Željela bih s vama podijeliti svoje malo neugodno iskustvo s tetama u jaslicama zbog platnenih pelena.
Mi smo ovih dana krenule u privatni vrtić na adaptaciju.
Prethodno sam se s med. sestrom dogovorila, bez ikakvog problema, da će Lana u jaslicama nositi platnene pelene.
Ali, prvog dana adaptacije, teta mi je pokušala prodati foru kako već imaju jedne roditelje koji također koriste platnene i s njima su se dogovorili da djetetu za jaslice ipak koriste Libero pelene a pred odlazak kući će one staviti platnenu pelenu, pa neka kod kuće nosi platnene.
Pitam zašto takav dogovor. A ona će: "Zbog higijenskih razloga." :shock:
Neugodno iznenađena pitam koji su to higijenski razlozi.
"Znate, vi ste roditelj pa to gledate drugačije, dok mi radimo s puno djece i malo je neugodno kad se dijete pokaka. Papirić s kakicom moramo primiti u ruke da bi ga bacili u smeće. I to još smrdi. "
Tada sam shvatila da se njima jednostavno gadi što moraju papirić s kakicom odstranjivati od pelene a to su mi pokušale prezentirati kao nehigijenski.
Tad sam joj odgovorila da, s obzirom na prednosti platnenih pelena koje su puno zdravije od jednokratnih i za očuvanje okoliša daleko bolje riješenje, ovo mi nije dovoljno dobar razlog da bih pristala na njihov prijedlog. Papirić se može baciti iz pelene a da se ne dira a ruke se ionako operu i ne vidim što je tu nehigijensko.
Na to će teta:"Pa gledajte gospođo, sada skoro svi koriste jednokratne i nitko nije imao problema. Kupite Libero pelene one su kvalitetne a ne Pampers, to je čista sintetika i propuštaju. Ali, dobro, ako vi svakako želite da stavljamo platnene, mi ćemo vam se prilagoditi."
Hm?! Ili ja nisam dovoljno informirana o jednokratnima ili je ona totalno neinformirana? Bilo mi je žao što u tom trenutku nisam imala Rodin letak o platnenim pelenama.
Sljedeći dan razgovarala sam s ravnateljicom i pitam ju zar pl. pelene u jaslicama stvaraju toliki problem.
"Znate, tete su mlade i navikle su na jednokratne. To im je jednostavnije, slože u smotuljak i bace. Ali platnene pelene nisu problem i slobodno ih donesite. A što se tiče smrada, donijet ću vreču koja se hermetički zatvara i u nju će se odlagati pokakani papirići." I tako je izgladila situaciju.
Moram priznati da sam se baš neugodno osjećala kada mi je teta rekla da ne bi koristili platnene jer nije higijenski.
Nisam se nadala da će tako reagirati tete u privatnom vrtiću.
Mame čija djeca idu u jaslice, zanima me kako su vama tete reagirale na platnene pelene? Da li je neka imala slično iskustvo?
I sada kada se više ne proizvode Tosamini papirići koji su se mogli bacati u WC, kako i gdje vam tete bacaju kakicu?
To me zanima, jer znam da bacanje kakice u smeće nije dobro.