Stranica 6 od 7 PrviPrvi ... 4567 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 346

Tema: Sto rade djeca koja ne idu na vjeronauk?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    ja jedva cekam da Oskar krene u skolu pa da vidim kako je organizirano kod nas
    na upisu su mi rekli da ta djeca ne zvjeraju okolo nego sjede u knjiznici uz nadzor knjiznicarke
    I ja sam bila jako sretna kad su nam tako rekli u našoj školi i tako je i bilo. Sve dok ih jedan put nije knjižničarka poslala van iz knjižnice jer su neka druga djeca tamo gledala film, pa su bauljali po školi , onda jednom knjižnica nije radila (bila je zaključana) i opet su bauljali po školi. Tako sam dobila dojam da zapravo nikoga nije briga što djeca koja ne idu na vjeronauk rade i debelo ću se potruditi to promijeniti iduće školske godine ( u smislu postavljanja zahtjeva školi da bolje organiziraju vrijeme za tu djecu).

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja nemam nista protiv vjeronauka opcenito, ali Oskar ce ga, kad ce to zazeljeti, moci slusati u svojoj zupi (ak to po zupama uopce jos postoji), kao sto sam ja
    Ne znam želiš li da ti dijete primi sakramente u Katoličkoj crkvi (pričest i krizmu), jer ako želiš, ovo gore neće ići: traži se i redovno upisan vjeronauk u školi, i župna keteheza (ono 'redovno upisan' znači da se ide svake godine, a ne kak su se neki 'pametni' to sjetili "ići će u trećem, pa ću ga ispisati, pa će opet ići u osmom razredu")

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja i muž nismo vjernici, nemamo sakramente, kao ni naša djeca. Međutim, A. je u vrtiću imao prijatelja s kojim je puno razgovarao o vjeri i potpuno je time bio fasciniran. Za njega nije bilo upitno hoće li na vjeronauk. I tako on ide, iako mi oboje mislimo da vjeronauku nije mjesto u školi (to misle uglavnom i naši prijatelji vjernici) i rado bismo da ne ide. Ali ne vidim čime bih opravdala našu zabranu nečega što dijete želi i školski je predmet.
    U razredu je petoro djece koji ne idu na vjeronauk. Borave za to vrijeme u knjižnici. Nije taj boravak nešto organiziran, ali klincima je super. Postali su prava mala ekipa. Nije ovo neko zagovaranje postojećeg stanja gdje ne postoje suvisli sadržaji za djecu koja ne idu na vjeronauk, nego samo želim podsjetiti da je to situacija koja često smeta roditeljima, a djeci baš i ne.

modesty71 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nas još dijeli 4 godine od škole, ali već me muči taj problem jer sam jako protiv vjeronauka u školi, baš zbog raznih loših iskustava djece prijatelja i znanaca. Od prijatelja kćer je u 2. razredu došla doma plačući da će ići u pakao i nikako je nisu mogli smiriti, a sve zbog neke nevine laži.

Nisam vjernik (po definiciji crkve), iako sam išla na vjeronauk u srednjoj. Upravo zato i nisam jer sam tad već razumjela neke stvari, koje dijete ne može razumjeti, i zato sam sretna. Volim misliti svojom glavom. Vjerujem u Boga, ali to je moje unutrašnje vjerovanje i ne treba mi nitko izvana govoriti o tome. Voljela bih da i moja kći jednog dana spozna koji je za nju pravi put, a ne da joj se to nameće. Zato neće ići na vjeronauk ako se mene pita. No, do tad ćemo još vidjeti.

Još jedna stvar me muči - zašto Minististarstvo ne uskladi stavove koji se uče u školi? Netko je već na početku topika rekao kako je bilo teško klincima objasniti biološko nastajanje ljudskog bića kad su već preuzeli vjerovanja i shvaćanja crkve. Dakle, moje će dijete na biologiji učiti da je nastalo na jedan način, a na vjeronauku na neki drugi? Na povijesti će učiti jednu stvar, a u vjeronauku drugu? Halo, upravo zato vjeronauk nek se vrati kamo spada, a to je u crkvu.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Nas je isto dugo mučilo pitanje vjeronauka u školi. Upisati ju ili ne?? MM i ja smo agnostici i mislili smo da bi bilo licemjerno od nas upisati ju protiv svih naših uvjerenja. S druge strane pak, koliko je pošteno prema njoj ne upisati ju radi naših stavova koje ona još uvijek nije u stanju shvatiti. Odluku je donijela sama, i malo nas je iznenadila kad je rekla da ne želi upisati vjeronauk jer ionako nikada ne ide u crkvu. Zlato naše riješila nas je jedne dileme...no ostala je još jedna...što rade djeca koja ne pohađaju vjeronauk?? Na prvom roditeljskom sastanku u školi nam je učiteljica rekla ostaju s njom u razredu te pjevaju..crtaju...igraju se...Eto problem riješen. Barem mislimo

mamalada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ja sam jednom u hodniku na klupici ispred razreda zatekla učenika 2. ili 3. razreda kako jadničak sjedi i hlapi. Na moje pitanje što će tu, rekao mi je da on ne ide na vjeronauk, kao da je time sve rečeno i riješeno. Bilo mi ga je žao.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ovo je mrak!! Moje djetešce jedan dan u tjednu nema školu!! :D

Naime... vjeronauk su spojili u blok sat, a prije toga je sat tjelesnog (iliti igre vani!) tako da taj dan uopće nema škole!!! Presretna je radi toga! Samo da takav raspored i ostane i na konju smo!

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kod nas je vjeronauk uvijek zadnji sat. Da niej u boravku Vedran bi mogao ranije doma, ovako ce njih troje (jos jedan decko i jedna cura) povremeno gledati dokumentarce na video, nesto crtati u citaonici i slicno.
    Nije najbolje moguce rjesenje, no opet nije ni tako lose u danoj situaciji. vidjet cemo kako ce to izgledati ...

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Anita-AZ prvotno napisa
    Ovo je mrak!! Moje djetešce jedan dan u tjednu nema školu!! :D

Naime... vjeronauk su spojili u blok sat, a prije toga je sat tjelesnog (iliti igre vani!) tako da taj dan uopće nema škole!!! Presretna je radi toga! Samo da takav raspored i ostane i na konju smo!
    Ma jesam li baš morala ovo napisati danas? :smajlikojilupaglavomozid:

Vratila sam se roditeljskog, raspored je promjenjen i ok, blok su satovi na kraju, no roditelji se radi toga strašno bune jer zato djeca imaju po 6 sati i živa je frka ispala oko vjeronauka. Ja sam samo samo-zadovoljno šutila. 8) Da ne govorim da su se žalili jer su im za prvu zadaću djeca imala 4 stranice i da je časna sestra iznimno gruba.

No, sad ne znam kad će se, ako će se, prebaciti ti satovi. Cijela je škola podređena časnoj sestri koja u jednom danu odrađuje sve školske satove i po njoj se raspored formira.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mi jos uvijek nismo dobili raspored nastave, pa ne znam kad je vjeronauk, ali toncek kaze da su za to vrijeme sa svojom uciteljicom i nesto rade (rekao je da 'razgledavaju zgradu' - ne znam tocno zakaj). Uglavnom, nije prepusten sebi.
    Na vjeronauk ne ide on, te jos jedan decko i curica (tatek )
    Za sad je zadovoljan time sto ne ide.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas skoro pola razreda (sto nije puno jer ih je 16) ne ide na vjeronauk.
    Ovaj tjedan gledaju crtice u susjednom razredu s djecom iz paralelnog razreda koja isto ne slusaju vjeronauk, a od sljedeceg tjedna ce ici kuci jer ce vjeronauk biti uvijek zadnji sat.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    Na vjeronauk ne ide on, te jos jedan decko i curica (tatek )

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A. je ove godine odustao od vjeronauka (neću se praviti da nije bilo poticaja s moje strane). Ne ide ih jedno 6 ili 7 iz razreda. Prošle godine su provodili vrijeme u knjižnici, međutim ove su, izgeda, prepušteni sami sebi. Prošli tjedan su čak bili kod jednog dečka kući. To mi se baš i ne sviđa, da su potpuno bez kontrole. A s druge strane, njima je bilo odlično, zgrada je odmah do škole. Nisu više ni mali.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ivaru je vjeronauk srijedom 2. sat i petkom prvi, znaci petkom ce dulje spavati :D
    zao mi je sto nisu uspojeli i srijedu prvi kako je bilo dosad, pa ce i ovu godinu taj sat provoditi uz uciteljicu (koja ima u to vrijeme informacije, pa ako se nitko ne pojavi) ili u biblioteci :/

ja ne znam sto mi je gore, taj sat koji su sami sad kad su tako mali ili kad budu sedmasi, osmasi pa kad ih budu povlacili da probaju pusiti vani na dvoriste :/

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Juroslav prvotno napisa
    ja nemam nista protiv vjeronauka opcenito, ali Oskar ce ga, kad ce to zazeljeti, moci slusati u svojoj zupi (ak to po zupama uopce jos postoji), kao sto sam ja
    Ne znam želiš li da ti dijete primi sakramente u Katoličkoj crkvi (pričest i krizmu), jer ako želiš, ovo gore neće ići: traži se i redovno upisan vjeronauk u školi, i župna keteheza (ono 'redovno upisan' znači da se ide svake godine, a ne kak su se neki 'pametni' to sjetili "ići će u trećem, pa ću ga ispisati, pa će opet ići u osmom razredu")
    Iz iskustva znam da to ovisi o župi. Ja sam sina ispisala u školi iz vjeronauka i u župi u koju škola spada ga nisu htjeli pričestiti. Upisala sam ga na vjeronauk u župu gdje sam ja išla na vjeronauk i obavila sakramente i tamo je primio prvu pričest. Nisu nas ni pitali je li ide u školi na vjeronauk.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Moguće, samo računaj da bude takvih slučajeva sve manje, jer su biskupi počeli 'jašiti' na tim nekim zahtjevima i ganjati župnike koji zaobilaze propise.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ma tko se uopće dosjetio vjeronauku u školi

kad sam ja išla u školu, toga nije bilo, zna se gdje je mjesto vjeronauku, u župi
    ja sam išla u crkvu na vjeronauk
    ovako se , po meni, nameću neke stvari i vjeronauku u školama nije mjesto

ne mogu očekivati da sva djeca pohađaju vjeronauk i da su svi roditelji vjernici
    ovako mi ispada kao da crkva na silu želi da postanemo svi vjernici :?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Šogorica je vjeroučiteljica i njezino je mišljenje(naravno ) da vjeronauku jest mjesto u školi.Suprotno tome,i sama kaže da na vjeronak ide previše djece baš zato što škole nisu organizirane na način da toj djeci omoguće neki drugi sadržaj ili su djeca tamo zbog želje roditelja,ili misle da je to sigurna petica u imeniku......Takva djeca najčešće ometaju nastavu jer ih ne zanima, te onu djecu koja zaista žele ići ometaju u učenju i praćenju nastave :/ .
    Slažem se da vjeronauk ostane u školi kao izborani predmet baš iz razloga da se djeci(i njihovim roditeljima) koja ga iskreno žele pohađati to i olakša.Škole su te koje se trebaju pobrinuti za druge izborne predmete i više prilagoditi učenicima koji bi u tom slučaju možda i izabrali neki drugi predmet osim vjeronuka :/ koji bi ih naravno i više zanimao.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Meni se nije sviđao opseg gradiva, koji su učili iz vjeronauka u školi. Uz to satnica im je bila pretrpana. Vjeroučitelj je prije njih držao vjeronauk u srednjoj školi i uopće nije prilagodio sadržaj predmeta manjem uzrastu. Ako će trebati ja ću i biskupu objasniti svoje razloge.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ovakve rasprave o vjeronauku budu trajale sve dok budu ljudi išli linijom manjeg otpora i upisivali djecu jer 'kaj bude selo reklo'!

Ja sam vjernik katolik, što bi se reklo, do srži, i uopće mi nije u pitanju je l' budem upisal djecu na vjeronauk ili ne, bez obzira kaj sam i ja završil katehetski studij i mogu svojoj djeci prenijeti koliko i bilo koji drugi vjeroučitelj. Samo...

Na vjeronauku se ne uči samo od vjeroučitelja, nego i od kolega učenika (druge djece), i od sebe samoga (zvuči smiješno, ali je istinito).

I vjeronauk u školi je u istoj vezi sa župnom katehezom (tak se to zove, za one koji ne znaju) kao i čitanje knjige recepata s praksom kod iskusnog kuhara: u školi je INFORMACIJA, u župi FORMACIJA. I baš zato vjeronauk u školi može upisati bilo tko bez obzira na vjeroispovjest ili svjetonazor, a župna kateheza je za VJERNIKE.
    Nekad (čitaj: za vrijeme komunističke vladavine) je to sve bilo u župama jer nije bilo mogućnosti za ulazak u školu, ali ako malo pročačkate po povijesti, ili čak pitate dede i bake (one od 60 i više godina), vjeronauk je nekad za sve bio OBAVEZAN PREDMET, bez mogućnosti izbora hoćeš-nećeš. I ocjenjivao se strože od matematike i materinjeg jezika (na žalost, ne možeš ocjenjivati vjeru, samo poznavanje činjenica koje su propisane programom).

I da, za one koji bi ga najradije maknuli iz škola: pošto je uveden bilateralnim državnim ugovorom, samo se isto takvim ugovorom može i maknuti iz škola.

A za one koji imaju vjeroučitelje(ice)-babaroge: u postotku ih ima isto toliko koliko i učitelja(ica) matematike, hrvatskog, fizike ili bilo kojeg drugog predmeta, samo kaj svaki takav slučaj naši mediji jedva dočekaju, pa na naslovnice (nemam pojma zakaj, možda su vlasnici bili zlostavljani od strane svećenika ili redovnica pa se tak osvećuju, a možda su u šumi...)

U svakom slučaju, nitko nije obavezan upisivati dijete na vjeronauk u školi.
    Samo ako je vjernik katolik i želi da mu dijete primi sakramente, može zbog toga imati problema, jer je OBVEZA vjernika katolika odgajati djecu u svojoj vjeri (to se obećaje na krštenju, malo slušajte kad budete u prilici).

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Juroslav prvotno napisa
    Ovakve rasprave o vjeronauku budu trajale sve dok budu ljudi išli linijom manjeg otpora i upisivali djecu jer 'kaj bude selo reklo'!
    Tako je.
    Ovako se samo i vjernicima i crkvi i skolama stvaraju problemi.

Meni je recimo vjeronauk u lokalnoj zupi (u tzv. crnim 70-tima ) bio pravo osvjezenje, u drugacijoj okolini od svakodnevne skolske, sa drugacijim pristupom, o drugacijim stvarima.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mislim da svatko treba raščistiti sam sa sobom da li uistinu vjeruje da je Isus Krist sin Božji, da po njemu doživljavamo spasenje i baštinimo život vječni.
    Ako u to ne vjeruje, što mu onda znače sakramenti? Ako ne vjeruje onda svećenike pretvara u obrtnike, a primanje sakramenata u obrtničke usluge. Pa onda želi uz što manje truda što više "ušićariti". A rezultate toga vidim u bivšem osmom razredu moje starije djece (mama, svi osim nas psuju Boga). A svega dvoje nije išlo na vjeronauk i nije primalo sakramente.
    Psovanje su naučili najverojatnije od svojih roditelja. (Ne želim ovime reći da svi nevjernici psuju, već da bi svaki vjernik trebao znati posljedice psovanja i izbjegavati ga).

Obitelj je prva učionica vjere. Ako nema vjere u obitelji, bojim se da se to neće postići niti vjeronaukom. A pogotovo tamo gdje se djeca upisuju na vjeronauk, a da roditelji u kući pričaju protiv istog toga vjeronauka. To nema nikakvog smisla. Djeci na taj način šaljete nerazumljive signale.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa
    Obitelj je prva učionica vjere. Ako nema vjere u obitelji, bojim se da se to neće postići niti vjeronaukom. A pogotovo tamo gdje se djeca upisuju na vjeronauk, a da roditelji u kući pričaju protiv istog toga vjeronauka. To nema nikakvog smisla. Djeci na taj način šaljete nerazumljive signale.
    kritika na racun vjeronauka nije u protivnosti s tim da neki vjernici salju svoju djecu na vjeronauk.

ja imam obrnut problem, nisam vjernica, ne odgajam dijete u vjerskom duhu i ne mislim je jednog dana upisati na vjeronauk. no moja obitelj, tj. moji baka i dida stalno potenciraju pricu o crkvi, vjeri i bogu. pokusavaju preko mm (koji je kakti neki vjernik, al odavno ne prakticira) ugurati svoje stavove kako bi trebali odgajati nase dijete. moji su, al me u isto vrijeme jako zalosti i ljuti. znaju da ne vjerujem u to, da nikad nisam odgajana u tom duhu (eto, sto se nisu sjetili svojevremeno me odgajati na taj nacin), nije im to bitno, dok god prema vani izgleda da smo i katolicka obitelj. uzasna mi je pomisao da indirektno pristaju na to da im unuka bude konformist i oportunist po onoj "kud svi turci tu i mali mujo." jos samo cekam da mi predloze za koga trebam glasati.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    no moja obitelj, tj. moji baka i dida stalno potenciraju pricu o crkvi, vjeri i bogu. pokusavaju preko mm (koji je kakti neki vjernik, al odavno ne prakticira) ugurati svoje stavove kako bi trebali odgajati nase dijete. moji su, al me u isto vrijeme jako zalosti i ljuti. znaju da ne vjerujem u to, da nikad nisam odgajana u tom duhu (eto, sto se nisu sjetili svojevremeno me odgajati na taj nacin), nije im to bitno, dok god prema vani izgleda da smo i katolicka obitelj.
    Ovo je loše po tebe. Dobra je vijest za tvoje dijete da se ipak radi o baki i didi, koji nemaju niti izbliza odgovornost za odgoj tvog djeteta kakvu imate ti i TM. To ćeš im lijepo objasniti, inače ti ne bi bila mama courage .

Meni je bilo gore jer su moji roditelji bili nedosljedni. Mama je moljakala župnika da me pusti na krizmu nakon trećeg osnovne, na kraju je pristao; s time da sam mu ja obećala da ću nastaviti s pohađanjem vjeronauka i biti redovna na misi nakon krizme.
    Prvu nedjelju nakon krizme nisam smjela ići na misu jer je padala kiša . Sjećam se da sam prislonila obraz uz prozor i plakala zato jer moram pogaziti dato obećanje i jer neću primiti Svetu pričest.
    To je samo jedna crtica iz života poluvjerničke obitelji. Zato dragi roditelji, što god odlučili, budite dosljedni. Nemojte ići linijom manjeg otpora - upisat ćemo se na vjeronauk jer idu svi, pa ćemo onda ako nam se prohtije odustati...odlučite i budite čvrsti u odluci ma kakva ona bila...

A to što idu svi nije razlog da ide i vaše dijete. Eto ja sam se lani stalno molila da moja djeca ne budu kao svi iz njihove okoline - da ne psuju, da ne piju i ne puše.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nadam se da ovo nikog nece uvrijediti:

jutros ivaru u rasporedu vjeronauk prvi sat.
    kad je skuzio da on ne treba biti na prvom satu kaze: hvala bogu da ne idem na vjeronauk

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa

kad je skuzio da on ne treba biti na prvom satu kaze: hvala bogu da ne idem na vjeronauk

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Samo ako je vjernik katolik i želi da mu dijete primi sakramente, može zbog toga imati problema, jer je OBVEZA vjernika katolika odgajati djecu u svojoj vjeri (to se obećaje na krštenju, malo slušajte kad budete u prilici).
    na kaj tocno mislis pod problemima?

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Juroslave, kako to misliš da je vjeronauk u školi samo informacija? Oni se na vjeronauku mole, a ne samo dobivaju informaciju o molitvi. U trećem razredu se pričešćuju, radi čega trebaju pohađati i vjeronauk u župi. Kad sam to shvatila, odlučila sam mu iznijeti svoje razloge za nepohađanje vjeronauka. On nije ni kršten, kao ni ostatak obitelji. Nismo vjernici, ni pravi ni formalni. A. je išao na vjeronauk jer je s prijateljem iz vrtića pričao o Bogu i te priče su ga fascinirale. Želio je ići i išao je. Ali primanje sakramenata bi za mene bila prevelika farsa. Da je inzistirao i gorljivo to želio, naravno da bi išao i dalje. Na moju sreću, odustao je.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

*vertex*, vjeronauk u školi je teorija, a župna kateheza praksa, ako baš hoćeš tak. A molitva na vjeronauku ovisi o vjeroučitelju: oni neinventivni (čak bih rekao: slabi) vjeroučitelji budu na svakom satu 'opalili' Oče naš, Zdravo Marijo ili kaj već, dok budu oni inventivni (po meni i bolji) jedan sat napravili meditaciju, drugi sat pročitali Molitvu majke Tereze, treći sat nekaj od Mahathme Gandhija... Molitva može biti doslovno bilo kaj!

To kaj se u trećem razredu pričešćju, pa zbog toga trebaju i župnu katehezu je naopako postavljanje stvari: uobičajeno je da djeca te dobi (dakle pri kraju trećeg razreda) prime Prvu pričest i zbog toga su obavezni ići na pripravu u župu, a to je povezano sa školskim vjeronaukom (Mukica, ovo je odgovor tebi) tako da su biskupi HBK odredili da dijete koje nije upisano na vjeronauk u školi NE MOŽE pristupiti sakramentu jednako kao i dijete koje je upisano. To nipošto ne znači da takvo dijete svećenik (ili biskup) uopće neće pustiti da primi sakrament, nego će mu odgoditi primanje sakramenta za koju godinu dok REDOVNIM pohađanjem župne kateheze ne nadoknadi nepolaženje školskog vjeronauka. Ovo je vezano uz ono: u školi teorija, u župi praksa, dakle oni ne 'uče' potpuno iste stvari u školi i u župi, župna kateheza je "...uvođenje u život župne zajednice", da citiram definiciju.
    Dakle, vertex, tvoje dijete, ako to želi, može biti upisano na vjeronauk u školi, i to ga ničim ne obvezuje da ide na misu ili da primi sakramente. I ako imaju imalo sposobnog vjeroučitelj(icu) nitko ga neće maltretirati niti biflati nekakvim dogmama ili ne znam čim!

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala na info juroslav

uspio si me razljutiti (ne bas ti direktno nego cijeli taj sustav - zlo mi je od njega) jer 1990. i 1994. godine nijednom biskupu nije bilo vazno to sto ja nemam sakrament tj. nisam firmana, svejedno su bili sretni sto nekoj djeci zelim biti krsna kuma

ja zelim da moja djeca odrastu i da onda svjesno, na temelju informacija odaberu zele li ili ne sve te sakramente
    kristila ih jesam, ali samo zbog pristiska obitelji bivseg muza - inace ne bi

melita, sa svojom krsnom kumom, vrlo cesto ide u crkvu
    Oskar ode t i tam s bakom na mise
    ja im ne branim - neka idu - nemaju tamo nis lose za vidjet ni naucit, ali vjeronauk treba vratiti tamo gdje mu je, po mom misljenu i mjesto, mjesto - u zupu

zanima me jos nesto - moze li moje dijete, obzirom da nejede na vjeronauk u skoli, ici na zupni vjeronauk?

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

uspio si me razljutiti (ne bas ti direktno nego cijeli taj sustav - zlo mi je od njega) jer 1990. i 1994. godine nijednom biskupu nije bilo vazno to sto ja nemam sakrament tj. nisam firmana, svejedno su bili sretni sto nekoj djeci zelim biti krsna kuma
    Vjeruj mi, svakom biskupu je bilo važno, jer bez firme ne možeš kumovati, problem je u (nekim ne svim) svećenicima na terenu koji, bilo iz svoje računice ( ) bilo da 'iziđu ljudima usuret', zaobilaze propise (pogotovo je toga bilo devedesetih).

zanima me jos nesto - moze li moje dijete, obzirom da nejede na vjeronauk u skoli, ici na zupni vjeronauk?
    Može, samo bi bilo dobro da prije nego počne održavanje (obično to bude krajem rujan ili početkom listopada) odeš na jedan lagani, smireni razgovor sa župnikom i objasniš mu svoj stav, te da se pripremiš da ti dijete možda ne bude sa svojom generacijom primilo sakramente, nego sa sljedećom (a možda i sa svojom, ovisi o župniku i razgovoru).

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Moj Filip je išao prva tri razreda u školi na vjeronauk, a u župi ne. U 3. razredu se nije pričestio. Onda sam ga u 4. ispisala iz škole s vjeronauka. Prilikom blagoslova stana moje mame, župnik ga je pitao želi li primiti prvu pričest i ako želi neka dođe u crkvu na vjeronauk. Tako je i bilo. I to je to.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo iskustva moje i muževljeve nećakinje, tek su startale - prvašići mali . Cura iz ZG-a ne ide na vjeronauk (roditelji agnostici) i lijepo je to organizirano jer je vjeronauk prvi sat. Cura iz ST-a ide na vjeronauk (roditelji vjernici), ali mama misli da je 2 h definitivno previše. U tom razredu (škola s masu dječice) teško je bilo složiti rasporede (smjene njenog razreda su međusmjena i podpodnevna) i vjeronauk je između sati i preporuka je da dijete koje ne ide na vjeronauk ostane u razredu i crta - isto kako je rekla A-Z. Ne znam kako bi to bilo izedivo, nema šanse da bi npr. mala ja crtala, a svi drugi nešto drugo rade - još kod prvašića di je skoro pa najveća potreba da se stvore prijatelji, da se dijete uklopi.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Prija iz Luxemoburga mi je rekla da tamo postoji odabir - ili vjeronauk ili nešto što se zove "moraleik" (vjerojatno etika ili tako nešto). Taj "moraleik" navodno djeci često ispadne dosadniji od vjeronauka jer je preapstraktno. I može se svičat - tj. jedne godine na vjeronauk, druge na moraleik (ako sam je dobro razumjela).

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

MM i ja smo više-manje agnostici, odnosno ja jesam religiozna ali ne uklapam se baš u okvire katoličke crkve. Imam sve sakramente, dobila sam ih malo kasnije nego je uobičajeno jer moji nisu baš neki vjernici pa nisam ni išla na vjeronauk.
    Unatoč tome htjela bih da mi djeca jednog dana idu na vjeronauk zato jer sam ja uvijek imala neki osjećaj da imam velike rupe u znanju jer nisam išla (makar nemam ni sad pojma kaj se tamo učilo) jer mislim da ako živiš u zemlji u kojoj je 90 % ljudi kršćana poznavanje nekih osnovnih stvari o toj religiji je stvar opće kulture (npr. na milijunašu je bilo pitanje za neku sitnu lovu što je Josip bio po zanimanju i žena nije imala pojma).

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako je samo do osnovih stvari tipa Josipa stolara onda to može naučiti svaki Božić i Uskrs gledajući TV
    Mi nismo vjernici u klasičnom smislu, ja vjerujem za sebe, ne treba mi posrednik s Bogom, u crkvu ne idem, obilježim blagdane.
    Kupili smo dječju Bibliju i to ćemo čitati maloj da nauči stvari koje spadaju u opću kulturu, za to mi ne treba školski vjeronauk.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Davno,prije tridesetak(i kusur)godina ja sam krenula na vjeronauk u župu Sv.Luke u novozagrebačkom naselju Travno,nisam išla zato jer su me roditelji tjerali,već zato što su sve moje kolegice i prijateljice išle i kad sam vidjela kako je tamo lijepo,poučno i zanimljivo nastavila sam ići cijelu osnovnu školu,čak sam i prije krizme dobila pohvalu kao jedina koja nije propustila niti jedan sat.Vjeronauk je bio samo jedan sat tjedno i nitko nas nije tamo zatupljivao sa ničim.Ja imam isključivo lijepa sjećanja iz tog doba,a najljepša su dakako bila kad smo išli na prvu pričest i krizmu,to uzbuđenje i iščekivanje ništa ne može opisati i danas rado pogledam slike na kojima sam u šestinskoj naradnoj nošnji primila krizmu.
    Rijetko idem u crkvu i nisam zadojena ni po kom pitanju,poštujem sve vjere,pa mi je tako najbolja prijateljica Jehovin svjedok
    Mišljenja sam da ne treba biti isključiv,svemu i svakome treba dati priliku,pa tako moja kćer ide na vjeronauk,al nakon što je sama odlučila,a mi smo joj prije toga objasnili o čemu je riječ.Za sada je zadovoljna i sa onim šta tamo čuje i sa Časnom koja im predaje,samim tim sam i ja zadovoljna.
    Ipak,slažem se da vjeronauku nije mjesto u školi,već u župama kao što je bilo kad sam ja bila dijete i vjerujem da je i dalje tako da nikakvih problema ne bi bilo.
    Jedino što me jako smeta u cijeloj ovoj priči je to što čitam da se kumstva prihvačaju ljudi koji,bez uvrede,ne drže do toga,a to poistovječujem sa situacijama kad se ljudi koji nemaju sakramente žele oženiti i to obavezno u crkvi,onoj istoj crkvi do koje ne drže i ne vjeruju u nju i onda trče na Kaptol,moljakaju i obavljaju sva tri potrebna sakramenta u tjedan,dva,samo da dobe dozvolu vjenčanja u crkvi,a usput skrušeno obečavaju da će svakako dolaziti u buduće u crkvu,odnosno na vjeronauk,al sad su u frci pa,ak može na brzinu da se to sredi(tak je i moj brat napravio,a znam još hrpu ljudi)

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

crkva baš ne šalje neke pozitivne primjere dosljednosti.... s jedne strane lupaju žigove na misama, a s druge strane - u novimama gledamo mladenke s dekolteom do koljena i trbuhom do nosa - kako se vjenčaju u crkvi ...

pohađanje školskog vjeronauka da bi se dobila prva pričest - za mene je vrsta ucjene. jer mnoga djeca krenu na vjeronauk zato da ostanu "pripadnici grupe", da se ne izdvajaju od prijatelja.

u moje vrijeme, crkva je organizirala igranje i druženje za djecu, ples za mlade (ja sam na prvi ples išla u crkvu na knežiji ), i razne druge aktivnosti. i ja sam jedva čekala da mogu na misu - iako tada još nisam ni bila krštena. krstila (pričestila, krizmala) sam se kasnije, svojom odlukom i svojom voljom.

zadnjih godina sam prestala ići na mise, jer mi je dosta da me netko "straši" s oltara, ili priča o politici...

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Sorciere, netko bi iz tvog posta mogao pomisliti da je trudnoća zapreka za crkveni brak, a to nipošto nije tako.

Poštujem, naravno, tvoj izbor da više ne ideš na misu, ali ima misa i bez tih tema, npr. u mojoj župi.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ja nisam vjernica-bar ne u klasičnom smislu, MM je, M. ide na vjeronauk jer je tako sama željela. Evo, upravo su na misi, oboje ih to veseli i meni je to ok: pravo izbora za sve.
    Što se tiče vjeronauka u školi i u crkvi-meni se 3 sata tjedno (kad se sve to zbroji) čini previše, a kad razgovaram s M. o tome ispada da o vjeri (katoličkoj i općenito) znam više od nje i tate koji su vjernici. Pročitati Bibliju, Kuran i ostale vjerske knjige meni ej više stvar opće kulture. Voljela bih, ako vjeronauk postoji u školi kao predmet, da djeca uče o vjeri kao takvoj, o svim oblicima vjerovanja, da im se spomene i mnogoboštvo, da se zadire u povijest vjerovanja... A crkveni vjeronauk da bude vezan za katoličku ili već vjeru u kojoj se odgaja dijete. Ovo kako je sad me ne čini zadovoljnom jer vidim da djeca o samoj vjeri ne uče nego se sve svodi na citate Evanđelja, pričice i crtanje.

Također, Sorci lijepo kaže: crkva bi trebala biti i mjesto druženja. Okupljati djecu i mlade političkim propovijedima i moraliziranjem danas se ne isplati. Zato nekad s čežnjom gledam mise u filmovima, crnački zbor koji pjeva gospel... E, na takve mise bih i ja otišla (volim gospel, nema mi spasa ). I vrlo rado bih dijete odvela u crkvu da joj se tamo omogući i neko drugačije druženje osim mise i vjeronauka. Već se počinjem pitati kuda ću je pustiti kad napuni 13-14 godina i poželi na ples. Zar ne bi crkva bila dobro mjesto za tako mlade ljude???

@Zdenka, ako ti nije problem poslati mi pm s imenom crkve u kojoj nema politike (jer se kod nas spominje svašta na misi ) bila bih ti zahvalna. Čak bih možda i otišla na neku s djetetom jer bi M. ponekad željela da i ja idem, ali od politike i moraliziranja s oltara mi je stvarno muka. Čuti lijepu propovijed bi bilo zanimljivo.

Uf, odužih .

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Sorciere, netko bi iz tvog posta mogao pomisliti da je trudnoća zapreka za crkveni brak, a to nipošto nije tako.
    seks prije braka crkva odobrava?

ulazak u crkvu s dubokim dekolteom - a npr. leonardu boban odbili pričestiti - jer je imala kratke rukave?

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa

ulazak u crkvu s dubokim dekolteom - a npr. leonardu boban odbili pričestiti - jer je imala kratke rukave?
    e,vidite,za mene je i to primjer licemjerja,s trbuhom do zuba ići na vjenčanje u crkvu i dobro Sorcie veli za Leu i meni je ona pala na pamet...
    Nikada mi nije palo na pamet ući u crkvu u kratkim hlačama ili golih ramena,baš ovo ljeto sam bila u Puli i nisam ušla u crkvu,jer sam bila tako obučena.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa

Ovo je fakat smiješno, šta jest, jest!

Evo još jedne licemjernice koja je s malo manjim trbuhom od onog "do zuba" kročila do oltara (i natrag ) i nikada mi nije palo na pamet da time vrijeđam osjećaje drugih vjernika, ponajmanje Božje.
    Osobno, nemam problem ni s kim - pred oltarom.

U Božju kuću ulazim pristojno odjevena. Ne kao opatica, ali ne ni neukusno razgolićena.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ne može se to tako crno bijelo postaviti odobrava - ne odobrava. Jedno je ono što se smatra poželjnim ili nepoželjnim ili čak grijehom a drugo su zapreke. Crkva ne traži "bezgrešne". Za Crkvu nema nikakve zapreke u tome da se trudna žena uda. Ja ne vidim ništa licemjerno u tome da žena koja je trudna traži crkveno vjenčanje.

Formalne zapreke za crkveni brak su dob (14 g. ž, 16 g. m), spolna nemoć, postojanje prethodnog braka, ako netko nema sakramenta krštenja, zločin koji je prethodio braku, krvno srodstvo, zakonsko srodstvo.

Ovo za dekoltee ne znam, nisam još nikada vidjela jako dekoltiranu mladenku. Ako i imaju dekoltirane haljine, u crkvi su ogrnute nečim.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

crkva baš ne šalje neke pozitivne primjere dosljednosti.... s jedne strane lupaju žigove na misama, a s druge strane - u novimama gledamo mladenke s dekolteom do koljena i trbuhom do nosa - kako se vjenčaju u crkvi ...
    pa otvori samo novine pa vidi tko sve nosi krizeve oko vrata, ljubavnica koja drzi dijete proisteklo iz veze s ozenjenim muskarcem, covjek koji je upao u pedofilsku klopku, pjevac koji glorificira konc-logore

Jedno je ono što se smatra poželjnim ili nepoželjnim ili čak grijehom a drugo su zapreke.
    jel sex prije braka grijeh? ne znam... ja sam samo jednu vjernicu upoznala, predivne duse, koja je zivjela kao vjernica i drzala se tog crkvenog nauka. meni je ponekad nevjerovatno koliko vjernici "grijese" (i to bez velike griznje savjesti). ne znam, da sam ja neki vjernik - drzala bih se svega sto crkva i vjera od mene zahtjeva, predlaze il sto vec... pa i apstinirala... ovako, bas zbog te nedosljednosti i licemjerja me sve to odbija...

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    quote="sorciere"]crkva baš ne šalje neke pozitivne primjere meni je ponekad nevjerovatno koliko vjernici "grijese" (i to bez velike griznje savjesti). ne znam, da sam ja neki vjernik - drzala bih se svega sto crkva i vjera od mene zahtjeva, predlaze il sto vec... pa i apstinirala... ovako, bas zbog te nedosljednosti i licemjerja me sve to odbija...
    Sva sreća da je Bog milosrdniji od tebe. Kršćanstvo nije vjera pravila, neke druge stvari su tu mnogo važnije.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sva sreća da je Bog milosrdniji od tebe. Kršćanstvo nije vjera pravila, neke druge stvari su tu mnogo važnije.
    ja ne sumnjam u BOGA. ali oni koji bi mu trebali služiti, nisu baš načisto s nekim stvarima... :/

a kako nazivaš žigove za mise - nego pravilima?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Stranica 6 od 7 PrviPrvi ... 4567 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •