Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 51

Tema: Treba li djecu učiti da igraju šah?

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Treba li djecu učiti da igraju šah?

Vidim sad da na burzi Dini traži di se može kupiti drveni šah...
    Pa sam se sjetila povremenih rasprava s Mirekom o tome trebamo li Leonu učiti igrati šah...

Naimekaj...ja sam tupson, priznajem, dalje od otvaranja i neke traljave središnjice mi ne ide, nemam ja dovoljno malih sivih stanica da predvidim posljedice svakog poteza x poteza unaprijed :/

Ali Miro je odličan igrač, ko školarac je briljirao i dan danas ponekad igra s frendovima..
    No, on misli je je besmisleno učit Leonu tome, jer, kaže on:
    - šah se uči i u njega se zaljubiš kad gledaš druge kako igraju. Kod njih doma je bila tradicija svakovečernjeg ogledavanja dede i ujaka, pa je tako on sjedio sa strane i upijao. A Leona neće imati koga gledati.
    - Ne postoje više šahovske sekcije u školama, pod normalno, kak je nekad bilo
    - Šah se više nigdje ne spominje, kakvi televizijski prijenosi, akkvi bakrači, tu i tamo osvane kakva vjestica i općenito je bačen u ropotarnicu povijesti
    - i tako dalje

Što vi mislite, je li sve zaista tako beznadno?
    Po meni je šah divna mentalna vježba, pa iako sam sama loš igrač, voljela bi dati Leoni barem šansu da provjeri je li ona nasljedila tatinu talentiranost. Ako nije i/ili ako joj se ne svidi, nikom ništa, nema forsiranja, ali bilo bi mi žao ne pokušati uopće :/

Zato ću smisliti ovakvu taktiku. Kad doraste do prikladne dobi, ja bum je naučila postavit figure, osnovna otvaranja i ako pokaže zanimanje, onda ću reć da se za dalje obrati gosponu ocu, pa nek se usudi odbiti dijete željno znanja

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Mislim da ti je dobra taktika.
    Ja sam isto pocetnik, ali mm se bavio sahom i cak imao neke uspjehe - dakle u slicnoj smo poziciji. Jedino sto jos nismo raspravljali bi li on malisu ucio. Ali mi imamo jos vremena, cek da savladamo pinceta hvat prvo

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam truba za šah, ali mi je drago što sam dobila priliku da ga upoznam (i ne savladam ).

I Fioni bih pružila istu šansu, zašto ne? (Kad malo naraste.)

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj tata je šaho-ljubac. Ja i buraz smo naučili igrati šah. I interesantan mi je, makar sam ga samo prakticirala dok sam bila klinka. Ali zato moji nećaci obožavaju igrati šah. I karte.

Ja sam pobornik toga da ako dijete pokaže interes onda je naučite. Ali "forsiranje" ili bolje rečeno nametanje ..to ne!

Na kraju, ima klinaca koji briju više "intelektualno" npr na šah, komp, knjige i sl., drugi briju više na umjetničku stranu (slikanje, crtanje, ples, fotografija itd itd ) treći više na sport itd....A sve to ne znači da su nekom sive stanice bolje ili lošije razvijene...već samo interesi.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Moj je Domagoj počeo negdje s 2,5 -3 godine igrati "šah".

Naravno da su konji jahali sveposuda, a kraljevi su se fizički obračunavali ali je s 4 već poprilično dobro igrao, a sa 7 više nikad nije od mene izgubio.

Ali ja nisam mjerodavna.

Već 2 godine ne želi ozbiljnije igrati šah. Veli da mu je dosadan (zapravo vjerojatno samo treba nekog "jačeg", jer kad može sve oko sebe pobijediti, slaba mu je motivacija. Ne znam bi li mu koristio šahovski klub.)

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

odlicna ti je taktika, tako sam i ja zapravo pocela igrati sah (amaterski, naravno)

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Sah uopste nije odbacen u nasem dobu, po internetu ima dosta nacina da igras sa ljudima i kompjuterima, a i dalje je omiljen u highIQ drustvima!

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam isto truba
    a ucio me igrati dida koji je obozavao sah (a vele i solidno igrao)

inace- ima negdje neka 'skola' saha za klince- ak te zanima- bum pitala

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma, Leonček nema još ni tri godine, ne trebaš se gnjavit...još

Mimek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mi smo išli sad u subotu na Mladost na one otvorene dane športa ili kak se već zovu i veli meni moj sin: Zašto me stalno pitaš koji bi sport, ja ti hoću igrati šah i odmah je naučio složiti figure i kako se koja kreće tj. jede.
    Naravno da se igra po njegovim pravilima, ali umiremo od smjeha i baš se dobro zabavljamo :D

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Moj stariji ima osam i poceo je prosle godine igrati jer su imali sah u skoli. Tamo su ih sve naucili pravilno i imaju masu pravila za koje ja nisam nikada cula. Ono ja se usput s njim ucim. Jedino me smeta sto voli pobjedjivati i s tim se strasno hvali. Ono sve odreda pobjedi kad smo u Hrvatskoj. Sah je odlican za koncentraciju i planiranje, razmisljanje itd. Mladji od 4 godine igra sa straijim sada, samo sto zna samo kako micati figure, ali ne zna planirati poteze i ne vidi bas sto mu se sprema.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam za šah!!

Pa i mala Leona, zašto ne?

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa da, zašto ne.
    Ben je prije par mjeseci prvi puta skužio šah. Sada vec zna neke osnove, neki dan s burazom igrao prvi puta, buraz je jedno vrijeme hodao po turnirima sa svojim klubom.
    Sav sretan mi je javio kako mu je dao šah-mat :D

Njima je to totalna zabava, sretan je kad mu se postavi figura a da ju on moze pojesti, naravno sve po pravilima

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za šah sam (za razliku od MM) totalni antitalenat, i zavidim svima koji ga dobro igraju, osjećam strahopoštovanje čak, jer pokazuju koncentraciju, inteligenciju, moć planiranja i sagledavanja situacije iz različitih kutova, a meni to fali i strašno bih voljela da to imam.
    Da mi djeca pokažu interes za šah bila bih jako zadovoljna i podsticala bih onoliko koliko kao laik to mogu. Zapravo, oni se već sad uvelike igraju sa šahovskim figurama, Marija ih zna složiti i zna kako se koja figura kreće, i tata čak s njom odigra i koju 'partiju', to naravno izgleda tako da on svaki njezin potez s njom prokomentira, zašto je taj potez dobar ili loš, na što mora paziti, a ona je naravno najsretnija kad mu uspije pojesti figuru :D .

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Eto, borna je za ovaj, šesti rođendan poželio šah za poklon

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Iskreno, nikad nisam o tome razmišljala, meni je šah ! Doma ga ni nemamo, mi MM ne igra šah. Tak da ne znam kako bi dijete naučilo igati šah. Kao mala sam znala preskakača i to mi je bilo super, šah sam ono kao znala poteze i malo igrala s bratom. Ali dobra ideja za kupiti dijetetu da "vježba". Samo još malo nek pričeka, mislim da je još malo premali.

Irena001 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

zašto ne? Čak dapače

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Moje mišljenje je da šah može biti itekako koristan i zabavan, naravno, za onog tko je zainteresiran.
    Meni je žao što se nisam oko toga više potrudila kad sam mogla i imala priliku, ali što mogu, u to vrijeme išlo mi je na živce tatino objašnjavanje
    Ali neka, imat će Andreja tko učiti šahu ako bude htio - ponosni ujkica čija je soba puna šahovske literature...

Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

nauciti - naravno! Ali onda treba pustiti dijete da ga sam ili zavoli ili pusti. Moj sedmogodisnjak je naucio igrati sah s 5 godina, i njemu je sah skoro pa religija - mene matira bez problema, tak da vise nisam za njega konkurencija, a i uglavnom pobjedjuje protiv druge djece. Samo u njegovom razredu ima jos par djece koja vole sah, tak da uopce ne vrijedi da je sah "out".

Ako ima zainteresiranih, ja sam za male turnire, moj malac stalno trazi drustvo za sah, a nikak nemozemo naci nista organiziranog za tak malu djecu.

Mi smo bili u subotu u mladosti, ali standa za sah nije bilo...

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nije vjerojatno ni Miro mislio da je šah doslovce umro i da više baš nitko ne igra, ali valjda mu teško pada što više nije popularan ko prije, pa je prerano bacio koplje u trnje

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Marin se ovo ljeto na moru ulovio saha s takvim zanimanjem da
    je bila uzivancija kako je trcao s plaze da bi "igrali" sah..
    na moru je i moja stara knjiga "U jednome dahu znat ces sve o sahu"
    koju mi je djed kupio kad sam bila mala i igrao se sa mnom...
    bas sam uzivala...prekrasno je kako brzo love i povezuju....
    ...javim vam jesam li nasla koji "lijepi"....

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Super za Marina :D

Citiraj dini prvotno napisa
    ...javim vam jesam li nasla koji "lijepi"....
    Ajde javi

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Evo ste me sjetili, pa ljudi moji, JA sam bila prvakinja Dalmacije u šahu u osnovnoj školi
    A znate li kako? Bila sam jedina ženska koja se prijavila te godine 8) , a oni su već bili izradili pehar, i ja ga osvojila.
    Ovo me podsjeća na samohvalu Al Bundyja

A sad bez šale, igrala sam taj šah neloše kroz osnovnu, al nisam bila baš najbolja, pa mi se u srednjoj nije dalo s rogatima bosti. Sad još zaigram katkad, al meni je to đir, super...Naučit ću svoje dijete...isto kao i Čovječe ne ljuti se i druge igrice....

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj makita prvotno napisa

A znate li kako? Bila sam jedina ženska koja se prijavila te godine 8) , a oni su već bili izradili pehar, i ja ga osvojila.
    Lolčina

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Meni bi iskreno bilo draze da mi dijete zna igrati sah umjesto playstationa ali na zalost mislim da ce u najboljem slucaju znati oboje...

Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Meni bi iskreno bilo draze da mi dijete zna igrati sah umjesto playstationa ali na zalost mislim da ce u najboljem slucaju znati oboje...
    pa u najboljem slucaju nece ga ni zanimati playstation
    mi uspjevamo bez playstationa vec skoro pa punih 8 godina, jos mi drugas nije trazio da mu kupim, a mladji (5 godina) ni nezna sta je to...

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ja sam uvijek za šah, uostalom, sa šahovskim figurama se mogu igrati i neke druge igre, dame naprimjer...

Inače, ja i brat smo kao mali znali preokrenuti šahovsku ploču naopako, podijeliti je na 2 komada- to bi nam bili brodovi, a crne i bijele figure (svaka boja na svom brodu), kralj, kraljica i dvorjani.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Drage moje, s velikim veseljem vas obavještavam da sam, evo tri godine nakon otvaranja topika, provela svoj podli plan u djelo

Evo, Leona i Miro su zadnjih dana uvježbavali borbu pješaka i kretanje ostalih figura, a od danas igraju kakti prave partije :D

Leona je, veli Miro, dosta strpljiva i ima prilično dobru moć zapažanja, a dobro podnosi objašnjavanja poteza. To meni ne bi tolerirala, da je ispravljam ali svom tatici bu sve oprostila

Sretna saaaaaaaaam :D

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Moji su stari 3 i 1,5g...
    Deda ih je neki dan naučil kak se zove koja figura u šahu...
    Najprije su razvrstavali crne i bijele, pa krenuli s kraljicom, pa pješak, pa top, konj.....
    Sad ih već sve raspoznaju, ajde daleko je to od igranja šaha, ali treba odnekud početi...

Meni osobno super...... :D

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Moji klinci obožavaju šah. Oboje je naučila baka i mogu reći da dobro igraju, pogotovo M. Mislim da je to odlična, pametna igra i da treba potaknuti djecu da je uče.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Klo, prekrasno!

Moj Fran je počeo s negdje 3 i pol godine. Učiti figure, kako se koje pomiču. Sad je stvarno već pravi majstor. Igra s mojim starim i bratom koji su prilično zaglibili u tome. Dida kaže da ima super "klikere" za isti. U vrtiću isto povremeno igraju-vidim kad dođem po njega, jer to spada pod "mirne igre". F. kaže da mu je zabavno tamo igrati jer ih sve pobjeđuje.

Tako da, topla preporuka svima koji tek ulaze u svijet šaha. Meni je to genijalna igra za razvijanje logike. A bogme i koncentracije.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj kloklo prvotno napisa
    Drage moje, s velikim veseljem vas obavještavam da sam, evo tri godine nakon otvaranja topika, provela svoj podli plan u djelo

Evo, Leona i Miro su zadnjih dana uvježbavali borbu pješaka i kretanje ostalih figura, a od danas igraju kakti prave partije :D

Leona je, veli Miro, dosta strpljiva i ima prilično dobru moć zapažanja, a dobro podnosi objašnjavanja poteza. To meni ne bi tolerirala, da je ispravljam ali svom tatici bu sve oprostila

Sretna saaaaaaaaam :D
    Neka, neka!

Ja sam svom većem pokazala poteze nedavno i baš je popodne poželio djedu pokazat kako dobro igra. SVi i njega još mogu svugdi, al je najbolje pojest :D

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Moji isto vole šah, tata i ujak su ih naučili i često igraju sa njima.
    Stariji i u školi ide u grupu šahista, pa su ove godine bili i na županijskom natjecanju u šahu.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

kloklo, najprije nisam skužila da je topic započet još 2006. i moja je prva pomisao, pročitavši tvoj uvodni post, bila 'pa što čekaš, leona je već trebala početi sa šahom...'...
    no, na kraju skužih da je sve pod kontrolom... 8)

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

cekaj, kaj niste nikad culi za Polgarovu?

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I ja imam doma jednog šaholjupca (ja ga više ne mogu pobjediti).
    Klo, mogli bismo jednom upriličiti Leonin i Svenov okršaj u šahu

Aiko avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Ja obožavam šah. Tata me počeo učiti s 3 godine ono slagati figure po tabli i to. Godinama sam aktivno igrala šah, ali onda mi je sve skupa to dosadilo. Naravno, jednom šahist - uvijek šahist, kasnije sam se nakon višegodišnje pauze ponovo vratila šahu. Igram isključivo na netu (putem BabasChess). I da, sigurno ću učiti i svog sina. Nemam baš ambicija kao stari Polgar, ali...

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

U mojoj kući nije bilo šah figura, tako da ga ja nikad nisam naučila igrati. Tata i mama su poslije rekli da znaju igrati (tj. znaju kako se igra) ali kako niko u porodici nije igrao, ja i sestra nismo vidjele i nismo naučile (vjerovatno da smo imale želju naučile bi negdje drugo, komšija nam je bio vrsni šahista i uvijek je visio nad pločom).
    Sad živimo u MM-ovoj porodičnoj kući i svekiji imaju klasični šahovski drveni komplet. Svi unuci (nastariji 8, pa dvije 5-ice i najmlađi 14. mjesec) odmah su počeli pokazivati interesovanje, i razvoj je išao prema fazama i uzrastu: prvo su glođali figure , onda je sveki naučila kako da ih poredaju itd. Školarac sad rastura za svoj uzrast (i onako je na tom polju izvanredan kapacitet). Dvije petice znaju složit figure i onda kud koji mili moji, a moj N je još na glođanju. I baš mi je drago da to ide tako, jer mi je žao što ja ne znam igrati (ali nije kasno, E. jako voli učiti odrasle ono što oni ne znaju ), a mislim da je šah jedna izuzetno plemenita igra.

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

I htjela bih da dodam, KloKlo ti si jedan odličan strateg da provedeš svoje zamisli, sjeti se samo teme o drugom djetetu

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

meni je zao da ne znam igrati sah (znam samo kako se figure pomicu ). to nije samo igra, to je uvod u logicko razmisljanje i ima hrpu odlicnih razloga zasto bi svako dijete trebalo uciti igrati sah.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Evo jedna situacija od malo prije;
    ispitujem ja sina od 20mjeseci kako se zove koja figura, pa tako redom on nabraja...
    Uzmem lovca, gleda ga on i nemože se sjetiti kako se zove, ja mu velim ; to je lovac,
    a on kaže ; ne to je vuk!

(a najdraža priča mu je Crvenkapica)

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

moja je ovo ljeto vidjela sah na kompjuteru i otada se "zalipila" za njega. ne ovaj kompjuterski nego onaj drveni. ajme satrala nas je od momenta kad bi se probudila ujutro: sah, sah, sah....na jednom mjestu di mi idemo na igraliste imaju neki penzioneri koji igraju sah, ma koje ljulje i klackalice stoji kraj njih i bleji po po ure
    tata je bio sa njom kuci ovo ljeto pa je relativno dobro naucila igrati. sad ima 5 godina i moram priznat da i meni ponekad da dobro mislit ili mi odnese kraljicu. eh da moje znanje nije bas na nekom nivou, doduse i ja sam bila prvakinja skole isto zato sta se nijedna druga cura nije prijavila na turnir
    ja sam uvijek za sah, ipak on razvija koncetraciju i "mozdane vijuge" ali naravno samo ako dijete izrazi zelju...

evo mi smo se i upisali u sahovski klub, jer u vrticu i bas nema kandidata za igru

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

I mom starijem je glavni "učitelj" (uz dedu, ali deda je u drugom gradu pa se ne vide često) bilo računalo... Mi smo pokazali kako se poredaju figure i kako se pomiču, zaista samo osnovno jer ja i ne znam više od toga, možda 2-3 klasična otvaranja.

A onda je sin krenuo u školu i sprijateljio se s dječakom koji je vrsni šahist. Tak je krenulo... Slijedeći korak - naučio je i mlađi brat (ne sjećam se da smo mlađem IKADA mi pokazali, brat mu je bio glavni učitelj).

Ne mogu reći da igraju često, ali za zimu je to divna zabava. Kultno mjesto za igranje je kvartovska knjižnica . Neki dan sam ih ostavila na sat i pol u knjižnici (bila neka predstava). Vratim se, predstava je bila gotova, a moj mlađi igra šah s prijateljem iz razreda... Dobro je! Mislim da su na ovaj "neobavezni" način naučili bolje i s više volje nego da smo ih doma više učili. Nekako su to savladali sami, a dalje je do njih.... Znaju njih dvojica ponekad doma igrati, čini mi se sve češće.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I moj malac uživa u šahu

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Treba li djecu učiti da igraju šah?-

samo ako pokažu interes.
    mene to uopće ne zanima a vidim da zasad ni moju djecu (OK - nisu imala priliku ni vidjeti kako netko igra šah - imamo ploču drvenu i figure ali ih ne zanima).
    Mislim da je svako forsiranje djeteta na nekakve aktivnosti koje ih ne zanimaju - mučenje djeteta, a roditelji to čine zbog svog ega - da pokažu kako im dijete pametno. Čast izuzecima - ali znam takve roditelje- sile dijete i na jezike i brojke i šah a to što je dijete totalno nekomunikativno i ne zna za igru nema veze, po meni dijete mora biti dijete, igrat se, glupirat i veselit jer i kroz veselu igru mnogo nauče.
    Opet kažem - čast izuzecima i nadarenoj djeci koja naginju nečemu ili svačemu (matem., šah, jezici, slikanje...), al ja sam majka nemajka koja da i ima nadareno dijete - trudila bih se održati u njemu što duže i onu djetinju veselu i nevinu narav. Kod mene je to na cijeni.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Samo da ponovim, ako je nekome promaklo

Po meni je šah divna mentalna vježba, pa iako sam sama loš igrač, voljela bi dati Leoni barem šansu da provjeri je li ona nasljedila tatinu talentiranost. Ako nije i/ili ako joj se ne svidi, nikom ništa, nema forsiranja, ali bilo bi mi žao ne pokušati uopće

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ima debelih razloga zašto treba sa šahom (i ne samo šahom, ima i drugih aktivnosti te vrste) početi u relativno ranoj dobi.

Ako se krene kasnije, drugi klinci iz generacije već su daleeeko odmakli i to zna biti strašno destimulirajuće.

Iz tog razloga ja nikad nisam naučila kartati, baš ništa, jer kad sam se našla u kartaškom društvu, svi su znali puuuno više i nije im se dalo zamajavat sa mnom početnicom.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Po meni, dobro je znati barem osnove, čak i ako ne pokaže neki smisao za usavršavanje taktike (kao ja na primjer). Mislim da je to ipak dio opće kulture.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Klo, trebalo bi temu prekrstiti u "veseli šah". U suprotnom bi se moglo zaključiti da smo gonitelji s bičevima koji djecu tjeraju na šah.
    Ajde, moj nije počeo prije 2. rođendana, pa sam sigurna barem što se serviranja šahovskih figura za doručak tiče

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Ja sam pobornik toga da ako dijete pokaže interes onda je naučite. Ali "forsiranje" ili bolje rečeno nametanje ..to ne!
    Na kraju, ima klinaca koji briju više "intelektualno" npr na šah, komp, knjige i sl., drugi briju više na umjetničku stranu (slikanje, crtanje, ples, fotografija itd itd ) treći više na sport itd....A sve to ne znači da su nekom sive stanice bolje ili lošije razvijene...već samo interesi.
    X

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •