Pire od prosa
Ražnjiči od seitana/piletine i povrća
Zelena salata s mladim lukom
Srijeda
Složenac od slanutka,buče i korjenastog povrća
Ječam sa sjemenkama
Kupus salata
Četvrtak
Juha od poriluka
Njoki od int.brašna
Umak od crvene leće i rajčice
Cikla salata
Kolač
Petak
Krem juha od raznog povrća
Pohani oslić/tofu
Krumpir salata
Parena blitva s limunom i maslinovim uljem
.................................................. ...........
Ponedjeljak
Juha od karfiola i zobenih pahuljica
Int.riža sa sjemenkama
Suhi grašak sa povrćem
Zelena salata
kolač
Utorak
Varivo od graha,mrkve i ječma
Integralno pecivo
Cikla salata
Srijeda
Juha od raznog povrća sa noklicama
Popečak od prosa
Gulaš od seitana,mrkve,paprike i slanutka
Kupus salata
Četvrtak
Gusta juha od buče
Tortilje(palačinke)s pirjanim povrćem i grahom
Ukiseljene paprike i krastavci na salatu
Kolač
Petak
Juha od ribane mrkve i luka s preprženim kockicama kruha
Lazanje od povrća i seitana
Zelena salata sa preljevom
o super, stigli jelovnici.![]()
Ovi razni pirei od mahunarki, jel se to mora miksati?
Marta pomagaj. Pirei od mahunarki, jel se miksaju i cime ih je pozeljno zaciniti da bi se svidili djeci?
Ja inace u mahunarke stavljam persin, malo mljevene crvene paprike, sol i bijeli luk.
pojma nemam. ja bihj to samo zgnjecila s vodom i malo maslinovog ulja. papriku ne koristim bas cesto i umjesto nje bih stavila curry![]()
![]()
muz je na ratnoj nozi s curryjem pa ne mogu.
Samo skuhaš leću u malo vode.sama po sebi se raspadne!Mi volimo začinjenu sa soja sosom,malo senfa i mladi luk,dobro izmješaš i to je to.Originally Posted by Zorana
Kad radim grah ili slanutak,onda miksam,štapnim mikserom,i druge začine stavim;češnjak,maslinovo ulje,...
ovako izgleda svaki moj ručakOriginally Posted by Zorana
![]()
moji bi jeli pastu svaki dan. odgovor na pitanje, zelite li nesto posebno za rucak?, glasi: pastasutu.![]()
MMMMMljac, super su jelovnici, bas ti hvala na idejama!
P.S. Jel ti to radis u Waldorfskoj skoli? Joj, krasno je tamo...
Ne,ne radim tamo,ja sam samo roditelj u školi i trudim se doprinijeti koliko mogu i znamOriginally Posted by Jyoti
![]()
trimama hvala na jelovnicima a ja se trudila zapamtit ideje iz w. vrtica jer su mi se bas svidjele.
nego kako radite pire od lece, jel miksate lecu ili ju skuhate dok se sama ne raskuha tj raspadne?
Originally Posted by nevena
Samo skuhaš leću u malo vode.sama po sebi se raspadne!Mi volimo začinjenu sa soja sosom,malo senfa i mladi luk,dobro izmješaš i to je to.
Kad radim grah ili slanutak,onda miksam,štapnim mikserom,i druge začine stavim;češnjak,maslinovo ulje,...