kako to funkcionira - 2 sata dnevno pauze od posla se računa kao bolovanje? ili ?
kako to funkcionira - 2 sata dnevno pauze od posla se računa kao bolovanje? ili ?
I do kada se može koristiti - do djetetovih godinu dana ili duže?
Stanka za dojenje djeteta
Članak 60.
(1) Žena koja nakon korištenja porodnog dopusta ili rada u skraćenom radnom vremenu nastavi dojiti dijete, ima u tu svrhu tijekom rada u punom radnom vremenu, dva puta dnevno pravo na stanku u trajanju od po sat vremena.
(2) Pravo iz stavka 1. ovoga članka žena može koristiti do godine dana djetetova života.
(3) Vrijeme stanke iz stavka 1. ovoga članka ubraja se u radno vrijeme.
(4) Naknada plaće za stanku iz stavka 1. ovoga članka obračunava se prema posebnim propisima.
(5) Ministar nadležan za rad, uz suglasnost ministra nadležnog za zdravstvo, pravilnikom će propisati uvjete i postupak ostvarenja prava iz stavka 1. ovoga članka te način obračunavanja i isplate naknade plaće iz stavka 4. ovoga članka
hvala
Pazite samo, naknada po satu za to pravo je 1600/broj sati u mjesecu.
a kako se regulira put do djeteta i natrag? npr. ako mi treba pol sata do doma/vrtica gdje je dijete?
super je datako nesto postoji uopce u zakonu, ali mi je skroz nejasno kako je zamisljeno da se to provodi.
donosenje djeteta je super solucija, ali nije uvijek najlakse ostvariva.
Zato me ne cudi sto je tako malo onih koji koriste tu zakonsku mogucnost (iako, ponavljam, super je da tako nesto postoji).
Puno povoljnih okolnosti se mora poklopiti da bi takav aranzman bio za mamu i bebu neproblematican.
ako bi mi muž koji je privatnik otišao drugih 6mj na rodiljni jel ima pravo na naknadu
Ako je otac na porodiljnom, pauza za dojenje se NE može koristiti.
Meni su dali pozitivno rješenje na molbu, ali mi nisu uplatili na vrijeme, pa sam ih zvala, pa opet zvala, uglavnom, nakon par mjeseci su mi javili da ipak nemam pravo na pauzu za dojenje. Obrazloženje im je bilo da ne mogu ostvariri dva prava iz iste blagajne. Samo što u zakonu tako ne piše. Najnezgodnije u svemu tome je što je meni obračun plaće rađen za 6, a ne za 8 sati dnevno.
Odgovorila sam ti već na posebnom topicu, ali evo i ovdje: ima pravo na rodiljnu naknadu ako se mama po zatvaranja njenog r.d. vraća na posao.rokobj prvotno napisa
Ninaxy, je su li se ti obračuni raspleli, može i na pp.![]()
akoje otac na porodiljnom valjda pretpostavljaju da će on podojiti dijete kad majka nema pravo na to!?
ninaxy, jesu ti onda ukinuli rješenje? ako nisu, traži isplatu + ako ti naknadno odbiju onda traži naknadu štete.ninaXY prvotno napisa
slažem se, u zakonu tako ne piše, a ni u pravilniku, i ja sad čekam rješenje za stanku za dojenje, makar su mi rekli da nemam pravo i to s istim obrazloženjem kao i tebi. užasno me ljuti koliko su beobrazni i kako tumače zakone u svoju korist pa ću se žaliti na odbijenicu (ako dođe) dokle ide. uf
to sam i ja pitala ali su samo slegli ramenima.Zeko1 prvotno napisa
Rješenje mi još nisu poslali, kod njih to dugo traje. Od koga mogu tražiti isplatu-ionako nema šanse da ju dobijem, ako je njihova odluka da nemam pravo na to.toma_06 prvotno napisa
Od koga mogu tražiti naknadu štete? Kako? Imaš li ti nekih konkretnih informacija da se to može, tj. da imamo pravo na to?
Dok ti ne ukinu prvo rješenje, o dodjeli prava na stanku - ti imaš pravo na stanku. i meni su usmeno rekli da nemam pravo, ali pismeno nisam ništa dobila.ninaXY prvotno napisa
dakle, ti imaš rješenje na naknadu, naknada se ne isplaćuje, tebi se plaća (ispravno) obračunava umanjena zbog tog rješenja - traži (pismeno, poštom, preporučeno) isplatu (ne spominjat da su ti usmeno rekli da nemaš pravo) temeljem rješenja tog i tog.
ako gledaš po općim načelima naknade štete, smatram da imaš pravo na naknadu štete ako ti sad naknadno ukinu rješenje (pazi, nije zbog novih okolnosti!) zato što im se sad tako hoće. ja ću ih daviti - koliko ide. ni zakon ni pravilnik ne stavljaju ograničenje tipa "ako tata koristi porodiljni onda mama nema pravo na stanku". objašnjenje koje sam ja dobila je da otac svoje pravo na porodiljni izvodi iz prava majke, pa se dakle nekom njihovom logikom smatra da i majka koristi porodiljni!? super konstrukcija, nema šta. osim sitnice da zakon o radu ova prava daje roditeljima činjenicom da su roditelji. kad bi se očevo pravo izvodilo iz mog, onda bi pravo na porodiljni mogla koristiti i neka treća osoba, zašto ne.
i da, sve radi pisano - onda ipak trebaju napisati šta, kako, zašto i, najvažnije, temeljem čega.
ak te još nekaj zanima, slobodno mi pp
(sorry ak je nerazumljivo, ali držim dijete jednom rukom, pa je malo bad tipkat)
A kome se podnosi zamolba za stanku? Da li firmi u kojoj radim ili ??
I tko isplaćuje lovu?
Molbu podnosiš HZZO-u, a oni isplaćuju i naknadu.
Samo ukratko da napišem daljnji tijek događaja. Poslala sam mailove u ministarstvo rada i ministarstvo zdravstva, zasad su mi odgovorili samo iz prvog. Uglavnom, oni smatraju da IMAM pravo na pauzu za dojenje. To sam faksirala u HZZO, pravnica je to proslijedila u direkciju, ali odgovor je opet isti: oni ne mogu isplatiti dvije naknade za jedno dijete. Sutra trebam nazvati još šeficu tu u Zadru, ali pretpostavljam da će odgovor biti isti. Ali oni zapravo nemaju zakonske osnove da me odbiju. I to je razlog zašto negativno rješenje još uvijek nisam dobila. Nadam se da ću u međuvremenu dobiti odgovor i od ministarstva zdravstva, a slijedeći korak će biti da javim ministarstvima da HZZO donosi rješenja u suprotnosti s njihovim mišljenjima. Valjda će se nešto rješiti u moju korist.
Zeko1
ovoje najbolji komentar koji su procitala u zadnje vrijeme. Ovo samo govori o nasim zakonima punih kontradiktornosti. Mozda bi mogli srediti 2 muhe s 1 udarcem" u kampanju za dojenje ukljuciti nase drage muskarce - nek i oni s nama promoviraju dojenje i promjenu zakona.
Poslije godinu dama bar za sada nije predviđeno da se ima pauza za dojenje.
Usput mislim da su nedavno na TV-u naveli da se tim pravom koriste svega 12 dojilja u RH.
Evo ja sam tražila pravo da se vratim na posao na 4 sasta i napravila sam pravu zbrku u HZZO-u i svojoj državnoj firmi jer se ovim pravom također bar u Ši izgleda gotovo nitko ne koristi![]()
nina![]()
I ja sam jedna od rijetkih koja koristi stanku za dojenje.Kad sam predavala zahtjev na HZZO-u blijedo su me gledali, a trebala sam im sama objasniti koja su moja prava i kako ih koristiti. Sreća moja što sam bila informirana o svemu, inače teško bi do svojih prava. I ovako mi super odgovara.
To je tako kod nas, moraš znati svoje dužnosti i izvršavati ih,a kakva prava imamo nitko nas ne zna uputiti.Uzdaj se u se....nema druge.
Pozdrav!!![]()