Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Fiducija umjesto hipoteke....HELP!

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno Fiducija umjesto hipoteke....HELP!

Suprug i ja smo kupili stan, u biti za par dana idemo solemizirati ugovor i to je to.
    Sad mi javili iz Wuestenrota (kod njih dižemo kredit) da če oni umjesto hipoteke upisati fiduciju na stan tj.da su uz nas dvoje i oni kao banka vlasnici stana dok se isti ne otplati.

Pošto ja baš ništa to ne kužim..zanima me koja je razlika između hipoteke i fiducije?
    I da li mi imamo pravo nakon nekog vremena prodati stan?

HELP!!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Pitaj Minnie.
    Ali ja sam fiduciju shvatila otprilike ovako: kod hipoteke si vlasnik stana ti, a banka se mora pošteno namučiti ako ti hoće oduzeti to vlasništvo i izbaciti te van, jer npr nisi na vrijeme platila ratu.
    Kod fiducije su praktički oni vlasnici stana čim ti ne uplatiš jednu ratu, i ne treba im nikakav sud, papirologija i slično - fino dođu sa policijom, promijene bravu i gotovo. Ja bih sa fiducijom bila jako oprezna. Kolegica koja je pravnica mi je nešto spominjala da je po nekom novom zakonu fiducija nedavno kao ukinuta (ili sam je krivo skužila).

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Evo kratkog objašnjenja:

Fiducija

Hipoteka i fiducija su instrumenti osiguranja naplate putem kojih banka u slučaju neredovite otplate kredita može zapljeniti imovinu klijenta kako bi naplatila svoja potraživanja. Fiducijarnim prijenosom prava vlasništva, pravo vlasništva na imovini klijenta prenosi se na banku, a kod založnog prava, odnosno hipoteke, imovina se banci daje u zalog.
    Osnovna razlika između hipoteke i fiducije je u tome što kod hipoteke klijent zadržava vlasništvo nad imovinom, dok se kod fiducije, pravo vlasništva odmah prenosi na banku. I zalog i pravo vlasništva traju do konačne otplate kredita.

http://www.limun.hr/main.aspx?id=651

Kako mi ovo izgleda, kad je fiducijom preneseno vlasništvo na banku, ne možeš prodati stan jer se kao vlasnik stana vodi banka. Kod hipoteke možeš prodati stan, ako ti ga netko hoće kupiti dok je pod hipotekom.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Hvala na odgovorima.Super ste brze.

Bas me zanima kako to ide u praksi..ono ako fakat zakasnis koji dan ili recimo mjesec dana..jel zbilja dolaze i izbacuju te van..Mislim to mi je koma.
    Nas su obvezali fiducijom zato sto smo jako na rubu za dobijanje kredita, ai ja radim u obrtu za koji sve banke unaprijed vjeruju da ce propasti..pa se time jos vise osiguravaju...

Ma jadni smo sta ces...

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

I ovdje ima o razlici hipoteke i fiducije:

http://www.legalis.hr/modules/newbb/...18&forum=24&10

Radi se doduše o pokretnini, ali mislim u osnovi tu nema neke bitne razlike.

Kako čitam na legalisu, kad je banci upisan stan na hipoteku, ona ga u slučaju neplaćanja kredita neće moći odmah uzeti, već će stan ići na prodaju ("na bubanj"). Kod fiducije banka odmah uzima stan sebi, odnosno brže naplaćuje svoje potraživanje.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Što se dogodi u slučaju da npr. plaćaš kredit 20 godina, a trebao bi 21. Onda tu zadnju godinu nemaš love, a stan si već praktično otplatio. Kaj ti onda uzmu stan i gotovo, ko da nisi ništa otplatio?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj brigita2 prvotno napisa
    Što se dogodi u slučaju da npr. plaćaš kredit 20 godina, a trebao bi 21. Onda tu zadnju godinu nemaš love, a stan si već praktično otplatio. Kaj ti onda uzmu stan i gotovo, ko da nisi ništa otplatio?
    ne, oni naplate svoje potraživanje, a ostatak tebi

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

otišlo prerano

no tu je problem procjene - banku nije briga kolko stan vrijedi - njima je bitno da pokriju sebe, a dal' će još ostati nije im prevažno

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ja mislim da se fiducij upisuje u B list (vlastovnica- kao fiducijarni vlasnik), a hipoteka u C list (teretovnica- kao teret). Što se tiče prava i neprava, mislim da ti je svejedno, jer ako ne budeš mogao otplaćivati, ode stan i ovako i onako

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

kaže meni kolegica - nije to tako lako kod hipoteke. Mora se ići na sud, pa kako sudac odluči. Ako imaš maloljetnu djecu, ženu koja je ostala bez posla itd. - nije baš sigurno da će sudac odlučiti da te izbaci iz stana u interesu banke.
    A kod fiducije banka nama kaj pitati suca. To već jeste njihov stan, i samo te izbace van.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I kod fiducije se mora provesti postupak, naime preuzimanje nekretnine od strane banke vrši se ili preko javnog bilježnika ili preko suda. Dakle, nije baš tako da te jednostavno izbace i to je to.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ali samo preuzimanje - a ne preispituje se da li se uopće treba oduzeti ili ne (isprtavite me ako griješim)

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Upravo kako TinnaZ kaže

Kad je prodaja u pitanju, kod hipoteke je lako - ti si vlasnik, odlučiš prodati stan i sa kupcem dogovoriš da dio kupopordajne cijene isplati banci, i sve riješeno. Kod fiducije banka treba dati suglasnost.

Ako se ne otplaćuju rate, kod fiducije je banka vlasnik - dakle, ona s tim stanom radi što želi. Ako je hipoteka, treba na sud, a naši postupci trajuuu, pa se možda u međuvremenu uspije riješiti dug ili se, dok dođe do prodaje, nešto iskemija pa se dužnik (odnosno netko od njegovih) pojavi kao kupac. Ma ima puno kombinacija.

No ja bi svima savjetovala - ako je moguće, izbjeći fiduciju!

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Koliko ja znam danas je obicaj hipoteka..a samo ako imate dosta labve uvjete kredita onda inzistiraju na fiduciji...
    I tu nema..ako mozes izbjeci - izbjegni..jel ako banka odluci nema izbjegavanja..osim odustajanja od kredita.

E sad nama lupaju fiduciju iz razloga sto ja imam jako slabu prijavu (a suduznik sam muzu) i ako on nebude placao ratu oni se od moje prijave ne mogu naplatiti - tj.moja "papirnata placa" ne pokriva ratu kredita...
    A nismo htjeli ponudit jos jednog jamca...

I na sve to ja sam jos i kod obrtnika zbog cega su nam skoro i odbili cijeli kredit...ma koma sve skupa...

Ali nekako bude.... 8)

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ajde, bolje i to nego da su vas odbili ... pretpostsvljam da ste sada podstanari ... bolje bilo kakav kredit nego podstanarstvo.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    ajde, bolje i to nego da su vas odbili ... pretpostsvljam da ste sada podstanari ... bolje bilo kakav kredit nego podstanarstvo.
    Pun pogodak!

Od iduceg mjeseca imam svoj kljuc.
    I u biti samo je to vazno.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

držimo fige da sve bude ok

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Draga, nadam se da se nisi uvrijedila.

Znam ja kako se banke ponašaju, a mi smo na žalost primorani prihvatiti sve njihove uvjete samo da ostvarimo svoja 4 zida.

To s fiducijom je moje mišljenje, i imaš pravo - ako ne prihvatiš ne digneš kredit u toj banci, na žalost to je tako.

No ako se kredit redovito plaća, nema razloga za brigu.

Nadam se da će se sve riješiti i da ćete za mjesec dana užvati u svome malom raju.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj toma_06 prvotno napisa
    Draga, nadam se da se nisi uvrijedila.
    Ma ni slucajno...
    Hvala svima na dobrim zeljama...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove