Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Besplatni udzbenici - ne samo u ZG

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Besplatni udzbenici - ne samo u ZG

Za udžbenike oko 70 milijuna kuna

Najviše novca za udžbenike osnovaca izdvojit će Zagreb. S početnih 22 milijuna kuna, koliko je izdvojio prve godine, iznos se ove godine popeo na 42 milijuna

Osim Zagreba, koji se prije tri i pol godine prvi upustio u akciju besplatnih knjiga za osnovce, udžbenike će za iduću školsku godinu učenicima osigurati Split, Zadar, Osijek, Dubrovnik, Virovitica, Đakovo, Kutina, Velika Gorica te niz bogatijih ili siromašnih općina, gradića i sela. Besplatne udžbenike, osim tradicionalno 65.000 zagrebačkih osnovaca, tako će u novoj školskoj godini koristiti i zagorski đaci, kao i oni na otocima.
    U Ministarstvu znanosti kažu da će školska godina 2006/07. biti zapamćena po najvećem broju osiguranih besplatnih udžbenika za osnovnoškolce.

Iako točnih podataka nema, računa se da će iz proračuna gradovi, općine i županije izdvojiti oko 70 milijuna kuna za udžbenike.
    »Pravila u donošenju odluke o besplatnim udžbenicima nisu nametnuta«, kaže pomoćnik ministra znanosti Josip Ujević. Naime, neki gradovi, poput Zagreba, izdvajaju novac iz proračuna za kupnju knjiga svim osnovcima u javnim, ali i privatnim školama.

Drugi (Zadar) mogu osigurati udžbenike učenicima od prvog do četvrtog razreda, dok npr. Đakovo osigurava besplatne udžbenike samo prvašićima. Svima je zajednička dužnost da udžbenike vrate na kraju školske godine da bi ih mogle koristiti druge generacije.
    »To su doista hvalevrijedni projekti i često nemaju veze s time jesu li županija, općina ili grad bogati ili siromašni.
    Zanimljivo je vidjeti da neka siromašna sela i male općine s po tridesetak učenika odlučuju izdvojiti novac za udžbenike. To pokazuje da je riječ o stvarnom interesu za obrazovanje, a ne o običnim predizbornim računicama«, smatra Ujević. Najviše novca za udžbenike izdvojit će Zagreb. S početnih 22 milijuna kuna, iznos se ove godine popeo na 42 milijuna. Split će izdvojiti 10 milijuna kuna, Zadar dva milijuna, Dubrovnik 100.000. Osječko-baranjska županija izdvojit će po 500 kuna za 3445 učenika.
    Računa se, naime, da je prosječna cijena udžbenika za niže razrede oko 500 kuna, dok je u višim razredima oko 800 kuna.

Kako su donošene odluke
    Odluke o pomoći roditeljima u školovanju osnivači donose kroz različite inicijative. »Predlažem da se prvašićima osiguraju besplatni udžbenici«, rekla je na jednoj od sjednica Sara Marija Lovrenović, učenica 5. razreda iz Virovitice i - ideja je prošla. Na otoku Koločepu ista je ideja prihvaćena na Drugom dječjem saboru.
    Općina Blato besplatne udžbenike za osnovce uvrstila je u svoj socijalni program za 2006. U zagorskom Klanjcu izglasovani su besplatni udžbenici za osnovce čiji roditeljski dohodak ne prelazi 800 kuna, pa je za 42 učenika odobren iznos od 35.000 kuna. Poglavarstvo Kutine prvi put je donijelo odluku da svim prvašićima sufinancira obvezne udžbenike.
    Zanimljivo je da je donošenje ove odluke neke vijećnike potaklo i na druge mjere poput uvođenja novčanoga dara za novosklopljeni brak...

http://www.vjesnik.hr/html/2006/07/2....asp?r=unu&c=1

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

na žalost - takve knjige vrlo često završe u podrumima (ne daju se na korištenje slijedećoj generaciji) - a neke škole koje ih nemaju - ne mogu ih dobiti.

(ja probala za mariju71, pa znam).

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vjerojatno svaka sljedeca generacija koristi druge knjige pa eto i tu problema

branka0112 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo ja ću se samo ubacit s informacijom da i Grad Opatija daje bespaltne udžbenike, ali samo za prvašiće sa područja grada bez obzira u koju školu upisani. :D

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

I našim prvašićima je knjige osigurao grad Samobor.

Čini mi se da će učenicima koji su prošli sa 5 biti osigurane knjige, ali je naglašen prosjek 5,0...

Možete si zamisliti kako se osjećaju djeca koja su prošla sa 4,9 ili manjim prosjekom. Ćak sam načula da neće dobiti knjige svi koji su prošli sa 5,0 nego samo oni odlikaši (prosjek 5,0) koji su sudjelovali na školskim natjecanjima.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Natjecanja u 1. razredu osnovne??? Tko je ovdje lud???

Inače, malo širim temu - mame koje ste prošle godine u Zg imale prvašiće, kako izgleda to s besplatnim knjigama, dočekaju djecu prvi dan u školi ili nekako drugačije?

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

knjige na klupi cekaju svakog djaka, nije bilo prvi, vec drugi dan skole. prvi dan smo se samo upoznali, s uciteljicom i medjusobno

inace, kod nas u skoli knjige se nisu morale vracati :?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

I Grad Zadar plaća udžbenike učenicima od 1-4 razreda osnovne. Plaćeni su osnovni udžbenici, pa ću ja za mog četvrtaša morati doplatiti svega 89 kn za dodatne udžbenike i prozirne korice za knjige. Knjige se počinju dijeliti krajem kolovoza.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ne kuzim ovo s besplatnim knjigama u VG!! Pa nisu besplatne!

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

mi smo u Splitu dobili bon od 400 kuna, a sve iznad tog iznosa plaćaju roditelji. ovisno o školi i nastavniku dodatni iznos je od 29 do 158 kuna koliko smo mi platili našem sinu.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

A taj bon ste dobili kad?
    NAma je danas roditeljski, pa ga mozda dobijemo tamo. Znam da je bilo spominjano 250kn od VG. Stvarno su se isprsili... :/ a prosle godine smo dobili bon od 120kn koji smo trebali potrositi u narodnim novinama.

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

na kraju prošle šk. godine - čini mi se na podjeli knjižica

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mi dobili jucer 250kn u koverti. To je to. Nikakvi besplatni udzbenici.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

opcina medulin daje 500kn svim ucenicima prvih razreda s prebivalistem na podrucju opcine (nebitno u koju skolu su upisani) i za ucenike od 2.-8. razreda ako su korisnici djecjeg doplatka

za ostvarenje prava na tih 500kn treba:

- napisati zahtjev opcini
    - priloziti kopiju djetetovog rodnog lista
    - priloziti potvrdu o upisu djeteta u osnovnu skolu
    - priloziti kopiju osobne iskaznice jednog od roditelja s adresom na podrucju opcine
    - priloziti kopiju placenog racuna za knjige ili pribor

ucenici od 2.-8. razreda jos trebaju priloziti kopiju rjesenja hzzo-a o djecjem doplatku

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Od druge godine "navodno" svima besplatne
    Nadajmo se najboljem.

Ono što mi nije jasno je da Primorac kaže da je procjena da će trebati svake godine 25% udžbenika obnoviti. Nije mi to jasno, ako je iz svakog predmeta jedna knjiga i jedna vježbenica (ili čak iz Matike recimo dvije), pa kako onda 1/4?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Sad radi uvodenja Hnosa mijenjaju udzbenike polako. Ove godine su izasli za prve i pete razrede, slijedece ce za treci i valjda 6. itd... (taman nas uvijek izbjegnu.. ).
    Na to si mislila?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne, nego kao 75% udžbenika će se moći koristiti fizički isti udžbenik i iste godine. Dakle djeca dobiju nove knjige za prvi razred ove godine, ali iduće godine će prvašići dobiti te iste knjige koje su ove godine koristili. Zato ih moramo motati, čuvati isl.

E sad sve je super što se knjiga tiče ali radne bilježnice se ne mogu reciklirati pa mi je taj postotak čudan.

Inale super mi se sviđa da se prošire besplatni udžbenici na cijelu zemlju, mislim da je sadašanje stanje totalno loše, jedino me jako strah da se radi samo o predizbornom obećanju

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •