Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: POTICANJE FINE MOTORIKE RUKU

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno POTICANJE FINE MOTORIKE RUKU

Bruno (2 god) ponekad izvodi cudne kretnje svojim rucicama - tj. sakicama, iako obavlja i sasvim precizne radnje. Ipak fizijatar savjetovao da sto vise radi rucicama i prsticima a da bi najbolje bilo da mu kupimo cavlice koji se zabadaju u podlogu. To znam sto je jer kad sam ja bila mala imala sam ih nekoliko - s malim i velikim cavlicima. Ipak cini mi se da to dugo nigdje nisam vidjela. Zna li netko gdje bi se to moglo naci?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne znam konkretno za to, ali mi smo imali slican problem (m. je stavljala palac u sakicu i opcenito dosta stiskala sakice) i imam ti dvije igracke za preporuciti:
    - najobicniji mini sah, koji smo kupili u konzumu za valjda 20 kuna, to je onako kao mala podlogica sa rupicama, a sahovske figurice se pikaju u to. to ti je sve tako sitno i "pipkavo" da je super za pinceta hvat.
    - u mulleru (na trgu bana jelacica, ducan s djecjim igrackama na zadnjem katu) imas kao perlice koje se nizu na pertlu. kuglice su ti isto dosta sitne, dakle to je odlicno! perlice su drvene, u bojama, sve skupa u nekoj prozirnoj plasticnoj kutijici, znat ce ti zena na blagajni.

Nice avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

To se još zove pika-slika i može se kupiti u Idi Didacti, Idisi ali mislim da toga ima i u TL i sličnim prodavaonicama (i jeftinije su )

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ima u Turbo Limaču, i to možeš kupiti podlogu i čaviće, a još posebno u vrećicama ima čavlića koji su veći pa su bolji za djecu koja nemaju dobro razvijen pincetni hvat (što ne znam da li je vaš problem). Djeca prvo love sa tri prsta (palac, kažiprst, srednji) pa predmet treba biti tako velik da ga love sa ta tri prsta. Možeš mu isto dati raznorazne perlice (veće), čavliće, i slične predmete da ubacuje u nekakvu bočicu - bitno je da jednom rukom drži bočicu a drugom ubacuje. Sad doduše vidim da on ima već dvije godine a ovo bi bila vježba za manje dijete. Mi imamo isto iz Mullera drvene (veće) kuglice, valjčiće i kockice koje se nižu na špagu ( a mogu se koristiti i za slaganje i za ubacivanje u veću bocu (od omekšivača)). Ne znam gdje ste bili kod fizijatra, ako idete na Goljak ne znam zašto vas nije uputio na radnu terapiju, jer tamo bi dobili dobre 'vježbice' tj. igre za dijete. Nije da baš olako daju tu terapiju ali mi smo nagovorili fizijatra da nam napiše dvije 'pokazne' terapije.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

bilo je u ipercoopu

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ne znam je li još premali za to, ali dobra vježba je spajanje dviju točkica olovkom na papiru i provlačenje konca/špage kroz perlice/kuglice.

one čavliće možeš kupiti u TL, ima ih u svim veličinama i malo koštaju.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Joj, sjećam se tih čavlića na rupičastoj podlozi, obožavala sam ih! :D

Nije vas strah da će ih progutati, nisu li još premali za to? Na svima njima piše da nisu za djecu mlađu od tri godine.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Čavliće obavezno koristiti uz nadzor. Ja ih i prebrojim prije upotrebe da ne bi bilo iznenađenja

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Čavliće obavezno koristiti uz nadzor. Ja ih i prebrojim prije upotrebe da ne bi bilo iznenađenja
    Ja sam bacila oko na one s pedesetak komada. Ima da Fiona nauči i brojati.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ma ja ne dajem Lei puno čavlića, ne slaže ona od toga još 'slike', nego ih samo pika ili ih ja popikam a ona ih vadi, bitno je da ih hvata prstićima i da pritisne da ih zabode.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Ma ja ne dajem Lei puno čavlića, ne slaže ona od toga još 'slike', nego ih samo pika ili ih ja popikam a ona ih vadi, bitno je da ih hvata prstićima i da pritisne da ih zabode.
    Zapravo si u pravu, ali ja sam odmah zabrijala na onu verziju za napredne.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Hvala na info.
    Sto se tice pinceta hvata B. ga je imao urednog kak vec treba biti kad je bio ja mislim 5 (?) mjeseci. Zapravo kod njega je sve bilo b.o.
    Sad - kazu u Poliklinici Peharec u PU da ima atetoidne pokrete ruku (sto bi se citalo: nezeljene) ali to zapravo znaci da dok npr. s desnom gura autic, lijevu drzi u zraku pomalo zgrcenu.
    Mislim da cu morati skociti do Goljaka. Buduci da nisam prije trebala - znate li mozda nekog dr. za preporuciti tamo i broj telefona?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Broj telefona nemam sad kod sebe, a fizijatri s na Goljaku svi OK, mi idemo kod dr. Žučka koji je jako dobar. Jedino što se jako dugo čeka.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

meni je dr. Grubić super

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ha ha - ona je JEDINI fizijatar sa Goljaka na kojega sam čula da se ljudi žale.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Podižem malo ovaj topic, ima li tko kakvih ideja za poticanje fine motorike kod djeteta od godinu i pol? Za ove čavliće mi se čini premali...
    Voli slagati toranj od kocaka i umetati oblike, ali fali nam nešto za finu motoriku prstića, tu malo šteka... Vježbamo s jedenjem grožđa (sam skida bobice s grozda) i rižinih pahuljica, što bi još mogli?

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

L. ima svoju kutiju za gablec a u njoj sitno suho voce- borovnice, grozdzice, brusnice pa to jede. obozava sitni sljunak (soder) skupljati.
    igra s kvacicama za ves mozda?

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

grožđice

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mi smo se igrali sa sojinim zrnima,ili onima od slanutka, malo su veći pa ih je žlicom prenosio iz posude u posudu ili stavljao jedan po jedan u dinosaura (hranio ga). To sam vidjela na stranicama Montessori.Volim te igračke koje ima u svakoj kući.

naravno,takva neka igra traje otprilike 3 minute,pa mu se ruka umori i loše gađa, pa poludi i prospe sve. Danima poslije nalazim kuglice uokolo.

haribo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa
    Joj, sjećam se tih čavlića na rupičastoj podlozi, obožavala sam ih! :D
    i ja sam to obozavala i naravno da sam to kupila i Kristijanu

nismo imali problema sa stavljanjem u usta
    a i mala susjeda (nema jos 2 godine) cesto se igra sa tim kad dodje kod nas
    bez obzira sto ne stavljaju u usta ne igraju se sami sa tom igrackom

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

daj mu plastelin. neće ga oblikovati bogznakako, ali ako mu se pridružiš, kopirat će te i bit će mu zanimljivije (pogotovo ako počne prepoznavati predmete ili likove koje ćeš izraditi). ali i da ga samo kida na komadiće, već je dosta.

sjetila sam se ovog topica danas nakon što sam djeci očistila šipak. nisam očekivala da će ga Jakov htjeti jesti jer je bio kiselkast, ali veselilo ga je upravo to što je zrno po zrno školskim pincetnim hvatom mogao prinositi ustima. to ga je zabavljalo.

otocanka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Pike-slike s raznim veličinama čavlića se može kupiti u Offertissimi.

U Offertissimi sam kupila ČNLJS koji je umjesto pijuna imao male žetončiće. Od ambalaže za čips ("limeni valjak") sam napravila umetalicu - obljepila sam ju s izolir trakom i izbušila rupu cca 1 cm.
    "Zadatak" je umetnuti žetončiće u tu rupu.
    A istu stvar smo radili s kuglicama raznih veličina i oblika. Kupiš set za izradu narukvica.

Kako lima napreduje, tako ti smanjuješ rupu ( s izolir trakom).

Naravno, sve radi pod nadzorom odrasle osobe tako da se ne može dogoditi da nešto od toga proguta.

E da, a radili smo i nešto što mame baš i ne vole, ali klinci obožavaju - gužvanje papira i trganje na trakice. Kasnije sve to treba pokupiti, ali i to se može pretvoriti u igru s klincem .

U Konzumu imaš za kupiti drvene puzzle s malim čavlićem-držačem na sredini.
    A tamo sam kupila i "slagalicu-umetalicu" s trokutima, krugovima i kvadratima.

U Dječjem svijetu (ne znam da li ih ima drugdje) sam kupila čaše raznih veličina i boja. Može ih slagati po veličini u toranj ili jednu u drugu.

Ako se još nešto sjetim, dopišem.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •