Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: Prosvijetlite me

Početno Prosvijetlite me

Nedavno sam tek cula za platnene pelene novog tipa ali jos uvijek ne vidim razlog zasto da ih koristim kod svoje bebe. Od njenog rodjenja koristim eco jednokratne pelene Huggies i nikada nikakvih problema sa kozom, nikada nisu promocile...
    Kako nesto sto je oprano samo pod mlazom vode i sa malo deterdzenta (citam sto mame pisu) moze biti dovoljno cisto za moju bebu?
    Cijena? Pa kad se sve zbroji ne vidim da su puno jeftinije.
    Citam da je i problem u velicinama.
    Pobornik sam prirodnog i zelim sve najbolje za svoju bebu, ali stvarno u ovim pelenama ne vidim nista posebnog.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ono sto bi mene navelo da ih koristim ako bih imala bebu je:

1. predivni uzorci tih pelena
    2. spoznaja da jednokratnoj treba 500 godina da se razgradi i zelja da tolko smece ne ostavim svojim unucima

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i, najvaznije sam skoro zaboravila, da sam mlada mama, trecebi bilo

3. isplativost... jer se mogu koristiti dugo i za vise djece

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Tina, ako si podbornik prirodnog, onda tebi cijena ne treba biti bitna - treba ti biti bitno ono sto mozes procitati na Rodinom letku, a to je koliko je za zdravlje nase djece bolje da su u prirodnim platnenim pelenama, a ne da se saftaju u kemikalijama, a o ovome sto Mukica veli - razgradnji, da i ne pricam ...

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Re: Prosvijetlite me

Citiraj tina1801 prvotno napisa
    Nedavno sam tek cula za platnene pelene novog tipa ali jos uvijek ne vidim razlog zasto da ih koristim kod svoje bebe. Od njenog rodjenja koristim eco jednokratne pelene Huggies i nikada nikakvih problema sa kozom, nikada nisu promocile...
    Kako nesto sto je oprano samo pod mlazom vode i sa malo deterdzenta (citam sto mame pisu) moze biti dovoljno cisto za moju bebu?
    Cijena? Pa kad se sve zbroji ne vidim da su puno jeftinije.
    Citam da je i problem u velicinama.
    Pobornik sam prirodnog i zelim sve najbolje za svoju bebu, ali stvarno u ovim pelenama ne vidim nista posebnog.
    Oprano pod mlazom vode i malo detergenta? :? Pelene se najnormalnije peru u perilici, kao i tvoje ostalo rublje koje je dovoljno cisto nakon pranja u perilici? Ili koristis jednokratno donje rublje? I jednokratne rucnike, kuhinjske krpe itd? Robica od tvoje bebe je dovoljno cista nakon pranja u perilici?
    O cistoci jednokratnih se nemoj tako zalijetati! Znas li za kancerogen sadrzaj (dioxin npr.) tih pelena? Znas li za visoku temperaturu koja se postize u jednokratnim pelenama, a koja se povezuje sa neplodnoscu? Uopce nije bitno da li ti beba ima pelenski osip ili ne, posljedice jednokratnih su dalekoseznije od vremena kada ih koristi. Naaaajmanji problem je taj osip i da li premoce.

Jednostavno reci: "Ne da mi se" jer drugi razlog za jednokratne ne postoji.
    Iako, iskreno, baratas s kakicom i ovako i onako dvije godine, samo sto jedne smrdljive bacas u smece, a ove bacis u masinu i cekas da se operu , osusis ih, biras koju ces kad bebi obuci na guzu, prematanje guze je umjesto tlake zabavno, a znas da cinis dobru stvar i za bebu i za planet. Koji je ono razloga ZA jednokratne? Nikako se ne mogu dosjetiti!!! :?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Moram priznati da sam lagano neinformirana u vezi ekoloske strane huggies pelena?! Ja bi molila prosvjetljenje ove teme.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ni ja nisam nikad cula za eco huggies, znam samo da postoje one "natural" ili tako nekako se zovu, one imaju pamuka i nesto su prirodnije ali nisu uopce eco.

postoje jednokratne eko pelene kao sto su npr. "moltex", one zaista nemaju izbjeljivace, niti onih kancerogenih stvari, ali cak i one imaju gela, premda minimalno, i djelomicno su razgradive.

ja sam svojevremeno istrazivala o tome jer sam nasla u nekom nasem casopisu da se takve jednokratne, a ekoloske pelene mogu naruciti ali sam odustala, prvo zato jer je bilo komplicirano narucivati, bilo je znatno skuplje od svih drugih varijanti, a u biti to nije 100% ekoloski.

zato tina1801, ako zaista postoji neka novost na trzistu, podijeli s nama informaciju.

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Što mislite o ovim jednokratnim pelenama:
    http://www.dm-drogeriemarkt.hr/alana.asp ?
    Zadovoljna sam kvalitetom, ali me zanima "ekološkost".

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja koristila jednokratne
    pa ćitala Rodu i sad smo na platnenim
    s guštom oblačim tu malu guzu u čisti pamuk s cvjetičima i tek sad vidim kakva je to plastika te jednokratne

e da i definitivno sam se odlučila :
    1. kad mi je prijateljica rekla da njen 2,5 godišnji sin neće da se odvikne jednokratnih - a zašto i bi kad mu je lijepo "suho" u njima
    2. izračunala da trošim cca 500 kn na mjesec na jednokratne (dakle u godinu 6000kn! - pa mogu ugraditi plin u auto!)¨, tolika mi je bila potrošnja struje ove zime kad smo se grijali 24h na 6kW el. grijalica

održavanje je pis of kejk

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Dalm@ prvotno napisa
    Što mislite o ovim jednokratnim pelenama:
    http://www.dm-drogeriemarkt.hr/alana.asp ?
    Zadovoljna sam kvalitetom, ali me zanima "ekološkost".
    Ja sam od njih odustala kada sam cula da nemaju na ledjima gumicu, ali moram priznati da su me jako cimale. Inace koristimo babylove od prvog dana.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Moram se malo ubaciti. . .
    1. Sva djeca se odviknu od pelena, prije ili kasnije i mislim da to ne ovisi previse o vrsti pelene vec o drugim stvarima.
    2.Da trosim 500kn mjesecno na pelene znacilo bi da mjesecno potrosim 387 pelena sto je skoro 13 pelena dnevno :shock:. Malo realnija racunica je 260 kn mjesecno ili 200 komada mjesecno ili 3120 kn godisnje. I tu sam dala dosta lufta , a racunala sam prema pelenama koje trenutno koristimo.
    Uzorak pelene mi je vrlo vrlo sporedna stvar. . . .
    Svatko ima svoje, meni nije nikakva tlaka prematanje bebe, zato bi bila tlaka? Zasto osudjivati nekoga samo sto nije ZA platnene. . . ?
    Ne koristimo jednokratno donje rublje, koje ipak nije pokakano i zapisano, ali zato koristimo jednokratne uloske, koji isto nisu EKO.
    Moram priznati, dok sam bila trudna puno sam citala o tim platnenim i razmisljala i nije mi se svidjelo. Nije ni s njima bas sve bajno i krasno. Vidjela sam da neke mame stavljaju nekakave papirice, koji opet nisu EKO, pa koja je onda poanta. . . ne zagadjujemo puno nego samo malo ili? A sto se svi ne pocnemo voziti biciklima umjesto autima, koliko bi tek onda bilo manje zagadjivanja.
    Svaka cast onima koji ih koriste, mi smo na jednokratnima.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

papirici za pelene su celuloza.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

trošila sam 10 komada dnevno i to Pampers , čiji paket od 54 komada stoji cca 90 kn.
    a što se tiče jednokratnih uložaka - imala sam probleme s njima pa ću kad dobijem menstruaciju preći na platnene

nitko te ne napada što koristiš jednokratne, tvoja stvar

i ti papirići su EKO jer je celuloza za razliku od plastike razgradiva

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

neka bude ovako:
    8 pelena dnevno puta 365 dana puta 2,5 godina = 7300 komada
    7300 komada pelena puta 1,6 kn = 11680 kn

a za platnene:
    akokupimo neke skupe, recimo 120kn komad, 24 komada i koristimo ih 2,5 godina, uz odrzavanje (struja, voda, prasak za rublje) od npr. 30kn mjesecno (puuuno sam rekla), racunica glasi:

120 puta 24 + 30 puta 30 = 3780

dakle, ustedili smo cca 1000 eura (a za drugo dijete i vise) a nismo ostavili ni 0.1% smeca ko s jednokratnim pelenama.

ovo sve naravno vrijedi ako cemo cjepidlacit oko para. meni osobno je zdravlje tu vaznije.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nije u pitanju mala razlika u zagađivanju već ogromna

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/fset.html

http://www.roda.hr/_upload/dokumenti...ne%20pelene%22

da sam rodila dečkića ne bi ni dana bio u jednokratnima, za sad se sumnja u moguću neplodnost kao posljedicu korištenja jednokratnih pelena jer je temperatura 1° viša. šta mi vridi fa za 20 godina istraživanja potvrde tu sumnju
    prirodno je prirodno

mali moje prijateljice je ovo rekao: "tata i mama piške tamo (i pokaže na WC) a ja tu (i pokaže na svoje gaće)" ne bi mu bilo svejedno da osjeti neugodnu mokroću i kasnije hladnoću, smetalo bi mu.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja nisam mama, ali jos sada razmisljam za platnene.
    Ja razmisljam i o IPT, ali to mi je u sklopu razmisljanja o platnenima.
    A zasto platneni?

Najvaznija stvar - Zdravlje moga djeteta!
    Druga najvaznija stvar - Zdravlje planete zemlje!
    Treca netoliko najvaznija stvar - Predivni uzorci! (jos sada virkam na sve linkove ovde navedene)
    Cetvrta stvar - jeftinije + dobija i drugo i trece djete...
    Petta ...zato sto ja tako volim, a i mm

svizac avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Jednokratni ulosci su absolutni FUUUUUJJJJJ. Samo se sjetite kak je to kada imate mengu i onda onaj uložak i iz inih razloga ne stignete na vrijeme ga promijeniti. Pa onaj odvratan osječaj između nogu, pa žulja, pa smrdi, uglavnom FFFUUUUUJJJJJJ. Dakle ja prešla na platnene i preporodila se.

Svatko ima pravo na izbor ali nitko ne može govoriti da su jednokratne pelene bolje po ekologiji ili po zdravlje dijeteta. Eventualno se može govoriti o komociji i "eventualnoj" uštedi vremena.

A što se tiće zagađenja autima i druge stvari. Ja osobno ujutro idem na posao s još dvoje ljudi, s posla se vračam sa troje ljudi s jednim autom. MM koristi javni prijevoz, smeće razvrstavamo. Absolutno je potrebno biti svjestan kakav svijet želimo ostaviti svojim unucima i praunucima.

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

navodno su te huggies jednokratne pelene ekoloske
    tak sam i ja cula...koriste ih u rodilistu SD
    posto smo mi na platnenima nisam previse ispitivala kako i sto

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Dia prvotno napisa
    navodno su te huggies jednokratne pelene ekoloske
    tak sam i ja cula...koriste ih u rodilistu SD
    posto smo mi na platnenima nisam previse ispitivala kako i sto
    Dakle, prije nego sam vas skužila s tim platnenim, mi smo koristili pampersice samo kad nismo mogli naći huggies pelene. Međutim, jedino što bi moglo kaod njih biti eko, jes dio koji ide na bebinu kožu ali ja tu isto nekako ne vjerujem. A smrde, pakleno, isto mkao i pampersice, i alana i babylove i kajjaznamkoje. Sve smrde, jer se kemija oslobodi kad se bebe popiške. A moj majstor sad spava ko top, eno ga s ekološkom, platnenom pelenom na guzi, nit mu je kaj crveno nit smrdi. E da, nisu baš kunu i pol po komadu, jest da na prvu djeluje Uh! ali u konačnici su jeftinije. A kupujemo ih pomalo (kako uzmognemo) i trenutno mama mora čest prati veš ali, cure pa veš ionako perem.

A u rodilištu su moje dijete tri dana hranili s pi... darijama umjesto da su mi ga dali da odmah cica, pa to ne znači da su činili dobro.

Toliko. A friški smo PPovci.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

E da, komentar na zeleno ponašanje tj "neponašanje".

Često, gotovo uvijek, ljudi misle da je previše toga na što bi trebalo paziti, ne možemo na sve pa onda radije nećemo na ništa. I s vremenom oni koji paze postaju frikovi jer ustvari čuvaju zemlju i za djecu onih koji im se smiju.

Nismo savršeni ali barem pokušavamo što više biti savjesni prema sebi i prirodi.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Tiwi

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tiwi

swaddle

Početno

Potpisujem Tiwi!!!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

kad smo kod računice jednokratnih, i mi trošimo 400-500 kn mjesečno na pelene jer ne želim da dijete bude u popišanoj peleni. čim se popiški (a sad se stvarno puno popiški jer je 2 god),presvlačim ga.i po noći.dakle...???
    stvarno ispadne 12-13 pelena na dan.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

nastavak...
    ok, živimo u takvom vremenu gdje je sve ubrzano, olakšano, jednokratno... i nekima se stvarno svidja kad ne moraju imati nikakve specijalne brige ni oko sebe (a pogotovo) oko svojih bližnjih.
    pa tako, djeci se stavljaju jednokratne pelene, kupuje se gotovi ručak koji se samo podgrije (još gore ako je iz konzerve), stavljamo si sve "bolje" i tanje uloške (čitaj sve gore i plastičnije), nikuda bez dnevnog uloška (što ih više koristiš, više ti trebaju), kupujemo samo prekrasno, veliko voće i povrće (ni slučajno da bi kupili domaće jer je sitnije i ima flekice)itd,itd............
    zapravo, zašto bi pripremili ručak sami od svježih namirnica (koji je zdraviji i finiji, al j...ga, treba to i očistiti), sami oprali koju pelenu...kad je lakše to vrijeme prosjediti na kavi,a onda posegnuti za gotovom stvari u trgovini.
    mislim da je problem u tome što smo se ulijenile, a neke jednostavno nije ni briga jer neće ni dočekati da im se posljedice njihovih djela vrate...a one koji ostaju tko šljivi!!!

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mislim da je problem u tome što smo se ulijenile[quote][/list]

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Definitivno se cijelo drustvo ulijenilo! I zaboravljaju(mo?) da nasuprot lijenosti (iz komocije) lezi entuzijazam koji nas hrani vise nego pojednostavljivanje!

limunada avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Mi smo ponosni korisnici platnenih pelena od Evinih mjesec i pol. Ja svima trubim o njma ali na prvi spomen platneno reakcija je :shock: , a onda uslijede pitanja tipa : Kako ti se da? Pa to je puno posla! A kad čuju cijenu svi ko iz topa ispale kako je to jaaaako skupo.
    E onda ja njima lijepo nadugo i naširoko objasnim sve prednosti pp i da to i nije tako skupo kako se isprva čini. Ali najteže je dokazati kako zaista ne treba puno vremena za održavanje jer su svima duboko urezane u mozak jadikovke naših mama i baka o mukotrpnom pranju, sušenju, peglanju.....
    Uglavnom, moja okolina sad blagonaklono gleda na pp, nakon što im je moja malenkost isprala mozak , a možda ću nagodinu prijaviti i jednu novu korisnicu platnenih, jer se moja kuma ozbiljno zagrijala.
    Možda kad bi ljudi više znali bilo bi i više korisnika.

A tome da sam u mnogim očima malo čudna platnene pelene ionako nisu jedini razlog.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj sunašce prvotno napisa
    ... najteže je dokazati kako zaista ne treba puno vremena za održavanje jer su svima duboko urezane u mozak jadikovke naših mama i baka o mukotrpnom pranju, sušenju, peglanju.....

a možda ću nagodinu prijaviti i jednu novu korisnicu platnenih, jer se moja kuma ozbiljno zagrijala.
    Možda kad bi ljudi više znali bilo bi i više korisnika.
    Jooooj za poludit! Pa ko da idemo na potok i lupamo pelenom o kamen dok nam noge oplahuije mrzla voda :shock: Majke mi, ja imam osjećaj da ljudi još uvijek ne kuže da na veš mašini stisneš gumb i... odeš pit kavu . Mislim, ja još peglam tetre jer su mi tak slatke kad su ispeglane, a super su za pod glavu, za u sjedalicu za u pelenu umjesto uloška... blabla.. a nisam nikakva baba kaj samo doma brije na kuhanje i pospremanje, da ne bi bilo zabune. Ne kužim kaj je ljudima tak sve bed na prvu!!

E da, i ja širim zarazu!! Onak važno i najobiljnije na kavi curama izgovorim (nakon pitanja Kak ste) pa evo, super, mi smo prešli na platnene pelene! A onda :shock: pa pitanje kakve su pa ja vadim odmah iz torbe, pa pipkanje, pa mmmmm kak je to slatko i mekano, i tak.. ugl. još će beba u Samoboru odmarat guze u platnenima

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja sašila pelene i naoružala se argumentima, kad ono: tišina :shock:
    reakcija niti za niti protiv

svizac avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja presla na platnene i nitko sretniji od moje Eme i mene. Tiwi eto jos jedna samoborka na platnenima. Uopce nije puno vremena ni nis. Ja isto peglam tetra pelene. Al s druge strane ja peglam sve (gace, rucnike sve.)

limunada avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ja sam teška mrziteljica pegle pa za razliku od svizca peglam samo ono što se vidi.
    Tetre mi također imaju 101 namjenu, a najmekše su iz sušilice (a u njoj se veš ionako jako ne zgužva a i lakše se ispegla poslije). Živio napredak!!! :D

limunada avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Htjedoh zapravo reći da ako se ovakva ljenguza kao što sam ja navukla na platnene, sigurno ima nade za čovječanstvo.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ja sam uvijek za prirodno i samo prirodno!!! Svom sam dječaku do 5 mjeseca koristila tetra pelene sa širokim povojem. A onda kad je postao baš živahan nisam mogla više a i okolina me kritikovala , kao joj pa svi koriste pampers. I zaista je to bilo jednostavnije od tetra pelena. Prva dva mjeseca Vanja nije imao problema sa kožom a onda je od prije 20 dana imao dva jaka pelenska osipa. Guza se prvo zacrvenila pa onda dobila plikove pa rane. UŽAS!!!! Zamislite kako to boli. Nijedna krema ni puder ni ama baš ništa mi nije pomoglo, osim tetra pelena i sunca. Moja baka mi je rekla da ga stavim golog na sunce i okrenem guzu i ubrzo je bilo ok. Ali ne direktno , već u sobi kroz prozorsko staklo. Onda sam počela istraživati i saznala da postoje platnene plene uz pomoć RODE! Sada pošto ih nema kupiti u Sarajevu želim ih sašiti za svoga sina. Nadam se da ću uspjeti.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Pampers, fuj!

twinmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mislim stvarno...
    Ovo je podforum PLATNENE PELENE!
    I većina nas svojoj djeci stavlja upravo te!
    Ovdje razmjenjujemo iskustva,ističemo njihove prednosti i sretne smo što našoj djeci možemo pružiti nešto što je potpuno prirodno,zdravo,ekološko,a usput možemo i nešto uštedjeti.
    Zar je to tako teško shvatiti?
    Nemam potrebu nikoga vrbovati-sve je stvar izbora.
    Oni koji koriste jednokratne imaju za to svoje razloge,ja također za platnene imam svoje.
    Tko god želi doći do informacija,savjeta u vezi platnenih može ih ovdje dobiti,ali oni koji se žele sprdati nek si negdje otvore topic VIVA PAMPERS
    I tamo mu se klanjaju i zahvaljuju

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •