Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: Veće porodiljne naknade

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Veće porodiljne naknade

Drage moje forumašice,

evo najnovijih vijesti i to dobrih za nas:
    Od 2007. rodiljne naknade prvi put vežemo za proračunsku osnovicu, koja sada iznosi 3.326 kuna, tako da će najniži iznos naknade biti 50 posto osnovice, što je 1.663 kune", najavila je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Nakon 12 godina, povećat će se i iznos pomoći za opremu novorođenčeta, tako da će od iduće godine umjesto sadašnjih 1.360 kuna iznositi 70 posto proračunske osnovice, što je oko 2.330 kuna.

NPP-om se podiže dohodovni cenzus za dobivanje dječjeg doplatka s 40 na 50 posto proračunske osnovice, uvode se tri dohodovna razreda umjesto dva, najniži dječji doplatak iznosit će oko 200 kuna, a za svako treće i četvrto dijete uz dječji doplatak se uvodi pronatalitetni dodatak od 500 kuna.

"U proračunu za 2007. osigurano je skoro 240 milijuna kuna više za rodiljne naknade nego ove godine te 200 milijuna kuna više za dječji doplatak. Oko 50.000 djece ostvarit će pravo na dječji doplatak, a 49.000 djece ostvarit će dodatak za treće i četvrto dijete", najavila je Kosor.

NPP predviđa brojne druge mjere za potporu obiteljima poput poreznih olakšica, fleksibilnijeg radnog vremena za roditelje te zdravstvenih i drugih mjera.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

E sad mi više nije jasno , a tko onda dobiva te famozne 4500 , je li to samo prijedlog ilii je dogovoreno i ako je od kad to kreće?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj sandra23 prvotno napisa
    E sad mi više nije jasno , a tko onda dobiva te famozne 4500 , je li to samo prijedlog ilii je dogovoreno i ako je od kad to kreće?
    gdje si vidjela 4500?? :?
    za sada je 4250 kn max za prvih 6 mjeseci,a za drugih šest mjeseci su povećli.

Hello_Kitty avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

a meni nije jasno sto s nama koje cemo roditi malo prije 2007. da li to vrijedi i za nas ili ne!? mislim ova pomoc za opremu novorodjenceta

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ma da i ja govorim o opremi za novorođenčad. pisalo u večernjem

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Koliko je trenutno moguće najviše dobiti drugih 6 mjeseci a koliko će to biti od 2007 ?

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Večeras je gđa Kosor izjavila na Novoj TV da će iznos za opremu za novorođenče iznositi od 1. siječnja 2007. 70% proračunske osnovice, što je oko 2300 kn. Nije spomenula nikakvih 4500.
    To znači da se nas, kojie ćemo roditi do kraja 2006. to ne tiče.
    Da li nas se tiču povećane rodiljne naknade - ako se to zbilja dogodi, s obzirom da ćemo započeti primati naknadu u 2006. dodini???
    Ima li promjena za rodiljne naknade za blizance, trojke,.... u slučaju da mama ostaje s njima nakon navršene 1. godine života (sada je naknada za sve 1600 kn, bez obzira je li mama radila ili ne i bez obzira na plaću.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ništo se bitno nije promijenilo sa rodiljnim naknadama, donji prag od 1.600,00 kn podiže se za šezdesetak kuna i to je sve. Gornji limit od 2.500,00 kn ostaje.

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ovo 4500 je spominjano kao naknada (zapravo za opremanje novorođenčeta) nakon poroda, povećanje naknada za porodiljni drugih 6 mjeseci još nitko ne spominje.
    Iako sad opet pišu o ovih 2300.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Minnie prvotno napisa
    Ništo se bitno nije promijenilo sa rodiljnim naknadama, donji prag od 1.600,00 kn podiže se za šezdesetak kuna i to je sve.
    Što sve čovjek može sa 60 kuna! Čuda!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Hello_Kitty prvotno napisa
    a meni nije jasno sto s nama koje cemo roditi malo prije 2007. da li to vrijedi i za nas ili ne!? mislim ova pomoc za opremu novorodjenceta
    Kada sam prvi puta bila trudna, znam da se moralo u roku mjesec dana nakon rođenja prijaviti dijete na socijalno za taj dodatak. Tako da mi koje bi trebale roditi u 12. mjesecu možda i možemo uloviti tih 1000 kn više.

Ili se možda nešto i u tome promijenilo?

Hady avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Winnie, mislim da ti to vrijedi samo za bebe rođene nakon 01.01.2007., bez obzira kad ih prijaviš... Mislim da nas rodilje 2006 to ne obuhvaća, nažalost.....

elie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

(Mama Natasa napisa
    Što sve čovjek može sa 60 kuna! Čuda!
    naprimjer, fotokopiras ih

najava priloga na tv-u je zvucala spektakularno, tak da me mm priveo k televizoru. dok je isao prilog, on je skoknuo do kupaone/citaj wc-a/ tak da sam mu vijesti kak cemo biti bogati nakon novog kosoricinog prijedloga dojavila u pravo vrijeme na pravom mjestu.

sto se jednokratne naknade tice, dakle, najbolje je da sve trudnice s terminom krajem prosinca vibraju da malko prenesu...

Hello_Kitty avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

joj..elie..ne vjerujem da ce mi biti do toga tada(iako mi je sada padalo napamet )..tada cu sigrno reci hebes 1000kn, daj da ja to sto prije odradim

elie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

jedna moja prijateljica je rodila mjesec dana kasnije od prvotno izracunatog termina. (hm, doduse, sad sam shvatila da joj je trudnocu rodio isti doc kao i meni, uuuups, tko zna sto mene ceka )

zagrepcanke, jel mi nesto dobivamo od bandica love? cini mi se da dobivamo, al ne znam jel jednokratno ili visekratno (ali svakako nema veze s doplatkom)

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ajde,ajde,bolje ista nego nista, i tih 60 kn bolje da dobijes nego ne.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ma svaka ekstra kuna dobro dođe samo me ljuti ta senzacionalistička najava kao da su povećali naknade za 1000 kn!

Hello_Kitty avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj elie prvotno napisa
    zagrepcanke, jel mi nesto dobivamo od bandica love? cini mi se da dobivamo, al ne znam jel jednokratno ili visekratno (ali svakako nema veze s doplatkom)
    dobivamo, mislim da 3000kn jednokratno, ima na www.zagreb.hr

elie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

thnx.
    mislim nije da ja kanim zaradjivat na djetetu pa da zato pitam
    al kad sam obisla ducane i vidjela cijene kolica i opreme, malko sam deprimirana, a i jos kad si racunam koliko ce nam se prihodi smanjit na porodiljnom, jos i vise :/

Tonja_1 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

meni se samo čini da je predizborna kampanja počela . digli su naknadu za opremu za novorođenče za 1.000 kn. super, ali se postavljaju kao da su nas zlatom obasipali. sve smo mi to uredno uplatili u proračun...

a šta je sa naknadom za drugih 6 mjeseci? znam da oni koji ne primaju ništa se vesele tih 1.600kn, ali pogledajte realno. koliko nas ima kojima su plaće kudikamo veće od tih 2.500, normalno je da si čovjek troškove života i mogućnosti planira po tome. onda planiraš dijete pa ti se nikako ne uklapa u računicu (koliko god da grubo zvuči), jer koliko vas sa 2.500 pokrije kredit/režije a da ne spominjem podstanarstvo! pa kupi stvari za bebu/dijete na kojima toliko deru, neka tu ukinu davanja pa se onda hvale sa npp-om! koliko se mama mora ranije vratiti na posao jer sa 2.500 ne može pokriti troškove života, pa nemaš kome ostaviti dijete, a jaslice se čekaju i po godinu dana. a oni povećaju minimalnu nkanadu za 60kn, kako ih to uopće nije sram objaviti. ajmo mi sada objaviti cjenik dječje opreme, pelena, kozmetike i hrane...

malo sam nabrijana na njih...

sandy2006 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Tonja definitivno te potpisujem

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Tonja sve si rekla.

nakon onakve objave većina ljudi (na pr. MM ) je shvatila to kao povećanje naknada a u stvari dat će dodatno po 1000kn za rođenje djeteta... sigurno da je to trebalo jer i sami kažu da se ta cifra nije mijenjala 12 god...

a što je s porodiljnim kad su se one mijenjale - znam da su ih bili smanjili prije 5 god. pa onda vratili na staro ali stvarno ovih 2500kn je O.K. samo onima koji su na minimalcu ili su na burzi...

s obzirom da je vrijeme izbora pred nama mislim da je ovo pravi trenutak da se proba ovo promijeniti jer su svi argumenti na našoj strani

Hera avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Meni se isto čini da je počela predizborna kampanja - a to potvrđuje i ovo s besplatnim udžbenicima iduće godine (bilo večeras na dnevniku).

Naravno da sam ja za to da se sve te naknade povećaju, ali mi je smiješno što oni proklamiraju pronatalitetnu politiku povećanjem jednokratnog dodatka 1000kn, ili naknade 60kn ili takvim stvarima.

Tko se od njih pita koliko roditelja ima probleme sa smještajem djece u vrtić i jaslice. I onda vrtići rade kraće od roditelja. Moja frendica plaća tetu koja joj kupi dijete iz vrtića jer ona ne stigne doći s posla do tog vremena. I godinu dana razmišlja o drugom djetetu i pita se može li podnijeti kredit za stan i sve to uz još jedno dijete koje neće moći smjestiti prvo u jaslice i vrtić i za koje će plaćati nekog da ga kupi doma.

Pa zar to nije jadno? A mi govorimo o pronatalitetnoj politici i kako smo nešto veliko napravili. Pohvalno je sve što se pozitivno napravi, ali kad se puno problema koji su bitni niti ne dotakne... :/

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Puno smo razgovarali o tome na poslu. I svi došli do zaključka - čista predizborna kampanja i to uglavnom usmjerena socijalno a ne pronatalitetno. Kolegica s posla podstanar s dvoje djece i trećim koje dolazi u prosincu i dalje neće imati pravo na dječji doplatak (a nemaju ni ona ni muž prevelike plaće) niti na taj famozni dodatak.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja isto cijelo vrijeme govorim da treba napokon ukinuti PDV na dječju opremu kao što je to svugdje slučaj, a ne mazati nam oči s nekakvim jednokratnim pomoćima koje mi usput rečeno pokrivaju tek pola iznosa PDV-a što sam do sada nabavila za bebu, a još nisam ni rodila

elie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

(Tonja 1 napisa
    a šta je sa naknadom za drugih 6 mjeseci? znam da oni koji ne primaju ništa se vesele tih 1.600kn, ali pogledajte realno. koliko nas ima kojima su plaće kudikamo veće od tih 2.500, normalno je da si čovjek troškove života i mogućnosti planira po tome. onda planiraš dijete pa ti se nikako ne uklapa u računicu (koliko god da grubo zvuči), jer koliko vas sa 2.500 pokrije kredit/režije a da ne spominjem podstanarstvo! pa kupi stvari za bebu/dijete na kojima toliko deru, neka tu ukinu davanja pa se onda hvale sa npp-om! koliko se mama mora ranije vratiti na posao jer sa 2.500 ne može pokriti troškove života, pa nemaš kome ostaviti dijete, a jaslice se čekaju i po godinu dana. a oni povećaju minimalnu nkanadu za 60kn, kako ih to uopće nije sram objaviti. ajmo mi sada objaviti cjenik dječje opreme, pelena, kozmetike i hrane
    Ja vec sada racunam kako cu se morati vratiti na posao kad beba navrsi sest mjeseci (a nisam ni rodila) - jasno mi je da nam kucni proracun ne moze podnijeti taj manjak. MM radi na poslu gdje vjerojatno nema sanse za povisicu, pa je tako moja placa trenutacno vise od polovice nasih ukupnih prihoda. Varijanta B mi je da ostanem doma tu cijelu godinu, ali da si nadjem par honorarnih poslova, ak uspijem, koje mogu raditi od doma. Inace smo bankrotirali...
    I ja sam nabrijana na najave o pronatalitetnoj politici, jos ce mi tlak narast od nje pa evo i komplikacije u trudnoci koju isto tak drzava nece bas platiti rado

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Citiraj elie prvotno napisa
    Varijanta B mi je da ostanem doma tu cijelu godinu, ali da si nadjem par honorarnih poslova, ak uspijem, koje mogu raditi od doma.
    Kod mene je ova varijanta, mislim da je tako najbolje.

Mary Ann avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

U potpunosti potpisujem Tonju 1, sa ovim kaj tak senzacionalistički objavljuje vlada mogu si g..... obrisati, a pogotovo sa ovih šezdeset kuna. Pitam se samo kome mogu farbati bez obzira kaj je predizborna kampanja počela.
    Uglavnom mi koje imamo veće plaće i potrošnju i ulaganja prilagodimo njima drugih šest mjeseci možemo na prosjački jer nam to taman pokriva kredit i ev. pola režija.
    Zato naši dragi mužeki moraju rintati duplo više da bar nekaj možemo priuštiti svojoj djeci i da ih ne moramo ostaviti doma sa šest mjeseci.

Napisala bi još ja puno više toga ali neću vrijeđati nikoga.
    Nekak se bumo snašli

Tonja_1 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

malo off topic ali ste me pogodile u razmišljanju, imate ideju što možemo honorarno raditi više-manje od doma da se snađemo?

elie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ja cu raditi nekakve prijevode, ak ih bude, a nadam se da cu i uspjeti napisati kakav tekst (i inace honorarno suradjujem u novinama).
    jos moram utjerati nekakve prosle honorare - to bi mi malko moglo popuniti budzet.
    ipak, tesko da cu se obogatit... sve si nekako mislim da bih se probala nagodit s poslodavcem da radim pola radnog vremena honorarno? ili od doma? ne znam jel izvedivo, ima jos dosta vremena do tada.

btw, najradije bih, da imam kome, prodavala nakit od perlica, fima, drva i sl. i takve nekakve zvizdarije koje je kreativno za raditi a nisu vezane uz puno odvajanja od bebe. ali to je samo malko sanjanja...

elie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

sorry sto je ovo malo off topic

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •