Ovo je namjenjeno prvenstveno vama, buduće majke-posvojiteljice!
Prije četiri godine imali smo tu sreću, da postanemo mama i tata.
Dobili smo zdravu bebicu od pet mjeseci, koja je iz rodilišta došla u dom, a zatim k nama. Nije proživio zlostavljanja ni zanemarivanja. Jedino za što je znao bila je samoća. Ono jutro kad smo došli po njega, bio je zagledan u svoju ručicu, i kao da ga ništa drugo nije zanimalo. Sestra nam je rekla da voli papati i puno spavati, da skoro nikad ne plače.
Uzeli smo ga na ruke i tad se počeo smješkati i gugutati. Sve je izgledalo savršeno. Prvi dan je prošao u trenu... vožnja do kuće, prvo presvlačenje, prvo hranjenje, prvo spavanje i buđenje...
Sljedećeg jutra nam se učinilo da ne reagira na zvukove. Probali smo dozivanjem, pucketanjem prstima, pljeskanjem... ništa. U posjet nam je došla patronažna sestra koja je samo hladno konstatirala da bi on "trebao okretati glavicu u smjeru izvora zvuka". Pedijatrici smo otišli isto poslijepodne. Ona nas je malo umirila rekavši da to može biti usljed šoka od promjene okoline, ali da nije sigurna. Audiologiju nije predložila, jer je još premali. Pregled bi mu mogao samo još više naškoditi, ukoliko se radi o psihološkom uzroku. Preostalo je samo čekati... Taj dan mi je bio najteži u životu. A, onda smo se pomirili. To je naše dijete, njegova i naša sudbina.
Prošla su tri tjedna... promjene nije bilo. Tako je jednom ležao je na stolu za presvlačenje i veselo, kao i uvijek, mahao rukama i nogama usredotočen na svoj trening. Iz ruke mi je ispala kutija s vlažnim maramicama i tresnula o pod. Trgnuo se i glavicom pogledao prema meni. Kako da opišem sreću koju sam tada doživjela? Ljubila sam ga i plakala...
Od tog trenutka, više nikad nikakvog problema sa sluhom nije imao. Problem, naime i nije bio u tome.
Htjela sam vam ovo ispričati zato, da se pripremite na moguće reakcije vaših.
Voljela bih znati kako je to bilo kod drugih beba, a i kod onih koji su posvojeni malo stariji.
svima!

.
svima!
Odgovori s citatom
i mene