Stranica 4 od 7 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 346

Tema: Sto rade djeca koja ne idu na vjeronauk?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj jumbina prvotno napisa
    Crkva je prije svega velika politička ustanova,baš zbog važnosti koju ima Papa i zbog koje se mora očitovati o brojnim političkim pitanjima.
    Crkva nije politička ustanova. Kristova Crkva je ustanova koju vodi Duh Sveti. I zato traje već dvije tisuće godina. Da je vode političari odavno bi propala.

Ona se ne očituje o političkim pitanjima, nego je dužna, radi svojih vjernika, u ovim turbulentnim vremenima u kojima se čovjek ponekad teško snalazi, davati točne i jasne odrednice kako živjeti u skladu sa Božjim zapovijedima.

Inače, rasprava jest zanimljiva, ali možda bismo je, zbog naslova teme, mogli voditi negdje drugdje. Neka i roditelji djece koja ne idu na vjeronauk imaju mogućnosti raspraviti svoj problem što im djeca u to vrijeme rade, pa će ih to vjerojatno dovesti i do nekih rješenja.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa
    Ona se ne očituje o političkim pitanjima, nego je dužna, radi svojih vjernika, u ovim turbulentnim vremenima u kojima se čovjek ponekad teško snalazi, davati točne i jasne odrednice kako živjeti u skladu sa Božjim zapovijedima.
    sorry, moram se nakratko obrecnuti. crkva daje tocne i jasne odrednice kako zivjeti u skladu s bozjim zapovjedima, ali sama se toga ne drzi. bez ljutnje, to je ono sto ja vidim, nazalost.

back to topic-po meni je vjeronauku mjesto u obrazovnoj ustanovi jedino ako u istom omjeru zastupa sve vjere+ateizam, sto i jest svrha obrazovanja. podrobniji se vjeronauk moze uciti u odredenim vjerskim ustanovama (crkvama itd.) ovakav sustav se kosi s odredbama o ljudskim pravima.

takoder mislim da je izbornim predmetima mjesto na kraju satnice. pretpostavljam da bi dio djece isao na drugi izborni predmet (informatika, kreativne radionice, ples?) ukoliko bi takav postojao. znaci, treba pod hitno donesti odredbu kojom bi se to reguliralo. ovo sada je samo linija manjeg otpora. cini mi se da bi postigli uspjeh jedino organiziranom akcijom uz veliku medijsku popracenost.

mozda nije dobra usporedba, ali ovo mi se cini kao onda kad su predlagali da umirovljeni generali iz domovinskog rata drze satove povijesti ( :shock: :shock: ) jer nisu bili zadovoljni kako je rat zastupljen u udzbenicima. sou!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    sorry, moram se nakratko obrecnuti. crkva daje tocne i jasne odrednice kako zivjeti u skladu s bozjim zapovjedima, ali sama se toga ne drzi. bez ljutnje, to je ono sto ja vidim, nazalost.
    Na koji dio crkve misliš kad kažeš da se ne drži odrednica? Crkvu čine klerici i laici (vjernici) podjednako. I jedni i drugi su ljudi. Jedino je Isus Krist i Bog i čovjek, pa prema tome bez grijeha. Ljudi kao ljudi, bili klerici ili laici, podložni su grijehu. Pa Isus je i došao radi grešnika ne radi pravednika - zdravima liječnik ne treba. Osobno ne volim raspravljati o tuđim grijesima, osobno me mnogo više muče moji grijesi, nego tuđi, jer za svoje ću odgovarati, za tuđe neću.
    Mnogi ljudi žive u zabludi - toliko sam grešan da ne smijem u crkvu. Ma čovječe Bog te silno ljubi upravo takvog - grešnog i želi da mu otvoriš svoje srce!
    Ja nemam ništa protiv da u obrazovnoj ustanovi budu zastupljene sve vjere, ali na način da kad je sat vjeronauka, pripadnici drugih vjerskih zajednica svojim vjernicima drže satove - ako je moguće. Inače, nekakvom mix-u nauka svih vjera ne želim da moja djeca prisustvuju. Radije bih da šetaju oko škole. Napominjem da ne mislim da druge vjere ne valjaju.
    A što ti je to ateizam? Za mene je to samo nemogućnost da čovjek otvori svoje srce silnoj Božjoj ljubavi. A da ne govorim kako mnogi koji sebe smatraju ateistima u isto vrijeme štuju tričarije - horoskope, gatanja, razne energije za koje čak vjeruju da ih liječe itd. itd...

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Inače, nekakvom mix-u nauka svih vjera ne želim da moja djeca prisustvuju. Radije bih da šetaju oko škole. Napominjem da ne mislim da druge vjere ne valjaju.
    A što ti je to ateizam? Za mene je to samo nemogućnost da čovjek otvori svoje srce silnoj Božjoj ljubavi. A da ne govorim kako mnogi koji sebe smatraju ateistima u isto vrijeme štuju tričarije - horoskope, gatanja, razne energije za koje čak vjeruju da ih liječe itd. itd...
    čestitam ti na zavidnoj širini horizonta

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ms. Ivy, nije to stvar ograničenosti. Prvo, mi vjernici ne mislimo da mi biramo u što ćemo vjerovati, nego da Gospodin izabire nas. Naša je odluka da li ćemo prihvatiti ili ne. I snosimo posljedice svoje odluke. Vjera je stvar odgoja, a odgoj je stvar obitelji. Ja sam u mladosti imala buntovno razdoblje i jako "široke horizonte". Vrativši se vjeri u koju me Gospodin pozvao, osjetila sam da sam ponovno kod kuće. I svoje iskustvo prenosim svima koji mogu čuti, razumjeti. A oni koji ne mogu, puštam ih na miru. Ne možeš silom nametnuti Krista. Kao ni ljubav.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

mozda nije dobra usporedba, ali ovo mi se cini kao onda kad su predlagali da umirovljeni generali iz domovinskog rata drze satove povijesti ( ) jer nisu bili zadovoljni kako je rat zastupljen u udzbenicima. sou!
    OT, nije to bio prijedlog, nego da gostuju na satovima povijesti, kod profesora koji bi ih pozvali kad bi obrađivali tu temu. Otprilike onako kao što se pozivaju pisci, astronomi, itd., neki ljudi koji nisu profesori, ali mogu iz prve ruke reći zanimljive stvari djeci, ali ne mimo profesora.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Janoccka prvotno napisa
    Informatička radionica? Kao izborni? Netko tamo dežura cijeli dan?
    Ljiljan@ možeš mi odgovoriti na ovo?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jel ovo topik o tome gdje djeca koja ne pohađaju vjeronauk borave u vrijeme sata vjeronauka - ili nauk o vjeri??? :?

ajmo se vratit temi.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Informatička radionica? Kao izborni? Netko tamo dežura cijeli dan?
    Ljiljan@ možeš mi odgovoriti na ovo?
    Oprosti Janoccka, znam da si me već to pitala, smetnula sam s uma. Informatička radionica (u biti učionica s kompjutorima, ne znam da li je radionica pravi izraz) dostupna je učenicima cijeli dan, ne samo onima koji imaju iz bilo kojih razloga "rupu" u satnici, već ako žele ili moraju bilo što raditi na računalu - referate, prezentacije i sl. Otključava je knjižničarka. Jednako tako čest je slučaj da i u knjižnici uz potrebnu literaturu rade referate. Te su mogućnosti i moji često koristili dok su imali "rupe" u satnici, čekajući izborni jezik ili matematičare.
    Evo, konačno se vratismo na temu.
    Možemo tako i nastaviti a kateheze odraslih preseliti negdje drugdje.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A da ne govorim kako mnogi koji sebe smatraju ateistima u isto vrijeme štuju tričarije - horoskope, gatanja, razne energije za koje čak vjeruju da ih liječe itd. itd...

buduci da si nekoliko dana prije pisala da se u nasoj drzavi 90% ljudi izjasnjava kao vjernici katolici, sto hoces reci da su svi ti horoskopi, sapunice i zuti tisak i nadrilijecnici zbog onih par % koji se izjasnjavaju kao ateisti?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    A da ne govorim kako mnogi koji sebe smatraju ateistima u isto vrijeme štuju tričarije - horoskope, gatanja, razne energije za koje čak vjeruju da ih liječe itd. itd...

buduci da si nekoliko dana prije pisala da se u nasoj drzavi 90% ljudi izjasnjava kao vjernici katolici, sto hoces reci da su svi ti horoskopi, sapunice i zuti tisak i nadrilijecnici zbog onih par % koji se izjasnjavaju kao ateisti?
    Izjašnjava se, ali nije. Ja eto spadam u većinsku Crkvu u Hrvata koja tlači svoj narod, a velika većina tog naroda krsti svoju djecu u toj tlačiteljskoj crkvi. Pa te djece 8 godina nema, pa dođu "po prvu pričest", pa ih 6 godina nema, pa dođu "po krizmu".
    Je li tu onda nešto ne štima s Crkvom? Ili ipak s narodom?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

A da ne bude igre pokvarenog telefona evo što sam napisala:
    samo bih vas malo htjela potaknuti na razmišljanje - u našoj je zemlji cca 90% kršćana prema popisu stanovništva - jeste li se onda i vi koji ste protivnici vjeronauka izjasnili na popisu stanovništva kao kršćani??? Ako jeste, niste li onda tim netočnim podatkom oblikovali jedan vrlo bitan , ali krivi statistički podatak o stanovništvu naše zemlje???
    Mislim da jasnije ne može biti.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

A ako ipak nije dovoljno jasno, evo još:
    Citiraj sorciere prvotno napisa
    boga ću i dalje nositi u srcu, vjerovat ću u njega - ali će to biti moja osobna stvar. kao što je i sada.

i još nešto: u našoj domovini SIGURNO nema 90% kršćana (katolika) . ali ima onih koji smatraju da je to poželjno reći.
    Ovo drugo je točno. Prvo se roditelji izjasne za nešto što nisu, onda se njihova djeca prikazuju nečim što nisu, a onda su im krivi i Crkva i škola i država i vjernici. To se zove licemjerje.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

pa ne mora to pitanje izjasnjavanja biti tako jednostavno.
    ja se uvijek dvoumim.
    nisam vjernik.
    ali sam bila dugo, odgojena sam u obitelji u kojoj su se njegovali katolicki obicaji, isla na vjeronauk, u crkvu...
    u nekom kulturoloskom smislu, osjecam se pripadnicom katolicanstva.
    Emocionalno sam vezana uz katolicke obicaje i tradicije.

Mislim da sam se prilikom zadnjeg popisa izjasnila kao ateist, ali ne bez dvoumljenja.
    A jos sam vise u dvojbi kad su djeca u pitanju.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

A zakaj, divno je što si iskrena. Ali dopusti mi da ti dam savjet, jer sam tvoje dvojbe i sama prošla i već dugo sam na "čistom terenu". Nemoj nikakve odluke donositi dok si u dvojbi. Živiš u području neke župe, u toj župi postoji župnik, zatraži ga razgovor, iznesi sve svoje sumnje, pitaj što želiš (nijedno pitanje nije neumjesno), ostavi si vremena za odluku.
    Isus je rekao:"Kucajte i otvorit će vam se, tražite i dat će vam se."

Nemoj to zanemariti jer područje ljudske duhovnosti uopće nije bezazleno. Mogla bih ti mnogo o tome govoriti, ali bih zaista voljela da se:
    1) područje kateheze odraslih prenese negdje drugdje, jer kad pogledam naslov, uistinu ovdje ne pripada
    2) pri iznošenju vlastitih stavova zadrži kultura komunikacije (ovo se ne odnosi na tebe).

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ljiljan@, na koga se odnosi "kultura komunikacije"?
    Fascinira me tvoja gorljiva želja i trud koji ulažeš da nas "odbjegle ovčice" vratitš na put.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

nisam u dvojbi po pitanju vjere, to sam i ja sa sobom rascistila.
    samo kazem da postoji ta razlika izmedju pripadanja nekom kulturoloskom krugu i tradiciji (u tom smislu ja jesam katolkinja, a nisam muslimanka ili budistica) i toga da netko zaista je vjernik.
    mislim da se ta razlika odrazava i u statistickim rezultatima.
    sto se tice djece, kad bih sad morala odluciti sto je tonka - kako bih odlucila? Krstena je, ali nema nikakvu ideju o (ne)postojanju boga.

ali, zaista, mozda je bolje ne govoriti vise ovdje o vjerskim osjecajima odraslih.

Pitanje vjeronauka u skoli nama uskoro postaje vazno, morat cu se raspitati u antunovoj skoli kako rjesavaju problem nepolaznika.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ljiljana to radi zato što, kao i svaki pravi kršćanin, zna da kršćanstvo po svojoj definiciji nije privatna stvar. Svaki kršćanin ima dužnost evangelizacije u svojoj sredini, dužnost pronošenja Isusove istine.
    Međutim, cure, to stvarno nije tema ovog topića.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

a ja sam pomislila da za svaki post reply dobije kunu...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Inače, nekakvom mix-u nauka svih vjera ne želim da moja djeca prisustvuju. Radije bih da šetaju oko škole. Napominjem da ne mislim da druge vjere ne valjaju.
    Možeš li mi, molim te, objasniti što bi to tako ružno tvoja djeca čula kada bi učila o drugim vjerama da bi ti radije da šetaju oko škole nego da to slušaju? Meni se upravo čini da se tako djecu uči toleranciji, poštivanju drugih ljudi i njihovih vjera pa i drugačijih opredjeljenja. Mog sina koji ne ide na vjeronauk je jedan prijatelj iz razreda pitao: pa što si ti onda, Židov, Musliman? i to onako sa čuđenjem. Meni je to za plakati da djeca u 1. razredu dijele ljude na taj način.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj davorka prvotno napisa
    Možeš li mi, molim te, objasniti što bi to tako ružno tvoja djeca čula kada bi učila o drugim vjerama da bi ti radije da šetaju oko škole nego da to slušaju? Meni se upravo čini da se tako djecu uči toleranciji, poštivanju drugih ljudi i njihovih vjera pa i drugačijih opredjeljenja. Mog sina koji ne ide na vjeronauk je jedan prijatelj iz razreda pitao: pa što si ti onda, Židov, Musliman? i to onako sa čuđenjem. Meni je to za plakati da djeca u 1. razredu dijele ljude na taj način.
    to je upravo ono čega se užasavam, i grozno mi je čuti da se zaista događa.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Događa se, događa. Pa ga onda pitaju: a u što ti onda vjeruješ, ako ne vjeruješ u Boga, u vraga... I to uvijek jedna te ista djeca (koju valjda filaju takvim stvarima kod kuće).
    Sreća je samo da je moje dijete stabilno, samopouzdano pa ga to previše ne pogađa, mi o svemu tome razgovaramo. Ali, meni je uopće tako nešto čuti u 21. stoljeću izvan pameti. I gdje je tu onda: ljubi bližnjega svoga.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Davorka i Ms.Ivy- potpisujem!!!!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj vikiikatja prvotno napisa
    ljiljan@, na koga se odnosi "kultura komunikacije"?
    Fascinira me tvoja gorljiva želja i trud koji ulažeš da nas "odbjegle ovčice" vratitš na put.
    Malo je toga u mojim postovima gorljivo. Ne znam govorim li razumljivim jezikom, ali ja ne mogu nikoga vratiti na put. To može samo Gospodin, i to samo onima kojima je srce otvoreno. Ja Isusa ne mogu, ne smijem i neću zatajiti pred svijetom. Ne osuđujem ljude, ne smatram da su vjernici drugih vjeroispovijesti ili nevjernici lošiji ljudi i posve sam sigurna da se moja djeca nikome ne rugaju.
    A ovo da bi svi trebali slušati o svim vjerama - može, ali bit će dovoljno u vidu jednog referata. Ne znam kako bi izgledao sat vjeronauka koji bi započeo sa deset ili više molitvi. I mislim da se s time ne bi složili vjernici niti jedne vjeroispovijesti, a ne samo katolici.
    I ovo što ću sad napisati nije iz zle namjere - ali kad spominjete da smo u 21. stoljeću - od kojeg je to događaja proteklo više od 20 stoljeća, točnije 2006 godina?
    A kultura komunikacije - ne mogu si pomoći ali volim kad je našim tekstovima srdačnost, šala, a ako ne,ono barem neka osnovna razina kulture....
    Hej Vikiikatja, možeš li mi izbrojiti koliko sam zaradila??? :D

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam kako bi izgledao sat vjeronauka koji bi započeo sa deset ili više molitvi. I mislim da se s time ne bi složili vjernici niti jedne vjeroispovijesti, a ne samo katolici.
    izgledao bi baš onako kako treba. ljubi bližnjeg svoga.

ja bih prva bila za takav vjeronauk. a ne da tražim po internetu nešto o običajima druge vjere, kako se ne bih osramotila tamo gdje me zovu otvorenog srca.

neću dalje polemizirati.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Opet ove dijagnoze o otvorenom i zatvorenom srcu. A zasto ti mislis da je bas tvoje srce otvoreno i da si na pravom putu? Mozda si upravo ti zastranila u nacinu razmisljanja? Ne kazem da jesi, ali me bas zanima ostavljas li i tu opciju otvorenu.
    Ucenje o drugim religijama ne ukljucuje nuzno i prakticiranje drugih religija. Za razumijevanje bi vjerovatno bilo potrebno puno vise od referata. A za medljuljudsku toleranciju ponekad nije dovoljno ne zatajiti, gorljivo se drzati.....ponekad je potrebno malo olabaviti i pustiti....
    Kakve veze ima sada racunanje i brojanje godina? To je cisto stvar dogovora, nista vise.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Zašto misliš Sorciere da moraš poznavati kako netko prakticira svoju vjeru da bi ga ljubila kao bližnjeg?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zorana, kad već komentiraš - onda se potrudi pa bar dobro pročitaj da bi shvatila smisao.

over and out

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam kako bi izgledao sat vjeronauka koji bi započeo sa deset ili više molitvi. I mislim da se s time ne bi složili vjernici niti jedne vjeroispovijesti, a ne samo katolici.
    Mislim da se ovdje mijesaju dva pojma - vjeronauk i nauka o vjeri/religiji. Kao sto je Zorana spomenula, na satu nauka o religiji (odnosno satu religijske znanosti) se niti jedna religija ne bi prakticirala vec bi se o njoj ucilo. Razlika je ogromna.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    Mislim da se ovdje mijesaju dva pojma - vjeronauk i nauka o vjeri/religiji. Kao sto je Zorana spomenula, na satu nauka o religiji (odnosno satu religijske znanosti) se niti jedna religija ne bi prakticirala vec bi se o njoj ucilo. Razlika je ogromna.
    Netko je spomenuo ono zdravima ljecnik ne treba; ja mislim da bas zdravima treba dobar savjet od dobrog lijecnika (ne alopatskog) da bi se odrzali zdravima.
    Slazem se sa Ancicom, ja bih sutra prva upisala svoju djecu na sat nauke o religijama. Mislim da je to dobro znati.
    Ja nisam vjernik ali sam veoma duhovna osoba. Mozete slobodno reci da imam Isusa u srcu, jer po meni je Isus ono DOBRO!
    Odrasla sam u Katolickoj familiji, vezana za sva ta vjerska dogadjanja, ali ih ne prakticiram niti moja djeca idu na vjeronauk. Ja ih o tome ucim doma i o puno drugih religija, tradicija, ljudi itd.
    Puno me je smetalo rasizam , politika, jednoumlje, itd. Npr. beba mala i nevina koja jos nista ne razumije,ne moze nikako biti zla. Jednom sam dozivljela na krstenju objasnjenje od doticnog popa kako djecu krstenjem oslobadjamo ili cistimo od zla. Nije bas znao objasniti kako to da i poslije krstenja djeca znaju se upustiti u nestasluke, ali je sve nekako zvucalo da ona djeca koja nisu krstena, nisu doslovno ni ljudi. Onda je u meni to pobudilo jedno sjecanje iz djetinstva kad se je jedan clan nase obitelji nije mogao pokopati u groblje, jer nije bila krstena, vec dan danas se ne zna gdje joj je grob, buduci da je samo jedan otisao i pokopao to mlado tjelo, koji je danas isto umro.
    Jednostavno moj um se ne moze sloziti sa takvim i slicnim propovjedanjima iako ima i puno dobrih savjeta. Postujem svaku vjeru, ali cu isto tako dati svojoj djeci slobodu da odlucu ako zele u sto zele vjerovati. Nismo religiozni ali smo veoma duhovni!
    Moje djete ce najvjerovatnije uzeti dobru knjigu i citati, napisati domaci, ili igrati se na kompjuter dok su drugi na vjeronauku. Pozdrav svima!!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ajme meni, jesam li ja to ovdje navijestila nuklearnu katastrofu???
    Evo olabavih!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sorciere, nije potrebno da svoju ljutnju projiciras na ovakav nacin.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    mislim da sam ja prva spomenula predmet o upoznavanju s religijama, ne znam kako se to pretvorilo u multikonfesionalni vjeronauk.

Ne znam govorim li razumljivim jezikom, ali ja ne mogu nikoga vratiti na put.
    ljiljana, ja razumijem da tvoja vjera ovo tebi nalaže, ali pokušaj shvatiti da ima ljudi koji razmišljaju drugačije - kojima je tvoja (ili neka druga) vjera jedan od načina poimanja stvari, stvar osobne preferencije a ne jedini ispravni put na koji treba vratiti zalutale ovčice.

Zašto misliš Sorciere da moraš poznavati kako netko prakticira svoju vjeru da bi ga ljubila kao bližnjeg?
    mislim da je sorcie ovdje mislila na situaciju kad npr. osobu koja dolazi iz katoličkog miljea pozovu na pravoslavnu, židovsku ili neku drugu proslavu a ona ne zna ni čestitati, ni što se slavi, ni zašto. što bi nam falilo da naučimo ono što ne znamo? možda bi bilo više razumijevanja i međusobnog poštovanja.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Na ovo posljednje mogu dodati da ljudi nemaju pojma ni o katoličkim običajima, blagdanima, obredima, sakramentima, pa čak ni oni koji žele u njima sudjelovati. Koliko puta sam bila na krštenjima pogrebima, vjenčanjima gdje ljudi uopće nisu znali kako to ide, što to znači, što trebaju reći i kako se ponašati. Da ne govorim o nepoznavanju Evanđelja i Biblije, što bi trebao biti jedan od temelja opće kulture u dijelu svijeta utemeljenom na kršćanskoj civilizaciji. U tome ja vidim smisao vjeronauka - upoznaj sebi. A zakaj je to lijepo formulirala - nije vjernik, ali svjesna je da je izrasla iz kršćanske civilizacije. Ja se osobno trudim da upoznam ne samo običaje nego i bit drugih vjera. Što se tiče pravoslavlja, to je lako, ista vjera drugi obred, koji je nekad bio zajednički svima, samo se je katolička crkva okrenula jednostavnijim obredima. I danas unutar katoličke crkve imate grkokatolike koji i dan danas slave misu po grčkom obredu, dakle isto kao i pravoslavni. Ja sam uvijek rado išla u njihovu crkvu u Ćirilometodskoj. A što se tiče Židova, judaizam je velikim dijelom integralni dio kršćanstva, kao što je rekao papa Ivan Pavao II, oni su "naša starija braća". Sve to je sastavni dio vjeronauka. Onaj drugi dio koji nije vezan uz Stari zavjet, upoznavala sam kroz njige, druženja sa Židovima i slično. Islam također. Budizam, pogotovo tibetanski, također. I s time upoznajem i svoje dijete. Ali mislim da je prvo i najvažnije poznavati sebe i svoje korijene, bez obzira jesi li vjernik ili nisi.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mi zapravo mislimo na isto, samo iz malčice drugačijih pozicija

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Slažem se sa Zdenkom2. Mislim da onaj tko poštuje i poznaje svoje korijene i običaje, sigurno poštuje i tuđe.
    Ono što bi mene zabrinjavalo jest kako će dijete reagirati u pubertetu kad počne tražiti, preispitivati, negirati... Možda sam u krivu, ali čini mi se da su djeca ateista tu jako na udaru raznih problematičnih sekti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ivana2 prvotno napisa
    Ono što bi mene zabrinjavalo jest kako će dijete reagirati u pubertetu kad počne tražiti, preispitivati, negirati... Možda sam u krivu, ali čini mi se da su djeca ateista tu jako na udaru raznih problematičnih sekti.
    Možeš li, molim te, ovo malo argumentirati. Zbog čega bi to bilo tako?

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    mi zapravo mislimo na isto, samo iz malčice drugačijih pozicija

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni se cini upravo suprotno: da je vecina clanova sekti dosla tj. presla iz neke religije ili druge sekte. Bas me zanima postoje li neki konkretni podaci o ovome.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj davorka prvotno napisa
    Možeš li, molim te, ovo malo argumentirati. Zbog čega bi to bilo tako?
    i mene bi zanimalo.

zdenka

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

meni se cini upravo suprotno.
    pitanje sekti (kod cega iz odredenog kuta gledanja mozes i odredene aspekte oficijelnih religija ili njihovu prakticnu provedbu promatrati kao sektu, npr. talibani, inkviziciji, itd...) ima po meni puno vise veze sa samosvjescu, samopouzdanjem, zudnjom za zivotom, voljom i snagom i pamecu.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ms. Ivy, meni moja vjera uistinu ne nalaže da vraćam "izgubljene ovčice", niti ja to mogu. Ne vjerujem da si ikada mogla doživjeti da te netko na ulici vuče za rukav i propagira katoličanstvo, kao što rade pripadnici nekih drugih vjera.
    No, kao što recimo Riana slobodno na ovom forumu iznosi svoje stavove (s kojima se većim dijelom slažem) i nitko joj se zbog toga ne suprostavlja, smatrala sam da smijem i ja. Ne kužim u čemu je problem?

Ivana, a što su sekte? Zar nisu to vjerske zajednice koje nemaju status Crkve? Onda će se na ovakvom "mješovitom" vjeronauku valjda proučavati i njihov nauk. Samo ih se neće prezentirati kao "problematične". Pa neka djeca sama izaberu...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ljiljana, ti mozda nisi dozivjela da te neki pripadnik RKC vuce za rukav kao pripadnici nekih sekti. Ali, ja u Becu jesam. I to ne jednom. Super su im i reklame po U-bahn stanicama tipa: Isus vas ceka u crkvama 14. bezirka. 8)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

E da, npr. pripadnici Jehovinih svjedoka obicno stoje u nekom uglu i drze svoju Kulu strazara. Neprimjetni su. A ovi iz meni obliznje crkve su si fino postavili stand na prilicno prometnom mjestu i doslovno jurili za prolaznicima pogodnog profila (majke s malom djecom i sl.)dijeleci letke, brosure, nekakve naljepnice sa smajlicima za djecu. Pa me onda jedna od prisutnih dala navuci na tanak led i dobrih deset minuta se raspravljala sa mnom o tome zasto i kako je lakse naci Isusa u crkvi. Jer kao inace to ide jaaaako tesko. Naravno, sve uz politicki korektan osmijeh na licu.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ne, zaista to nikada nisam doživjela...
    Ali sam doživjela da pripadnici drugih vjeroispovijesti svoje letke i brošure ubacuju u naše crkve, a jednom mi je pripadnica JS prišla u parku. Lijepo sam joj objasnila da je mogu saslušati ali da nema šanse kod mene. Zbunila se.
    Ova koja tebe udavi - možda je to ipak neka sekta kršćanske orijentacije? Njihov nauk je često na prvi pogled vrlo sličan, što osobu koja nije vjernik ili nije aktivan vjernik može zavarati. Nevjerojatno mi je to, jer poznajem svoju vjeru (doduše ostavljam odmak jer ne poznajem Beč).

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Razlika između crkve (kao vjere) i sekte je u tome što sekta uvjetuje ulazak u zajednicu nekom, najčešće materijalnom, stvari. Osim toga, nepripadnicima sekti moguć je uvid samo u malen segment vjerovanja, a ostalo "kandidat" saznaje kad iskaže lojalnost. Zato sekte najčešće okupljaju relativno malen broj pripadnika, ali raspolažu začudno velikim imetkom. Najbolja lovina su im tinejdžeri i adolescenti.
    Npr. kad pripadnici hare-krišna sekte na Zrinjevcu rade svoju zakusku, izuzetno rijetko se obraćaju odraslim osobama, ali zaustavit će svako dijete ispod 20 godina.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ali još nisi objasnila ovo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ljiljana, bili su sigurno clanovi RKC. Ovdje takvi njihovi angazmani stvarno nisu rijetkost. Razlog je vrlo jednostavan: opada im broj vjernika i posjecenost crkvama. Dobar broj ljudi odlazi jer ne zeli placati crkveni porez. (npr. zaovin muz, njegova majka i jos neki poznanici su se ispisali iz RKC bas iz tog razloga)
    Inace, ovdje je prisutno dosta krscanskih pravaca. Rimokatolici su najbrojniji, ali se lagano gube u masi....Pa mozda misle da nemaju izbora nego se okrenuti tim "zescim" nacinima privlacenja vjernika. Zanimljivo. Kako price kazu, Isus je pricao pa tko cuje, cuje. A to sto se ovih dana radi je cisto povlacenje za rukav i dovlacenje vode na svoj mlin. (bez uvrede)

Stranica 4 od 7 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •