Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: Privatna njemacka skola u Zagrebu

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Privatna njemacka skola u Zagrebu

Pročitala sam na internetu da u Zagrebu postoji Privatna njemačka osnovna škola za prva 4 razreda osnovne škole koja radi po programu pokrajine Baden-Witernberg. Osnovana je 2004 i radi zajedno sa Francuskom osnovnom školom u istoj zgradi. Da li ima neko iskustvo s tom školom i učiteljicama?

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nemam iskustvo. i ja sam malo istraživala.
    koma mi je onaj dio u kojem piše da nema dovoljno djeca, da su razredi spojeni (valjda prvi i drugi, treći i četvrti). sad valjda traže i novu zgradu jer ih iz ove izbacuju.

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni se ni ne cini tako lose da su razredi mali. Bolje je nego kad su prepunjeni.

tweety pricate doma njemacki?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj samaritanka prvotno napisa
    meni se ni ne cini tako lose da su razredi mali. Bolje je nego kad su prepunjeni.

tweety pricate doma njemacki?
    ni meni se ne čini loše što su razredi mali, ali nisam sigurna da mi se sviđa što su spojeni.
    nažalaost ne pričamo doma njemački. moj tata i njegova sestra su pričali, ali baka (njemica) nakon njihovog povratka iz njemačke nije više htjela u kući pričati njemački (tata kaže da je to zbog trauma iz rata).
    Bilo mu je žao da mu djeca ne pričaju materinji jezik.Tako sam ja taj jezik učila izvanredno u osnovnoj školi, pa od 12-te godine išla u ljetne škole u austriju i njemačku, pa ispit u goethe institutu, pa sam i diplomski pisala u švici (boravila tamo 9 mjeseci). Unatoč tome što mi izvorni govornici govore da ga dobor pričam, ja tako ne osjećam i nemam toliku sigurnost u sebe da bi ga s franom svakodnevno govorila.
    Zato sam se bavila mišlju da ide u njemački vrtić, pa školu.
    Još uvijek nisam odustala od ideje da ide u tu školu, samo razmišljam sviđa li mi se u potpunosti ta ideja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zaboravila sam napisati da ću dati sve od sebe da Fran dobro priča njemački, i da nema strah koji ja imam

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja mislim da spojeni razredi mogu biti odlicna stvar ako imas dobrog nastavnika/nastavnicu koji je vican takvoj nastavi.

Imam frendicu koja je predavala u jednoj maloj osmogodisnjoj skoli u kojoj su bila dva ucitelja - ona i jos jedan. Ona je imala razred koji se sastojao od klinaca od prvog do cetvrtog razreda a on od petog do osmog. Rekla je da je bilo tesko u pocetku al da je, kada se uhodala, bilo u stvari super, i njoj i klincima (kojima je, uostalom, u toj sredini to bilo normalno).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    Ja mislim da spojeni razredi mogu biti odlicna stvar ako imas dobrog nastavnika/nastavnicu koji je vican takvoj nastavi.

Imam frendicu koja je predavala u jednoj maloj osmogodisnjoj skoli u kojoj su bila dva ucitelja - ona i jos jedan. Ona je imala razred koji se sastojao od klinaca od prvog do cetvrtog razreda a on od petog do osmog. Rekla je da je bilo tesko u pocetku al da je, kada se uhodala, bilo u stvari super, i njoj i klincima (kojima je, uostalom, u toj sredini to bilo normalno).
    ne znamšto znači super. ne sumnjam da je atmosfera u takvim razredima lijepa, a do sad nismo ni imali neke državne testove kojima bi se provjeravala razina znanja nakon završenih razreda ili osnovne škole. kako se ta djeca kasnije snalaze u đungli srednje škole ili faxa.to su samo neka pitanja koja mi padaju napamet u jednoj minuti.
    možda još samo napomena da ih nisam postavila s negativnom konotacijom, već dapače. voljela bi imati više informacija o takvom školovanju.
    Jučer sam pričala s tatom čiji je klinac u Nandiju. kaže da ih je osam u razredu i za sad su jako zadovoljni. no ne znam nikog tko je završio cijelu osnovnu u takvoj školi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ispravak: ne znam što

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moj muz kaze da se u Njemackoj cijeni program skola iz Baden-Wintenberga, a MM je iz Njemacke pa si mislim i to je neka referenca. Privikavanje na nove okolnosti su u svakom slucaju lakse ako su djeca veca pa mi se i to ne cini lose ako su razredi spojeni.

Veci mi je problem losa kvaliteta uciteljica pa se zato raspitujem.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Veci mi je problem losa kvaliteta uciteljica pa se zato raspitujem.
    i to se pitam. jesu li to naše učiteljice, koje iz nekog razloga govore dobro njemački ili su to učiteljice iz njemačke.
    i gdje se uopće može pročitati nešto o različitim njemačkim programima. Zašto svi ne rade po programu B-W, ako je taj najbolji, i po čemu je najbolji.

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MM kaže da se cijene škole njihovij južnih pokrajina, tj. ako kažeš da si se tamo školovao, recimo više od škola u NRW, gdje smo mi. Odkud on to zna, iz naroda ili ima neki izvor, moram ga pitati, upravo kuha za sutra, što jako voli, a ja nemam naravno ništa protiv i miriši ludilo.

Odgovorila mi je žena koja ima dijete u prvom razredu s drugog foruma da je zasada zadovoljna. Kaže da su u školi svi višejezični pa si međusobno prevode jer im Glazbeni vodi francuski učitelj pa pjevaju francuske pjesme. Uglavnom zvuči dobro.

Mi ćemo slijedeći tjedan posjetiti školu pa ću imati neki dojam. Koliko sam vidjela na njihovoj web stranici, učitelji su različitog porijekla. Ima i njemačkih, a i naših.

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MM kaže da su Bayern i Baden Winterberg pod konzervativnom strankom uvijek bili i da im je i škola takva ostala, koja izbacuje ljude navodno cjenjenijeg znanja. Dao mi je primjer sestre njegovog prijatelja koja je studirala u NRW-u za učiteljicu osnovne škole. Ona se udala u Bayern i tražila posao kao učiteljica i teško ga je našla, a ne bi ga ni našla da joj svekar nije bio ravnatelj jedne škole pa se morala na kraju njemu obratiti jer nije išlo normalnim putem. E sad je to samo jedan primjer i može se generalizirati da je danas ionako teško naći posao, ali kad poznaješ pozadinu svima je jasno zašto to ne funkcionira.

Ako slučajno čitaš što Saradadevi piše o HE učenju onda su u svakom slučaju učitelji male grupe mogu biti kreativniji, ako su sami dovoljno kvalitetni, a nadam se da jesu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Odgovorila mi je žena koja ima dijete u prvom razredu s drugog foruma da je zasada zadovoljna. Kaže da su u školi svi višejezični pa si međusobno prevode jer im Glazbeni vodi francuski učitelj pa pjevaju francuske pjesme. Uglavnom zvuči dobro.
    i oo sa francuskim mi je super, u istoj su zgradi pa si uskaču.a jesu li našli novi prostor.
    vi, pretpostavljam doma pričate njemački, a idu li vam djeca/dijete u njemački vrtić?
    možeš li mi staviti link na odgovor te mame čije dijete ide u NJ školu?

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Samo da ispravim ime pokrajine koje uredno krivo pišem...
    Znači: Baden-Württemberg da si jezik slomiješ...

Anna je u njemačkoj školi u Njemačkoj u drugom razredu, a Karlo ide u njemački vrtić i kod nas se u kući priča njemački.

mukica editirala dio posta

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

što se tiče spojenih razreda...ja sam išla u malu područnu školu i bili smo spojeni prvi i treći razred, drugi i četvrti...

Iz moje prespektive bilo mi je super...
    Voljela sam učiti i bilo mi je super što sam već u prvom i trećem čula puno iz drugog i četvrtog, a dok sam bila veća, pomagala sam manjima...fakat mi je to ostalo u lijepom sjećanju :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Samo da ispravim ime pokrajine koje uredno krivo pišem...
    Znači: Baden-Württemberg da si jezik slomiješ...
    nisam ni skužila. kad smo učili njemačke pokrajine meni je bilo ful zanimljivo ponavljati ovu B-W pa mi nije za polomit jezik.
    za polomit mi je: Kärnten

P.S. vi sad živite u njemačkoj?

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da živimo osim što ja radim u Zagrebu pa redovno putujem.., a to fakat košta.

Tweety ovi njihovi preglasi tj. Umlaut-i će mi doživotno pretstavljati problem pogotovo određene kombinacije, ali s time sam naučila živjeti.

Kloklo i meni je ta mogućnost da čuješ što stariji uće takođe zanimljiva za moju Annu.

Nakon prvog razreda vidi se da je Anna vec usla u sistem i ima pregeled sto se od nje trazi.

Prosle godine je bilo previse toga novo da bi orijentacija bila tako brza.

Anna inaće voli novosti tako da ce je nova situacija sigurno zanimati.
    Za Karla ćemo vidjeti. On će vjerovatno u taj njemački vrtić. Sad se samo dvoumim da za njega ne bi možda bio bolji hrvatski vrtić jer on ne priča hrvatski makar razumije. Ne znam još.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Eto me. Moje dijete ide u EUROCAMPUS. Ne znam da li ću znati odgovoriti na vaša pitanja, no mogu pokušati. Naime, mi smo tek kratko vrijeme u školi.

Zasad sam jako zadovoljna jer se mojoj djevojčici jako dopada i vrlo se dobro snašla. Ide u prvi razred u kojem je devet učenika. Razrednica, frau Meić je sjajna osoba i izuzetan pedagog, sa tridesetak godina iskustva. Prije je radila u Njemačkoj ko nastavnica razredne nastave, a ima puno iskustva sa radom u multinacionalnom okruženju. Ona jednako dobro govori oba jezika, što je hrvatskom dijelu obitelji naročito važno. Zbog odličnog dojma koja je na mene ostavila sam i upisala dijete u tu školu. To mi je bilo presudno, da prva učiteljica mojeg djeteta bude najbolja koju mogu pronaći u svojoj okolini. Frau Meić brine za obrazovanje, ali isto tako i o odgoju svojih đaka, radnim navikama, ponašanju, zdravoj prehrani... Meni to jako odgovara, a vjerujem i svim roditeljima. Sa svima se poosobce savjetuje i to praktički svaki dan. Sve su bilježnice i radovi pregledani svaki dan, prati njihov napredak doslovce u svaku crtu, što je prednost malog razreda. Mislim da bi ona mogla jednako kvalitetno raditi i sa još 5-6 učenika, što bi po meni bilo idealan broj: da ih je cca 15 u razredu.

Uz nju, tu su i profesori engleskog, hrvatskog, sporta i muzičkog. E sad, nisam sigurna, no vjerojatno i kompjutere drži netko drugi. Moje je mišljenje da je sve u školi jako dobro organizirano i da se svo osoblje vrlo trudi da sve bude ko po špagi. Sve je to naravno moj dojam gledano iz hrvatske perspektive, tj pogledom mame koja je prešla sve lokalne škole u koje se potencijalno moglo upisati moje dijete. Ne znam kako bi to izgledalo u komparaciji sa školama negdje drugdje. Hoću reći, možda su školski standardi npr u Njemačkoj puno veći nego kod nas (mislim što se tiče fizičkih stvari: broja djece u razredu, opremljenosti školskim pomagalima i priborom, uređenja škole i okoliša... takve stvari).
    Za obrazovni program ne mogu reći ništa, jer nisam te profesije pa mi je teško išta prosuditi. Znam samo laički reći da mi dijete uči čitati i pisati na tri jezika (hrvatski, njemački i engleski), da uči matematiku, prirodu i društvo, likovni, šport, kompjutere i religiju (za to zadnje još niš ne znam, još nisu valjda imali).

Škola je smještena na Fratrovcu, iza Mirogoja, u dosta velikoj zgradi, zajedno sa Francuskom školom (koja je znatno veća, jer dulje rade). Nisam upoznata s time da bi se mijenjala lokacija. To su napravili prošle godine, kad su napustili Pantovčak i preselili ovamo.

Djeca se druže na dva predmeta (sport i muzički), da bi ih bilo više. Ne znam točno kako to ide, no meni moja cura veli da si međusobno prevode s jezika na jezik i da to nikom nije niš čudno. Većina ih je od rođenja dvojezična, a neki se školuju na trećem jeziku, koji nije ni materinji ni "taterinji" . Svi se s poštovanjem ophode prema svim nacijama (i vjerama i rasama i svemu s tim u vezi), djecu se uči kako je različitost ono najzanimljivje i najljepše među nama.

Eto, nadam se da sam pomogla bar malo. Ni sama ne znam puno više, jer je škola tek počela.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

PS
    Samaritanka, i ja sam čula da je program te dvije pokrajine najbolji u Njemačkoj. Rečeno mi je da je navodno na nekoj procjeni obrazovnih programa osnovnih škola u EU, Njemačka ukupno dosta loše stajala, a da su pojedinačno te dvije pokrajine stajale dobro na istoj toj listi. No nisam još dobila link na tu studiju, pa ni ne znam izvor podatka.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

eurocampus mama, vidim da si se logirala zbog ovog topica i baš ti hvala.
    prije sam intenzivno razmišljala o tome da fran ide u tu školu, a nakon tvojeg opisa u ideju sam se i zaljubila.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

samarit, umlauti su meni fora, ali ona će mi pokrajina zauvijek ostati Koruška

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Tweety, imaju oni i vrtić za djecu od tri godine naviše. Tu djeca nauče jezik, pa bi ti možda tako bilo lakše, jer tako dijete uči jezik među puno izvornih govornika. Osim toga i ti ćeš već steći dojam o školi, pa ćete lakše odlučiti.

Ima tu i ograničenja s kojima se treba suočiti. Primjerice, djecu treba uvijek voziti u školu, čak i tad kad njihovi vršnjaci već naveliko idu sami pješice. Meni bi to npr bilo da dijete promijeni tri prijevozna sredstva, a nakon toga da još ide desetak minuta pješice. (taj Fratrovac je teško dohvatiti javnim prijevozom, a autom mi nije daleko). Mislim da to ni osmoškolcu ne bih priuštila. To bi mi bilo ok tek za gimnazijalca.
    Onda: djeca nemaju društvo iz kvarta, već samo društvo iz škole. Ako se misle družiti, to zahtijeva logistiku (nađemo se doma kod nekog, pa se klinci igraju). Možda se dijete uklopi i u kvartovsku društvo, no vjerojatno teže nego da ide u lokalnu školu. (moja ni ne pokušava, valjda zato što nema iste interese ko klinci iz okolice).

Eto na takve stvari mislim pod ograničenja. Mi smo odvagali sve ZA i sve PROTIV i zaključili da su u našem slučaju prednosti veće od nedostataka... i eto tu smo.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

super, jedna od prednosti zivota u gradu i fleksibilnog radnog vremena
    ja o tak necem mogu samo sanjati

mene zanima i kolko se placa ta skola

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja frendica radi u toj skoli. Znam da je ona totalno odusevljena nacinom na koji ta skola fukcionira i kak stvari tamo izgledaju, i da nikad vise ne zeli raditi nigdje drugdje nego tamo

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Super anchie76 na informaciji.

Dobrodosla Eurocampus mama. Htjela sam te pisati kako gledaju na cjepljenja? Moj Karlo nije cjepljen, sto je dozvoljeno u Njemackoj, ali ne znam kako je tu Njemackoj skoli u Hrvatskoj?

Mukica novac nije mali. Svatko treba odluciti za sebe i napraviti kalkulaciju da li to moze placati.
    Imas na webu:
    http://www.deutscheschule.hr

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

http://www.deutscheschule.hr/parser/...eldordnung.htm
    Mukice, evo to je link na stranicu škole sa podacima o cijenama. Tu navode da ima mogućnosti popusta, no nema detaljnijih informacija o tome. Kad sam se ja došla osobno raspitati onda su mi rekli da postoji mogućnost popusta na školarinu do 50%, ako se ispune neki financijski uvjeti tj ako zajednički prihod roditelja ne pređe neki limit. (Mislim da taj limit sa hrvatskim plaćama nije teško postići.) Onima kojima to odobre, školarina iznosi 18.000 kn godišnje (za prvo dijete). Plaćati se može u mjesečnim ratama. Catering (ručak i užina) se posebno plaća - tko želi da mu dijete jede u školi. Svaki dan košta 30 kn.
    Znači, ako ti dijete jede svaki dan u školi i ako škola odobri popust od 50%, onda je mjesečni iznos (kroz deset mjeseci škole) cca 2400 kn.
    Koliko sam upoznata, mislim da je to jeftinije od ostalih privatnih osnovnih škola (Nandi, Kreativan razvoj, Američka internacionalna...)

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

E taj dio s cijepljenjima upravo istražujem. Naime, u školi su mi rekli da je u Njemačkoj to riješeno na drugačiji način nego u Hrvatskoj. Te da tamo roditelji sami odlučuju kako će sa cijepljenjima, i to u suradnji sa njihovim odabranim liječnikom. Te da to ne kontrolira škola.

A u mojoj ambulanti školske medicine su mi rekli da oni cijepljenja rješavaju sa školama te da moja škola svakako negdje spada. I još su mi malo popovali o tome kako Nijemci u školi sigurno pedantno vode o tome računa, nek izvolim u školu. E pokazalo se da je gospođa doktor nema pravo, te da Nijemci to drugačije organiziraju. No moj problem je ostao, naime moram sad vidjeti kako ću to organizirati i tko će ju cijepiti. Baš me briga i za cijenu, u najgorem slučaju će me voditi ko stranca koji sam plaća. Ako me opet odbiju, probat ću sa privatnim pedijatrima.

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bas tako. U Njemackoj ne moras cjepiti ako neces i to nije uvijet za upis u skolu, a ni u vrtic. To bi nama odgovaralo i u Zagrebu. Anna je uredno cjepljena, ali vise nije nadocjepljivana. Karlo nije uopce do danas cjepljen.

Nisam sada najbolje razumjela da li ti zelis cjepiti svoju djevojcicu ili ne?

Da li su ti trazili podatke o cjepljenju prilikom upisa?

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ja želim cijepiti dijete po hrvatskom programu.

Na upisu su rekli da trebamo imati uredni karton cijepljenja i obavljen zdravstveni pregled (onaj prije škole). No procjenu spremnosti za školu su obavili i oni, nisu se samo pouzdali u mišljenje psihologa i pedijatra. Mislim da u tu školu mogu djeca od 6 godina naviše, znači cca pola godine mlađa nego u Hrvatskoj. No svakog poosobce procjenjuju i mole roditelje da uvaže njihovo mišljenje. Najvažnijim smatraju mogućnost djeteta da se koncentrira.
    Kad sam prije ljeta pitala ima li nešto što bismo mogli vježbati prije škole, razrednica je rekla - igrajte se puno igara, gdje ima pravila i gdje se traži pažnja. I to je sve. Nemojte radije niš pisat ni računat, jer ja imam svoj način rada, pa da dijete ne bude poslije zbunjeno. Tako smo i napravili.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •