Dugo me nije bilo na forumu, vodim svakojake bitke pa zapravo ne stižem, ali sad sam već pomalo očajna i trebam vaše savjete, iskustva.
Ovak: imam blizance, upravo napunili godinu dana. Manje krvarenje u mozak su imali obojica, to kontroliramo i dr Sabol potvrdio da to više ne treba predstavljati nikakav problem. Kasnili sa motorikom, vježbači smo i porpilično smo napredovali, dižu se na noge i hodaju uz namještaj, samo se još ne puštaju.
Ono što mene muči je npr što ne razvijaju govor. Ne očekujem da bi trebali pričati ali oni nisu u stanju niti rukom pokazati na nešto, ne povezuju riječi sa predmetima (ne kuže da je duda - duda, da sam ja mama i sl). Imam dojam da me uopće ne razumiju. Jedan ne prihvaća krutu hranu uopće, obojica jaako teško nove okuse, imamo svega par stvari koje jedu. Ne shvaćaju igračke, napunili smo stan raznoraznim didaktičkim čudima koja sada služe samo da bi se lupalo po njima, dečki uopće ne dozvoljavaju da im pokažem da se negdje da ubaciti loptica ili sl. I dio koji meni onako sebično najteže pada: ne vesele se ni meni ni mm. Recimo mm dođe s posla, nisu ga vidjeli uopće taj dan i oni ne reagiraju ni najmanje. Ja sam ih nedavno za test ostavila sa bakom na skoro 4 sata, kada sam došla nisu me ni pogledali, nastavili su se igrati na podu. Inače se hoće igrati sa nama, ono ku-kuc recimo, uspostavljaju kontakt očima, dižu ruke da ih se primi i sl. Dugo se nisu odazivali na ime, ali sada smo uspjeli da me barem na sekundu pogledaju kada ih zazovem (ne uvijek, ali u većini slučajeva).
Veseli su, puno se smiju, rekla bih da komuniciraju međusobno jer se znaju dozivati i puzeći prate jedan drugog i to ih jako zabavlja. Ali sveukupno imam dojam da imam šestomjesečne bebe u tijelima jednogodišnjaka.

Dr Sabol je rekao da su neurološki ok, da njih jedino zeza senzorika, trenutno tražim tko bi ih htio vježbati tako male jer nailazim na odgovor da senzoriku rade sa starijima i da nemaju sobu opremljenu za malene, da se javimo za 6 mj. Za mj dana smo naručeni u Suvag i jedva čekam taj pregled. Psihologica zabrinuta za razvoj govora, većina drugih mi govori da samo kasne i da je to za blizance u redu, sa čime se ja nekako ne mogu pomiriti.

Jel imao netko sličan problem? Kamo da se obratim? Jel paničarim bezveze? Oprostite na podužem postu