Pošto se ovdje napada meni dragu osobu za koju znam da je jedna od najsavjesnijih osoba na cijelom planetu..evo nekoliko argumenata zašto neke stvari ne štimaju po našim/tvojim željama.sunca prvotno napisa
Ne bi vjerovala. Dođeš u 6 na posao, kad ide dostava. Najčešće (zbog iznimno loših uvjeta rada) od pomoćnog osoblja netko na bolovanju i nema razumijevanja za ispomoć. Pripremiti doručak za cca 200 djece. Očistiti cca 20-30 kg raznoraznog povrća (jedino za krumpir stroj za čišćenje), potom kuhati ručak koji do 11 MORA biti gotov. Zapakirati u termose preko 150 obroka. Posebno pripremiti za jasličare, najčešće grubo miksano.
Sad ako ih ima 3 u kuhinji OK. Ako ih ima 2..teško, ako ostane na jednoj..preteško.
Svekrva nam, kad smo u posjeti, kuha "vrtićke" recepte. Većina menija bazira se na visokom postotku povrća, žitarica i grahorica(grah, mahune, soja, sojine klice). Ako je pire, u njemu je uvijek umiješano povrće - tikvice, mrkva, grašak, patlidžan. Ako je riža, uvijek je parboiled sa blitvom ili špinatom. Ako je mljeveno meso uvijek je u njemu postotak soje, u maneštrama je uvijek ječam i raž, sojine ili pšenične klice. Meso je najčešće pirjano, bez zaprški, saftovi uvijek sa ukuhanim pšeničnim ili zobenim pahuljicama. Njoke, za razliku od mnogih vrtića, pripremaju same i često znaju u njih umijesiti neko kuhano povrće tipa špinata ili blitve. Nisu kupovni i predgotovljeni. Čak i kolač-kad bude- peku sami. Ulje se koristi, kad ima -maslinovo, nikad nekvalitetno biljno. Stalno nešto "prga" i isprobava nove recepte koje bi zadovoljile djecu koja mrze povrće, to znam jer sam često "tester". Meso koje djeca jedu uvijek ona osobno kontrolira i vraća ako je loše. Kao i voće i povrće, koje se na dnevnoj bazi dostavlja iz veleprodaje.
Strašan su problem normativi koji su premali i koji su dostatni da djeca budu sita tek do poslijepodneva. 5 dkg sirovog mesa mora zadovoljiti za obrok. Sad izrežite 5 dkg mesa, recimo piletine, pripremite ga i time zadovljite aktivnog 6-godišnjaka koji nije baš za povrće ili paštu.
Uglavnom. Kad ona dođe doma nakon takvog radnog dana (kojeg, da bi sve sredila cakum pakum, bez ikakve pauze, svaki dan produlji pola sata), doslovno padne s nogu, osobito ako je sama. I da sad ovo pročita ne bi mjesec dana mogla spavati.
Uostalom ...najbolja reklama za njezinu kuhinju je krvna slika njezina i mog svekra. 60 godina. Kolesterol imaju oboje ispod 5, a triglicerida "ni za lijek".
Zato, draga sunca, odi direkt do nje i porazgovaraj s njom i sigurno će sve štimati. Pola toga zvuči patetično i defenzivno, ovako napisano, ali pouzdanost ove drage osobe mogu garantirati bilo čime na svijetu.