Results 1 to 17 of 17

Thread: Čičoka - slatki krumpir

  1. #1
    ivory's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    KLC
    Posts
    574

    Default Čičoka - slatki krumpir

    Koristi li ga netko?
    Sveki ga je posadila, ali nemamo pojam što bi s njim. Našla sam recept za neku pitu od slatkog krumpira, ali bi htjela još par recepata da možemo isprobavati...

    Slatka krompirova pita

    Sastojci za 1 porciju
    4 srednje veličine slatkog krompira
    3 lagano izmućena jaja
    1/4 šolje šećera
    1/4 kašikice svježe ribanih oraha
    3/4 kašikice cimeta
    1/2 kašikice mirođija
    1/4 kašikice soli
    1 kašika svjetlog vrhnja
    4 kašike putera rastopljenog i hladnog
    Priprema
    Ugrijati rernu na 200°C°. U veliku zdjelu staviti slatki krompir i napraviti od njega kašastu masu. Sjediniti jaja, šećer, mirođije, sol i limunovu koru u maloj zdjeli i tući snjeg sve dok se masa ne sjedini.
    Sve ovo nasuti u izmješani slatki krompir i mješati dok se sve ne sjedini. Dodati puter i dobro izmješati. Pitu peći 45-55 minuta. Nožem ubosti u sredinu i provjeriti da li je pita pečena. Prije rezanja pitu ohladiti.

    P.S. Šta je mirođija :?

  2. #2

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    82

    Default

    čičoka (helianthus tuberosus) nije slatki krumpir, već je zovu divlji krumpir iako s krumpirom nema veze
    za ovaj gornji recept se vjerojatno koristi baš slatki krumpir - batata (yam na engl.)

  3. #3

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Osijek
    Posts
    580

    Default

    Čičoku možeš naribati i uz to naribati i mrkvu i napraviti salatu.

  4. #4
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default

    Čičoku sam jednom jela kod svekija, i koliko ja znam, može se jesti i sirova naribana, može se pirjati, pržiti, peći. Konkretne recepte ne znam. To je vrlo zdravo povrće (puno zdravije od krumpira kojem sliči), a kod nas jako zanemareno.
    Mirođija je, mislim, kopar.

  5. #5

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    82

    Default

    mirođija je začin, vjerojatno muškatni oraščić ili neka mješavina

  6. #6

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    svicarska
    Posts
    1,916

    Default

    sadila ju svojedobno pa jeli pecenu kao krompir...
    pa mi se i zgadila...
    isto cula dosta prica da je jako zdrava ali zaboravljena gomoljusa...

    navodno pocelo se njome intezivno hraniti svinje jer super uspjeva pa je prestala biti IN...

  7. #7
    ivory's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    KLC
    Posts
    574

    Default

    A vidi ovo:
    http://www.cro-web.com/zdravlje/index1.php3?newsid=334
    Po ovome sam zaključila da su čičoka i slatki krumpir jedno te isto...

  8. #8
    Pticica's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    112

    Default

    Quote Originally Posted by ina66
    čičoka (helianthus tuberosus) nije slatki krumpir, već je zovu divlji krumpir iako s krumpirom nema veze
    za ovaj gornji recept se vjerojatno koristi baš slatki krumpir - batata (yam na engl.)
    Slatki krumpir nije yam. To je česta greška kod prijevoda s engleskog i zabluda kod samih Amera. Yam je jestiv, ali samo kuhan inače je otrovan. Neke vrste Yama mogu biti dugačke do dva metra i težake do 68 kg.
    Slatki krumpir spada u porodicu slakova, čikoka je iz porodice u kojoj je i suncokret, a yam spada kamo i orhideje i vinova loza, ako se ne varam.

  9. #9
    ivory's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    KLC
    Posts
    574

    Default

    Totalno ste me zbunile s ovim podacima :/
    Dakle, sveki ima posađenu čičoku i definitivno je slična suncokretu!

  10. #10

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    cicoka definitivno nije sweet potato. niti slicno. cicoka vise lici na articoku (nesto kao artocoka koja se nije rascvala), dobra je pecena.
    ja sam inace fanovac slatkog krumpira pa ako netko zna gdje ga se moze nabaviti u zagrebu, molim informaciju.

  11. #11
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Quote Originally Posted by tridesetri
    cicoka definitivno nije sweet potato. niti slicno. cicoka vise lici na articoku (nesto kao artocoka koja se nije rascvala), dobra je pecena.
    ja sam inace fanovac slatkog krumpira pa ako netko zna gdje ga se moze nabaviti u zagrebu, molim informaciju.
    Konzum na Britancu.

  12. #12

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    mozes li mi molim te napisati gdje je tocno taj konzum?

  13. #13
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Ugao Ilice i Britanskog trga, točno na tramvajskoj stanici.

  14. #14

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    hvala, pogledat cu prvom prilikom!

  15. #15

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    planeta zemlja
    Posts
    284

    Default

    Quote Originally Posted by ina66
    mirođija je začin, vjerojatno muškatni oraščić ili neka mješavina
    mirodjija je zacin sa kojim se najcesce kuva grasak.
    zelen je sa listicima velicine crtice..tj. nisu listici nego kao koncici..ala opisujem

    u svakom slucaju nije ni jedan od ovih koji si navela.

    na engleskom se zove dill pa ako uspes da pronadjes na netu.

  16. #16

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    243

    Default

    Mi slatki krumpir (sweet potato) kupili u Merkatoru u ul. grada Vukovara!

  17. #17
    Marsupilami's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,253

    Default

    Mirođija je kopar

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •