Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Kako se racuna broj djece

Inquirer avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Kako se racuna broj djece

Dakle pitanje mozda zvuci glupo, ali mene zanima ako netko zna
    kako se racuna broj djece.
    U medijima pise:
    "POPULACIJSKA POLITIKA Povecava se doplatak za trece i svako slijedece dijete ..."

npr. ako netko ima dvoje djece iz prvog braka i dobije jos jedno u drugom braku je li to trece ili prvo dijete.
    ili ako oboje partnera imaju djecu iz ranijih roditeljskih zajednica zbrajaju li se ta djeca ?

Moraju li djeca biti iz iste bracne zajednice?
    Sto je onda sa nevjencanim zajednicama?
    I ako je trece je li svejedno tko je dobio skrbnistvo nad prvih dvoje iz prvog braka ?

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa ak si musko i imas jedno iz prvog braka i jos dva iz drugog imas ih UKUPNO 3

a ak si zensko i imas istu situaciju takodjer imas TRI

jedino ak te ne zanima da li se pod tvoje dijete zbraja ono koje nije tvoje nego dodje s novim partnerom?...recimo ja se ozenim za nekoga ko vec ima dijete ili dva koje zive s njim i sad je pitanje imamo li mi zajedno TROJE/CETVERO djece ili svako ima dva svoja plus ta djeca

to bi se dijete onda visetruko brojalao :? :? :? :?
    ne kuzim ni ja

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kaj je smijesno? 8) 8)
    pa daj ti izracunaj kolko je to onda djece???

Inquirer avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja pretpostavljam da bi se trebali zbrajat svi kojima si bioloski otac ili majka, odnosno oni kojima si upisan na rodnom listu, ali bas ova mogucnost visestrukosti me muci. a pogotovo jos kad je skrbnistvo u pitanju.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Mukice, ne znam, ali čitajući tvoj post od one 100% sigurne Mukice na početku, došla si do - ne kužim ni ja!
    Sori, ali umirem od smijeha-nemoj se ljutiti, samo mi je smiješno

Inquirer avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da smijeh prestaje kad pokusavas svojoj djeci osigurat najbolje, najvise sto mozes, a netko te ispreskace jer ne znas odgovore na ovakva pitanja.
    Stoga ako netko zna ...

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj kovke prvotno napisa
    Mukice, ne znam, ali čitajući tvoj post od one 100% sigurne Mukice na početku, došla si do - ne kužim ni ja!
    Sori, ali umirem od smijeha-nemoj se ljutiti, samo mi je smiješno
    ma i meni je smijesno - jer je fakat spetljano do boli

jer ak je tak kao sto perica prica onda dolazi do duplog brojenja djece
    mi smo bioloski roditelji - znaci broje se meni, al se broje i mom bivsem muzu jer su isto tak njegovi kolko su i moji

tu dolazi do cijele zbrke

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

pa ako smo u brako opet se broje kao moji i njegovi :?

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Vrlo zanimljivo pitanje.
    Pa recimo još živite u Zg i imate pravo na lovu od grada ali ti imaš dvoje iz prvog braka i ovo zajedničko, a žena samo ovo zajedničko. Koliko love dobiješ od grada? Đizus :?

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

U medijima pise:
    "POPULACIJSKA POLITIKA Povecava se doplatak za trece i svako slijedece dijete ..."
    Ja mislim da se gleda broj djece prijavljenih na poreznoj kartici...

Recimo ako bračni par ima dvoje djece, mogu obadvoje biti osigurani recimo preko oca, a može biti i jedno preko oca, a jedno preko majke. U tome je caka. Bar ja tako mislim, odnosno shvaćam

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nekako mislim da bi bilo fer da se gleda stvarno broj djece, jer i onaj roditelj koji nema skrbništvo obično (bi trebao) plaća(ti) alimentaciju.
    Jedino bi (po meni) trebao biti uvjet da se ista lova ne isplati obadva roditelja za iste klince.

S druge strane kad o ovom razmišljam, mogla bih potpisati tinkiecu, jer ako tata ima 3 djece, od kojih 2 iz prvog braka gdje majka ima skrbništvo, kad se traži npr. dodatak (od ZG-a) mislim da će se isplatiti onaj dodatak za 1 dijete..kao ovo dvoje su kod majke.

A da majka je ta koja ima 3 djece, od kojih skrbništvo nad 2 iz prvog braka, njoj bi se isplatio dodatak za treće dijete.

Nekako si mislim da bi npr. Grad ovako postupio, makar osobno mislim da bez obzira na kome je skrbništvo, svatko ima pravo da mu se "djeca pobroje". Ali, ja bih tu stavila uvijet da se prilože dokazi o uredno plaćanim alimentacijama.

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Konkretno, kod dječjeg dodatka koji daje grad zagreb (onih 3000/6000/9000) kn se gleda broj djece koji žive u zajedničkom kućanstvu (znači prijavljeni su na istoj adresi).
    Mi imamo slučaj da MM iz prvog braka ima sina, ali kod dobivanja ovog dodatka gradsko poglavarstvu mu to dijete nije priznalo - zato što mu MM nije skrbnik i nije član našeg kućanstva. Iako plaća alimentaciju...
    To je propis.
    MM je bio jako povrijeđen zbog ove definicije, i osjećao se baš jadno - jer mu nisu priznali dijete...
    A kako će biti u nekoj novoj populacijskoj politici - tko će znati...

A što se tiče porezne kartice, mislim da mnogi razvedeni roditelji i ne znaju da pravo na osobni odbitak poradi djeteta mogu koristititi i jedan i drugi - znači pola odbitka koji se dobije radi djeteta može koristiti majka a pola otac.

Inquirer avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala Roza. Ovo je bas to sto me muci. Nadajmo se da ce i ocevi postati ravnopravni po zakonu.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Roza prvotno napisa
    A što se tiče porezne kartice, mislim da mnogi razvedeni roditelji i ne znaju da pravo na osobni odbitak poradi djeteta mogu koristititi i jedan i drugi - znači pola odbitka koji se dobije radi djeteta može koristiti majka a pola otac.
    Ovo baš ne kužim. Možeš mi malo objasniti.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno Re: Kako se racuna broj djece

Citiraj Inquirer prvotno napisa
    I ako je trece je li svejedno tko je dobio skrbnistvo nad prvih dvoje iz prvog braka ?

Ja mislim da je ovo presudno.

Ovo nema veze sa razvodom roditelja, ovo ne znaju ni mnogi roditelji koji su u braku.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Nanoibeba:

Raspodjela osobnog odbitka

Pojašnjenje

Ako oba bračna druga ostvaruju dohodak i uzdržavaju članove uže obitelji, osobni odbitak za uzdržavane članove uže obitelji u načelu dijele na jednake dijelove, ali mogu utvrditi i drugačiju raspodjelu. Ovom mogućnošću mogu se koristiti i druge osobe koje nisu bračni drugovi, ako istodobno zajednički uzdržavaju jednog člana ili više članova svoje uže obitelji.

Dio osobnog odbitka za uzdržavane članove uže obitelji i/ili djecu može se preraspodijeliti po godišnjoj poreznoj prijavi. U tom slučaju, osobe koje žele podijeliti osobni odbitak za uzdržavane članove uže obitelji, svojim godišnjim poreznim prijavama obvezno prilažu izjavu o omjeru (postotku) raspodjele osobnog odbitka, te o imenima i prezimenima i matičnom broju građana osoba za koje su osobni odbitak podijelile i s kojima su osobni odbitak podijelile.

Iznimno ako se osobe ne mogu dogovoriti o raspodjeli dijela osobnog odbitka za uzdržavane članove uže obitelji i uzdržavanu djecu, a jedan od uzdržavatelja traži preraspodjelu osobnog odbitka, tada se osobni odbitak dijeli na jednake dijelove odnosno svakom poreznom obvezniku osobni odbitak priznaje se u jednakom dijelu. U tom slučaju raspodjelu osobnog odbitka izvršit će Porezna uprava na način:

1. ako se traži preraspodjela osobnog odbitka u tijeku poreznog razdoblja – za oba porezna obveznika izvršit će izmjene poreznih kartica – Obrazaca PK, te ih dostaviti poreznim obveznicima odnosno njihovim poslodavcima/isplatiteljima primitaka (plaće) i mirovine,

2. ako se traži preraspodjela osobnog odbitka po podnesenim godišnjim poreznim prijavama – po podnesenim godišnjim poreznim prijavama za oba porezna obveznika izvršit će raspodjelu osobnog odbitka.
    http://ccenterclient.pu.mfin.hr/view.asp?file=Ra.XML

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

a mene zanima da li onih 500 kn ide svima s troje (ili više)djece ili samo onima koji primaju dd i od kada bi to trebalo stupiti na snagu?
    koliko će dobivati majke s troje (ili više)djece koje koriste porodiljno nakon djetetove prve godine?
    možda baš nije vezano za naslov topica,ali da ne otvaram novi...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •