Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Zacini (biljke)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Zacini (biljke)

Kada se u kuhano povrce smiju staviti zacinske biljke tipa celera, persuna, bosiljka ili kopra?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Moja preporuka je: kada kreneš soliti.
    Ideja dohrane je prihvaćanje novih okusa i zato se uvode jedna po jedna namirnica, one se ne kombiniraju, blagog su okusa...
    S oko godinu dana kreće se s konkretnijom hranom i počinje se uvoditi začine. Tu ti vjerojatno ne trebaju posebne preporuke. Važno je shvatiti da su klinci tada potpuno otvoreni za sve moguće okuse, uključujući i ljuto, gorko i trpko, a roditelji su si onda sami krivi ako dijete trpaju konfekcijskim okusima ala mekidonalds. OK, izazov djetetu nametnuti svoje vlastite preferencije oko prehrane može biti vrlo jak... ali dijete nije krivo i ne mora ga se baš odmah iskvariti.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Hvala Davore,

Moja ideja je bas bila da na vrijeme preveniram ovisnosti o hemijskim okusima, time sto bih dodala neke od mirodjija u hranu. I MM i ja imamo iste prehrambene navike, gurmani smo, ali nikad u kuci nismo imali namaze, salamice ili fast-food varijantu.On naravno sad jede sve sto mu dam bez ikakvih "poboljsanja" i ne buni se...ovo je vise bilo zbog gradjenja "kulture ishrane".
    No, sacekacemo, onda i s tim.

Mostarka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja ne bih prije godinu dana.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja, u principu, Lei još uvijek samo solim (+naravno, maslinovo ili suncokretovo ulje). Nekad dobije mrvicu Vegete, iako se ne ponosim time. Uglavnom, njoj stavim malo na stranu prije nego što završim i začinim naše. A ona ima 26 mj. Već sam jednom postavila slično pitanje, ali nisam dobila konkretan odgovor. Znači, mogu joj lagano dodavati nabrojene začine?
    Što mislite o Vegeti? meni je to uvijek djelovalo kao nešto nezdravo i jako, iako je mi jedemo, ali nastojim je uvijek izbjeći kod Lee. Onda je jednom netko rekao - pa zašto? Vegeta je zdrava

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj branka1 prvotno napisa
    Ja, u principu, Lei još uvijek samo solim (+naravno, maslinovo ili suncokretovo ulje). Nekad dobije mrvicu Vegete, iako se ne ponosim time. Uglavnom, njoj stavim malo na stranu prije nego što završim i začinim naše. A ona ima 26 mj. Već sam jednom postavila slično pitanje, ali nisam dobila konkretan odgovor. Znači, mogu joj lagano dodavati nabrojene začine?
    Što mislite o Vegeti? meni je to uvijek djelovalo kao nešto nezdravo i jako, iako je mi jedemo, ali nastojim je uvijek izbjeći kod Lee. Onda je jednom netko rekao - pa zašto? Vegeta je zdrava
    Po čemu je Vegeta zdrava??
    Mislim da je bolje da se samo soli i dodaju ostali začini (tipa peršin, celer i sl.) nego da se dodaje Vegeta.
    Mi je, doduše, jedemo, ali se trudim da Tan ne jede (ne mogu uvijek izbjeći).

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Nemam pojma. Nisam to ja rekla.

Mislim da je bolje da se samo soli i dodaju ostali začini (tipa peršin, celer i sl.) nego da se dodaje Vegeta
    i ja isto

[quote]Mi je, doduše, jedemo, ali se trudim da Tan ne jede (ne mogu uvijek izbjeći).

i ja sito

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Nemam pojma. Nisam to ja rekla.

Mislim da je bolje da se samo soli i dodaju ostali začini (tipa peršin, celer i sl.) nego da se dodaje Vegeta
    i ja isto

[/quote]Mi je, doduše, jedemo, ali se trudim da Tan ne jede (ne mogu uvijek izbjeći).

i ja isto

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ne znam. Nisam to ja rekla. Ostalo mislim kao i ti

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Nama će uskoro godina ali zasad još ne mislim ništa dodavati... Voli povrće, barem ono što smo dosad dali ali kuhano bez soli, maslinovog... I pošto joj se sviđa i takvo ne vidim razlog da joj dajem začine...
    Ali ja sam inače spora u uvođenju novih namirnica i okusa (po tablici smo na 7.mj. + možda nešto npr. jagode), iako smo počeli sa 6.mj. bez problema i iako Stella zasad nije na ništa alergična, čak ni jagode...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Sorry, pokazivalo mi je da mi ne prolaze odgovori. Nisam znala da je toliko puta ipak otišlo

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

U vegeti se osim suhog povrća nalazi natrijev glutaminat koji pojačava okuse i zapravo daje veći osječaj slanosti nego sama sol. S te strane je OK jer se manje soli hrana, a višak soli nije dobar. S druge strane se upravo rogobori protiv tog Na glutaminata da upravo on nije OK i na kraju ne znam što misliti o tome.
    Svojevremeno sam imao problema s tlakom i postao sam svjestan uloge soli u metabolizmu, kao i činjenice da hranu jednostavno PREVIŠE solimo. To koliko ja solim hranu - i vegeta je zdrava :namig:

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Hvala! Da, mi ne solimo jako, ali ja volim umjesto soli staviti Vegete, ali ipak me malo brinulo. jednom sam negdje čula - kad ti je hrana dosta slana, ali ipak želiš malo više soli jer bi bila još finija, sjeti se kakvo je to dodatno, a nepotrebno opterećenje za naše jadne bubrege.
    pričala mi jedna doktorica da je jednom radila neku studiju koliko naši ljudi troše soli i ispostavilo se da troše 10-ak puta više nego što je organizmu stvarno potrebno

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

podizem sa jos pitanjcem: luki sam pocela stavljati malo soli tek kad je debelo napunio godinu, mislim sa 15mj... i jos i dan danas cesce ne stavim soli nego stavim... no pocinje polako...
    sa biljnim zacinima sam pocela isto (persin, vlasac, bosiljak)... sve lagano...
    no, npr. ako pozeli jesti moje salate sa masl/sezamovim uljem, aceto balsamicom i malo soja sosa ja mu dam (prije sam znala isprati ali sad mu jednostavno dam zacinjeno)..
    jel to ok, po vasim saznanjima?

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

a lucky, i ja isto...
    on bas voli soja sos, a ja se tesim sto koristim organski gajen.
    stvarno ne znam kad deca mogu to da jedu, i i mene zanima.
    dajes li mu tofu?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

dajem ali ne cesto jer nije bas fan... isto od soje iz organskog uzgoja...
    ne radim mu onaj fini slani hrskavi kakav sebi radim, vec ili skroz bljutav u varivima ili lagano mariniran sa razvodjnjenim soja sosom...

i soja sos mi je problem i ocat tj. ovaj oj omiljeni aceto balsamico...
    valjda se neko javi ...

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ja umjesto vegete u juhe,variva i sl. znam staviti onu alnaturinu eko povrtnu kocku iz dm-a i cini mi se super!!!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

uh, vegetu ni za sebe ne koristim ali sam bas nedavno kupila nesto slicno ali bez monosodium (ili pak natrij?) glutamata...
    al ne koristim bas nesto kad sam se vec odvikla od vegete...

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Bez vegete ja ne znam nista skuhati(mislim na ono sto mi odrasli jedemo)
    Mene zanima,cula sam da persin moze biti alergen? Sto to znaci,prije koje godine ne dat da se proba?
    Meni se svida vlasac,mislim da cu s tim poceti zacinjavati,sol me zbunjuje,ne znam ni kada poceti,koliko staviti i koliko je uopce ta sol bitna :?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

da i jacula da je persin alergen... pripazila na reakcije kad sam ga uvodila... i po mrvicu...
    a uvela prije mjesec, dva (tri?)... uh sad se ne sjecam tocno...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mi isprobali FRIŠKE začine, mrvicu po mrvicu ovoga što raste divlje ili pitomo kod nas ili kod susjeda - peršin, bosiljak, šegljin, bosiljak...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •