pozdrav svima, dobila sam otkaz na trudničkom bolovanju jel mi može netko dati savjet što da radim hvala
Minnie smanjila slova
pozdrav svima, dobila sam otkaz na trudničkom bolovanju jel mi može netko dati savjet što da radim hvala
Minnie smanjila slova
Tuzi poslodavca.
Nema ti pravo dati otkaz.
Otkaz dan trudnici je ništav - vidi st. 2 ovog čl. u nastavku (Zakon o radu)
Zabrana otkaza
Članak 77.
(1) Za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnoga dopusta, koriš te nja prava na rad u skraćenom radnom vremenu roditelja, odnosno posvojitelja, korištenja posvojiteljskoga dopusta i dopusta za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju te petnaest dana nakon prestanka trudnoće, odnosno prestanka korištenja tih prava, poslodavac ne može otkazati trudnici, odnosno osobi koja se koristi nekim od spomenutih prava.
(2) Otkaz je ništav ako je na dan davanja otkaza poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stavka 1. ovoga članka ili ako radnik u roku od petnaest dana od dostave otkaza obavijesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stavka 1. ovoga članka te o tome pridonese odgovarajuću potvrdu ovlaštenog liječnika ili drugoga ovlaštenog tijela.
(3) Okolnosti iz stavka 1. ovoga članka ne sprječavaju prestanak ugovora o radu sklopljenog na određeno vrijeme, istekom vremena na koje je sklopljen taj ugovor.
Ukoliko slučajno poslodavac ne zna za trudnoću, svakako u roku 15 dana o tome izvjesti poslodavca.
Sam postupak utuženja poslodavca ide u nekoliko koraka (čl. 133 Zakona o radu):
1. u roku 15 dana od dana primitka otkaza podnijeti poslodavcu zahtjev za zaštitu prava
2. poslodavac ima pravo u roku 15 dana odgovoriti na isti
3. 15 dana po odgovoru poslodavca odnosno ako ne odgovori, 15 dana računajući od istkea tih 15 dana za odgovor može se podnijeti tužb
Važno je znati da se propuštanjem ovih rokova (i procedure) gubi pravo na tužbu!!! (ako se radi samo o novčanim potraživanju, onda ova procedura nije preduvjet).
Je li to baš otkaz ili ti je istekao ugovor o radu na određeno vrijeme?
hvala svima na savjetima ali problem je u tome što sam ja obaviještena o otkazu nakon što je prošlo 15 dana i to samo usmeno još nisam dobila svoje dokumente iz firme
Pa po meni ti onda jos nije pocelo teci tih 15 dana... Pise '15 dana od dostave otkaza'...
Sretno!
summer prvotno napisa
stvar je u tome što su mene obavijestili tek neki dan a odjava je napravljena sa 24.8.
neznam što mogu u tome i je problem zato i tražim nečiju pomoć![]()
Dea, nisi mi odgovorila:
Ako si dobila pravi otkaz, odnosno nije ti istekao ugovor o radu na određeno vrijeme, javi se svakako inspekciji rada, trebalo bi otkaz proglasiti ništavnim.Minnie prvotno napisa