Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 106

Tema: klistir,zašto je loš?

mojemalo

Početno klistir,zašto je loš?

Vidim da vas dosta piše kako ne želi klistir..e sad..ja sam malo zbunjena :? .
    Zašto on nije poželjan...hir ili ima nekih posljedica!? :/

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Izmedju hira i necaga sto ostavlja ozbiljne posljedice ima bar 100 kategorija. Ja bih odabrala one da mi je bilo ponizavajuce, bolno i nepotrebno...

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tko voli nek izvoli
    ali ne bi se trebao davati rutinski
    nigdje se u suvremenom svijetu to ne radi
    niti su dokazane prednosti davanja klistira niti stetnosti nedavanja...

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Klistir se još uvijek naširoko primjenjuje jer navodno stimulira kontrakcije maternice i
    zato što prazna crijeva dopuštaju spuštanje dje)je glavice. Tako7er se vjeruje da
    klistir smanjuje zaprljanje i infekcije majke i djeteta. Me7utim, klistiranje je neugodno i
    nosi izvjestan rizik povrede crijeva. Iako neke žene same traže klistiranje, za mnoge
    je ono nelagodno. Dva kontrolirana istraživanja metodom slu)ajnog uzorka (Romney
    i Gordon, 1981; Drayton i Rees, 1984.) pokazala su da primjena klistira ne utje)e na
    stupanj fekalnog zaprljanja tijekom prve faze poro7aja, ali ga umanjuje za vrijeme
    izgona. Bez klistiranja zaprljanje je uglavnom neznatno i lakše ga je ukloniti, nego
    zaprljanost nakon klistiranja. Nisu otkriveni nikavi efekti na trajanje poro7aja i na
    neonatalnu infekciju ili infekciju me7ice.

iz
    http://www.roda.hr/_upload/dokumenti/WHO_smjernice.pdf

smjernica svjetske zdravstvene organizacije

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

zamisli najgori proljev kojeg si ikad imala

e to ti je to samo uz trudove

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa

No dobro, ne mora biti baš tako. Nemoj plašiti trudnicu.
    Iz mene je tekla samo voda. Nije mi bilo nimalo bolno, čak niti ponižavajuće kao što sam mislila da će biti. Mislim da dosta ovisi i o sestri koja daje klistir. Na SD-u su divne.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Za mene to nije bilo ni strašno, ni ponižavajuće, a i drago mi je da sam to riješila prije poroda, samo mi je još trebalo da krene s...nje dok tiskam.

Ali isto tako mislim da to ne bi trebalo ići rutinski, pa da se moraš boriti ako ga ne želiš, nego da te lijepo pitaju želiš li klistir ili ne.

elie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ja jos imam par mjeseci do poroda, pa se polako pripremam. zanima me koja je alternativa klistiru, tj. sto se moze sve napraviti pa onda doci u bolnicu i reci 'necu klistir'?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Točno tako, kažeš lijepo - neću klistir. Onda ti oni peru mozak o higijeni, ali kako znaš da klistir i higijena poroda nisu posebno korelirani - nećeš se dati smesti.

Radi se zapravo o jednom obliku silovanja.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam ga izbjegla tako sto sam dosla vec prilicno otvorena u rodiliste, kad imas prirodne neometane trudove ionako se sama cistis i rekla sam da sam se vec ocistila i nisu ga dali a tiskala sasvim normalno, bez ikakvog sr*** da tako kazem niti sam o tome mislila....

a to da li su seste divne kad ga daju ili ne nema veze sa svrsishodnoscu klistira

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj michelle zg prvotno napisa
    Citiraj MGrubi prvotno napisa

No dobro, ne mora biti baš tako. Nemoj plašiti trudnicu.
    Iz mene je tekla samo voda. Nije mi bilo nimalo bolno, čak niti ponižavajuće kao što sam mislila da će biti. Mislim da dosta ovisi i o sestri koja daje klistir. Na SD-u su divne.
    jednako. i stvarno, svašta je bilo na tom sd-u, ali na ovo se ne mogu potužit

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Točno tako, kažeš lijepo - neću klistir. Onda ti oni peru mozak o higijeni, ali kako znaš da klistir i higijena poroda nisu posebno korelirani - nećeš se dati smesti.
    Al treba pogodit trenutak, jer klistir se, kao ni mnoge druge procedure pri porodu, ne najavljuju baš uz fanfare.
    I, tada, ako ga ne želiš, bude oblik silovanja.

Irena001 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

meni je klistir baš dobro došao, i fanj mi je olakšao, a inače sam prije se ježila na samu pomisao da ću ga dobit. Mislim da je sve od trudnice do trudnice

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako je sve od trudnice do trudnice - u cemu se slazemo - onda ne bi trebao biti rutinski

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

klistir nema nikakvu vezu sa samim porodom.
    daju ga isključivo da se doktori "ne bi uprljali".

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A mene zapravo jako zanima "statistika uprljanja" za žene koje su rodile i s klistirom i bez.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Meni je prvi klistir bio ono... niš strašno.
    Drugi me ubio!
    Treći ne bih dozvolila!

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma statistika

ja sam drugi put rodila bez

na tu spoznaju doktor se užasnuo, cijelo vrijeme je bio u šoku i govorio: kako to mislite nije primila klistir?!?!

jadniče

ali posrećilo mu se
    nije se uprljao

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma, znam ja statistike, one su na "mojoj" strani i kažu da klistir ne spriječava nego naprotiv, veća je vjerojatnost "uprljanja" sa klistirom.
    Ja to o našim, osobnim statistikama, kao ovo što si ti napisala, i moje iskustvo je takvo i, iako sam i prije toga bila načelno protiv klistira, to me definitivno uvjerilo.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: klistir,zašto je loš?

Citiraj mojemalo prvotno napisa
    Vidim da vas dosta piše kako ne želi klistir..e sad..ja sam malo zbunjena :? .
    Zašto on nije poželjan...hir ili ima nekih posljedica!? :/
    Postoji rizik rupture crijeva kod davanja klistira. On je navodno vrlo mali (nisam pronašla točne podatke), ali postoji. Što se tiče korisnosti, ajde, možda mogu prihvatiti da kad ženu zakvače za CTG i polegnu na krevet na početku poroda, ne daju joj ni da se kreće ni da ide na wc, puna crijeva mogu smetati kod izgona. Ali kod žena kojima ne medikaliziraju porod nepotrebno, priroda se pobrine da se crijeva isprazne bez umjetne stimulacije. Što se utjecaja na infekcije tiče, nema ga. Jednako se infekcija dogodi s klistirom kao i bez njega. Za dijete nikakve koristi. Ženi može poremetiti njene trudove + mala vjerojatnost da se crijevca probuše. Ali nema veze, ionako je u bolnici pa ih odmah mogu natrag skrpati (sarkastični smajlić).

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ovako, meni klistir nije bio bolan, ni previše neugodan (daleko od najgoreg proljeva). Ali mi je to ponižavajuće i u mom slučaju totalno nepotrebno jer sam klistir dobila odmah kad sam došla u bolnicu, a došla sam 05.10. u 12h popodne , a rodila sam 06.10. u 20:15! Znači u međuvremenu su mi dali jesti i naravno da sam im se na stolu usred silnog tiskanja ionako uneredila. Tako da je to po mom mišljenju glupa i nepotrebna rutinska stvar koju bi trebalo davati samo ako netko to zahtjeva!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mamita prvotno napisa
    ma statistika

ja sam drugi put rodila bez

na tu spoznaju doktor se užasnuo, cijelo vrijeme je bio u šoku i govorio: kako to mislite nije primila klistir?!?!

jadniče

ali posrećilo mu se
    nije se uprljao

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo što je pisao dr. Stanojević, još davne 2002.:

Kada zdrava žena dolazi u bolnicu roditi, ona se obično priprema dobivajući klizmu uz brijanje genitalija, kao da će imati kirurški zahvat. Žene u Hrvatskoj mogu izabrati u samo dva od 27 anketiranih rodilišta hoće li brijanje spolovila, a u četiri od 27 hoće li ili neće urez međice (epiziotomiju).
    Ti postupci u zdravih žena izazivaju nelagodu i osjećaj poniženja, iako je njihova znanstvena utemeljenost posve upitna.
    Cijeli članak je na
    http://www.vjesnik.hr/html/2002/04/1....asp?r=gle&c=5, a u njemu ima još puno zanimljivosti.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

prvi put su mi dali klistir i bas mi je bio neugodan osjecaj, fuj!

drugi put mi se posrecilo i rodilia sam u klinici gdje je klistiranje zastarjela praksa. divota! hopsala sam na lopti i kako bi me koji trud uhvatio i beba se spustala tako bih imala nagon i prirodno sam se ispraznila.

nista nije bilo prljavo ili nezgodno, sve je bilo najnormalnije.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    Za mene to nije bilo ni strašno, ni ponižavajuće, a i drago mi je da sam to riješila prije poroda, samo mi je još trebalo da krene s...nje dok tiskam.

Ali isto tako mislim da to ne bi trebalo ići rutinski, pa da se moraš boriti ako ga ne želiš, nego da te lijepo pitaju želiš li klistir ili ne.
    Potpisujem!

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

klistir DA, ali prirodni

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ja sam ga odbila (u Petrovoj) , rekla sam da sam se očistila doma,sestra je negodovala ali baš me bilo briga, na samom izgonu nije bilo s*****.

Mamita carice!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nama je sestra Erika rekla da možemo kupiti klistir u apoteci, i sami doma to obaviti. I onda kad dođeš u rodilište reći da si to doma sama obavila. Super alternativno rješenje, iako ga ja nisam primijenila, jer mi prvi puta nije bio strašan, ali drugi puta mi je bilo nešto gore nego prvi, mislila sam da neće stati sva ta tekućina u mene, a i sestra je odustala, na kraju nije dala cijeli, mislila sam da ću puknuti kao balon ako mi ga cijeloa istoči. Fuj, fuj, fuj .. trebala sam doma sama to napraviti.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Kakav je to klistir koji možeš kupiti u apoteci i kako se daje? Jesu to oni glicerinski čepići? Možda je malo OT, ali mene zanima više zbog one stolice poslije poroda koje me već sada strah zbog hemoroida.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa
    Kakav je to klistir koji možeš kupiti u apoteci i kako se daje? Jesu to oni glicerinski čepići? Možda je malo OT, ali mene zanima više zbog one stolice poslije poroda koje me već sada strah zbog hemoroida.
    Ja nisam stavila taj cepic, popila sam tabletu koju su mi dali, ali nije bilo "efekta". Kad su me pitali jesam li "imala stolicu" rekla sam da jesam 8), ma od cega bi ju imala? Od onih par zalogaja odvratne bolnicke hrane koje sam pojela, a boljeli me savovi, boljeli me hemoroidi. Ocistili me klistirom dva dana ranije. . . uzela sam cepic doma za slucaj da cu imati problema. . .Sve je bilo ok kad sam dosla na maminu kuhinju .

lidac2004

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa

evo ovako.
    i jos bi dodala da mi je bilo puno lakse kada sam se "ocistila".

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

a to da li su seste divne kad ga daju ili ne nema veze sa svrsishodnoscu klistira

nisam ni htjela reci da ima. samo da o sestri ovisi hoće li biti bolno ili ne. a klistir definitivno smatram nepotrebnim.

Irena001 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    ako je sve od trudnice do trudnice - u cemu se slazemo - onda ne bi trebao biti rutinski
    ja smatram da bi svakako trebali pitati svaku rodilju dal ga želi ili ne. I također smatram da nebi trebali rutinski svima gurat cjev u stražnjicu za dobar dan :/

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

naravno da bi trebali pitati.
    A ne se narogušiti kaj sam tražila brijanje sa jednokratnom britvicom (koju sam sama i donijela) - kao da sam tražila put na mjesec. Sestra me uvjeravala da se njihove britvice redovito steriliziraju, i kako ih vrijeđam što sumnjam u učinkovitost toga i što mi je to fuj (strugala je s tim istim aparatom tko zna koliko žena, koji se sitina sterilizira valjda - ali svejedno je koma osjećaj da te netko struže s nečim s čim je pehala šumicu rodilje prije mene).

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ima li kakva prirodni ili blaži klistir koji se može primjeniti u trudnoći nevezano za sam porođaj, jer već sad osjećam pritisak u crijevima. Ne idem redovito na wc, svaki drugi dan otprilike,nije zatvor ali mi nije ni najugodnije (da napomenem da pijem dosta tekućine) Pa ako ima kakvo blaže sredstvo da si ga sama gurnem u G

Thanks

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da ti je prirodnije i zdravije paziti na prehranu. Nije stvar samo u tekućini, nego i u količini hrane i vlakana koje unosiš u tijelo. Povrće, voće, žitarice, sve su to izvori vlakana.

Irena001 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj Astralis prvotno napisa
    Ima li kakva prirodni ili blaži klistir koji se može primjeniti u trudnoći nevezano za sam porođaj, jer već sad osjećam pritisak u crijevima. Ne idem redovito na wc, svaki drugi dan otprilike,nije zatvor ali mi nije ni najugodnije (da napomenem da pijem dosta tekućine) Pa ako ima kakvo blaže sredstvo da si ga sama gurnem u G

Thanks
    Ja sam u trudnoći pila Magnezij 250 i imala sam stolicu svaki dan (čak i po dva puta), a prije trudnoće ako sam išla 1 na tjedan sam se smatrala sretnom

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni klistir nije ostalo u nekom strasnom sjecanju ali je cinjanica da je rutinska primjena klisitra cisti bezobrazluk! (tipican za nasa rodilista).
    zasto? zato sto klistir u nicemu ne pomaze rodilji i sluzi iskljucivo zato jer je tako zgodnije medicinskom osoblju.
    statistike su porazavajuce. mislim da se valjda jedna od stotinu zena ukaki pri porodu (jer ostale prazne crijeva nekoliko dana prije poroda - priroda se za to pobrine), a cula sam od cura koje su i dobile klistir da im je svejedno pobjeglo na porodu.
    prema tome, totalno nepotrebno!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Irena001, pitanjce za tebe - vidim da pijes magenzij 250 i da pomaze probavi... s obzirom da imam dosta problema s probavom, ja bih koristila Mg i to one sumece tablete al sam cula da nije preporucljivo o trudnoci?!
    Sta mislis o tome? Da li je jos netko pio magnezij u trudnoci i sta kaze ginic?

I jedno pitanje sto se tice brijanja prije poroda? Znam da moja kozmeticarka radi "brazilian" tj. depilira sve, pa sta mislite kolko je dobra ideja prije poroda otic kod nje, umjesto brijanja u bolnici?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam pila donat mg i pomagao mi je kod tih problema

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Donat + breskve - u rodilištu po savjetu ginekologa

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj giorgia prvotno napisa
    Irena001, pitanjce za tebe - vidim da pijes magenzij 250 i da pomaze probavi... s obzirom da imam dosta problema s probavom, ja bih koristila Mg i to one sumece tablete al sam cula da nije preporucljivo o trudnoci?!

I jedno pitanje sto se tice brijanja prije poroda? Znam da moja kozmeticarka radi "brazilian" tj. depilira sve, pa sta mislite kolko je dobra ideja prije poroda otic kod nje, umjesto brijanja u bolnici?
    Ja sam pila sumeci magnezij po preporuci ginica. A obrijala sam se sama doma, kao i uvijek. . . ni inace ja ne nosim "sumicu"

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja mislim da šumeći magnezij treba piti samo po preporuci doktora. One bolne depilacije kod mene ne bi došle u obzir

Datum pristupanja
    Apr 2004
    174

Početno

Imala sam i prije iskustva s klistirom i zato mi nije bio problem pristati na to.Da nije baš ugodno...nije. Inače ne volim doktore i njihove savjete,ali mi se objašnjenje doktora koji mi je vodio porod činilo ok. Rekao je da se radi da se dijete ne zarazi svim onim što bi moglo izletjeti prilikom tiskanja... :/

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj bebibranka prvotno napisa
    Imala sam i prije iskustva s klistirom i zato mi nije bio problem pristati na to.Da nije baš ugodno...nije. Inače ne volim doktore i njihove savjete,ali mi se objašnjenje doktora koji mi je vodio porod činilo ok. Rekao je da se radi da se dijete ne zarazi svim onim što bi moglo izletjeti prilikom tiskanja... :/
    moja baka je rodila 9-ero bez klistira, svi zdravi
    a čime bi se to moglo zaraziti, sve prisutne bakterije su iz tvog organizma, dakle kompatibilne s čovjekom

klistir je samo radi gospode doktora, kao i ležeći položaj, mislim da gospodin doktor kleći, ko to vidija

bebina glavica je dovoljno otporna da "raspara" živo vezno tkivo (međica) pa će sama prilikom prolaska "isprazniti" debelo crijevo, dakle pada u vodu teorija o tome da klistir pomaže prolasku bebe (osim možda kod supertvrde stolice )

Irena001 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj giorgia prvotno napisa

Ja sam pila od Natural Welth-a tablete (baš se zovu Magnezij250) ginekolog mi ih je preporučio baš zbog moje stolice. Nikakve šumeće, Donat mi je pomagao-0 bodova.
    Kako sam tablete počela piti, preporodila sam se. A uz to, pomažu dosta kod grčenja u nogama (što je vrlo često kod trudnica).
    A po pitanju brijanja, odi kozmetičarki, zašto ne?

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj bebibranka prvotno napisa
    Čovjek ne čita istraživanja, nažalost. Da, možda se čini logično, ali u stvarnosti nije tako, klistir ne utječe na broj infekcija.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

bebina glavica je dovoljno otporna da "raspara" živo vezno tkivo (međica) pa će sama prilikom prolaska "isprazniti" debelo crijevo, dakle pada u vodu teorija o tome da klistir pomaže prolasku bebe (osim možda kod supertvrde stolice
    bebina glavica bi trebala isprazniti debelo crijevo prilikom prolaska, ali puno prije nego dođe do konačnog izlaska i izgona. Znači negdje tijekom trudova bi se trebalo isprazniti debelo crijevo, ili čak na samom početku trudova. Jel' tako Vedrana, cure?
    Druga stvar je da ja nisam iamla 9 dana stolicu nakon toga njihovog klistira i njihove krasne bolničke hrane. zahvaljujući Donatu i voću, 9-ti dan sam imala konačno stolicu, i to normalnu, mekanu. Zamislite da je bila tvrda, umrla bih od bolova, zbog šivanja i svega ostalog. Ionako sam tih 9 dana hodala po kući i jaukala "joj, kaj ću ja kad konačno dobijem stolicu, jao šta ću".
    Znači, prvo ti ostružu crijeva totalka, a onda se takvom hranom pobrinu da više ne možeš skupiti za jednu normalnu stolicu 9 dana (normalno sam jela, ali jednostavno nije bilo količine).

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

i mene su klistirali a da niko nije pitao treba li to da učine....kada sam legla na sto sestra fino stavi klistir i otvori pipu....nakon određenog vremena pita me ima li šta, ja reko ništa, ona me čudno pogleda ko veli a koliko tu stane, te onda pojača dotok, i opet pita hoćel', a ja ništa ne osjećam, reko hoće sad i lagano do toaleta i samo izbacim svu tu vodu, znači mogla sam proći bez klistira jer sam ujutro u 5 krenula iz kuće a nisam ništa jela najmanje 10 sati, samo njih nije briga. Kada sam izašla iz toaleta pita doktor jeste li se očistili rekoh jesam super sada sam ko nova

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Par stvari...

Svi mi znamo da je crijevna flora bitna, da je bitna za cjelokupno zdravlje covjeka i njegov imuno sistem.

Klizma je nepotrebna. Cak bi rekla da komplicira stvari. Jer ako mama treba imati stolicu bolje je da je ima u normalnom obliku, nego da to sve "sprica" okolo zbog klistiranja - a i to se desava vrlo cesto (porod zna poduze trajati a crijeva ne prestaju s radom ). Lakse je pocistiti kompaktnu stolicu nego proljev, ne?

Druga stvar je ta da je bitno da dijete dodje u dodir s maminim bakterijama da bi njegova crijeva bila nastanjena tim bakterijama, a da se ne desi da se djetetova crijeva nastane bakterije medicinskog osoblja ili same bolnice Zasto je onda toliko bitno da sam proces radjanja bude toliko sterilan? :?

Evo ovo je zanimljivo

http://www.health-e-learning.com/art...tOneBottle.pdf

The gastrointestinal (GI) tract of a normal fetus is sterile
    · the type of delivery has an effect on the development of the intestinal microbiota
    • o vaginally born infants are colonized with their mother’s bacteria
      o cesarean born infants’ initial exposure is more likely to environmental microbes from the air, other infants, and the nursing staff which serves as vectors for transfer
    · babies at highest risk of colonization by undesirable microbes or when transfer from maternal sources cannot occur are cesarean-delivered babies, preterm infants, full term infants requiring intensive care, or infants separated from their mother

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •