Čičoka - slatki krumpir

Tema: Čičoka - slatki krumpir

  1. ivory avatar

    ivory said:

    Početno Čičoka - slatki krumpir

    Koristi li ga netko?
    Sveki ga je posadila, ali nemamo pojam što bi s njim. Našla sam recept za neku pitu od slatkog krumpira, ali bi htjela još par recepata da možemo isprobavati...

    Slatka krompirova pita

    Sastojci za 1 porciju
    4 srednje veličine slatkog krompira
    3 lagano izmućena jaja
    1/4 šolje šećera
    1/4 kašikice svježe ribanih oraha
    3/4 kašikice cimeta
    1/2 kašikice mirođija
    1/4 kašikice soli
    1 kašika svjetlog vrhnja
    4 kašike putera rastopljenog i hladnog
    Priprema
    Ugrijati rernu na 200°C°. U veliku zdjelu staviti slatki krompir i napraviti od njega kašastu masu. Sjediniti jaja, šećer, mirođije, sol i limunovu koru u maloj zdjeli i tući snjeg sve dok se masa ne sjedini.
    Sve ovo nasuti u izmješani slatki krompir i mješati dok se sve ne sjedini. Dodati puter i dobro izmješati. Pitu peći 45-55 minuta. Nožem ubosti u sredinu i provjeriti da li je pita pečena. Prije rezanja pitu ohladiti.

    P.S. Šta je mirođija :?
     
  2. ina66 said:

    Početno

    čičoka (helianthus tuberosus) nije slatki krumpir, već je zovu divlji krumpir iako s krumpirom nema veze
    za ovaj gornji recept se vjerojatno koristi baš slatki krumpir - batata (yam na engl.)
     
  3. Švrćo said:

    Početno

    Čičoku možeš naribati i uz to naribati i mrkvu i napraviti salatu.
     
  4. Dijana avatar

    Dijana said:

    Početno

    Čičoku sam jednom jela kod svekija, i koliko ja znam, može se jesti i sirova naribana, može se pirjati, pržiti, peći. Konkretne recepte ne znam. To je vrlo zdravo povrće (puno zdravije od krumpira kojem sliči), a kod nas jako zanemareno.
    Mirođija je, mislim, kopar.
     
  5. ina66 said:

    Početno

    mirođija je začin, vjerojatno muškatni oraščić ili neka mješavina
     
  6. lucky day said:

    Početno

    sadila ju svojedobno pa jeli pecenu kao krompir...
    pa mi se i zgadila...
    isto cula dosta prica da je jako zdrava ali zaboravljena gomoljusa...

    navodno pocelo se njome intezivno hraniti svinje jer super uspjeva pa je prestala biti IN...
     
  7. ivory avatar

    ivory said:

    Početno

    A vidi ovo:
    http://www.cro-web.com/zdravlje/index1.php3?newsid=334
    Po ovome sam zaključila da su čičoka i slatki krumpir jedno te isto...
     
  8. Pticica avatar

    Pticica said:

    Početno

    Citiraj ina66 prvotno napisa
    čičoka (helianthus tuberosus) nije slatki krumpir, već je zovu divlji krumpir iako s krumpirom nema veze
    za ovaj gornji recept se vjerojatno koristi baš slatki krumpir - batata (yam na engl.)
    Slatki krumpir nije yam. To je česta greška kod prijevoda s engleskog i zabluda kod samih Amera. Yam je jestiv, ali samo kuhan inače je otrovan. Neke vrste Yama mogu biti dugačke do dva metra i težake do 68 kg.
    Slatki krumpir spada u porodicu slakova, čikoka je iz porodice u kojoj je i suncokret, a yam spada kamo i orhideje i vinova loza, ako se ne varam.
     
  9. ivory avatar

    ivory said:

    Početno

    Totalno ste me zbunile s ovim podacima :/
    Dakle, sveki ima posađenu čičoku i definitivno je slična suncokretu!
     
  10. tridesetri said:

    Početno

    cicoka definitivno nije sweet potato. niti slicno. cicoka vise lici na articoku (nesto kao artocoka koja se nije rascvala), dobra je pecena.
    ja sam inace fanovac slatkog krumpira pa ako netko zna gdje ga se moze nabaviti u zagrebu, molim informaciju.
     
  11. anchi pp avatar

    anchi pp said:

    Početno

    Citiraj tridesetri prvotno napisa
    cicoka definitivno nije sweet potato. niti slicno. cicoka vise lici na articoku (nesto kao artocoka koja se nije rascvala), dobra je pecena.
    ja sam inace fanovac slatkog krumpira pa ako netko zna gdje ga se moze nabaviti u zagrebu, molim informaciju.
    Konzum na Britancu.
     
  12. tridesetri said:

    Početno

    mozes li mi molim te napisati gdje je tocno taj konzum?
     
  13. anchi pp avatar

    anchi pp said:

    Početno

    Ugao Ilice i Britanskog trga, točno na tramvajskoj stanici.
     
  14. tridesetri said:

    Početno

    hvala, pogledat cu prvom prilikom!
     
  15. sandy said:

    Početno

    Citiraj ina66 prvotno napisa
    mirođija je začin, vjerojatno muškatni oraščić ili neka mješavina
    mirodjija je zacin sa kojim se najcesce kuva grasak.
    zelen je sa listicima velicine crtice..tj. nisu listici nego kao koncici..ala opisujem

    u svakom slucaju nije ni jedan od ovih koji si navela.

    na engleskom se zove dill pa ako uspes da pronadjes na netu.
     
  16. Devotion said:

    Početno

    Mi slatki krumpir (sweet potato) kupili u Merkatoru u ul. grada Vukovara!
     
  17. Marsupilami avatar

    Marsupilami said:

    Početno

    Mirođija je kopar