Plaće za čuvalice u Zagrebu su oooooooogromne.

U Varaždinu je to puno manje. Npr. moja svekrva je radila kod jedne imućnije obitelji od 7 do 15 i imala plaću 3500 kn. Ali za tu lovu je ona ujutro svima pripremila doručak, išla na plac, kuhala ručak, prala, peglala, čistila, tj. radila apsolutno sve kućanske poslove i brinula za dvoje male djece koji sad imaju 6 i 3 god., radila je zadnjih 6 god. Njihova mama je bila doma uglavnom, ali je jedno vrijeme radila, prije nego je rodila drugo dijete. Svekrva je radila sve po kući i čuvala dijete, išla s njim u šetnju. I ona smatra da je bila jako dobro plaćena.

Kad još nije bilo sigurno da će paulu čuvati baka, ja sam planirala platiti 1500 kn čuvalicu koja bi bila kod nas od 8 do 16. Ne bi trebala raditi ništa po kući, samo 6 sati (+2 sata spavanja) s paulom se igrati, šetati, nahraniti je, prematati i sl. Svekrva kaže da je to previše budući da ona zna žene koje za tu lovu još i kuhaju ili peglaju kad beba spava.

Nedavno sam pročitala u lokalnim novinama da odgajateljice u vrtiću u Varaždinu imaju plaću 3500 kn, a tam je jedna na desetero djece.