-
wow!
Jel Neva po onoj priči I.B.Mažuranić "Sunce Djever i Neva Nevičica"?
Baš lijepo ime.
Drago mi je za sve za što ste se uspjeli izborit, a nakon ovog simpozija primalja u Opatiji gdje je najpoznatija holandska babica Beatrijs Smulders rekla da prirodni porod znači "nikakav klistir, brijanje, epiziotomiju" ( a dodala je i nikakvo nepotrebno uznemiravanje rodilje, pa ni nepotrebna pitanja), nadam se da će to s vremenom i uslijed sve češćeg zahtijevanja samih rodilja i naši ginekolozi počet uvažavat (barem ono pod navodnicima :? ).
Što se tiče rezanja pupkovine, baš sam za to pitala predsjednicu Udruge primalja i ona mi je rekla da se ne bi smjela rezat dok ne prestane pulsirat i da to ona i "njene" primalje ne rade. Sad kad znam da to i nije tako rutinski baš u svim rodilištima, sigurna sam da bih da sad rađam inzistirala na tome da ne režu prije nego sama otpulsira svoje.
A i još neke druge stvari..valjda bih stekla petlju da se svađam za sve svoje zahtjeve tek kod rađanja desetog
...
Ista primalja je a propos epiziotomije rekla da mi međici jednostavno ne damo dovoljno vremena da se rastegne jer nepotrebno ubrzavamo porod.
Ta sestra je , u ovakvim našim prilikama, zaista prava prijateljica svakoj Rodi i svakoj rodilji
.
A poanta svega što je govorila gđa Beatrijs je da primalje u Holandiji imaju filozofiju da što manje rade
, tj. da maksimalno "sit and wait", tj. čekaju da se stvari odvijaju svojim prirodnim tokom. A to je našim ginekolozima tako teško shvatit i prihvatit jer su to totalno dva različita pristupa. Pa se onda ta doktorica čudi što netko uopće dolazi na ideju da razmišlja da odbije prokidanje vodenjaka.
Pa onda kaže da je izbor na vama, ali da se izlažete riziku da ćete morat izać van iz kade... a sve to dok trudovi sasvim dobro rade svoj posao :shock: ...kao da su im ta 2 sata u vodi neka magična brojka :?
..a i psihologija sugeriranja je zanimljiva.. :?
Ali uz izuzetak stiskanja trbuha, dok jednog dana do promjena ne dođe i kod nas, ovakve priče će i dalje biti primjeri najljepšeg mogućeg poroda u HR rodilištu 8) .
Maja i Domagoj, nadam se da vam nisam pokvarila raspoloženje svojim gunđanjem, s vama sam si to dozvolila jer smo se već dobro upoznali i znate da gunđam i sebi sama da uvijek može i bolje..šta ću, meni je porod kod kuće još uvijek nedostižni ideal :D
Uostalom, tu mogu odgunđat samo za tih par stvari, a za recimo slijed procedura na mom prvom porodu žalim od početka do kraja...ali, kao što rekoh, do desetog ću ostvarit valjda svoj ideal
:wink: .
Hvala što ste podijelili priču s nama
!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma