Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: pola radnog vremena - dijete s posebnim potrebama

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno pola radnog vremena - dijete s posebnim potrebama

moja prijateljica pokušava ostvariti pravo na skraćeno radno vrijeme radi njege djeteta sa posebnim potrebama.

kada je to spomenula poslodavcu zaprijetio joj je otkazom.

da li to uopće ovisi o poslodavcu? koliko sam ja shvatila on to mora prihvatiti na osnovu rješenja centra za socijalni rad?

na forumu sam našla podatak da za vrijeme trajanja rada na skraćeno vrijeme ne može dobiti otkaz. da li je to točno? i kako se zaštititi od otkaza do donošenja rješenja centra za socijalni rad

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ako je prijavljena na neodređeno vrijeme, ne smije dobiti otkaz (ne smije ni ako je na određeno, smije se raskinuti radni odnos samo ako istekne ugovor na određeno vrijeme).

da li to uopće ovisi o poslodavcu? koliko sam ja shvatila on to mora prihvatiti na osnovu rješenja centra za socijalni rad?
    To ne ovisi o poslodavcu, on mora prihvatiti rješenje CZSS.

i kako se zaštititi od otkaza do donošenja rješenja centra za socijalni rad
    Je li papire već predala? Bilo bi dobro imati potvrdu o predaji zahtjeva, ili nešto poput toga. To vrijedi kao potvrda da je predmet u rješavanju i on to mora uvažavati. Neka mu zaprijeti inspekcijom rada, ili novinama, ufff, o ovakvih poslodavaca odmah imam temperaturu.

Savjet: čim sazna da je prošla komisiju, prije nego uopće dobije prvo, nepravomoćno rješenje, neka zatraži od poslodavca izjavu da se odriče prava na žalbu. Ta izjava će to prvo, nepravomoćno rješenje učiniti pravomoćnim. Naravno, ovo vrijedi ako poslodavac ne pravi problem oko toga.

Poslodavcu:

Kopiram ti iz Zakona o radu (NN 137/04):

Zabrana otkaza

Članak 77.

(1) Za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnoga dopusta, koriš*te*nja prava na rad u skraćenom radnom vremenu roditelja, odnosno posvojitelja, korištenja posvojiteljskoga dopusta i dopusta za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju te petnaest dana nakon prestanka trudnoće, odnosno prestanka korištenja tih prava, poslodavac ne može otkazati trudnici, odnosno osobi koja se koristi nekim od spomenutih prava.

(2) Otkaz je ništav ako je na dan davanja otkaza poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stavka 1. ovoga članka ili ako radnik u roku od petnaest dana od dostave otkaza obavijesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stavka 1. ovoga članka te o tome pridonese odgovarajuću potvrdu ovlaštenog liječnika ili drugoga ovlaštenog tijela.

(3) Okolnosti iz stavka 1. ovoga članka ne sprječavaju prestanak ugovora o radu sklopljenog na određeno vrijeme, istekom vremena na koje je sklopljen taj ugovor.
    i

Najteži prekršaji poslodavca

Članak 248.

(1) Novčanom kaznom od 61.000,00 do 100.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj poslodavac pravna osoba:

...

39. ako za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnoga dopusta, ko*rištenja prava na rad u skraćenom radnom vremenu roditelja, odnosno posvojitelja, korištenje posvojiteljskog dopusta i dopusta za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju, otkaže trudnici, odnosno osobi koja se koristi nekim od spomenutih prava (članak 77. stavak 1.), (ova točka 39. je dio stavka 1. ovog članka, opaska Minnie)

...

(2) Novčanom kaznom od 7.000,00 do 10.000,00 kuna za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se poslodavac fizička osoba i odgovorna osoba pravne osobe.

(3) Ako je prekršaj iz stavka 1. ovoga članka počinjen u odnosu na malodobnog radnika, iznos novčane kazne uvećava se dvostruko.

(4) Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka poslodavcu pravnoj osobi može se izreći novčana kazna na mjestu izvršenja prekršaja u iznosu od 20.000,00 kuna, a poslodavcu fizičkoj osobi i odgovornoj osobi pravne osobe u iznosu od 6.000,00 kuna.

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

minni puno ti hvala.

ona dosta radnih dana gubi na bolovanja jer maleni stalno treba na neke kontrole, operacije i pretrage, a ni ona nije baš najboljeg zdravlja. usto je i samohrana majka dvoje djece tako da su sve obaveze na njoj.

trenutno je na bolovanju zbog upale pluća koju je zaradila nakon što joj je poslodavac promjenio radno mjesto iz ureda na teren (valjda se nadao da će sama dat otkaz zbog nemogućnosti obavljanja posla).

boji se da će dobiti otkaz čim se vrati sa bolovanja.

ima radni odnos na neodređeno vrijeme.

nije još predala zahtjev za skraćeno radno vrijeme, ali je očito napravila grešku kad je obavjestila poslodavca da razmišlja o toj mogućnosti.

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Molim sve one koji su imali slični problem ili znaju nekog sa takvim problemom da mi pošalju savjet,naime imam kćerku koja boluje od desnostrane hemipareze,oblik cerebralne paralize,na osnovu toga supruga je koristila pravo na rad s pola radnog vremena dok sam ja u vojnoj mirovini kao ratni vojni invalid(povreda donjeg ekstremiteta i dio grudnog koša),dok je taj predmet išao preko CZSS,njihova lječnička komisija ustanovljava da ja sa svojim ozljedama ne mogu se brinuti o djetetu,sada kad se predmet vodi preko MOBMS ili HZZ-a,njihovo liječničko povjerenstvo supruzi ukida pravo na rad s pola radnog vremena,i određuje da se ja brinem o djetetu,kako i prvostupanjsko,a i drugostupanjsko rješenje ukida njoj to pravo,ostaje nam sada samo upravni postupak,pa me zanima ima li netko s tim kakva iskustva,kolika je mogućnost od tog suda dobiti pozitivno rješenje,smatram kako je ovom odlukom HZZ prekršio neke odredbe koje su sastavni dio Konvencija o pravima djece,pravima djece s posebnim potrebama te pravima osoba s invaliditetom,dodatna otegotna okolnost u ovom našem slučaju je ta što je u pitanju žensko dijete koje meni ne dopušta da je vodim na wc,tuširam,presvlačim,a kako ima 11 god.uskoro će se pojaviti i drugi problemi vezani uz higijenu i zdravlje koji će za mene predstavljati zabranu s njezine strane

Pink-OS avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

možete predati žalbu na upravni sud,ali evo naša žalba stoji na upravnom sudu već skoro 4g nikada nisam dobila niti rječi odgovora,moj preijedlog je iako ima ovdje i onih koje bolje znaju ovu tematiku,da predate ponovo papire za rad u skraćenom vremenu za suprugu,obavezno predate s tim, rješenje kojim je doneseno da se vi nemožete zbog vašeg zdravlja brinuti o djetetu,kontam da onda nemaju osnove za odbijanje,naravno sve ovisi prevnstveno o zdravstvenom stanju djeteta

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ima li koga na srv radi njege djeteta, a da firma u kojoj radi ima kompjutersku evidenciju radnog vremena, kako vam je postavljeno radno vrijeme fiksno ili klizno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •