-
Imovax Polio
Kako do tog cjepiva? Zvali smo ljekarnu i kažu da nitko od njihovih dobavljača nema to cjepivo :?
Još mi je objašnjavala o uvozu, markicama i sl. ali vidim da se u ZGu cijepi tim cjepivom. Ne bih išla na 5u1, ali ni na oralni polio. Ovo mi se činila najprihvatljivija opcija.
Ivor će se sada (mislim ne sada, nego u slijedećih mjesec-dva) po prvi puta cijepiti. Zbunjuje me što u kalendaru piše da se prva doza polia dobije inaktivirana a onda oralni, živi polio. Naša pedijatrica kaže da će dobiti oralni polio i kada se bude prvi puta cijepio :?
-
Dobavljač je Medoka, stvarno "mali" dobavljač, za neke specifične proizvode, pa pretpostavljam da ćeš morati pitati u većim ljekarnama.
www.medoka.hr
-
Janoccka, ovo je sa Cybermeda:
"2. Kakve vrste cjepiva protiv poliomijelitisa postoje?
Postoje dvije vrste cjepiva protiv poliomijelitisa:
* ”mrtvo” - inaktivirano cjepivo protiv poliomijelitisa -IPV - koje se primjenjuje putem injekcije
* ”živo” - oralno cjepivo protiv poliomijelitisa - OPV koje se primjenjuje u obliku kapi koje se daju u usta.
Oba cjepiva stvaraju imunitet na poliomijelitis i mogu se dati istodobno s drugim cjepivima.
U Hrvatskoj je u Obveznom programu cijepljenja prva doza cjepiva protiv poliomijelitisa IPV, a sve ostale OPV."
Nije mi jasno sto onda planira tvoja pedijatrica?
-
-
možda živo smatra manje opasnim i manje zagađenim jer prolazi korz prvi obrambeni sustav organizma, a to je probavni trakt.
ovo mrtvo ubrizgaju direktno u tijelo, zajedno sa svim otrovima, i zaobiđu prvu crtu obrane organizma - probavni trakt.
Pitaj Davora, on će ti to bolje znati objasniti ili će ti dati linkove gdje da pročitaš.
-
Koliko sam ja uspjela shvatiti, a stvarno sam teski laik, bas je obrnuto. Evo opet nesto s Cybermeda:
" Tina 21.03. 2006. 12:18
cjepljenje inaktivnim i atenuiranim cjepivom
Zašto je prva doza polia inaktivirana i di-te-per acelularan a sve ostale cjelostanične i živo atenuirane? Ja sam odabrala da za 2. i sve slijedeće doze uzmem Infarix i polio živo atn. Da li je to u redu?
Pozdrav.
Dr. Darko Richter 21.03. 2006. 13:32
Re: cjepljenje inaktivnim i atenuiranim cjepivom
Prva doza polia je inaktivirana, kako bi se izbjegle rijetke, ali realne nuspojave postvakcinalnog poliomijelitisa, koje su zaiblježene u SAD, u Rumunjskoj i u nas, a vjerujem i drugdje. Od mrtvog cjepiva ne može se razviti bolest, te se ono daje kao prvo, kako bi se potaknulo stvaranje portutijela, i kod kasnijeg cijepljenja živim cjepivom otklonio rizik postvakcinalne bolesti. U SAD se sve doze inaktivirane.
Kod DiTePer cijepljenja, acelularne vakcine su opterećene istim nuspojavama, kao i cjelostanične, no bitno su rjeđe. Kod nas je Infanrix uveden kao prva doza, radi toga što je "dojenče još malo". U SAD i u svim zemljama koje su prešle na acelularne vakcine, sve su doze acelularne. Po meni bi bilo pametnije acelularne doze rezervirati za kasnije injekcije, jer se s brojem doza, povećavaju i nuspojave. No kod nas mnoge stvari niti su logične, niti su stručno raspravljene sa svima kojih se tiču i koji o tome mogu nešto suvislo reći. No, podržavam vašu intenciju da nastavi s acelularnim cjepivom, a nije loš izbor niti nastavak, nakon inaktivirane, sa atenuiranom živom polio vakcinom. Naime, taj način cijepljenja osigurava bolju grupnu imunost, a ima i nekih teoretskih prednosti, npr. interferencija u crijevu, itd. "
-
Poslala sam upit direktno dobavljaču. Ako mi ne odgovore ponovno ću zvati ljekarnu da probaju oni.
Još samo da skontam jel Hib živo ili mrtvo cjepivo :/
-
Janoccka, i kod nas je bio taj problem; prvi put dobio IPV Polio, drugi put smo htjeli isto to ali ped. rekla da toga nema u takvom obliku (osim za prvi put). Pošto smo htjeli i INF Diteper, odlučili smo se za varijantu 5u1. A zašto ti nisi za to?
-
Imovax Polio je na listi HZJZ i cijena je stvarno mizerna. Ni 30kn dobavna cijena. Štos je u tome što ga u ljekarnama ne smiju prodavati. Poslala sam upit HZJZ kako doći do tog cjepiva :/
A jesam zapela... Ma bar da imam kakav argument pedijatrici. Uopće ne znam što joj je to značilo da je jako skup... Inače nije imala ništa ni protiv Infanrixa ni Priorixa.
-
Jesu ti možda objasnili zašto ga ljekarne ne smiju prodavati?
-
Samo HZJZ ima odobrenje za to!
-
Pa jel' možeš otići na HZJZ da oni cijepe? Ja sam se ovih dana cijepila protiv hepatitisa u našem zavodu za javno zdravstvo, epidemiološka služba,a ne kod svoje liječnice opće prakse. Koliko znam, njihove ekipe hodaju po školama za cijepljenja, pa mislim da bi to oni mogli obaviti. Ne mora sva cijepljenja obaviti ped.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma