pa uglavnom, žena je otvoreno priznala da su svi paketi kupljeni preko interneta (bez obzira na vrijednost i namjenu), a koji nisu ocarinjeni, naprosto propusti carinika.
pa uglavnom, žena je otvoreno priznala da su svi paketi kupljeni preko interneta (bez obzira na vrijednost i namjenu), a koji nisu ocarinjeni, naprosto propusti carinika.
rekla je da se NE carini ako fizicka osoba salje fizickoj osobi da vrijednosti 300kn
takoder na rabljeno NE placas
NE carine se knjige i strucni casopisi, imaju 0 stopu pdv-a i 0 stopu carine
cd-i dvd-i imaju 0 stopu carine, ali placaju pdv (jedino ako ti ga salje fizicka osoba)
svaki paket za koji smatraju da ga treba cariniti otvaraju, ali mora pisati da je otvaran zbog carinskog pregleda
carina se placa ne samo na cijenu robe tj. prema racunu nego na cijenu sa svim troskovima, a pdv se placa i na cijenu carine
u onih 300kn ulazi i postarina, znaci ne samo vrijednost robe
Tak sad vidim ovo i da se klupko odmotava. Barem znam konkretno kako se mogu boriti. I super je što ipak možeš, u slučaju da ti narede, sam ispuniti JCD (znači špediter nije obaveza, nego običaj). Sad sam na brzinu preletila propise i ako sam dobro skužila kad nam i naplate carinu i PDV, plaćamo samo 10+10 kuna taksi, a ne kao što ne netko nedavno plaćao 10+60 kuna.
Inače ovo sam pronašla (dakle gospođa ima i nardebu odozgora da se ponaša pristojno). Budem probala složiti nekako sve ove bitne propise, pa da možemo s njima mahati ako na pozovu na plaćanje.
I ja pristajem na borbu s vjetrenjačama, a to je zato jer sam konačno rekla zbogomSb outletu i naručila hrpu drugih pelenica :D . Jedva čekam da stignu.
KODEKS
PROFESIONALNE ETIKE SLUŽBENIKA MINISTARSTVA FINANCIJA, CARINSKE UPRAVE
4) Jednakost, profesionalnost, ljubaznost i pružanje pomoći
U svakodnevnom izvršavanju povjerenih im zadaća službenici svojim izjavama ili postupcima ne smiju diskriminirati druge službenike, odnosno stranke zbog podrijetla, spola, društvenog ili materijalnog položaja, rase, nacionalne političke pripadnosti, odnosa prema religiji i prema seksualnoj orijentaciji ili zbog kojega drugog razloga suprotno Ustavom zakonom utvrđenom pravu i slobodi.
Pri obavljanju poslova u carinskoj službi službenici su dužni postupati profesionalno, ljubazno i susretljivo, te se s dužnom pažnjom i poštovanjem odnositi prema strankama, prema nadređenim službenicima i drugim službenicima u svakodnevnom radu.
Službenik u odnosu sa strankom mora postupati korektno, pristojno, pošteno, objektivno i nepristrano, mora pokazati zanimanje i strpljenje (osobito prema neukoj stranci) pružajući joj pravnu pomoć sukladno zakonskim propisima, držeći se pritom načela ekonomičnosti vođenja postupka.
Podatke i informacije koje sazna u postupku o stranci službenik je u obvezi koristiti na način kako je to propisano zakonom.
e ima 3 vrsti pristojbi al nisam skuzila kad se placa koja:
upravna 50 kn
carinska 10 kn
poštanska 10 kn
e sad ili placas 20 kn 10+10 ili 60 kn 50+10
Ja sam uvijek plaćala 60. :/Dia prvotno napisa
ajde mi molim vas dajte jedan odgovor, nažalost ne stignem sad sve čitati, sestra mi je kupila fotić iz USA od fizičke osobe preko ebaya bez računa, i sad ovi iz carine traže račun, šta joj je najisplativije napraviti :?
znam da nema veze s pelenama, al ipak pomagajte, pliiiiz
:D :D :D
Nećete vjerovati! Dobila ja pismo s povratnicom i mislim se, ma još ne idem - ziher je neka kazna, kad ono:
RJEŠENJE O POVRATU CARINE!!!
I to kakvo! Na dvije strane, i s obračunatom kamatom!!!!
Dakle, žene! Odite negdje na početak ove trakavice s carinom, prepišite moje pismo, i možda za 3 mjeseca dobijete novce natrag!
Stavila sam rješenje u album, pa ga pogledajte! Najslađe mi je što spominju da sam im poslala Rodin letak o platnenim pelenama![]()
:D
:D
kako povećati sliku da mogu pročitati rješenje :? , jako je sitno, a zanima me obrazloženje
pa ne znam, ja pročitala bez problema.
i Olivija sad ti znam JMBG!![]()
makar ne znam kakve to ima veze i za kaj! osim da ti čestitam rođendan![]()
Slava, kad klikneš na sliku trebala bi imati opciju u stilu "get the picture in original size". Ak' ne, javi mi e-mail pa ću ti poslati.
:D :D :D ! Cure, i tu mislim na sve koje ste poduzele bilo kakav korak u borbi protiv vjetrenjača, svaka vam čast. Olivija bravo :D !
A upravo sam se spremala napisati da mi, otkad je bila ona zadnja frka, više niti jedna paket nije niti otvoren, a kamo li da mi je netko naplatio carinu.
HVALA!!!![]()
![]()
Ovako
Danas mi stiglo pismo od carine sa potpisom gđe. Posavec- Carinska prijava u kojoj se traži da im donesem račun- ali ne znam za šta? Očekujem 2 pošiljke izvana, SB (one od prošle godine) i sa Middle earth diapers 2 pelene... Zašto me traže račun? Da li su otvorili paket pa ga nema? Da li u tom slučaju mogu reći da je to poklon? Help
a joj... ne znam ništa o tome... a taman si se ponadala..
Ti ponesi oba, pa vidi što je stiglo... Bolje ne ići na foru da je poklon, jer ih muljanje može samo još više raspigati...
au momtobe, držim palčeve da prođe ok.
ove strepnje od carine su mi već koma!![]()
a zanima me kaj napraviti kad tak zatraže račun? isprintati im onu potvrdu o plaćanju? ne kužim sistem...
kad su mene tražili sa carine račun, ja sam im isprintala onaj sa maila koji su mi poslali ali sam ga i malo u wordu izmjenila u moju korist
Mislim da je to standardni poziv. I ja sam ga dobila i nije mi bilo jasno što treba. Nosila sam isprintani račun za svaki slučaj, ali ga nisu tražili, a ja sam samo odgovarala na pitanja čim slađe u strahu da ih nečim ne razljutim.![]()
Pisala sam o tome:
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...hlight=#789321
istu stvar moja kuma napravila sa računom jedne lp-jke.anjica prvotno napisa
![]()
Mene su isto jednom tražili taj račun (također J.P.), ali ga nisam uopće imala.
A onda je počela o tome kako su to gaćice, pa mi je krenula para na uši i rekla sam joj da ga vrati u Ameriku.
![]()
I niš, vratili ga u Ameriku, putovao 3 mjeseca :shock: i onda se vratio meni.Neotvoren.
![]()
A carinici ovo čitaju i pišu si bilješke...![]()
šta ti se javila J.P. s bilješkamaTeddyBearz prvotno napisa
![]()
Srećom mi se u zadnje vrijeme uopće ne javlja.anjica prvotno napisa
(A sad kuc-kuc o drvo...
)
Drž'te mi fige za carinu..nadam se da neću naletjeti na J.P., i nadam se da me neće baš oderati. Javim što je bilo...
Ako ti je ona poslala poziv, onda ćeš se morati baš njoj javiti.Tako je barem kod mene bilo.
![]()
a da probaš sa olivijinim pismom tj. argumentima?
Momtobe, sretno sutra. I nadam se da ćeš nam donijeti vesele vijesti odnosno dojaviti da su SB ipak stigle.
Ima li netkoiskustvo sa carinjenjem platnenih menst.uložaka?
nemam iskustva, al me baš zanima, ako su platnene pelene gaće, kako tek onda nazivaju platnene uloškeEngls prvotno napisa
Krpene intimne maramiceanjica prvotno napisa
![]()
Irchi prvotno napisa
![]()
ja mislim da J.P. uopće ne kuži o čemu se radi![]()
Možda žena prati forum i pažljivo bilježi,te se na jadan način rješava frustracija...![]()
Irchi prvotno napisa
![]()
![]()
![]()
Sorry Engls, nisam uloške naručivala izvana, pa nemam iskustva sa tim. :/