Koliko iznosi naknada za bolovanje zbog komplikacija u trudnoći? Je li to prosjek zadnjih šest plaća ili prosječna plaća u Hrvatskoj?
Koliko iznosi naknada za bolovanje zbog komplikacija u trudnoći? Je li to prosjek zadnjih šest plaća ili prosječna plaća u Hrvatskoj?
ko ti je placa veca od 4250 onda 4250, ako je manja onda tvoj prosjek placa zadnjih 6mj.
Da ne otvaram novi topic...Znaci za komplikacije je naknada max. 4250,00kn (prosjek zadnjih 6 mj) a koliko sam skuzila za porodiljni je max naknada 4500,00kn (prosjek zadnjih 6 mj).
E sad:
- da li se u prosjeku zadnjih 6 mj. racunaju i smanjeni iznosi ukoliko sam bila na bolovanju?? ili se gleda puna placa po kojoj sam prijavljena
- kako mi je placa veca od oba max. iznosa, znaci li to da cu na komplikacijama dobijati 4250,00 a kasnije 4500,00kn?
Hvala Vam na odgovoru!
U prvih 6 mjeseci porodiljnog, max. naknada je 4250 kn (a ne 4500), a drugih 6 mjeseci 2500kn.
martinaP hvala na barem jednom dijelu koji mi je jasniji...ali ovo ostalo mi je i dalje nepoznanica...
mislim da da... :/ al ak ti je velika plaća, možda ti ne narušava prosjek.Iana27 prvotno napisa
najviše što možeš dobit je 4250 kn na komplikacijama i prvih 6 mjeseci porodiljnog. drugih 6 mj porodiljnog je maximum 2500 kn, kak je i martina rekla.
kaj nije jasno, pucaj!!!!!![]()
To je ono što i mene zanima! Naime, u 7. i 8. mjesecu prošle godine sam bila na čuvanju trudnoće. U 7. mjesecu mi je plaća bila gotovo duplo niža, a u 8. ništa - sve je platio HZZO.Iana27 prvotno napisa
I prvu naknadu sam primila za 500 kn nižu negoli sam očekivala. ZAŠTO?
Jer, ako se gledaju samo prosjeci plaća, bez obzira da li ima bolovanja (odnosno, bez obzira na naknade HZZO-a prilikom bolovanja), onda znači da mi se uopće nije isplatilo ići na bolovanje jer sad zbog toga imam nižu naknadu.
:?
Ovo mi nije jasno, kakva je razlika u ta dva mjeseca ako si bila na istom bolovanju?!@n@ prvotno napisa
Ako ti je plaća veća od 4250kn, naravno da ti se nije isplatilo ići na bolovanje. Za prosjek se računa naravno prosjek isplaćenih plaća, pa svaki lošiji mjesec umanjuje poslije naknadu!
Ima poslodavaca (vrlo rijetkih, ali ja sam kod jednog od tih) koji imaju pravo ženama na održavanju trudnoće isplaćivati za vrijeme tog održavanja iz svog đepa razliku od HZZO-a (tih famoznih 4250) do njihove pune plaće. To je najbolje u računovodstvu vlastite firme provjeriti. Ova mogućnost postoji samo za održavanje trudnoće, ne i za porodiljnu naknadu.
Uspjela sam prokljuviti šta oni rade u HZZO-u! I nije neka nauka.
Meni je u srpnju isplaćena plaća za 20 radnih dana koliko sam radila, u kolovozu ništa jer sam cijeli mjesec 'bolovala'. To je razlika.
Ja nisam bila sigurna da li HZZO uključuje svoje naknade za bolovanja u izračun prosjeka plaće. Odgovor je NE!
Oni samo dijele ukupni iznos netto isplaćenih plaća u posljednjih 6 mjeseci sa ukupnim brojem radnih sati (provedenih u radu, dakle bez r. sati provedenih na bolovanju). I to je sve.
A što je najbolje, ispalo je da bi mi naknada (po radnom satu) bila 2 kn niža da nisam bila na bolovanju, tako da mi je bolje da šutim i budem sretna... :/![]()
Ja sam na cuvanju trudnoce i imam placu manju od maksimalne naknade. Placa mi je ispod 4 000kn.
Od pocetka bolovanja dobivam svaki mjesec neki drugi iznos, nekad 200, nekad 300, 400, ovaj mjesec 600kn manje nego sto mi je bila placa. Po cemu oni to racunaju? Ne poklapa se cak ni s brojem radnih dana u mjesecu jer je svaki mjesec drukcije.
Inace mi je placa bila fiksna (dok me placala firma prije bolovanja) i nije ovisila o radnim danima nego je bila svaki mjesec ista.
Poklapa ti se sigurno sa brojem radnih dana. Pokušaj izračunati ovako kako sam gore napisala (doduše ovo moje je za porodiljnu naknadu, ne za bolovanje, iako mislim da je isto).
Dakle, nađi onaj papir što imaš (kopiju): Potvrda o plaći. S te liste podijeli polje 4: Isplaćena plaća sa poljem 8: Ukupno sati. Dobiti ćeš iznos isplate po satu.
To pomnoži sa 8 radnih sati te sa brojem radnih dana u mjesecu. Veljača ti je, recimo, imala njih 20.
Javi je li ti pomoglo.
Nažalost @n@, upravo tako.@n@ prvotno napisa
Izračun prosjeka se radi zbrajanjem svih redovnih primanja; i poslodavac i HZZO.
Pardon, veljača je imala 19 radnih dana (kako meni ispada po obračunu).
Dalma, pogledaj moje postove nakon tog. Isplatilo mi se...![]()
Uh... sorry na zatrpavanju... ipak je imala 20 radnih dana. Meni je 19 po obračunu jer sam na porodiljnom službeno od 02.02., a ne od 01.
:/
Da baš gledam kako sipam mudrosti, a ti se lijepo raspitala kako spada.
![]()
na bolovanju sam zbog komplikacija u trudnoci od 01.02. i jucer mi je na racun uplaceno (za veljacu i ozujak) po 576 kn (nadala sam se iznosu od 800 kn/mj jer imam samo 4 isplacene place, zaposlena na neodredjeno-prof u skoli). da li tih 576 kn iz razloga sto sam prijavljena na 5,5 sati tjedno? unaprijed hvala na odg!![]()