Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: VOLONTERKA/PRIPRAVNICA NEMA PRAVO NA PORODILJNU NAKNADU!?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    PRIJATELJICA

Početno VOLONTERKA/PRIPRAVNICA NEMA PRAVO NA PORODILJNU NAKNADU!?

Ovo pisem u ime moje prijateljice koja je ves 6 mjeseci na porodnom dopustu i ne dobija NIKAKVU naknadu. Naime ona je visa medicinska sestra koja je prije poroda odradjivala svoj pripravnicki staz.

To je volonterski radni odnos, dakle bez place i kada je odlazila na porodni receno joj je da NEMA UOPCE PRAVA NA NAKNADU. :shock:
    Problem je jer ona tehnicki nije nezaposlena osoba i tako ispada iz svih kategorija majki koje imaju naknadu.

Da li netko zna nesto o ovakvim slucajevima? U tome slucaju ispada da je bolje biti nezaposlen. Pa kolike zene koje odradjuju pripravnicki staz i ne primaju placu sada moraju biti zakinute i za makar minimalnu porodnu naknadu? Hvala

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Po nekoj osnovi mora imati zdravstveno osiguranje, bilo po zaposlenosti (pa da joj se plaćaju samo doprinosi za zdravstveno i mirovinsko) bilo kao nezaposlena. Možda može krenuti od toga? Je li pitala u HZZO-u ili se oslonila samo na to što su joj rekli na poslu?

PRIJATELJICA

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Po nekoj osnovi mora imati zdravstveno osiguranje, bilo po zaposlenosti (pa da joj se plaćaju samo doprinosi za zdravstveno i mirovinsko) bilo kao nezaposlena. Možda može krenuti od toga? Je li pitala u HZZO-u ili se oslonila samo na to što su joj rekli na poslu?
    Ono sto ja znam pitala je prijateljica i na zdravstvenome, no tamo su toliko oprecna misljenja od jednog do drugog sluzbenika da se na njih malo tko moze osloniti. Ali na zalost, na kraju svi su slegli ramenima i rekli da nema nista od placenog porodnog.

No i ja se slazem s onime recenim u zadnjem postu; ako joj poslodavac placa zdravstveno i mirovinsko (pa iako nema placu), da je to osnova za minimalnu naknadu. Probati cu joj malo istraziti na tu temu.

Nadala sam se da mozda ima neka mama koja je prosla kroz istu situaciju pa da mi iz svoga iskustva da savijet

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Neka pošalje mail direktno na HZZO u centralu, ima na njihovim web stranicama. Meni su uvijek pristojno odgovorili.

PRIJATELJICA

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    Neka pošalje mail direktno na HZZO u centralu, ima na njihovim web stranicama. Meni su uvijek pristojno odgovorili.
    Hvala na savjetu. Napravila sam tako. Dobila sam i odgovor. No vrlo nedorecen.
    Ali sada sam skenirala ugovor o radu (volonterski) pa cekam...

PRIJATELJICA

Početno

Hvala na savjetu. Napravila sam tako. Dobila sam i odgovor. No vrlo nedorecen.
    Ali sada sam skenirala ugovor o radu (volonterski) pa cekam...[/quote]
    Mislim skenirala i poslala ugovor u HZZO.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ako joj poslodavac placa zdravstveno i mirovinsko (pa iako nema placu), da je to osnova za minimalnu naknadu.
    a sta ako poslodavac mjesecima nije uplatio mirovinsko i zdravstveno,
    a vodi se da je jos u radnom odnosu?
    ima li kakva prava?

PRIJATELJICA

Početno

Evo dobila je moja prijateljica odgovor HZZO-a. Nazalost situacija je slijedeca: VOLONTERKE/PRIPRAVNICE NEMAJU PRAVA NA PORODNU NAKNADU (((

Kako je covjek s HZZO-a odgovorio, zato sto poslodavac ne placa sve doprinose za zdravstveno slijedi da osoba nema uvijete za dobivanje porodne naknade.

Naravno ostaje pitanje, kako onda nezaposlena majka moze ostvariti onu minimalnu naknadu?

Nevjerojatna je to stvar. Ispada da je bolje biti nezaposlen i sjediti doma, nego odraditi svoj obvezni pripravnicki bez place

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

koliko ja znam, kod volonitiranja poslodavac plaća doprinose, čak i II stup mirovinskog osiguranja, samo ne daje plaću volonteru.
    Jer da ne plaća, onda taj volonter ne bi bio niti po kojem osnovu zdravstveno osiguran. provjeri ti to još jednom.
    Traži od tog stričeka sa HZZO odgovor na pismeno, može i na e-mail.
    Nakon toga pošalji na pravobranitelja za obitelj ili kako se već zove, da ti i oni daju tumačenje.

4. Tko je sve obavezan izabrati obvezni mirovinski fond (fond II. stupa)?
    Obvezni mirovinski fond dužne su u propisanom roku izabrati sve novozaposlene osobe ili osobe koje su tijekom provođenja mirovinske reforme bile nezaposlene, a sada su pronašle novo zaposlenje. Osobe do 40 godina su dužne to učiniti, a one između 40 i 50 mogu, ali i ne moraju odabrati obvezni mirovinski fond.

Fond su dužne odabrati i osobe koje rade prema ugovoru o djelu (tzv. honorarci, osim studenata, umjetnika i autora) te osobe koje su na stručnoj praksi ili stažiranju (bez obzira dobivaju li za to naknadu ili ne). To su dužne učiniti u roku od tri mjeseca od prvog zapošljavanja tj. uplate honorara. Više o tome pročitajte ovdje.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Dobila sam pismeni odgovor od HZZO-a na upit u vezi volontera i rodiljnog dopusta. Autorici topica sam forwardala odgovor, a radi svih nas ostalih lijepim ga i ovdje:

Zagreb, 27. rujna 2006. godine

Predmet: ostvarivanje prava na naknadu plaće

za vrijeme rodiljnog dopusta majke volonterke

Poštovana,

povodom Vašeg upita da li će trudnica koja je zaposlena kao pripravnik-volonter imati pravo na rodiljnu naknadu nakon poroda, obaviještavamo Vas sljedeće.

U svom upitu navodite da se pripravnica-volonterka za koju ste postavili upit nalazi u radnom odnosu temeljem ugovora o radu, za njen rad se obračunavaju doprinosa za obvezna osiguranja, ali ne ostvaruje plaću za svoj rad.

S tim u vezi obaviještavamo Vas sljedeće.

Prema članku 37. stavku 1. Zakona o radu ("Narodne novine", broj 137/04 – pročišćeni tekst, u daljnjem tekstu: Zakon), ako je stručni ispit ili radno iskustvo utvrđeno zakonom ili drugim propisom kao uvjet za obavljanje poslova određenoga zanimanja, poslodavac može osobu koja je završila školovanje za takvo zanimanje primiti na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (volonterski rad).

Razdoblje volonterskoga rada ubraja se u pripravnički staž i radno iskustvo utvrđeno kao uvjet za rad u određenom zanimanju, sukladno članku 37. stavku 2. Zakona.

Ako Zakonom o radu ili drugim zakonom nije drukčije propisano, na volontera se primjenjuju odredbe o radnim odnosima ovog i drugih zakona, osim odredbi o sklapanju ugovora o radu, plaći i naknadi plaće te prestanku ugovora o radu, sukladno članku 37. stavku 3. Zakona.

Pravo na rodiljni dopust kao pravo iz radnog odnosa utvrđeno je odredbama članka 66. Zakona o radu.

U skladu s odredbama istog članka, radnica ima pravo na rodiljni dopust za vrijeme trudnoće, poroda i njege djeteta.

Prema članku 72. Zakona o radu, za vrijeme korištenja rodiljnog dopusta, radnik koji ga koristi ima pravo na naknadu plaće prema posebnim propisima.

U skladu sa člankom 30. stavkom 1. Zakona, pravo na naknadu plaće zbog privremene nesposobnosti, odnosno spriječenosti za rad radi korištenja zdravstvene zaštite, odnosno drugih okolnosti iz članka 31. ovoga Zakona (u daljnjem tekstu: bolovanje) pripada osiguranicima iz članka 5. stavka 1. točke 1. – 4., točke 6., točke 8. i točke 16. ovoga Zakona.

Prema članku 5. stavku 1. točki 5. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju ("Narodne novine", broj 85/06), status osiguranika stječu osobe koje se nakon završenog obrazovanja stručno osposobljavaju bez zasnivanja radnog odnosa sukladno Zakonu o radu.

Prema članku 35. stavku 1. i članku 45. stavku 1. istog Zakona, naknada plaće za vrijeme korištenja rodiljnog dopusta određuje se od osnovice za naknadu koju čini prosječni iznos plaće koja je osiguraniku radniku isplaćena u posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupio slučaj na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu.

Iznimno, ako osiguraniku nije isplaćena niti jedna plaća, odnosno ako je isplaćena samo jedna plaća u propisanom šestomjesečnom razdoblju, kao osnovica za naknadu uzima se plaća pripadajuća za tekući mjesec, odnosno plaća isplaćena do dana nastanka osiguranog slučaja. Tako određena osnovica, kada se naknada isplaćuje na teret sredstava Zavoda ne može biti veća od najniže osnovice osiguranja, važeće za mjesec koji prethodi mjesecu u kojem je nastupio osigurani slučaj, u skladu sa člankom 45. stavkom 2. Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Pod plaćom na osnovi koje se utvrđuje osnovica za naknadu plaće podrazumijeva se, u smislu Zakona, redovna mjesečna plaća osiguranika utvrđena u skladu s odredbama propisa o radu i drugih propisa o određivanju plaće, te naknada plaće isplaćena za vrijeme odsutnosti s rada (godišnji odmor, plaćeni dopust i bolovanje) koja se isplaćuje na teret pravne ili fizičke osobe kod koje je osiguranik zaposlen, a prema članku 45. stavku 3. istog Zakona.

Člankom 1. stavkom 1. Zakona o rodiljnom dopustu majki koje obavljaju samostalnu djelatnost i nezaposlenih majki ("Narodne novine", broj 24/06, 109/97, 82/01 i 30/04) uređuje se pravo na rodiljni dopust majke koja obavlja samostalnu profesionalnu ili drugu djelatnost, obrtnice i poljoprivrednice, koja je po osnovi svoga rada obavezno osigurana na mirovinsko i zdravstveno osiguranje (u daljnjem tekstu: majka koja obavlja samostalnu djelatnost).

Člankom 1. stavkom 2. istog zakona, uređuje se i pravo na rodiljni dopust nezaposlene majke i majke na redovitom školovanju koja ima hrvatsko državljanstvo, neprekidno prebivalište u Republici Hrvatskoj najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva za priznanje prava, te zdravstveno osiguranje u Republici Hrvatskoj.

Pravo na rodiljni dopust ima nezaposlena majka:

ako se vodi u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje 12 mjeseci koji prethode porodu djeteta za koje se ostvaruje pravo, ili

ako se u evidenciju nezaposlenih osoba prijavila:

- u roku od 90 dana od dana završetka redovnog školovanja,

- u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa, odnosno službe ili

prestanka obavljanja samostalne djelatnosti, u skladu sa člankom 1. stavkom 3. istog Zakona.

Dakle, pravo na rodiljni dopust regulirano je Zakonom o radu radu ("Narodne novine", broj 137/04 – pročišćeni tekst), i Zakonom o rodiljnom dopustu majki koje obavljaju samostalnu djelatnost i nezaposlenih majki (Narodne novine", broj 24/06, 109/97, 82/01 i 30/04).

Međutim, niti jedan od navedena dva zakona ne regulira pravo na rodiljni dopust majke volonterke.

Stoga, na žalost, obzirom na navode upita, ne postoji pravni osnova za ostvarivanje prava na naknadu plaće na ime rodiljnog dopusta pripravnice-volonterke za koju ste postavili upit.

S poštovanjem,

D i r e k t o r

dr. sc. Većeslav Bergman, dr. stom.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nemrem vjerovati.
    ja bih ovo na mjestu te mame direktno pravobraniteljci za obitelj. Uredno bih se pozvala na diskriminaciju.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Bez teksta.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •