Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 223

Tema: Šarlah

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pozdrav! U utorak smo završili s desetodnevnom terapijom Silapenom, šarlah dijagnoza. Jutros mi se mali žali na bol u ručnim zglobovima i temp 38,2. Doktorica počinje u 13i30, izludit ću do tada. Najviše me muči šta samu jednu dozu sirupa (2. točnije) zakasnila dati 2 sata jer sam zaspala, užasno se osjećam, ne znam da li se razvila rezistencija na antibiotik.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

oprostite radi ponavljanja

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Kere prvotno napisa
    Pozdrav! U utorak smo završili s desetodnevnom terapijom Silapenom, šarlah dijagnoza. Jutros mi se mali žali na bol u ručnim zglobovima i temp 38,2. Doktorica počinje u 13i30, izludit ću do tada. Najviše me muči šta samu jednu dozu sirupa (2. točnije) zakasnila dati 2 sata jer sam zaspala, užasno se osjećam, ne znam da li se razvila rezistencija na antibiotik.
    Kad bi se rezistencija tako lako razvijala mislim da 100%pučanstva ne bi više reagiralo niti na jedan antibiotik. Sigurno se ništa nije dogodilo zbog kašnjenja.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Hvala ti sirius na promptnom odgovoru, nadam se samo da nije neka komplikacija, budući da je rekao da ga bole zglobovi. A ovo sam mislila zbog nezgodnog trenutka kašnjenja, tek druga doza po redu. Paničar sam po prirodi... Ugl. hvala još jednom

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

prijavljujem šarlah (još čekamo sve simptome, ali ovi postojeći, uz razrednu anamnezu, ukazuju na to)

kada je najbolje ići liječniku?
    po pojavi svih simptoma?

za sada je prisutna temperatura, glavobolja, mučnina, vrtoglavica, pomalo obložen jezik...
    nema ljuštenja, nema boje maline, nema osipa...

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kad se dobije osip onda je najvjerovatnije da je dobijen šarlah, pa nazovi dok, i dogovori se da to pogleda, treba dobit antibiotik.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Obložen jezik ne znači i šahlah, možda je i nešto drugo, čekaj temperaturu i osip, to je onda pravi šarlah.

malinasti jezik nastaje već u fazi ozdravljenja, nakon par dana antibioitika.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

I mi prijavljujemo šarlah, ali smo nažalost već šesti dan u Zaraznoj. Počelo je s visokom temperaturom koja se nikako nije spuštala i glavoboljom, pa se prvo posumnjalo na meningokok. Tek drugi dan počela se nazirati klinička slika koja ukazuje na šarlah, ali više nas nisu htjeli pustiti doma, već žele pratiti situaciju u bolnici. Napominjem da je osip bio totalno netipičan i minimalan. Sutra nakon ponovljene KKS možda idemo doma, ako nas ne zaskoči rota od cimera.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Mi smo ga preboljeli nedavno a maloga sam odvela tek treći dan,pošto nije imao nikakvih simptoma osim blago povišene temperature(u biti imao je malinasti jezik ali ja tukac nisam znala da je to značajka šarlaha).Po mome najbolje je otići što prije pa ako treba uraditi bris grla,pošto je zarazan i lako se prenosi.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

bris je najbolje rditi u akutnoj fazi, a ja ne znam je li već akutna?

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    bris je najbolje rditi u akutnoj fazi, a ja ne znam je li već akutna?
    nama su bris radili par sati nakon izbijanja osipa i bio je pozitivan.
    mislim da je bolje ići čim prije, da krene s antibiotikom.
    kod nas je sve buknulo odjednom i osip i temperatura malinast jezik, a imao je i dosta petehija pa su nas ostavili u dnevnoj da isključe meningokok.
    i opće stanje mu je bilo katastrofa, ali nakon prvog intravenoznog antibiotika bio je drugo dijete.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

sad si me totalno ukomirala! kod nas je klinička slika nježna.
    jučer ujutro otišla u školu zdrava. oko podne, zove učiteljica da Orku boli glava, da joj je muka i da je pecka grlo.
    otišla odmah po nju, temperatura 38,9, uz gornje simptome.

zbog glavobolje sam joj dala lupocet, dvije žličice (i jutros skužim da je lijeku istekao rok u 9. mjesecu 2008.)!!!!
    zaspala i probdila se sa 37,3 super raspoložena.
    i tako je i dalje, osim što se temperatura popne do 37,7, pa opet padne i tako...
    čita, piše, lijepi sličice u album, brblja na telefon...

a možda i nije šarlah?

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

hm, pa možda i nije, ali ne bi bilo loše ipak do liječnika. iako, kćer mi je uvijek uz streptokoka imala glavobolje, a ona ga je do četvrtog razreda obavezno imala jednom godišnje.

moj je isto sada za vikend imao osip uz drugu bakteriju i kod njega je to običaj, uz bilo koju bakteriju osip.

ps. ja sam mislila da se radi o malom.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ne treba žuriti s antibioticima, najbolje je pričekati bar dan-dva, ali nikako više od toga. Uvijek prvo napraviti bris grla, pa tek onda piti antibiotik (mislim odmah nakon brisa, a ne nakon rezultata pretrage.
    Nisam čitala skroz sve, ali ako se nije spominjalo... važno je napraviti AST-O. Ako se antibiotici daju prerano tijelo neće razviti antitijela, a ako se da prekasno razvit će ih previše.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

apri kako je curka?

miha_st

Početno

Malo sam trazila po internetu o sarlahu, jer smo i mi trenutno u tome i nasla vas ovdje. Mali mi ima tipicni skolski primjer sarlaha i pedijatrica me upozorila da izbjegavamo bjelancevine. Koliko sam vidila nitko od vas to nije spomenuo pa me zanima da li je kome od vas to receno.

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

samo da vm kažem da ima 5 tipa šarlaha i djete ih može sve dobiti, moj brat je imao 2 i onda kad je dobio 2. put nam je doktor rekao da ih može preboljet 5 puta

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Trebam vaš savjet. Danas popodne veliki D je zakurio na 39,1, zvali su me iz vrtića da je odjednom počeo osjećati loše. Odvela sam ga pedijatrici, taman je krenula pisati uputnicu za vađenje krvi (nije bila sigurna je li adenoviroza ili neka bakterija, jer je mlađi baš jučer završio terapiju antibiotikom zbog pneumokoka), ali mu je prije toga pogledala ispod hlača, vidjela neki osip i zaključila da je sigurno šarlah. Prepisala Silapen 10 dana, bris grla par dana po završetku terapije, urin i EKG također.

Došli mi doma, njemu pala temperatura, Silapen još nisam ni dala, a od osipa ni traga ni glasa. I zovem ju da ju pitam ne bi li ipak trebalo razmisliti o Silapenu i potrebi za silnim pretragama nakon terapije, ali ona me uopće ne želi slušati, kaže da je u svakom slučaju riječ o angini, da Silapen to pokriva i kraj priče. Ok, nemam ništa protiv antibiotika u trenutačnoj situaciji, to mu je prvi nakon godinu dana, grlo mu je stvarno u komi, ali ne da se ni nama sad na bris grla, što nam je rekla da moramo napraviti, niti mi se njega gnjavi pretragama za 10 dana, ako to nije nužno. Bojim se da sad više ne stignemo ništa, ali pitam se ima li smisla sutra ujutro ići vaditi krv ili uzeti bris, jer će do tada popiti već dvije doze Silapena? Hoće li se moći utvrditi je li riječ o šarlahu ili ipak o čemu drugom?

A pedijatrica me upravo podsjetila da mrzim njezinu nesposobnost slušanja i nestrpljenje!

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Samo da prijavim šarlahaša. Jana u četvrtak na petak zakurila, petak ujutro povraćala, popodne nikako skinuti temperaturu, i pojava osipa. Otišli na Zaraznu, primili ju na infuziju opreza radi (meningitisa), no međutim potvrđen streptokok. Dobila navečer intravenozno atb, plus infuzija, prenoćili jer ju nisam htjela maltretirati u 2 ujutro (morali smo se vratiti u subotu ujutro po atb).

Pored šarlaha, dohvatio ju i i norovirus (crijevna infekcija), ali super je odreagirala na terapiju tak da je sve prošlo vrlo glatko.

Još se čekaju nalazi urinokulture i brisevi nosa/ždrijela. Nešto su spominjali urinoinfekt.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Jel nakon sarlaha uvijek ide perutanje dlanova, ili to ne mora biti?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mislim da ide uvijek ak je osip bio po rukama

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Zar nisu kod šarlaha dlanovi i stopala izuzeti od osipa?

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Upravo sam prebolila šarlah, tj. jos uvijek pijem antibiotike..i nisu mi se gulili dlanovi, niti sam imala osip po njima

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Osip je inace po preponama i stomku, a dlanovi se perutaju (tako je meni bilo).
    A maleni je imao jedva malko vidljivog osipa jedan dan, jedan dan temperaturu, nikakvih drugih simptoma.
    Dlanovi se ne perutaju. Jedino po cemu sam zakljucila da je sarlah je crveni jezik s malim tockicama.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mali je imao tri puta šarlah i ni jednom mu se nisu dlanovi perutali,
    ali zato stopala jesu, cijela se ogule.

a meni se kod svakog streptokoka peruta koža između prstiju na ruci.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj S2000 prvotno napisa Vidi poruku
    Dlanovi se ne perutaju. Jedino po cemu sam zakljucila da je sarlah je crveni jezik s malim tockicama.
    možda i nema veze s ovim ali da pitam, klinac mi ima kao nešto krater na jeziku ( nema točkice), okolo je malo bjelkasto, unutra lijep jezik, sad ni sama nisam na ti jel je ili ne?. Nema nikakve druge simptome.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Ne znam, tako nije bilo u nas.. Malcu je cijeli jezik bio boje maline i pun sitnih tockica (jedna do druge, onako kao u jagode).

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

jel se te točkice vide iz daleka cca pol metra, ili kad se udubi u problematiku

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Jelena i moj to ima često po jeziku, dođe i nestane.. Nije to šarlah..bas kao krateri izgledaju, znam tocno kaj mislis. I pedijatrica i pedodont su mi rekli da je to normalno.. Kad ih ima više (2-3) namazem mu sa Aftamedom jer mislim da ga smeta..prođe brže

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

misliš li na afte'

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ne, mislim bas na te kratere. Meni se cini da aftamed i kod njih malo pomaže

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Vidim na drgoj temi da si otkrila sto je- geografski jezik.

HelloKitty avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Pozdrav! Evo i nas s dijagnozom šarlaha.
    Prije par dana je počelo škakiljati grlo, a danas je dobila osip po prsima, ledjima, u predjelu gaćica, te na licu, ali na licu nije crven, samo se vide bijele sitne ispupcine i sitne tačkice po jeziku, ali nema temperature.
    Dok priča osjeti se sekret u grlu i nosu, ali nemože da ga izbaci.
    Dobila je Zinnat sirup.
    I loš joj je nalaz urina, pa se iskreno nadam da to ima veze sa šarlahom, te da će sa Zinnatom i to proći.
    Zamolila sam savjet na drugoj temi, pa se nadam da će neko uskoro odgovoriti.
    Lp.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj HelloKitty prvotno napisa Vidi poruku
    Pozdrav! Evo i nas s dijagnozom šarlaha.
    Prije par dana je počelo škakiljati grlo, a danas je dobila osip po prsima, ledjima, u predjelu gaćica, te na licu, ali na licu nije crven, samo se vide bijele sitne ispupcine i sitne tačkice po jeziku, ali nema temperature.
    Dok priča osjeti se sekret u grlu i nosu, ali nemože da ga izbaci.
    Dobila je Zinnat sirup.
    I loš joj je nalaz urina, pa se iskreno nadam da to ima veze sa šarlahom, te da će sa Zinnatom i to proći.
    Zamolila sam savjet na drugoj temi, pa se nadam da će neko uskoro odgovoriti.
    Lp.
    streptokok bez temperature :/
    jesu oni sigurni da je to to?
    Posljednje uređivanje od Tashunica : 17.12.2012. at 08:18

HelloKitty avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Evo nas od infektologa. Da, to je to, šarlah, ali kod nje u blažem obliku.
    A jutros smo dobili informaciju da je još par djece iz razreda sa dijagnozom šarlaha, tako da nema sumnje.

HelloKitty avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Molim vas za odgovor.
    Danas je drugi dan od pojave osipa i drugi dan od uzimanja antibiotika, no međutim osip se skoro pa skroz povukao.
    Curica se osjeća super, nema temperaturu, sad nema ni osipa, malinasti jezik sa točkicama se također povukao....
    Jel bilo kod vas ovakvih slučajeva?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mojoj klinki se isto osip povuko drugi dan antibiotika, sad nisam sigurna dal je imala malinast jezik, znam da je pila antibiotik ( zinat) 10dana. u to vrijeme je i veliki klinac dobio antibiotik predostrožnosti radi 5 dana
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 18.12.2012. at 11:26

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj HelloKitty prvotno napisa Vidi poruku
    Molim vas za odgovor.
    Danas je drugi dan od pojave osipa i drugi dan od uzimanja antibiotika, no međutim osip se skoro pa skroz povukao.
    Curica se osjeća super, nema temperaturu, sad nema ni osipa, malinasti jezik sa točkicama se također povukao....
    Jel bilo kod vas ovakvih slučajeva?
    simptomi od streptococca se povuku nakon 48 sati od pocetka uzimanja terapije, ali i sama znas da je moras zavrsiti.
    obavezno za dva tri dana promijenite svi doma cetkice za zube.

HelloKitty avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

E hvala na informacijama. Ma stalno mi govore kako šarlah prati visoka temperatura, jaka grlobolja, osip koji je kao opekotina, pa se onda guli....A moja mala ništa od toga nema, pa izludih kontajući šta i kako.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    simptomi od streptococca se povuku nakon 48 sati od pocetka uzimanja terapije, ali i sama znas da je moras zavrsiti.
    obavezno za dva tri dana promijenite svi doma cetkice za zube.

spajalice, dva-tri dana nakon početka terapije da promjenimo četkice ili nakon završetka?
    evo i Mo se prijavljuje. Jučer ujutro je rekla da je boli grlo, poslije sve bilo ok. čak je i jela. sinoć temperatura do 39,4, noćas 39. dala sam joj ibuprofen.
    jutros opet temperatura. pričekali smo popodne kad je naša doktorica bila dežurna. ona u međuvremenu prestlaa jesti jer je boli grlo i osula se.
    jezik joj je sasvim bijel sa hrpom crvenih točkica. nisam joj sad prala zube jer joj se dizalo od amoksicilina pa da ne povrati.
    u svakom slučaju, dr. ju je samo pregledala i dala 10 dana amoksicilin.

dakle smije se kupati i mogu je prošetati po zraku za 2 dana? ne mislim ići na neka druženja s djecom, ali ona će podivljat bude li zaključana u kući

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Je li tko imao slucaj da se pri kraju terapije silapenom vratila temperatura?
    Nestali su svi simptomi dva dana nakon antibiotika, ukljucujuci i temperaturu
    I onda se 8.dan terapije temperatura vratila
    To je bilo jucer predvecer, a pedijatrica nam radila ujutro, tako da do ponedjeljka nista...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Ginger prvotno napisa Vidi poruku
    Je li tko imao slucaj da se pri kraju terapije silapenom vratila temperatura?
    Nestali su svi simptomi dva dana nakon antibiotika, ukljucujuci i temperaturu
    I onda se 8.dan terapije temperatura vratila
    To je bilo jucer predvecer, a pedijatrica nam radila ujutro, tako da do ponedjeljka nista...
    Mozda vam se neka viroza poklopila?
    recidivi se obicno pojave tek ( par dana) nakon zadnje doze antibiotika.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

A moze biti, jer je srednja cura imala istovremeno neku trodnevnu virozu
    Mi mislili da je i ona dobila sarlah, al nije

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Danas ujutro je bio zadnji dan silopena(10.), a temperatura (treci dan) ne ide dolje pa smo je odveli na hitnu
    I dalje poviseni crp i leukociti pa je dobila jos tjedan dana klavocina
    Ajme

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Nećaku su postavili dijagnozu šarlah iako je bris grla uredan, a svugdje vidim da ga uzrokuje streptokok?
    Nakon 10 dana atb, 2 dana pauze, opet isti simptomi, čekamo bris grla, a dok veli opet šarlah i da neki
    drugi atb? Kak se to vama čini?

mona avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

To sto je bris bio ok nista ne znaci.mozda nije dobro napravljen bris.

Sent from my GT-I8190N using Tapatalk

Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Citiraj mona prvotno napisa Vidi poruku
    To sto je bris bio ok nista ne znaci.mozda nije dobro napravljen bris.

Sent from my GT-I8190N using Tapatalk
    što je čest slučaj, jer djeca često "ne surađuju", čitaj mirno sjede dok im se uzima bris.

crnkica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj anima prvotno napisa Vidi poruku
    Nećaku su postavili dijagnozu šarlah iako je bris grla uredan, a svugdje vidim da ga uzrokuje streptokok?
    Nakon 10 dana atb, 2 dana pauze, opet isti simptomi, čekamo bris grla, a dok veli opet šarlah i da neki
    drugi atb? Kak se to vama čini?
    nama se isto bio vratio šarlah nakon 10 dana atibiotika i dr. veli da je to vrlo zeznuta bakterija da se zna sakriti od antibiotika i čim prestaneš piti evo je opet. nakon neuspjele borbe s antibiotikom išla je na injekcije... grozno..

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Kod nas u vrtiću se pojavio šarlah, da li ikako mogu spriječiti da moji obole? Pretp. da ne . Navodno kruzi jos od 6.mj. a moji krenuli prije 3tjedna

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

To je potpuno normalno. Sezona zaraznih bolesti bude u proljece i ljeto.

Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •