Page 1 of 5 123 ... LastLast
Results 1 to 50 of 202

Thread: Vegetarijanski tjedni jelovnici

  1. #1

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default Vegetarijanski tjedni jelovnici

    Molila bih forumske biljojede da iznesu primjere svojih tjednih jelovnika.

  2. #2
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Sad se neću svega točno sjetiti no pokušat ćemo.

    Doručak:
    Svaki dan miso s povrćem (ovo je za mene, Mia jede žitarice) +
    Riža sa sjemenkama suncokreta i javorovim sirupom, palenta sa sirupom i sjemenkama, zobene pahuljice s mlijekom, cornflaks s zobenim mlijekom, integralni kruh s pekmezom bez šećera.

    Ručak
    Juhe od brokule, korabice, karfiola, sezonskog povrća ili miso juha
    Varivo sa ječmom + kruh,
    Smeđa riža sa špinatom na vrhnju od soje ili zobi, prženi tofu
    Integralna jestenina sa maslinama, paradajzom i mahunama
    Palenta, pirjana mrkva, peršin, luk i azuki grah
    Varivo pod kelja, proso, leća sa curryem i lukom.

    Večera

    Ponekad od ručka, pahuljice, kruh s namazima, sendvič

    Međuobrok voće, ako me užica slatkiš...
    I ovo je idila, ručak je takav, Mia za doručak uglavnom jede pahuljice. Kukuruzne, no trudim se da su bez šećera. Čokoladne ne.
    Kad se Mia ne da onda jede i salamu, pileću uglavnom. Tata joj je mesoljubac pa ja balansiram gdje mogu.
    Ako ostanem na poslu duže onda su za večeru jaja ili sendviči. No ne možemo ih sve natjerati u red.

  3. #3
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Štanga, od mene nećeš dobiti jelovnik, kuham prema inspiraciji.
    Jedino pravilo kojeg se držim je neponavljanje iste namirnice dan za danom.

  4. #4
    Jyoti

    Default

    Doručak: -musli s mlijekom ili jogurtom
    -kruh sa sjemenkama s maslacom, sirnim namazom ili sl. uz topli napitak
    -upma (indijsko jelo od przenog grisa i povrca)
    -slatki kruh (kruh od crnog brasna sa suhim vocem)
    -vocna riza

    Rucak:-riza+dinstano povrce+salata
    -varivo od kelja ili poriluka ili graha
    -veg. lazanje
    -popecki od prosa, spinat, pire krumpir
    -kitri (jelo od rize, povrca i dala (mahunarki))
    -slanutak s povrcem+riza
    Naravno juhica i salata su uvijek dobrosdosle, a za desert preporucam neki kolac od integralnog brasna, kompote, halavu (przeni gris sa secerom i vocem)

    Vecera: -ostatak od rucka
    -sir s vrhnjem
    -palacinke

    Ovo mi je prvo palo na pamet, ali ima tu jos mnogo mnogo toga. I onda nek jos kazu da vegetarijanci jedu samo travu

  5. #5
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Štanga, od mene nećeš dobiti jelovnik, kuham prema inspiraciji.
    Jedino pravilo kojeg se držim je neponavljanje iste namirnice dan za danom.
    de napisi sta ti je bila inspiracija prosli tjedan.

  6. #6
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    Quote Originally Posted by Jyoti
    -upma (indijsko jelo od przenog grisa i povrca)
    može recept? vidim da ima bezbroj varijanti, pa da uštedim vrijeme.

  7. #7
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by marta
    de napisi sta ti je bila inspiracija prosli tjedan.
    Misliš da se lako sjetit :? Zapravo je prošli tjedan uglavnom kuhala zakonita.
    Danas? Za ručak krumpir/mrkva/blitva "na padelu" ili na lešo, kako ti je draže.

  8. #8

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    O
    Davor progovorio
    Jyoti, moze recept za crni kruh sa suhim vocem?

  9. #9
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Quote Originally Posted by marta
    de napisi sta ti je bila inspiracija prosli tjedan.
    Misliš da se lako sjetit :? Zapravo je prošli tjedan uglavnom kuhala zakonita.
    Danas? Za ručak krumpir/mrkva/blitva "na padelu" ili na lešo, kako ti je draže.
    ja se malo koji put sjetim, al sam dosad bila uvjerena da se krecana samo meni dogadja.

  10. #10
    Jyoti

    Default

    Upma

    500 g povrća po izboru
    3 žlice maslaca ili gheeja
    2 žličice rimskog kumina
    1 žličica gorušice
    3 lista lovora
    2 žličiice ribanog djumbira
    ljuta papričica (po želji)
    1/2 žličice kurkume
    luk ili asafetida (zamjena za luk)
    1,5 l vode
    sol
    500 g grisa
    papar
    225 g maslaca ili gheeja

    Prvo narežite povrće. Zagrijte maslac u posudi i popržite začine (rimski kumin, gorušica, lovorov list, djumbir, ljutu papričicu). Nakon nekoliko sekundi dodajte kurkumu i asafetidu (ili luk) i potom povrće. Miješajte te malo kasnije dodajte vodu pa kuhajte dok povrće ne omekša. Dok se povrće kuha, stavite u drugu posudu vodu (1,5 l) i pustite da provrije.
    U trećoj posudi rastopite maslac, dodajte gris i pržite miješajući na umjerenoj vatri. Trebat će 10 do 15 minuta da gris malo potamni (posmeđi). Kad je gris spreman, a voda provrela, dodajte u gris povrće, a zatim vodu (pazite kod dolijevanja vode jer ce doći do prskanja ako prenaglite!). Promiješajte te kuhajte nekoliko minuta dok gris ne upije svu vodu. Na kraju posolite i popaprite te posipajte komadićima maslaca.
    Možda izgleda komplicirano, ali ustvari je vrlo jednostavno samo treba paziti kod dodavanja vode u gris.

    Slatki kruh

    (uh, za ovo bas nemam neki pisani recept, ali otprilike pomijesam sljedece sastojke)

    crno ili integralno brašno pomiješati s praškom za pecivo, smeđim šećerom, rogačem (ili mljevenim orasima, a može i malo cimeta) te dodati ulje i mlijeko da se dobije smjesa ko za biskvit. U tu smjesu staviti suho voće po izboru (grožđice, suhe marelice, datulje, suhe smokve...). Dobro promiješati, uliti u namašćen kalup i peći u pećnici. Vrlo jednostavno i fino!

  11. #11
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by marta
    ja se malo koji put sjetim, al sam dosad bila uvjerena da se krecana samo meni dogadja.
    O, ne bi vjerovala koliko često - to mi je od poroda
    Na ruku mi ide što uz "svoja" prehrambena praila ne moram razmišljati što sam kuhao više od 3 dana unazad.

    Danas: Gusta juha od leće s bundevom i cvjetačom, prilog basmati riža.

  12. #12

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    Ja sam sebi pocela praviti neke pribiljeske vezane uz te dnevne jelovnike. Ne kuham strogo vegetarijanski radi muza. Pa onda kao kombiniram. Ali, nekad sam mastovita za poludit i zato sam u biti i otvorila ovu temu. Da se medjusobno inspiriramo.
    Kod mene se danas jede improvizirano grilani patlidzan sa marinadom od bijelog luka, persina i maslinovog ulja. Prilog: riza sa bijelim lukom, persinom i maslinovim uljem. Sad recite da nije mastovito.

  13. #13
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Quote Originally Posted by marta
    ja se malo koji put sjetim, al sam dosad bila uvjerena da se krecana samo meni dogadja.
    O, ne bi vjerovala koliko često - to mi je od poroda


    mi danas grah.

  14. #14
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Jutros sam se zaigrao:
    - pečeni paradajz na ploške s "biljnom soli" i maslinovim uljem (MŽ će uz to skuhati nuklearnu palentu)
    - mliječno varivo od korabice, graška i preprženog kuskusa

    Nuklearna palenta "Krško" (Amerikanci mirkovalku često zovu nuklearka):
    - u bilo kakvu veću nemetalnu posudu stavi se 3 dijela vode, soli i začina po ukusu, žlica maslinovog ulja
    - potrpa se u mirkovalnu dok dobro zakuha
    - odjednom se strpa jedan volumni dio instant palente i žestoko se miješa da ne nastanu grudice
    - vrati se u mirkovalnu na jako na ~2 minute, a ako je sve OK, palenta se, kako kipi, miješa sama, a gotov proizvod je rahli i mljac.
    U niti jednom trenutku se posuda ne mora poklopiti, a mora biti barem 2x veća od ukupnog volumena palente kako cijela pripovijest ne bi kipila.
    Vrijeme pripreme ~10 minuta.

  15. #15
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    kakvo ti je to mlijecno varivo?

  16. #16
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Popržiš zapršku od žlicu griza ili (kad usfali kao meni jutros) kuskus na putru ili ghiju, kad dobije boju hrastovine nabacaš dabrane začine i blanširano povrće, dinsta se, na kraju zaliješ mlijekom do željene količine/gustoće i posoliš po ukusu. Mljac.

  17. #17
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    mislim da cu preskociti mlijeko u receptu, jedino sta mi se svidja na mlijeku je spinat.

    nego ima li tko kakvu veselu ideju sta napraviti s ostatkom grah-variva?

  18. #18

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    Pojesti?

  19. #19
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Quote Originally Posted by marta

    nego ima li tko kakvu veselu ideju sta napraviti s ostatkom grah-variva?
    Malo ga zgusni pa nek bude prilog umak žitaricama i popečcima.

  20. #20
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Quote Originally Posted by Zorana
    Pojesti?
    kako se toga nisam sjetila? :?

  21. #21

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    I ja se cudim.
    Jel se takva variva mogu, tj. smiju zamrzavati?

  22. #22
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Quote Originally Posted by Zorana
    I ja se cudim.
    Jel se takva variva mogu, tj. smiju zamrzavati?
    Moja mama to čini. No definitivno se sve izgubi na kvaliteti u zamrzivaču. Al da će vam nešto biti, neće. Podgriješ i ok.

  23. #23
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    ja ne zamrzavam nista osim sladoleda, graska i boba.

  24. #24
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Ma ljudi danas svašta zamrzavaju...

    Od malo graha, ionako imaš samo vjetrove.

  25. #25
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    ja nemam potrebu zamrzavati. nego da se mi vratimo mom grahu.
    kako se ono pravi grafce na tafce? jel mogu narezat luka i paradajza pa sve to skupa gurnit u rernu?

  26. #26
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    u medjuvremenu sam pripremila sve za juhu od bundeve i mrkve, gravce na lavce i nekakve bezkvasne lepinjice koje cu ispeci na gusanoj tavi.

  27. #27
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Jucer smo sirnicu (burek od sira, jelte) i salatu od paradajza i luka.
    Danas kroketi od tofua i prosa, pareni karfiol i riza s lokom.

  28. #28

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    243

    Default

    Danas tempeh i varivo od tikvica, mrkve i krumpira.
    Ima li tko kakav recept s dinkl (?) zitaricom. To mi je skroz nov pojam iako sam vegi skoro 20 godina..... :?

  29. #29
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Quote Originally Posted by marta
    gravce na lavce

  30. #30
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by Devotion
    Danas tempeh i varivo od tikvica, mrkve i krumpira.
    Ima li tko kakav recept s dinkl (?) zitaricom. To mi je skroz nov pojam iako sam vegi skoro 20 godina..... :?
    Dinkl=krupnik=prapšenica
    Primjetit ćeš po raznim jezicima da izrazi za staru pšenicu vuku na "crno", a izrazi za novu pšenicu vuku na "bijelo". I kod nas se u starim pričama nađe izraz pšenica-bjelica

  31. #31

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    243

    Default

    Priprema ista kao i s bijelom psenicom?

  32. #32

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    London
    Posts
    1,542

    Default

    Quote Originally Posted by marta
    Jucer smo sirnicu (burek od sira, jelte) i salatu od paradajza i luka.
    Danas kroketi od tofua i prosa, pareni karfiol i riza s lokom.
    pa ti si to ozbiljno krenula u biljozderstvo...


    mi smo trenutno u fazi namaza i umaka od orasarki
    danas kiselila povrce (pickles) i radila domaci pesto (ali dobila namaz prije nego pesto, jer nije bilo dovoljno bosiljka i rikule, a previse borovih sjemencica)
    za rucak je bila salata od svekolikog sirovog povrca i tempeh, te juha od korjenastog povrca (dominirala tikva i slatki krumpir)

    Jucer smo radili majonezu od indijskih orascica i u nju dipali (tako kaze moja Shantana) sirove ploske povrca. Majoneza je super, a povrce optional. (Namoce se orascici pol sata i onda zmiksaju s malo malo vode pa dodaju sol i limun (malo senfa poboljsava dojam majoneze)

    Veceras veggie burgeri zapeceni u pecnici (od zobenih pahuljica, kelja, kupusa, stapke karfiola i zacina, umotani u miks lanenih i konopljinih sjemenki s par kapljica sojinog sosa), salata od kupusa i kelja (zaostalog od kiseljenja) i friski pesto.

  33. #33

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    dinkel je kod nas jecam.

  34. #34
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Quote Originally Posted by Zorana
    dinkel je kod nas jecam.
    jesi sigurna? jecam je na njemackom Gerste, znam jer se u Slavoniji kaze gersl.

  35. #35
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    aaaaa, prestanite spominjati indijske orascice, moram prijeci najmanje 10km do njih, samo mi mast vadite.

  36. #36
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    dinkel je žitarica slična pšenici.
    a ječam je geršla.

  37. #37

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    Onda sam polupala loncice.
    Pa nije mi jasna onda moja zaova koja radi probavnih smetnji mora kao jesti kruh od jecma i kupuje uvijek dinkel brot :?

  38. #38

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    Za neizvirovat Ja sam stvarno bila uvjerena da je dinkel jecam. Gledam tri puta u rjecnik....i ne kontam odakle mi to.
    Jel krupnik lakse probavljiv od psenice?

  39. #39
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Quote Originally Posted by Saradadevii

    pa ti si to ozbiljno krenula u biljozderstvo...

    m zapravo uvijek tako jedemo. samo smo povremeno krvolocni...

  40. #40

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    London
    Posts
    1,542

    Default

    dorucak : smoothie sa spirulinom

    elevenses: jabuka

    rucak: salata od povrca, domaci humus, ploski krastavaca i mahuna za dipanje

    snack: sjemenke bora

    vecera: kinoa, callo nero na pari, mijesana salata i juha od povrca u bakinoj izvedbi.

  41. #41

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    London
    Posts
    1,542

    Default

    je li dinkel na engleskom spelt?
    spelt ima manje glutena pa je zato bolji za probavu.

  42. #42
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Da, a to je najvjerojatniji razlog prelaska na modernu pšenicu (wheat, Weizen, bjelica), jer više glutena -> bolji kruh.

  43. #43
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    dinkel = pir

  44. #44
    seni's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    7,511

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Da, a to je najvjerojatniji razlog prelaska na modernu pšenicu (wheat, Weizen, bjelica), jer više glutena -> bolji kruh.
    dinkel je na njemackom podrucju jako cijenjen. recimo hildegar von bingen, je u svojim knjigama opjevala cijle ode dinkelu i globalnoi ga preporucuje i zdravima i bolesnima.

  45. #45
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Jucer je bila juha od mrkve bundeve i luka, flekice s kupusom i rajcice s mozzarelom.

  46. #46
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Danas varivo jecam-leca. mozda neki slatkis poslije.

  47. #47
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Integralna tjestenina sa seitanom i dinstanim povrćem; kelj, paprika, luk.
    Leća sa lukom i curryem (to je prefino).
    Salata.

    Danas blitvasa sojinim vrhnjem i riža, pržene tikvice.

  48. #48
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    daj recept za lecu s lukom i curryjem.

  49. #49
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Šalica crvene leće skuhane i na kraju dodaš malo soli. Prodinstaš luk ali da ostane hrskav i na to baciš kuhanu leću. Kad se malo zgusne dodaš curry. Po želji. Meni je nafinije kad se malo ohladi.
    Mljac.
    Ja to radim i s azukijem i sa smeđom lećom... Uvijek je fino.

  50. #50
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Meni je leca uvijek fina.

    Kad bi moja mama pitala sta da skuha, ako ne bi imala inspiraciju, moj tata bi uvijek odgovarao, krumpir-paprikas. Moj odgovor glasi leca s necim.

Page 1 of 5 123 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •