Ja pravim razna biljna mlijeka, buduci da ne konzumiramo kravlje. Ova mlijeka su svjeza, tj. sirova, puna vitamina i minerala, proteina i puno su laksa za preraditi nego kravlja. Naravno i nisu "obogacena" raznim antibioticima i hormonima koje danasnje krave imaju u izobilju.
Mlijeko od badema, cashews, oraha, ljesnjaka, macademia, ili vec sto imate
Potopiti jednu casu oraha i ostaviti preko noci ili najmanje 4-5 sati
U jaki mikser staviti isprane orahe (bez te vode) i dodati jos tri case vode filtrirane(1 casa je 250 ml). Ja dodam malo soli i zlicu nekog sladila po zelji. Postupno dodati vodu, znaci prvo izmiksati u pire i onda dodati ostatak vode. Procijediti kroz krpu za sir. Najbolje piti svjeze, ali moze stajati u frizideru 4-5 dana. Moze se dodati i vanilija, ili ekstra masnoce od recimo kokosova masla.
Kad procijedite mlijeko ostane vam sir od toga. Recimo od cashew je najbolji tako sa malo soli i onda ga koristim za zamjenu kao riccota. Ali sa bademima je dosta suhast, pa ga vecinom dehidriramo i koristim kao bademovo brasno ili ga mozete staviti u kolace onako svjeze.
Ono od oraha vecinom pojedemo odmah.
Jogurt mi je najbolji od cashew oraha. Oni bijeli, i moraju biti sirovi, ne slani niti peceni ili sl. Za napraviti jogurt je bitna cista posuda i temperatura. Jedna casa jogurta sa zivim bakterijama moze napraviti oko tri ipo litre mlijeka u jogurt. Ovaj jogurt moze biti od soje ili kupiti zive acidophilous
najbolja temperatura je 122 Ferenheita, nagadjam da je to oko 50C. Moze se koristiti i manje vise, ljeti vanka na suncu ili zimi u laganoj pecnici. Staklenke koje koristite obavezno staviti u uzavrelu vodu na deset minuta. Ja zagrijem mlijeko do 60C. Dobro dodje i onaj termometar da ste sigurni koliko je toplo mlijeko. Pomijesam sve u velikoj zdijeli i onda nalijem u staklenke. Staklenke mozete staviti u pecnicu na toplo pokrivene na 4-5 sati i kad se stisne u jogurt, onda odmah staviti u frizider. Ovakav jogurt moze stajati i 10-tak dana, ali nama ne traje toliko. Do sada smo pravili samo ovaj od cashew jer mi najvise odgovara. Bitno je samo da su bakterije zive!!
Sa nekim jogurtima ovo ne uspijeva, Mozda je dobro za pocetak isprobati manju kolicinu.