Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: Što su mi to dali?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Što su mi to dali?

Pukao mi je vodenjak, a imala sam slabe trudove (možda i zato što mi nisu dozvolili hodati) te sam završila na dripu. Taj mi je drip izazivao takve grčeve mišića da nisam mogla držati ispruženu ruku u kojoj je bila infuzija, i boljele su me noge od grčeva (sjećate se kako vam je kad vas uhvati grč mišića noge) i tada sam dobila nekakvu injekciju u guzu. Što su mi to dali?
    Što je to Dilanton? Mislim da sam tako pročitala na nekom topicu.
    Na kraju su mi grčevi u nogama bili tako jaki da nisam mogla držati noge gore kad me dr šivao.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

O Dolantinu imaš na http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?p=476109, a o umjetnom oksitocinu na http://infodrugs.co.uk/drugs/Syntocinon%20Inj-6EC7.html:

SIDE EFFECTS:
    Nausea, vomiting, cramping, and stomach pain may occur. If any of these effects persist or worsen, notify the doctor promptly.
    Remember that your doctor has prescribed this medication because the benefit to you is greater than the risk of side effects. Many people using this medication do not have serious side effects.
    Tell the doctor immediately if any of these serious side effects occur in the mother: irregular heartbeat, dizziness, lightheadedness, swelling, severe bleeding (after childbirth), seizures, headache, blurred vision, weakness on one side of the body.
    Tell your doctor immediately if any of these serious side effects occur in the newborn: irregular heartbeat, yellowing eyes or skin, bleeding in the eyes, seizures.
    An allergic reaction to this drug is unlikely, but seek immediate medical attention if it occurs. Symptoms of an allergic reaction include: rash, itching, swelling, dizziness, trouble breathing.
    If you notice other effects not listed above, contact your doctor or pharmacist.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam isto dobila neku inekciju u guzu ili bedro, a isto sam cula od vecine cura pa sam mislila da je to normalno. ipak na drugom porodu cu pokusati odbiti i drip i tu inekciju. za inekciju stvarno ne kuzi cemu sluzi jer ne mogu zamisliti da bi me nesto moglo boljeti vise nego sto me boljelo, a drip svakako, rodila sam za pet sati i to mi se cinilo strahovito prebrzo. imam dojam da bih tri put lakse podnjela porod od tri dana. ova histerija mi se nikako nije sivdjela...

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nije normalno, ali je rutinski.
    I nitko ti nema pravo spičit bilo što u tvoje tijelo bez da je prethodno dobio tvoj pristanak i objasnio ti rizike i prednosti.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj VedranaV prvotno napisa
    Nije normalno, ali je rutinski..
    naravno...to sam i mislila, sad znam kakva je kod nas procedura, a znam i kako cu joj se oduprijeti.
    medjutim na prvom porodu, tesko se snaci. mene nitko na nista nije upozorio, nisam se stigla na vrijeme pobuniti ni protiv dripa (nisam cak ni bila sigurna da je to drip), ni ostalog. a znala sam i tada sto hocu, a sto svakako necu.
    ali nisam mogla zamisliti kolika je nepristojnost zdravstvenog osoblja kad ti mogu npr. prilikom navodnog rutinskog pregleda, namjerno probiti vodenjak...bez pitanja, najave, objasnjenja....jednostavno je to bilo ko na traci, sve oni to rade bez ikakvog upozorenja...

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znam .

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A za sve to postoji plan poroda. Čak i ako ga se ne ispuni i preda, daje barem nekakvu ideju o tome što očekivati.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

o cemu ti pricas davore? kakav plan poroda? to ti kod nas ne postoji...a i da ga sam srocis, zaista ne znam kome bi ga mogao uruciti. takvo ti je moje iskustvo, a vjerujem i vecine drugih zena koje radjaju u hrvatskoj...
    naravno ima sretnica koje su naletile na super primalje s kojima se dalo pregovarat ili da imas tako debelu vezu da si osiguras prisustvo odredjenog lijecnika (btw. saznala sam da to kosta 2000 eura) pa onda mozda mozes planirati porod kakav hoces. ali kod nas na zalost cak ni tada nije sve uvijek moguce.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Tih 2000Eur se navodno odnosi na elektivni carski...
    Mi smo 2002 na porod išli s planom, uručili smo ga mjesec dana prije i bila je prilična frka oko toga na SD, ali su ga usvojili i cca 50% poštivali. Kao izravna posljedica bila je da su nas sve PRIJE pitali pa nije bilo nikakvih radnji bez pitanja. Imali smo čak i pravi bonding 8)

Za razliku od onda, danas je puno lakše prikupiti materijale za vlastiti plan, ili još jednostavnije uzeti neki opći. U suprotnom se kompletan porod vodi po tzv. partogramu, a to najčešće podrazumijeva drip, prokidanje vodenjaka, nemogućnost kretanja, rezanje i konstantni CTG.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a kome ste urucili plan? to znaci da ste znali kod koga ce ti z roditi ili?

ja sam imala plan (jer sam trudnocu vodila vani, a tamo ga se radi vec na sredini trudnoce sa primaljom) ali mi nije palo na pamet da ga nekome ovdje pokazem. cak sam imala i neku vezu i okvirno sam se s docom dogovarala za neke stvari ali jedino sto je ispostivano je da su mi mm-a bez problema pustili na porod. sve ostalo je islo kako je islo...

inace 2000 eura se odnosi na prisustvo lijecnika na porodu. opcenito. nema veze s carskim. cula iz prve ruke.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Imaš plan poroda na http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=180&Show=1631. Izradila ga je radna grupa u kojoj je većina članova bila iz Hrvatskog društva za perinatalnu medicinu pri Hrvatskom liječničkom zboru. Perinatalna medicina obuhvaća porodništvo i neonatologiju.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A kako dati plan poroda možeš pročitati na http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...t2ID=&Show=767.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    inace 2000 eura se odnosi na prisustvo lijecnika na porodu. opcenito. nema veze s carskim. cula iz prve ruke.
    A ja isto tako iz prve ruke znam da liječnik na porodu = 15 minuta prenemaganja i carski. Liječnici su ionako uvijek prisutni negdje u blizini, ali de facto kod normalnog poroda imaju ruke na leđima i paze da ne smetaju - babici.

Plan poroda uručen je preko liječnice koja je vodila trudnoću bolnici SD, a posljedica je bila veliko zasjedanje konzilija i potom prilično ljudski tretman na porodu - od početka do kraja.

Jednostavno - nemreš fulat.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Jednostavno - nemreš fulat.
    hm...moje iskustvo sa rodilistem je potpuno drugacije...

svoj porod sam planirala (jer sam trudnocu vodila vani, a vani je normalno da zena sama odlucuje o tome kakav porod zeli i da napise plan poroda) i kad sam dosla u hr imala sam dogovorene neke stvari s doktorom kod kojega sam bila na nekoliko zadnjih pregleda ali kad sam isla roditi on je imao neki hitniji slucaj, a ja sam dospjela u ruke timu koji je jedva uopce dosao na moj porod, zaista ne znam kad bi im ja to bila stigla bilo sto priopciti kad su se u boksu pojavili pet minuta prije nego sto sam rodila.

procitala sam i prije vedraninu pricu, krasno iskustvo, premda moram priznati da je upravo iz tog teksta jasno da nitko zapravo ne postuje taj plan poroda, a njezin happy end se dogodio samo zahvaljujuci dobroj primalji, i to je cista sreca.
    hocu reci kad imas srece da te zapadne normalna babica na porodu onda izbjegavanje epiziotomije, davanje djeteta na prsa odmah po porodu i slicne stvari mozes dogovoriti i bez plana poroda.

evo bas na slijedeci pregled idem prvi put u bolnicu pa cu pokusat s doktorom pregovarati o tom planu poroda i bas me zanima sto ce reci.

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

evo bas na slijedeci pregled idem prvi put u bolnicu pa cu pokusat s doktorom pregovarati o tom planu poroda i bas me zanima sto ce reci.
    željno čekamo detaljan izvještaj!

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    procitala sam i prije vedraninu pricu, krasno iskustvo, premda moram priznati da je upravo iz tog teksta jasno da nitko zapravo ne postuje taj plan poroda, a njezin happy end se dogodio samo zahvaljujuci dobroj primalji, i to je cista sreca.
    Majinu priču .

Ima dosta primalja koje su skroz OK i koje imaju feeling za prirodnost poroda.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Da, a zapravo ako STVARNO želiš porod onako kako treba - skompaj se s babicom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moje iskustvo - sa SD, ne znam za ostala Zg rodilišta - jest da sve možeš zatražiti i dobiti bez ikakvih ispisanih planova poroda (iako je ok imati napisan plan poroda da sebi u glavi središ što ti je bitno, a što nije - ja sam ga imala).

Meni je bilo bitno da ne završim na carskom osim ako nam životi nisu ugroženi (htjeli su me na carski zbog podivljalog tlaka), da me ne režu, da mi ne daju drip niti ikakve droge (iako sam u tranziciji u trenucima očaja žicala epiduralnu - na svu sreću bilo je prekasno), da ne ležim u trudovima, da nisam prikopčana na CTG...Sve je prošlo po planu bez prevelikog natezanja (a moj porod uopće nije počeo dobro jer su me inducirali zbog tlaka).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koliko sam skužila na SD-u jedini zagovornik prirodnog poroda je dr. Habek, pa bi možda bilo dobro naručiti se kod njega...probati s njim dogovoriti detalje...

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

liječnice koja je vodila trudnoću
    davore, davore, od tebe da to cujem? :shock:

Početno

felix

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Da, a zapravo ako STVARNO želiš porod onako kako treba - skompaj se s babicom.
    to mi je otprilike jasno u teoriji...ali u praksi? ne kuzim kako se to mozes skompati s babicom? gdje da je nadjem? kako da osiguram da ce mi bas ta babica biti i na porodu?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Stephanie, dobila si drip, to što ti se dogodilo je grozno, grozno, ali nije neočekivano i rekli bi oni "spada u normalne komplikacije, porod uspio, pacijent nije uspio", kao u slučaju onog dečka kojem su nogu odrezali:
    Citat:

Umjetan oksitocin primjenjen u porodu se ne ponaša kao prirodan oksitocin. Kao prvo, kontrakcije uzrokovane sintetiziranim oksitocinom su drugačije od prirodnih kontrakcija, a te razlike mogu uzrokovati smanjen dotok krvi prema djetetu. Na primjer, trudovi se mogu “lijepiti” jedan na drugi ako se rodilji da prejaka doza oksitocina, također može izazvati povećanje tonusa maternice u mirovanju.

Kao drugo, oksitocin, umjetan ili prirodan, ne može prijeći iz tijela u mozak zbog barijere između krvi I mozga. To znači da se umjetan oksitocin, unesen u tijelo putem injekcije ili dripa, ne može ponašati kao hormon ljubavi. Međutim, on šalje negativne povratne informacije našem žljezdanom sustavu – receptori za oksitocin u tijelu rodilje otkrivaju visoku razinu oksitocina u organizmu, te javljaju mozgu da smanji produkciju istog. Znamo da su žene koje su primile infuzije umjetnog oksitocina izložene većem riziku krvarenja nakon poroda, zato jer je proizvodnja njihovog prirodnog oksitocina bila zaustavljena.

Ali ne znamo kakav psihološki učinak ima rađanje bez dostizanja “najviše točke” u koncentraciji oksitocina, a što je Majka Priroda zamislila za sve sisavce.
    Što se tiče novorođenčeta, “mnogi stručnjaci vjeruju da sudjelovanjem u tom pokretanju vlastitog rođenja, fetus možda trenira izlučivanje vlastitog hormona sreće”. M. Odent strastveno govori o nedostatku današnjeg društva – a to je smanjeni kapacitet naše ljubavi prema drugima I nama samima, te povezuje taj nedostatak sa rođenjem, posebno sa uplitanjem u sistem oksitocina.

Psihijatri iz Kumamota (Japan) su proučavali autističnu djecu prema mestu njihova rođenja. U jednoj o proučavanih bolnica, rutinski su inducirali porođaj tjedan dana prije očekivanog dana poroda (oksitocinom I prostaglandinom) te su također rutinski koristili mješavinu diazepam, methoxyflurane, pethidine, ketamine I dušikova oksida po potrebi. Djeca rođena u toj bolnici bila su izložena visokom riziku da postanu autistična.
    Ono što si dobila poslije toga je Dolantin, "droga":
    A tu su ima još tekstova o Dolantinu:
    http://www.google.hr/search?hl=hr&q=...a=lr%3Dlang_hr

A ovo je slobodni prijevod toga, molila me jedna forumašica:
    Citat:
    Uglavnom uspije nastavak indukcije sa prokidanjem vodenjaka i infuzijom oksitocina. Najčešće indikacije za indukciju poroda prostagladinom u Rodilištu Ljubljana su bile trudnoća preko termina poroda, hipertenzija, zastoj rasta ploda i ugrožen plod. Jedna četvrtina rodilja rodi u 10 sati po aplikaciji, tri četvrtine u 24 sata, a ostale nakon 24 sata. Ti porodi su veoma rizični i u 17,5% se završavaju carskim rezom, te u 4,6% sa vaginalnom operacijom.

"Magistra Zlata Felc, dr. med., je u svojem dijelu analizirala utjecaj oksitocikla i analgezije u porodu na plod i novorođenče. Oksitocin može u visokom dozama (izmad 20mU/min oz. 2500-1200mU/kg porođajne težine) prouzročiti hiperbilirubinemiju novoređenčeta. Opisani su i antidiuretički učinci i primjer masivne nekroze jetara novorođenčeta. Analgetici, dani u porodu, mogu ugroziti plod posredno radi smetnji koje uzrokuju kod majke (npr. pad krvnog tlaka majke može prouzročiti fetalni distres, ili neposredno, jer se prenose kroz placentu. Dolantin može uzrokovati kod ploda promjenu srčane akcije i depresiju disanja novorođenčeta a s tim i nižu ocjenu prema Apgaru. Nakon diazepama je novorođenče pospano, hipotonično, ima smetnje termoregulacije i promijenjenu srčanu akciju. Epiduralna i lokalna analgezija nemaju neposrednoga utjecaja na plod. Spazmolitici mogu uzrokovati tahikardiju i smanjuju "beat to beat" varijabilnost na CTG-u."

To sam skopirala sa topića Inducirani porod:
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...=385947#385947
    Sreća da ste i ti i dijete poslije toga ostali normalni, nadam se.

Ali ne znamo kakav psihološki učinak ima rađanje bez dostizanja “najviše točke” u koncentraciji oksitocina, a što je Majka Priroda zamislila za sve sisavce.
    Što se tiče novorođenčeta, “mnogi stručnjaci vjeruju da sudjelovanjem u tom pokretanju vlastitog rođenja, fetus možda trenira izlučivanje vlastitog hormona sreće”. M. Odent strastveno govori o nedostatku današnjeg društva – a to je smanjeni kapacitet naše ljubavi prema drugima I nama samima, te povezuje taj nedostatak sa rođenjem, posebno sa uplitanjem u sistem oksitocina.
    A ovo mislim da se vidi u razlici između moje 2 djece, jedno je rođeno sa dripom, a drugo bez dripa (iz neizbježan sukob i moje inzistiranje). Između njih je oooogromna razlika u ponašanju. Pogodite koje dijete se cijeli dan smije i vedro je, a koje je zahtjevno, plačljivo, bezkompromisno i traži 20-satni angažman oboje roditelja dok ne popadamo s nogu.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    liječnice koja je vodila trudnoću
    davore, davore, od tebe da to cujem? :shock:
    :? Što je tu krivo? Postoji li neki ljepši način za opisati osobu koja u trudnoći radi preglede? Htjeli smo plan uručiti SD-u, ona je to proslijedila za nas i pljes-pljes rukama. U tom trenutku je to bio presedan.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    plačljivo, bezkompromisno i traži 20-satni angažman oboje roditelja dok ne popadamo s nogu.
    TinnaZ, stvarno to povezuješ s dripom i analgezijom? Pitam jer kod Ele primjećjem isto takvo ponašanje osim što nije plačljiva, ali bezkompromisna u potpunosti. Ja sam to sve nekako pripisivala dobi i 'fazi' a sad si mi dala misliti..

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

naša curica je takva od rođenja, nije se dala npr. smiriti na cecku, uvijek se je kao branila od nečega, po noći se budi i sad, plače i ne da si blizu dok se sama ne smiri, nije hiperaktivna jer se uz neki crtić ili jako interesantnu igru može smiriti, ali laik bi rekao dijete koje fura sve 100 na sat. Bracu i nas, npr. uvijek malo prejako stisne, prejako poljubi, prejako gurne, ne diraju je neke stvari na koje su druga djeca osjetljiva (razdvajanje, nečiji plač, nekoga nešto boli, itd.)
    nama je to simpatično, volimo je jer je takva, jer je drugačija, naš mali tornado; a i možda je to samo faza, ili takvo dijete - ali znakovito je da je ona u trbuhu bila npr, totalno mirna beba, lagana trudnoća, a braco je bio urnebes, teška trudnoća, okretao se nekoliko puta, itd. Za očekivati je bilo obrnuto.
    Možda su to samo moja bezvezna razmišljanja, ali ako netko ima mogućnosti utjecati na taj hebeni drip, preporučujem neka utječe, a ne da se pita kasnije od čega je ovoili ono.
    Druga stvar s čim to povezuje je da su je nakon poroda odvojili od mene punih 5 sati, a i odnosili su je svaki dan po nekoliko puta na pola sata, kao na prematanje, a tamo su je krišom dohranjivala, što sam ja skužila tek 5-ti dan. Naravno da smo teško uspostavili dojenje itd., a od trenutka sprečavanja da djeluje moj prirodni oksitocin u porodu i nakon prooda sam se osjećala potpuno drugačije (tuga, bol, osjećaj iskorištenosti, prevarenosti), nego u drugom porodu (sreća, blaženstvo, nekakva neodređena ljubav prema svima, a prvenstveno tom malom biću, ushićenje - a sve to dok te šibaju trudovi, ili poslije poroda dok te sve boli). Još da smpomene da sam se ovako osjećala i u prvom porodu, ali to kao da je netko odrezao pola sat nakon što sam skužila da su mi dali drip. Jel bilo od dripa ta promjena osjećaja, ili iz moje psihe kad sam skužila prijevaru, tko će ga znati. Ginekolozi bi rekli, psiha i ponašanje majke ne utječe na ponašanje čeda. Ali je li uistinu tako.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ovo kad govoriš o tuzi, boli, prevarenosti i iskorištenosti - sjećam se svojih dana u bolnici, sve mi se ispremješalo, bila sam totalno zbunjena i, najintenzivnija emocija koje se sjećam, je sažaljenje nad 'trbušastim' pacijenticama (bila sam na ginekologiji jer u rodilištu nije bilo mjesta), dakle onima koje porod tek čeka ... samo sam mislila, hvala ti bože da je sve iza mene
    vjerujem da je i ela to morala osjetiti, to da sam 'zdrmana', pa onda još nije ni bila sa mnom ... opet sam jako ljuta što sam sve to dozvolila
    i sad toliko toga moram popravljati

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

tinnaz, ja totalno kuzim o cemu pricas i nalazim se u tome.
    m. je takodjer rodjena pod jakim dripom, u totalno histericnim oklnostima (doktori dosli prekasno, divljacko tiskanje itd.). nakon poroda nisu za mene imali sobu na babinjacama pa su me smjestili na odjel ginekologije tako da su mi dijete prvi put dali 12 sati nakon poroda! dakle zdrava trudnoca, kasnije ce se pokazati zdravo dijete, nikakvih kronicnih bolesti u obitelji.
    a ona kao beba...horor cisti, jednom rjecju neutjesna beba. isto ovo sto ti opisujes. tim vise mi je cudno sto se ona s nekih osam mjeseci pretvorila u najdivnije dijete koje mozes zamislit, mislim i dalje je ona (sada vec 27 mj.) jako aktivna, ali je tako dobra, suosjecajna, potpuno drugaciji karakter nego sto je bila kao beba. nema traga nervozi, histeriji i svemu sto je pokazivala kao beba.
    nama jos jedino ostaje naredno iskustvo, beba koja ce se roditi u prosincu, naravno poduzet cu sve da izbjegnem drip i slicne procedure za koje sam uvjerena da stete neuroloskom sustavu novorodjenceta i nadam se da cu u tome uspjeti.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam se osjećala ne da sam sretna što je sve iza mene, nego da se nekako želim vratiti unazad i ponoviti porod i sve, sve, sve odbiti, bolje se informirati, ne biti više tako glupa i naivna i vjerovati kako su liječnici tu jer vole svoj posao i žele sve najbolje rodilji ... ma kakav idealizam, žele samo što prije da im završi smjena, da porodi budu što brži, da bude što manje rodilja, a kako imaju u rakuama atomsku energiju kojom barataju u vidu raznih mediakamenata, koriste je ne uvijek na dobrobit čovječanstva nego i na štetu. A pritom možda čak imaju i dobre namjere.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

tridesettri, držim fige

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    ja sam se osjećala ne da sam sretna što je sve iza mene, nego da se nekako želim vratiti unazad i ponoviti porod i sve, sve, sve odbiti, bolje se informirati, ne biti više tako glupa i naivna i vjerovati kako su liječnici tu jer vole svoj posao i žele sve najbolje rodilji ... ma kakav idealizam
    ovo je kod mene došlo nešto kasnije, kad sam se malo zbrojila i jako naljutila

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

hvala kejt

Citiraj Kejt prvotno napisa
    (bila sam na ginekologiji jer u rodilištu nije bilo mjesta),
    a ja mislila da sam ja jedinstven slucaj...
    jos jedan apsurd nasih rodilista. tatama ne dopostaju da vide i dodirnu svoje bebe kao zbog opasnosti od zaraze, a bainjace smjestaju na odjel ginekologije!
    ja sam konkretno lezala u sobi sa jednom zenom koja je netom bila nesto operirala i koja je cijelo vrijeme zapomagala i iz nekog razloga imala grozne bolove, tako da sam ja sat vremena nakon poroda hodala po hodniku i skoro se srusila trazeci sestre ili nekoga da joj pomogne.
    a da ne spominjem prvi posjet wc-u na drugom kraju hodnika i da sam gotovo sjela na dasku jer se nisam imala snage drzati na nogama...tko zna kakve sam sve bolestine na taj nacin mogla pokupiti...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •