Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 54

Tema: Doručak u jaslicama

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Doručak u jaslicama

Zanima me kakav doručak vaša djeca dobivaju u jaslicama.

Ja sam malo zabrinuta za ovaj naš, tim više što je moja mala alergična na kravlje mlijeko. Pri upisu su me uvjeravali kako će njoj biti prilagođena prehrana. To izgleda ovako.

1. dan
    kruh, margo s jogurtom, marmelada, kakao i čaj (za alergične kruh, marmelada i čaj)

2. dan
    kruh, topljeni sir, kakao i čaj (za nju kruh, marmelada i čaj)

3.dan
    kruh, kajgana sa svježim sirom, kakao i čaj (pogodite što je za nju - kruh, marmelada i čaj)

4.dan
    cornflakes sa mljekom (a mi opet finu marmeladu)

5. dan
    kruh, margo s jogurtom, marmelada, kakao i čaj (za alergične kruh, marmelada i čaj)

Da bude zanimljivije mala uopće ne voli slatko.

Ne znam šta poduzet, za sada samo promatram i nosim joj doručak koji ona inače jede.

Još me zabrinjava to što su to djeca 12 do 16 mjeseci, većina je još na bocama i miksanoj hrani i oni fetu kruha realno ne mogu pojest (većina malo žvače kruh, ali da oni to pojedu ne bi rekla). Jučer su za ručak bili njoki u umaku i ja sam svojoj to malo rasjeckala sa vilicom i fino se je najela. Međutim pored nas sjedila je malecka kojoj mama nije bila tamo - ispred nje tanjur njoka i ona prstićima uzima te njoke malo ih poliže i pljune. Koje to tako malo djete može pojest cijeli njok? Kako će to izgledat kad ni jedne mame više ne bude tamo?

Mini me

Početno

Ma nije moguće da je stalno marmelada,pa kaj nema baš ništa drugo! Imala sam i ja u grupi alergičara i imao je puno veći izbor - hrenovke,pašteta,salame,nutella,palenta... Možda ih treba u vrtiću malo podsjetiti na to. Znam da ovo kaj sam nabrojala nije "zdrava" hrana ali to je vrtićka realnost. Što se njoka tiče ja sam uvijek tim malima to fino usitnila da mogu papati. Probaj ti malo skrenuti pažnju teti da bi to trebalo usitniti,valjda će shvatiti dobru namjeru.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

hm, razgovor te neće mimoići ...

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Moja ribica ide u jaslice 2 tjedna (tjedan doma zbog šmrcanja). Jako sam zadovoljna s meniom u našem vrtiću. Moja curka je inače papalica. Ovaj meni koji si ti napisala je stvarno loš. Vidim da to ovisi od vrtića do vrtića. Što se tiće doručka doma joj damo čokolino, grizolino... U vrtiću joj teta ostavi doručak jer dolazi oko 9 pa Nia pojede ako hoće. Prvi dan vrtića ja sam bila unutra za vrijeme doručka i gledala ju kako klopa, bio je isto kruh i margo, ja sam joj makla koricu i ona je pojela. Za ručak sam ju isto jedan dan gledala i klopala je. Jedan dan kad sam došla po nju bila je sva zmazana i teta je rekla da ju je pustila da sama klopa - mogu si mislit koliko je poklopala, a šta ćeš, mora naučiti. Jučer sam joj ja dala kruh s korom da vidim kako će se ponašati i nisam mogla vjerovati kad je sve sama pojela. Ima 12,5 mjeseci. Vrtić ili? U svakom slučaju mislim da ako je moguće dijete treba dobiti pošten doručak doma a u vrtiću koliko pojede. Možda da razgovrate o meniu na nekom roditeljskom ako ne onda prošetajte do ravnateljice pa vidite zašto je to tako i da li se može nešto učiniti. Sretno!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da, preporučila bih i doručak kod kuće ...

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne treba dorucak kod kuce, odi na razgovor kod med. sestre koja uz tvoju pomoc (mozes sugerirati namirnice) ce sloziti kvalitetan jelovnik (hrenovke, nuttela, pasteta - bilo kojem djetetu, a tek alergicaru - ni slucajno).
    ponekad neke namirnice vrtic ne moze nabaviti (npr. domave kozje mlijeko i jogurte od njih) ali se moze dogovoriti da ih rod. nabavljaju i na dnevnoj bazi donose.
    svaki dan isti dorucak - nikako.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma ja sam mislila doručak kod kuće, zato što kikači od 12 mjeseci ne znaju u potpunosti sami jesti, hrane ima više svuda nego u ustima, a tete jednostavno u početku ne stižu nahraniti njih 12 ili 18 ili koliko ih već ima, bila sam tamo pa vidim, jedni se dižu od stola, drugi plaču, treći uzima posudicu i hoće si izlijati u krilo, četvrti uzima žlicu i lupa njome po čaši u kojoj je čaj ... one jednostavno stave kome ulove koji zalogaj u usta, ali ne možete računati da su djeca potpuno nahranjena. Druga stvar je da neko dijete u vrijeme kad je vrtićki doručak, npr. to jutro je željno pažnje, ili tko zna ćega i neće za stol. A do ručka je dugi period, pa tko zna da li će mu se svidjeti ručak, ili će možda biti u to vrijeme pospan pa neće jesti, a gdje je podne kada dođu roditelji da ga odvedu na obiteljski ručak.

Mi smo svoje oboje djece hranili doma prije jaslica, a tamo su još jeli i jaslički doručak. Kad jesu. A kad nisu, znamo da su barem jedan obrok pojeli doma i znamo kaj su pojeli.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nesporazum - nisam mislila da generAlno ne treba dorucak kod kuce (super ako se stigne) vec da nije nuzno zbog situacije koju navodi Sunca samo se usmjeriti na dorucak kod kuce - vrticje duzan osigurati djetetu dorucak po njegovim potrebama

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Svi stalno spominju paštetu i hrenovke u vrtiću. Ja još nisam primjetila da je Janko u vrtiću dobio to za jesti. U godinu dana :/

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Svi stalno spominju paštetu i hrenovke u vrtiću. Ja još nisam primjetila da je Janko u vrtiću dobio to za jesti. U godinu dana
    Nama su hrenovke poceli pakirati u jelovniku pod meso.

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

evo pomalo se uhodavamo.

počeli su joj donosit sojino mlijeko, ja sam donijela margo bez jogurta i par paštetica (nije da je zdravo ali bar pojede), daju joj piškote pa ona to valjda toća u sojino mlijeko, nekako ide ......

ja i dalje gnjavim i kontroliram i neprestano ispitujem ....

za nevjerovat je kako su inertni. neki dan je bila palenta za ručak, a oni palentu spravljaju na mljeku. sad ja pitam šta su dali Sunči, a ona meni da joj je toćala kruh u umak! meni se kosa digla na glavi i zaprijetila sam im da idem ravnateljici jer to tako više ne ide - naravno rekle su da nije potrebno da će već to one same sredit. sljedeće me dočekalo da one meni objašnjavaju kako sam ja trebala donijet lječničko uvjerenje o njenoj alergiji - donijela sam ga zajedno sa potpisanim ugovorom o upisu ali one su ga pogubile (ali zar je to upće bilo bitno - pa ona je dva tjedna bila u vrtiću bez da je ugovor bio potpisan - ako ćemo o formi, a ja sam na uvodnom razgovoru napomenula njenu alergiju).

stvarno mogu razumjet da su nam vrtići teška socijala i da nemaju love za štošta - ali ne mogu shvatit da je teško skuhat dva deca palente bez mljeka - 3 min posla, ili zasebno zgnječit pire bez mljeka - 30 sec posla.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

aha, iz ovoga se vidi su ipak kuharice aljkave i nije im stalo ... onda naprijed oštro

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

I u našem vrtiću pašteta dva puta tjedno

Goge avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Kod nas je isti jelovnik. Osim hrenovki užasno me smeta užina - kad napišu grickalice...

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Kaj nemaju svi vrtići iste jelovnike :? ! Mi nemamo ni grickalice ni paštetu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ajmo pokrenuti akciju
    Vrtički jelovnici na portal
    Ja sam zamislila da svatko traži dvotjedni jelovnik iz svoga vrtića, netko to složi u tablici, netko drugi naiše jedan kratki uvodni tekst, i onda netko stavi na portal.
    Naravno, ako UO odobri ideju.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    ajmo pokrenuti akciju
    Ja sam zamislila da svatko traži dvotjedni jelovnik iz svoga vrtića, netko to složi u tablici, netko drugi naiše jedan kratki uvodni tekst, i onda netko stavi na portal.
    Ja bih bila sretna da vidim barem one za koje sam čula da su okej (iz Osijeka, Virovitice, Labina). Ne moraju biti na portalu. Mogu i ovdje na forumu.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Sviđa mi se ova ideja, pogotovo zato što vms u našem vrtiću misli da je jelovnik odličan

Njoj je najvažnije izračunati koliko je to potreba u postotcima, a što je od toga stvarno kvalitetno i ne baš..

Npr. za vrtićku djecu, znači uzrast od 3-6 godina (do kraja jeseni, onda valjda mijenja jelovnik) obično je ujutro kruh i "bijela kava" (taj pojam me strašno zabrinjava i nervira pogotovo što još nisam dobila jasan odgovor što je to ustvari :shock, nisam vidjela da je ponuđen čaj, s tim da je ponedjeljkom eurokrem, utorkom sirko, pa feta topljivog sira, narezak, čini mi se čak i pašteta..

Za ručak imaju juhe, variva, punjenu papriku s pireom, riblje štapiće ( ), navodno blitvu, salatu i ponekad voće uz to, cedevitu ( )
    Za užinu školjkicu sa sirom, ostale dane integralni štapić-uz to piju mlijeko, cedevitu ili pojedu jogurt, pravljeni puding, itd..

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja vam mogu pisati dnevno sto ja jedem (a to dooobrooo) i sto jede ona (a to je katastrofa) - ista zupanija...drugi vrtic

problem je u tome sto postoje samo kalorijske vrijednosti i omjer tvari u obroku - odredjeno pravilnikom, ali ne i kvaliteta tih istih namirnica...

pa ugljikohidrate+proteine mozete zadovoljiti palentom i mlijekom ili bijelom kavom (koja se nekad pravila s pravom kavom ) i napolitankama.

nazalost, isprada da je to na dobroj volji med. sestre i kuharice i njenim idejama sto je to zdrava hrana...

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Piši nam o tome dobrome. Please!

Početno

sunca,
    pošto tvojem djetetu kuha moja svekrva preporučam ti da odeš u kuhinju i razgovraš s njom.

Problem je što vrtić ne financira dodatno i kvalificirano osoblje u kuhinji - moja svekrva je jedina kvalificirana kuharica, kuha za preko 300 djece u matičnom i udaljenim područnim vrtićima i takvi bugovi se dešavaju jednostavno zato jer ona ne uspije sve iskoordinirati i znam koliko je zabrinuta zbog takvih okolnosti.

U ovom slučaju ZNAM da ne treba oštro.

Početno

Citiraj sunca prvotno napisa
    stvarno mogu razumjet da su nam vrtići teška socijala i da nemaju love za štošta - ali ne mogu shvatit da je teško skuhat dva deca palente bez mljeka - 3 min posla, ili zasebno zgnječit pire bez mljeka - 30 sec posla.
    Pošto se ovdje napada meni dragu osobu za koju znam da je jedna od najsavjesnijih osoba na cijelom planetu..evo nekoliko argumenata zašto neke stvari ne štimaju po našim/tvojim željama.

Ne bi vjerovala. Dođeš u 6 na posao, kad ide dostava. Najčešće (zbog iznimno loših uvjeta rada) od pomoćnog osoblja netko na bolovanju i nema razumijevanja za ispomoć. Pripremiti doručak za cca 200 djece. Očistiti cca 20-30 kg raznoraznog povrća (jedino za krumpir stroj za čišćenje), potom kuhati ručak koji do 11 MORA biti gotov. Zapakirati u termose preko 150 obroka. Posebno pripremiti za jasličare, najčešće grubo miksano.

Sad ako ih ima 3 u kuhinji OK. Ako ih ima 2..teško, ako ostane na jednoj..preteško.

Svekrva nam, kad smo u posjeti, kuha "vrtićke" recepte. Većina menija bazira se na visokom postotku povrća, žitarica i grahorica(grah, mahune, soja, sojine klice). Ako je pire, u njemu je uvijek umiješano povrće - tikvice, mrkva, grašak, patlidžan. Ako je riža, uvijek je parboiled sa blitvom ili špinatom. Ako je mljeveno meso uvijek je u njemu postotak soje, u maneštrama je uvijek ječam i raž, sojine ili pšenične klice. Meso je najčešće pirjano, bez zaprški, saftovi uvijek sa ukuhanim pšeničnim ili zobenim pahuljicama. Njoke, za razliku od mnogih vrtića, pripremaju same i često znaju u njih umijesiti neko kuhano povrće tipa špinata ili blitve. Nisu kupovni i predgotovljeni. Čak i kolač-kad bude- peku sami. Ulje se koristi, kad ima -maslinovo, nikad nekvalitetno biljno. Stalno nešto "prga" i isprobava nove recepte koje bi zadovoljile djecu koja mrze povrće, to znam jer sam često "tester". Meso koje djeca jedu uvijek ona osobno kontrolira i vraća ako je loše. Kao i voće i povrće, koje se na dnevnoj bazi dostavlja iz veleprodaje.

Strašan su problem normativi koji su premali i koji su dostatni da djeca budu sita tek do poslijepodneva. 5 dkg sirovog mesa mora zadovoljiti za obrok. Sad izrežite 5 dkg mesa, recimo piletine, pripremite ga i time zadovljite aktivnog 6-godišnjaka koji nije baš za povrće ili paštu.

Uglavnom. Kad ona dođe doma nakon takvog radnog dana (kojeg, da bi sve sredila cakum pakum, bez ikakve pauze, svaki dan produlji pola sata), doslovno padne s nogu, osobito ako je sama. I da sad ovo pročita ne bi mjesec dana mogla spavati.

Uostalom ...najbolja reklama za njezinu kuhinju je krvna slika njezina i mog svekra. 60 godina. Kolesterol imaju oboje ispod 5, a triglicerida "ni za lijek".

Zato, draga sunca, odi direkt do nje i porazgovaraj s njom i sigurno će sve štimati. Pola toga zvuči patetično i defenzivno, ovako napisano, ali pouzdanost ove drage osobe mogu garantirati bilo čime na svijetu.

Početno

Citiraj Goga40 prvotno napisa
    ajmo pokrenuti akciju
    Ja bih bila sretna da vidim barem one za koje sam čula da su okej (iz Osijeka, Virovitice, Labina). Ne moraju biti na portalu. Mogu i ovdje na forumu.
    Problem je što je kompjutor u takvom okruženju science fiction. Eto, čim uzmognem, prepisat ću neki od tjednih menija.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Meni se nameće pitanje - pa kaj tvoja sveki i sama servira svoj toj djeci hranu ?
    Hoću reći ako je netko drugi u direktnom kontaktu sa roditeljima, neka teta ili "servirka" s kojom majka svakodnevno komunicira, i kaže joj da je dijete takvo i takvo, pa zar ne bi ta osoba trebala to prenijeti tvojoj sveki. Mislim da joj je prenijela, zar ona ne bi obratila pažnju na to i pripremila za to dijete adekvatan obrok ? Prema tvojm pričanju svakako bi. Gdje onda ne štima. U komunikaciji između vrtićkog osoblja? Jer ne može svaki roditelj znati ovo što si ti napisala, da treba otići do glavne kuharice i direkt s njom dogovoriti jelovnik. Uostalom, nisi ti ta koja bi to trebala objasniti, nego opet vrtićko osoblje koje je svakodnevno u kontaktu sa roditeljima i djecom. ILi Uprava vrtića. Tim više što je ta uprava dobila papire u kojima piše da je dijete alergično. I kaj su napravili s tim papiraima. Umjesto da su ih proslijedili glavnoj kuharici, oni su ih stavili u ladicu.
    Pod tim sam mislila oštro, i odlučno naprijed i ustanoviti gdje ne štima i kaj ne štima. Jer siguno nije teško skuhati 2 dcl palente na vodi.

Početno

Pa u neku ruku, moja svekrva - vrlo često kad je sama na poslu, razdijeljuje obroke po servirnom posuđu..praktički i servira.

Ne znam sve okolnosti. Sunca je moja dobra poznanica, živi u malome gradu gdje se svi poznaju, ne znam koje su tete njezinoj curici, pa je najkraći put rješavanju problema direktan pristup - bar bih ja tako postupila, ako vidim da stvar ne šljaka. Ovo je primijenjivo za selo moje malo, ne za neki Zagreb ili drugi velegrad.

Nedvojbeno je negdje nastao kratki spoj u komunikaciji. Ali, ja sam se iz poštovanja prema mojoj svekrvi, koja je sušta dobrota od žene, čisto subjektivno osjetila strašno povrijeđenom i žalosnom. Pa sam osjetila potrebu osvijetliti ovu priču i sa druge strane. Jer što će prosječni čitatelj ovog foruma zaključiti...gle neke lijene babe kuharice rade tamo po inerciji i ne bi zbog vlastite komocije ni alergičnom djetetu udovoljile. Pa jedna takva epizoda ti uništi cijelo zadovoljstvo tvog ustrajnog rada. Da je bilotko na mojem mjestu, da vidi koliko ona izgara na tom poslu, uz optužbu da palentu nije teško skuhati... razumio bi me.

Pritom ne napadam suncu jer je ona oštećena stranka nego samo branim nekoga tko tako nešto ne bi nikad dopustio da je mogao ili znao drugačije.

Početno

Eto..još jednom ja. Za epilog i uputu onima kojima će se slično dogoditi.

Cijelo poslijepodne razmišljam da li pitati svekrvu što se to dogodilo. Nisam ju htjela uznemiriti..ali ipak MM je ispitao stvar, pravednosti radi.

Sunca, ne zamjeri, iznijet ću neke pojedinosti koje znam s moje strane, pa me ispravi ako je nešto krivo navedeno.

Dakle, moja svekrva je tek nedavno...cca 7-10 dana službeno doznala da ima alergičara u jaslicama - malenu sunču, tek nakon intervencije majke kod ravnateljice., ...dok nema službenu liječničku potvrdu ne smije kuhati ništa po tzv. "specijalnim željama". Par dana prije od službene obavijesti doznala je od jedne čistačice da ima jedno alergično dijete u jaslicama, ali njoj kao kuharici, bez ovlaštenja ravnateljice i liječnika nije dopušteno davati i nabavljati specijalnu prehranu i namirnice, da u dobroj namjeri ne napravi još i veću štetu, a da je to znala sigurno bi obavijestila majku nek se ona neko vrijeme pobrine o prehrani malene dok ona ne dobije službeno odobrenje.

Ne zna se iz kojeg razloga liječnička potvrda nije zaprimljena, dokumentirana i proslijeđena odmah u kuhinju, jer jedino na taj način kuhinja ima ovlasti naručivati specijalnu hranu za alergičare i kuhati specijalne menije. U cjelokupnom dječjem kolektivu postoji desetak djece na specijalnoj prehrani, pa i onih alergičnih na mlijeko, koji dobivaju adekvatne namirnice i to je nešto normalno i nitko "nije aljkav" kuhati palente bez mlijeka.

Dijete je početnih 7 dana jelo marmeladu, jer je marmelada alternativni obrok za one koji ne žele jesti uobičajeni doručak i uvijek je jedna teglica kod teta, nema veze s kuhinjom.

Očito su tete u grupi čekale da se riješi papirologija, a netko tko je zaprimio potvrdu je očito zafušao i stvar se nije odvijala. Kuharice nisu znale. Doznale su najprije nešto u vidu glasine i 2-3 dana nakon i službeno.

Nitko sretniji od mene (možda sunca ) da se stvar riješila.

TinnaZ, nemoj mi zamjeriti veliku emotivnost i puno pisanja u smjeru koje nema veze s pitanjem sunce, ali to sam pisala samo da prikažem profil jedne izuzetno marljive ososbe. Voljela bih da jednom upoznaš moju svekrvu jer je dovoljno s njom razmijeniti 2-3 riječi pa da odmah vidiš koliko je to empatična, mila, savjesna i vrijedna osoba, te kad je netko spomene u kontekstu aljkavosti, meni pukne osigurač i počnem pištati. Valjda smo takvi kad nam je netko iznimno drag (pa bila to i svekrva ).

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma vidim ...
    ali priznaj da sam dobro skužila da je u pitanju aljkavost, samo očito ne tvoje sveki, nego di će drugo no na papirologiji zapeti ...

Početno

ma vidim ...
    ali priznaj da sam dobro skužila da je u pitanju aljkavost, samo očito ne tvoje sveki, nego di će drugo no na papirologiji zapeti ...
    shit happens...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Da podignem ovu temu. Danas smo bili na razgovoru u jaslicama, Čisto da se malo informiram. Pitam ravnateljicu što papaju, želim vidjeti. Veli ona, nema problema, vani je izvješen meni, papaju puno povrća. I gledam njihov ovotjedni meni :shock: :shock:
    Doručak: marmelada, hrenovke, pašteta, sirni namaz, margo, bijela kava, čaj,...
    Ručak: grah s kobasicama, prisiljeno zelje, zapečeni makaroni s sirom i šunkom,...
    I još silne gluposti.
    Ja sam mislila da jedu npr. kuhano povrće s kuhanom piletinom/puretinom, povrtne juhice,...
    Zar je stvarno tako loše??? Pa to nisam djetetu mislila davati barem do 3. godine, a paštete, hrenovke,... ako se mene pita nikad. Što sad???
    Ljuta sam na naš vražji sustav, tako je sa svime. Kao djecu treba zdravo hraniti, pa oni u njih trpaju sra**, dojiti čim duže, a mame su prisiljene čim prije ići raditi, po mogućnosti cijeli dan. Ljuta sam!!!

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja svoju obavezno dobro najedem (koliko uspijem) prije vrtića. jer smo u fazi kroničnog nejedenja i "nisam gladna". pa makar znam da nije otišla gladna u vrtić.
    a kako ja nemam striktni početak radnog vrimena povremeno i "zakasnimo", ali je uvik dovedem tik pred doručak ili na sam doručak. i svaki božji put kad dođemo baš na doručak (ja je uvedem u blagavaonicu) na tanjuru dici stoji feta kruha s jednom fetom salame ili namazana paštetom.
    pa nije moguće da ja svaki put pogodim ko prstom u g. kad je to na jelovniku.
    danas idem u detaljno studiranje jelovnika u vrtiću.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Mi sva sreća preskačemo doručak (jer dolazimo kasnije) koji se za razliku od ručka i užine nije uopće mijenjao od prošlogodišnjeg jelovnka koji je stvarno bio blagi užas.

Dan danas su za doručak hrenovke, pašteta i poli salama uz svjetle primjere: cornflakes, žganci i ev. gris.............Ručak se ipak poboljšao i uredno jedu variva, juhe, pirjano meso sa puno salate, samo tu i tamo nekakvu tjesteninu sa šunkom, a za užinu obično voće i jogurte.......

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

[quote="Anemona"]Veli ona, nema problema, vani je izvješen meni, papaju puno povrća. I gledam njihov ovotjedni meni :shock: :shock:
    Doručak: marmelada, hrenovke, pašteta, sirni namaz, margo, bijela kava, čaj,...
    Ručak: grah s kobasicama, prisiljeno zelje, zapečeni makaroni s sirom i šunkom,...
    I još silne gluposti.
    Ja sam mislila da jedu npr. kuhano povrće s kuhanom piletinom/puretinom, povrtne juhice,...
    quote]

ovak sam i ja mislila...a dočekalo me što i tebe...i k tome smo bili uvjeravani (a i još smo) kako naš vrtić ima super prehranu,te da njima i ne treba novi pravilnik o prehrani...

pa sada kad idemo u dućan moj mali poskakuje oko pudinga jer ih jede 3 puta tjedno, zove ih njam ,a ja bih sad trebala ne imat srca i uskratiti djetetu poslasticu...
    iz svega je jedino dobro proizašlo što organski ne podnosi krafne jer su suhe i masnjikave...

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Kod nas nema ni pašteti ni hrenovki ni polija.

Za doručak imaju kruh s marmeladom ili nešto tipa ABC sir + mlijeko ili čaj ili cornflakes

Ručak je uvijek neko povrće u kombinaciji s mesom, ribom i sl.

Užina jogurti i voće.
    rijeeetko puding

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni je bio ludnica komentar ravnateljice. Ona je valjda mislila da moje dijete jede svekolika sra**, pa je uz ono jedu puno povrća, komentirala da dijete od godinu dana stvarno nije problem naučiti "zdravo" jesti. A to zdravo se odnosilo na njihov divni meni, kao oni će dotjerati njegovu prehranu. Pa to je koma, da netko stvarno misli da je to zdravo.

la11 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

kod nas ima pašteta,marmelada,nutela,margarin,med,sir i jednom u 5 tj,salama,čaj i mlijeko.
    imaju jelovnik sastavljen za 5 tj. i svaki tj,je drugačiji raspored,kada dođu o 5tj.ktenu opet od 1. tako i za ručak.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Evo mog iskustva. Kad smo Taru upisali u jaslice ja sam nadobudno došla sa listom stvari koje ona još nije probala i koje ne želim da joj daju. Kako e ona kasnije dobila zubiće nije znala ni žvakati, moralo joj se sve mikasati (i sada to radim, ali u grubo) i tako... Još sam došla i sa platnenim pelenama, tražila poseban razgovor s zdravstvenom djeatnicom, slala doručak skupa sa njom. Rezultat je bio ovakav:
    - prestala sam slati doručak jer su ga vraćali; kao nije htjela jesti
    - dajem joj doručak prije jaslica, tj. MM, već se ispraksirao kako uvaliti puno u malo vremena
    - dala sam joj da proba skoro sve što je bilo na mojoj listi, a nudi se i u vrtiću da joj to ne uvale i da ne ispadne da je na nešto alergična
    - našla sam čuvalicu koja je podigne nakon spavanja i da joj kuhan obrok kući dok ja dođem s posla, tako preskočimo pudinge, voćne jogurte i pakirane kolače
    -ručak je ok, ima puno variva, ali je upitna količina koju Tara pojede, tete ne mogu stići nahraniti svu djecu
    I zdravstvena djelatnica mi se povjerila da ih većina roditelja napada jer djeci ne dozvoljavaju smokiće i kikiće na rođendanima...

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

kod nas je sličan meni ali mogu ga prepisati pa tu staviti...ali moja neće jesti niti kruh s bilo čim gore tako da uvijek za nju ima u ponudi crnflakesa da gricka ili petita! ovi svi ostali papju kruha pa gore margarina,meda,pekmeza,namaza od tunjevine itd....moja neće kruha :/

jkitanov avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Krećemo u jaslice za 2mj.
    Jučer pričam sa mamom jedne curice koja će biti u grupi s mojim miškom i kaže da jedu kruh, paštetu, margo, med....
    Moj nije ni na kruhu, a kamoli na ostalom, Kaže da ako neće to, tete im stave kruh u mlijkeko i nahrane s tim???
    Moj nije ništa od toga ni probao.
    Esad problem mi je šta ako mu se to svidi? Ne želim ga učiti da jede prazne kalorije.
    Idem na razgovor kod pedagogice idući tj, pa sam ju mislila pitati o jelovniku jer mislim da nije mjenjan 30godina.
    Kome se i kako mogu obratiti kako bi nešto poduzela?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

novi pravilnik o prehrani postoji već neko vrijeme i svi su vrtići morali promijeniti svoje jelovnike sukladno njemu.
    ne mogu vjerovati da u se u vašem vrtiću daju pašteta i margo :shock:
    kod nas se to ne jede uopće, niti u jaslicama, niti u vrtiću

jkitanov avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Znam da pravilnik postoji, idući tj ću ju tražiti napismeno jelovnik. MM je bio prvi put na razgovoru i vidio Dan1- doručak- kruh, pašteta i čaj.
    Dalje nije ni gledao, a kaže pedagogica na njegov izraz lica, da mu smijemo sami donjeti hranu ako želimo.
    Mama iz grupe mi je i potvrdila da jedu margo, med, paštete...
    Moj miš otima i meni iz usta "zabranjenu hranu", a muku mučim s dohranom.
    Bojim se da ako vidi 10dj koja jedu paštetu, jest će i on.
    Zanima me šta mogu napraviti kad mi da taj jelovnik?
    Želim otići pripremljena.
    Ako treba idem i do gradonačelnika.
    Mislim, pedagogica je divna, izašla nam je u susret, dozvolila platnene pelene, upis u sredini god...
    Ne želim biti bezobrazna, već ako mogu šta pokreniti na bolje, primam savjete ako imate šta pametno.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

uh koja tema, ja već danima razmišljam o njoj. dakle, mi smo nedavno krenuli u jaslice i ja sam isto zgrožena menijem. oni četiri dana imaju za ručak meso, a peti je riba. za doručak im se uz gluposti nudi i bijela kava, a za užinu npr. kolač i cedevita. danas su npr. imali francuski krumpir sa kobasicama. stvarno me je bilo strah pitati kakve su to kobasice da ne ispadne da su hrenovke jer mi odmah pozlije. i najgore od svega je da moje dijete i cijeli dio vrtića pored kuhinje smrdi po vegeti :zbljuv:. ja malcu dajem doručak doma tako da ga u vrtiću izbjegne, ali drugo ne mogu izbjeći.
    i mene zanima da li se to može nekome prijaviti? ja sam u biti jako, jako zadovoljna sa svim osim sa hranom.

jkitanov avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Joj i te njihove famozne bijele kave pune šećera.
    Dajte mi savjet kako da se krenem boriti, da se nešto promijeni.
    Nadam se da ću nešto uspjeti u 2mj koliko nam je ostalo.
    Hranit ga ujutro nemogu jer će sikiti prije polaska, pa bi mu bilo previše.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj dixie prvotno napisa Vidi poruku
    ... danas su npr. imali francuski krumpir sa kobasicama. stvarno me je bilo strah pitati kakve su to kobasice ....
    Kakav odgovor očekuješ?

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ajme kad čitam ovu temu, a malena kreće skoro u jaslice...ufff

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ajme moram se priključiti... ništa svi dođite u naš vrtić :D
    kod nas najgore što dobiju za doručak su čokoladne kuglice i mlijeko, gotovi puding... i to je zapravo to...
    doručak su uglavnom žitarice s mlijekom, marmelada, tu i tamo nutella, kruh nika bijeli nisam vidjela već integralni ili onaj s košticama
    ručak: kak ja kažem uvijek sa žlicom, obavezna je juha i uz to komad mesa s prilogom pirea, krumpir+blitva, špinat, brokula, karfiol, ili variva za desert uvijek imaju nešto fino tipa savijače od voća... ovisno o godišnjem dobu, danas npr imaju savijaču od jabuka i sira, uzina nakon spavanja bude jogurt s buter štangicom, čupavi sendvič - to je jedino gdje ima salame u cijelom meniu... petkom je uvijek riba ili nešto na bazi sira... makar prevladava riba.... moji klinci super jedu i obožavaju vrtićku hranu i njihove deserte i često puta ih sama i radim...
    nikad, al nikad nisu dobili hrenovke niti paštete.... ak nekog zanima reći ću koji je vrtić, do tad skrivam ga u tajnosti

jkitanov avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Da sam u zg, sad izbor bi bio veći, ovako sam osuđena na tete koje imaju super preporuke i loš jelovnik ili super jelovnik u jednom privatnom, a tete nikakve? Rješit ću ja nešto idući tj, osim ako me snijeg ne zatrpa.
    MM je išao u isti vrtić kad je bio klinjo i kaže sveki da je isto to jeo. Pa vrijeme je da se nešto promjeni.
    Za ručak neka mu daju šta imaju, bitno da je kuhano, ali doručak bi trebao biti jako bitan, pa mi nepada na pamet da doručkuje samo kruh i paštete, marga...

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Evo još jedne mame zadovoljne prehranom u jaslicama.
    Kad je krenuo u jaslice svaki je roditelj dobio na dar "Vrtićku kuharicu za mame i tate" da možemo i doma raditi stvari koje su im u vrtiću fine. Recepte za kuharicu su dale kuharice više zagrebačkih vrtića, između ostalog i našeg.
    Na meniju nisam nikad vidjela paštete i hrenovke, a rečeno nam je na sastanku da namaze ( sirni, riblji, od slanutka...) sami rade. Oko 10 sati je voće, a za ručak su variva, saftići sa pireom, lazanje s povrćem... Nakon buđenja je kolač, jogurt i sl.
    Tijekom dana se pije isključivo voda.
    Za rođendane se smije donijeti samo voće.
    Sve u svemu, ja sam jako zadovoljna.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Emma Maria , dal možeš je skopirati i poslati ( kuharicu ili skenirati i e-mail)

E i da li ima nutra kaj za alergičare tipa kravljeg mlijeka, limuna, soje i sl.
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 14.02.2010. at 16:19

jkitanov avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ima ju za kupiti u knjižarama, ja dobila na poklon od kume. Ima i dio za alergičare.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

jelena.O - mogu ti poslati, ali kako prelazim na 4-satno radno vrijeme, malo će potrajati
    dok ti to ne pripremim. Piše na knjizi 69kn, izdavač Miš d.o.o. ( www.mis.hr ) - ograđujem se unaprijed od bilo kakve veze s izdavačem.
    Kuharica ti je podijeljena po dobi (6-8mj, 8-12mj,12-36mj i 4-6god), i ima poseban dio za djecu oboljelu od dijabetesa i celijaklije. I moj maleni ne smije kravlje mlijeko, pa sam ga zamijenila rižinim.
    Offtopic : moj nije alergičan na soju, ali mi je savjetovala dr. da nije soja za djecu, kad već postoji rižino, kokosovo (mljac) i ina mlijeka....
    Javi mi na pp ako imaš vremena pričekati knjižicu

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •