Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Dugo dojenje i osteoporoza

Barbara1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Mislim da moje pitanje spada ovdje!
    Danas sam bila kod ginekologa na pregledu i napraviti papa test kakomi je rečeno nakon dvije mjesečnice poslije poroda.
    Da bi mi dr. rekla da super što još uvijek dojimo,ali da ne bi trebali duže od godine jer je to povezano s osteoporozom,to su kao najnovija istraživanja :shock:
    Nisam ništa komentirala,jer svaki put kad se u tako nečemu usprotivim poslije kad moram doći me gledaju onako malo drugačije,a ja napravim po svom.
    Jel netko čuo tu informaciju?
    U biti,možda bi i komentirala nešto,ali s obzirom da mi još ne dojimo produženo nisam baš podštofana informacijama,pa se nisam htjela raspravljati s obzirom da nema dovoljno argumenata.
    Dojenje je povezala s amenorejom,a ja sad imam mjesečnicu,a palo mi je jedino na pamet da ju pitam što je onda sa spiralom Mirenom za vrijeme koje žena nema mjesečnicu(ako se dobro sjećam)!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Važan element u proizvodnji mlijeka je kalcij, kojeg žene gube prilikom laktacije. Zbog toga su mnogi stručnjaci donedavno smatrali da dojilje imaju povećan rizik od osteoporoze. Novija ispitivanja pokazuju da se gustoća kostiju nakon završetka dojenja vraća na prijašnju razinu. Dugoročno, ukoliko tijekom perioda dojenja jedete raznovrsnu hranu i uzimate dovoljno kalcija, laktacija smanjuje rizik od osteoporoze, jer je u novijim studijama uočeno da žene koje nisu dojile imaju nakon menopauze veći rizik od frakture kuka.
    ovo je dio teksta s portala: http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=236&Show=1458
    prednosti dojenja nakon godine dana su brojne, kako za mamu, tako i za bebu, pročitaj malo na portalu imaš dosta tekstova o tome.
    nažalost, ovakve izjave liječnika nisu rijetkost :/

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a kud ovo pitanje u temi psiholozi i dojenje - mislim kalcij, osteoporoza i mjesecnica...svestrani jesmo, ali toliko

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Moja mama ima osteoporozu, a nije dojila ni sestru ni mene, svega nekih 2-3 mjeseca.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nakon završetka dojenja se gustoća kosti vraća na staru. Ne brini.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

eh ti doktori

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.mamashealth.com/pregnancy/osteoporosis.asp

Lactation and Bone Loss

Studies have shown that the majority of women with pregnancy-associated osteoporosis are breastfeeding at the time of diagnosis. Duration of lactation has ranged from one week to seven months. Bone loss tends to be greatest in skeletal sites with the highest concentration of trabecular bone. Reductions in bone density by three to five percent at the lumbar spine are common.

Two physiologic occurrences may be responsible for bone loss during lactation. First, there is an increased calcium demand from maternal bone. This demand varies from woman to woman based on the amount of breast milk produced and upon the duration of lactation. Secondly, because of elevated prolactin levels, women who breastfeed tend to be in a hypoestrogenic state.

Though significant amounts of bone mineral can be lost during breastfeeding, the loss of bone tends to be transient. Studies have consistently shown significant trends in bone loss during lactation, with full recovery of bone density by six months after weaning. Kalkwarf and Specker reported women who experience an earlier resumption of menses lose less bone during lactation and recover more bone after weaning.Other studies have identified similar trends in bone loss, with full recovery of bone density by six months following the cessation of breastfeeding.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

searsi pisu sljedece http://www.askdrsears.com/html/2/T020700.asp

7 WAYS BREASTFEEDING BENEFITS MOTHERS

What's good for baby is also good for mother. When mothers follow nature's lead and breastfeed their babies, their own bodies benefit--so do their budgets!

1. Reduces the risk of breast cancer. Women who breastfeed reduce their risk of developing breast cancer by as much as 25 percent. The reduction in cancer risk comes in proportion to the cumulative lifetime duration of breastfeeding. That is, the more months or years a mother breastfeeds, the lower her risk of breast cancer.

2. Reduces the risk of uterine and ovarian cancer. One of the reasons for the cancer-fighting effects of breastfeeding is that estrogen levels are lower during lactation. It is thought that the less estrogen available to stimulate the lining of the uterus and perhaps breast tissue also, the less the risk of these tissues becoming cancerous.

3. Lessens osteoporosis. Non-breastfeeding women have a four times greater chance of developing osteoporosis than breastfeeding women and are more likely to suffer from hip fractures in the post-menopausal years.

4. Benefits child spacing. Since breastfeeding delays ovulation, the longer a mother breastfeeds the more she is able to practice natural childspacing, if she desires. How long a woman remains infertile depends on her baby's nursing pattern and her own individual baby.

5. Promotes emotional health. Not only is breastfeeding good for mother's body, it's good for her mind. Studies show that breastfeeding mothers show less postpartum anxiety and depression than do formula-feeding mothers.

6. Promotes postpartum weight loss. Breastfeeding mothers showed significantly larger reductions in hip circumference and more fat loss by one month postpartum when compared with formula-feeding moms. Breastfeeding mothers tend to have an earlier return to their pre-pregnant weight.

7. Costs less to breastfeed. It costs around $1,200 a year to formula-feed your baby. Even taking into consideration the slight increase in food costs to a breastfeeding mother, the American Academy of Pediatrics estimates that a breastfeeding mother will save around $400 during the first year of breastfeeding.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Moja mama ima dosta izraženu osteoporozu - ali još izraženiju ima moj tata.
    Mislim da dojenje okrijepljuje tijelo i da je osteoporoza manja jer dojeći hormoni pomažu obnavljanju kostiju. Oo je nekakva interpretacija interpretacije.

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

I meni je ta veza apsurdna.
    Što je prirodno, prirodno je.
    Ja sam pro-dojenje u svakom slučaju

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Riana prvotno napisa
    I meni je ta veza apsurdna.
    Što je prirodno, prirodno je.
    Ja sam pro-dojenje u svakom slučaju
    Potpisujem. Ne mou prihvatiti da je Priroda stvorila nesto sto je tako kontradiktorno.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nije Priroda ništa pogriješila
    za vrijeme dojenja kalcij se gubi iz kostiju ali nakon prestanka dojenja, organizam vraća kalcij u kosti - obnavlja

gustoća kostiju će ovisiti i o tjelesnoj aktivnsti, što su mišići jači to kost postaje gušća - ravnoteža

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •