Najprije sretan rođendan svim rodama...
Imam mali problem oko zdravstvenog osiguranja pa bih vas zamolila za pomoć ako neko bude znao odgovor na moje pitanje.
Suprug i ja smo iz Sarajeva, oboje državljani Bosne i Hercegovine. U Zagrebu živimo već oko godinu dana. On je u Zagrebu zaposlen i ja sam u njegovoj pratnji. Oboje imamo odobren privremeni boravak u Hrvatskoj. Za njega doprinos uplaćuje njegova firma, kao i za svakog drugog uposlenog, i to je uredu. Problemi su nastali kad sam ja došla i kad smo mislili da mogu izvoditi prava na zdravstveno osiguranje iz njegovih prava. To mi je međutim uskraćeno, iako vjerujemo da mi to pravo pripada, pa posebno uplaćujemo diprinos za mene. Prije mjesec i pol nam se rodila kćerka i opet su nam u HZZO-u rekli da ni ona nema pravo bti osigurana preko supruga. To nam je nevjerovatno, budući da bi hrvatski državljani (provjerili smo 100%) ista ta prava mogli koristiti kad bi se našli u istoj situaciji u BiH.
Ima li neko neko slično iskustvo... ili bilo kakve informacije? Unaprijed se zahvaljujem svima.
Pozdrav