Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Kako napraviti jogurt ali ne od kravljeg mlijeka!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno Kako napraviti jogurt ali ne od kravljeg mlijeka!

Ja pravim razna biljna mlijeka, buduci da ne konzumiramo kravlje. Ova mlijeka su svjeza, tj. sirova, puna vitamina i minerala, proteina i puno su laksa za preraditi nego kravlja. Naravno i nisu "obogacena" raznim antibioticima i hormonima koje danasnje krave imaju u izobilju.

Mlijeko od badema, cashews, oraha, ljesnjaka, macademia, ili vec sto imate
    Potopiti jednu casu oraha i ostaviti preko noci ili najmanje 4-5 sati
    U jaki mikser staviti isprane orahe (bez te vode) i dodati jos tri case vode filtrirane(1 casa je 250 ml). Ja dodam malo soli i zlicu nekog sladila po zelji. Postupno dodati vodu, znaci prvo izmiksati u pire i onda dodati ostatak vode. Procijediti kroz krpu za sir. Najbolje piti svjeze, ali moze stajati u frizideru 4-5 dana. Moze se dodati i vanilija, ili ekstra masnoce od recimo kokosova masla.

Kad procijedite mlijeko ostane vam sir od toga. Recimo od cashew je najbolji tako sa malo soli i onda ga koristim za zamjenu kao riccota. Ali sa bademima je dosta suhast, pa ga vecinom dehidriramo i koristim kao bademovo brasno ili ga mozete staviti u kolace onako svjeze.
    Ono od oraha vecinom pojedemo odmah.

Jogurt mi je najbolji od cashew oraha. Oni bijeli, i moraju biti sirovi, ne slani niti peceni ili sl. Za napraviti jogurt je bitna cista posuda i temperatura. Jedna casa jogurta sa zivim bakterijama moze napraviti oko tri ipo litre mlijeka u jogurt. Ovaj jogurt moze biti od soje ili kupiti zive acidophilous
    najbolja temperatura je 122 Ferenheita, nagadjam da je to oko 50C. Moze se koristiti i manje vise, ljeti vanka na suncu ili zimi u laganoj pecnici. Staklenke koje koristite obavezno staviti u uzavrelu vodu na deset minuta. Ja zagrijem mlijeko do 60C. Dobro dodje i onaj termometar da ste sigurni koliko je toplo mlijeko. Pomijesam sve u velikoj zdijeli i onda nalijem u staklenke. Staklenke mozete staviti u pecnicu na toplo pokrivene na 4-5 sati i kad se stisne u jogurt, onda odmah staviti u frizider. Ovakav jogurt moze stajati i 10-tak dana, ali nama ne traje toliko. Do sada smo pravili samo ovaj od cashew jer mi najvise odgovara. Bitno je samo da su bakterije zive!!
    Sa nekim jogurtima ovo ne uspijeva, Mozda je dobro za pocetak isprobati manju kolicinu.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ja bih to rado probala, čisto iz znatiželje. Taj jogurt sa živim bakterijama može biti i obični acidofil ili LGG? Ne smeta što su oni od kravljeg mlijeka (mislim čisto tehnički, na uspjeh jogurta)?

Adrijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ovo bi bilo interesantno probati. Mi ne konzumiramo kravlje mlijeko. Kupujemo sojino i rižino, ali za ovo nisam još čula.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    Ja bih to rado probala, čisto iz znatiželje. Taj jogurt sa živim bakterijama može biti i obični acidofil ili LGG? Ne smeta što su oni od kravljeg mlijeka (mislim čisto tehnički, na uspjeh jogurta)?
    Naravno!

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Imaš neki podatak koliko cashew ima bjelančevina na 100g? Ako se gruša u jogurt trebao bi imati dosta.
    Od tih biljnih jogurta ja sam probala onaj od soje. Imao je okus kao sirovo tijesto za palačinke, totalno bljak. I oni gotovi pudinzi od soje (alpro) su dobri dok ih jedeš, ali ostave u ustima neki okus koji moram isprati. (nije neka moja netrpeljivost, tofu mi je fin kad se dobro napravi, ja ga ne znam) Da li postoji mogućnost da se neka od tih sojinih mlijeka rade od sirove soje?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

marilu, hvala ti puno na ovom topicu. Spremam se probati. Možeš li samo opisati svoj mikser? Koliko je jak i takve detalje. (svojevremeno sam zadio namaz od oraha s putrom i medom u blenderu, ali se jako mučio)

martinaP, o jogurtima (od kravljeg mlijeka) postoji članak na portalu, a u principu je sve što tamo piše primjenjivo i ovdje. Klasičan jogurt sprema se na dosta visokoj temperaturi ~44°C ili kao gore ~50°C, a sve ostale kulture na nižima, tipično ~37°C.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

moje pitanje bi bilo, kad vi to sve stignete?
    pretpostavljam da to super smeka, ali koliko vremena treba za to?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Hm... ako izuzmeš vrijeme potrebno za uzgoj oraha... mužnju krava...
    Gle, mene ćeš jako teško dobiti na bilo što komplicirano i vremenski zahtjevno. Najkompliciranija stvar koju pristajem raditi je seitan. Proizvodnja jogurta i kruha je igra. Kuhanje je zabavno jedino ako se u kuhinji možeš igrati.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

di su indijski orascici najjeftiniji?
    danas sam kupila u dm-u. nisu prezivjeli put doma. trebam na veliko...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Uz cijene ~100 kn/kg na više - nigdje. Jednostavno su skupi i gotovo.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bah...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj seni prvotno napisa
    moje pitanje bi bilo, kad vi to sve stignete?
    pretpostavljam da to super smeka, ali koliko vremena treba za to?
    Vjerovatno u nekoj skoroj buducnosti ce biti moguce u trgovini kupiti svjeze mlijeko od badema, za sada meni treba 15 min spremanja skupa sa pranjem.
    Potopis ih u vodu i zaboravis. Izjutra stavis u mikser (cuisinart) i sve smiksas, procjedis kroz gazu i pijes. Zasladis po zelji (trun soli)
    Jogurt uzme malo vise vremena. Tako prije nego napravim mlijeko, stavim tecu sa vodom da stavim staklenke na 10 min.
    Smjesam mlijeko i jedan mali jogurt , stavim u staklenke i stavim u toplu pecnicu na 4-5 sati. Onda u frizider. Sutra ih imas za dorucak!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Uz cijene ~100 kn/kg na više - nigdje. Jednostavno su skupi i gotovo.
    A ne, tako skupo se ne isplati. Koliko su bademi? Mozda netko ima domacih oraha ili ljesnjaka? Isplati se uzeti i na veliko.
    Ja imam cashew (jesu li to ti indijski orasi?) za $8 po kg, ali za toliko mogu napraviti 6 doza mlijeka. Bademi ista cijena, ali su ne prskani. Obicne orahe svake godine dobijem od prijatelja koji ima puno stabala i ne koristi ih toliko, a zna da sam ja doslovno luda za orasima. :D

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Meni su se u Americi bili omilili pekani. Ovdje su rijetkost.
    Bademi dolaze po cijeni ~80 kn ++

U našim uvjetima lješnjaci su nekako najisplativiji, a orasi su odlični za izbjegavanje jer su praktično svi fermentirali uz prisustvo aspergillusa, dakle aflatoksina (isto je i s kikirikijem).

Odlika aflatoksina je blokiranje rada jetre, a znamo što to znači za zdravlje. Upravo zato su cashew (indijski) orasi i bademi jaaako poželjni.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prestanite spominjati cashew, sline mi cure.

Davore, sto se miksera tice, cini mi se da je forau ovom namakanju preko noci. Al nisam sigurn jer jos nisam probala.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

OT - mi smo doma ljubitelji svih orašastih plodova - s tim da klinci kao Davor vole pecan, ja osobno indijske orašćiće i macadamiju.

Ono što sam htjela reć je da mi - kad se uputimo u Austriju u shopping (po dječje stvari, naravno- znači 2-3 puta godišnje), odemo do Metroa i nakupujemo dobre zalihe baš tih plodova. Sada napamet ne znam cijene (baš sam dala račun), ali je jeftinije neg u Zagrebu, a i ima stvari kojih tu nema.

Možda i zagrebački Metro ima izbor - trebalo bi provjeriti.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Paaa... baš i ne. Većina miksera na tržištu je samo loša isprika od bijele tehnike, a prave čarolije počinju tek kod nešto većih snaga.

Za slijedeći test treba imati jak želudac pa ne savjetujem povećavanje:
    Test je: majoneza od cijelih jaja - SVE nabacaš u posudu, zajedno s razbijenim cijelim jajem s ljuskom, ulje, ocat i sve, kresneš mikser i - ako ispadne majoneza imaš PRAVU zvijer u ruci. (nitko te ne tjera to pojesti - meni niti ne pada na pamet)

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Davore, pa šta fali, još možeš staviti natpis "obogaćeno kalcijem"

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •