Mislim da su neki od vas laganini pretjerali, možda i vaše dijete (djeca) dođu u takvu fazu.
Moja Fiona je isto bila dijete koje je prilazilo svima, htjelo se maziti, pružalo svoje igračke i knjige kao pokazatelj dobre volje i želje za igranjem. I onda je krenula u vrtić i time je počela njezina faza "moje, moje".
Koliko god joj u pojedinoj situaciji objašnjavam da bi bilo lijepo igrati se zajedno s djetetom koje joj je prišlo, da ono samo želi vidjeti njezinu igračku i da će joj je ziher vratiti, da neće ostati bez igračke i slično, ona ponekad ne da i gotovo, a ako treba, i rasplače se. I što da ja radim ako ona plače i ne da, da joj otmem iz ruke zato da bi drugo dijete bilo zadovoljno?

:? Imala je faze kad ju je čak smetalo i da neko dijete priđe njezinim kolicima i počne se igrati s onim visećim glupostima.
Sad polako izlazi iz te faze i spremnija je dijeliti s drugom djecom, ali ne uvijek. Ja joj
svaki put kažem da joj drugo dijete neće uzeti ni uništiti igračku, da bi bilo lijepo da se igra s tim djetetom, da i ona može dobiti nešto od tog djeteta i slično - ponekad hoće, ponekad neće.
Hoću samo reći da prije samo pola godine
ne bih vjerovala da se i mom djetetu može dogoditi takav preokret. Zato pažljivo s etiketiranjem
odbojne i škrte djece.