Pokazuje rezultate 1 do 38 od 38

Tema: vijece roditelja

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno vijece roditelja

no, nista ne pisem od pocetka skole (oni koji znaju da se budim u 6.20 i da nastava pocinje u 7.25 znaju i zasto ), ali moram ovo podijelit s vama.

na prvom roditeljskom (onom koji smo svi imali onu srijedu u pet popodne ) ucitelj je trazio da se javi jedan roditelj za vijece roditelja. kako se nitko nije htio javit, a ni ikoga predlozit, predlozio je mm mene (btw, bili smo jedina oba roditelja prisutna...)

i sad, iducu srijedu imam sastanak vijeca roditelja. sto je to? kako funkcionira? dobila sam poziv i na njemu pise:

dnevni red:

1. konstituiranje vijeca roditelja:
    - biranje predsjednika,
    - obveze i duznosti vijeca roditelja iz statuta

2. izvjesce o radu za sk. god. 2005/2006. godinu.
    3. prijedlog godisnjeg plana i programa za 2006/2007.
    4. razno.
    vrlo mi je znakovito ovo o obvezama i duznostima a ni rijeci o pravima

ajmo s iskustvima, sto tamo mogu i na koji nacin uciniti? koji su dosezi tog vijeca i na sto mogu utjecati?

btw, od jedne mame koje je cula da sam prijavljena u vijece cula sam: joj, odmah se izvuci iz toga, to ti je samo gnjavaza, odmah van...

camel avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

evo kopiram ti iz statuta škole u kojoj ja radim.

XII. VIJEĆE RODITELJA

Članak 95.
    U Školi se utemeljuje vijeće roditelja.
    Vijeće roditelja čine predstavnici roditelja učenika Škole.

Članak 96.
    Roditelji učenika na roditeljskom sastanku razrednih odjela iz svojih redova na početku školske godine biraju za tekuću školsku godinu jednog predstavnika u vijeće roditelja Škole.
    Za predstavnika roditelja učenika razrednog odjela u vijeće roditelja izabran je roditelj koji je dobio najveći broj glasova nazočnih roditelja.
    Glasovanje je javno, dizanjem ruku.
    Postupkom izbora predstavnika razrednog odjela u vijeće roditelja rukovodi razrednik razrednog odjela.
    Za člana vijeća roditelja ne može se birati osoba kojoj je oduzeto pravo da živi sa svojim djetetom, koja je lišena prava na roditeljsku skrb, kojoj je zabranjeno da se neovlašteno približava djetetu s kojim ne živi ili kojoj je izrečena prekršajna sankcija za zaštitu od nasilja u obitelji.

Članak 97.
    Zapisnik o izboru predstavnika razrednog odjela u vijeće roditelja s imenom izabranog roditelja razrednici su dužni u roku do tri dana od dana izbora dostaviti ravnatelju.
    Ravnatelj saziva konstituirajuću sjednicu vijeća roditelja i njome rukovodi do izbora predsjednika (i zamjenika) vijeća roditelja.

Članak 98.
    Na konstituirajućoj sjednici potvrđuje se mandat izabranih članova vijeća roditelja i bira predsjednik (i zamjenik predsjednika) vijeća roditelja.

Članak 99.
    .
    Za predsjednika je izabran roditelj koji je dobio najveći broj glasova nazočnih članova.
    Glasovanje je javno, dizanjem ruku.

Članak 100.
    Pored zakonskih ovlaštenja vijeće roditelja raspravlja o pitanjima značajnim za život i rad Škole te daje mišljenja i prijedloge u svezi:
    o s radnim vremenom učenika, početkom i završetkom nastave te drugim oblicima odgojno-obrazovnog rada
    o s organiziranjem izleta, ekskurzija, športskih natjecanja i kulturnih manifestacija
    o s vladanjem i ponašanjem učenika u Školi i izvan nje
    o s osnivanjem i djelatnosti učeničkih udruga te sudjelovanjem učenika u njihovu radu
    o sa socijalno-ekonomskim položajem učenika i pružanjem odgovarajuće pomoći
    o s organiziranjem nastave, uspjehom učenika u obrazovnom radu, izvanškolskim i izvannastavnim aktivnostima.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

..samo da znas da nisi sama
    i ja dobila istu funkciju
    jos neznaju koga su dobili

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

8) i ja

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

juhuuuuu sirokopojasna akcija, znaci! 8) :D

Početno

jel vam to cure mandat na cetiri godine?
    ja sam jos od lani u vijecu roditelja, al su nam lani rekli da je mandat na cetiri godine..
    dakle imamo vremena planirat akcije(drasticne) 8)

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

nisu mi jos rekli na koliko godina i nisu najavili sastanak
    ali jako me zanima koliku MOĆ imamo

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Moć Vam je onolika koliko se uspijete nametnuti kao roditelji da Vas se pita. Evo, ja sam bila i predsjednica vijeća roditelja. Uspjeli smo puno. Uglavnom roditelji sami imaju inicijative i onda ih nastojimo progurati kroz školski odbor i kroz vijeće roditelja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo i mene u Vijeću roditelja. Kod nas isto nije bio nitko zainteresiran, čak štaviše. Ja sam bila zainteresirana i javila sam se. Danas imam prvi sastanak. Javim što je bilo.

camel avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

mandat roditelja izabranog u vijeće roditelja je jedna godina.
    dakle svake godine se u svakom razrednom odjelu bira jedan predstavnik roditelja.

ali, dva roditelja (izabranih iz vijeća roditelja) su članovi školskog odbora (dakle u šk. odboru su: dva predstavnika roditelja, tri predstavnika učitelja ili stručnih suradnika i dva predstavnika osnivača škole).

a školski odbor se bira na vrijeme od četiri godine.

u slučaju da roditelj koji je član školskog odbora sljedeće godine ne bude izabran u vijeće roditelja provode se dopunski izbori za tog jednog člana (to se odnosi na svakog člana šk. odbora, ne samo za roditelja).

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ide li ovo?

mi imali prvi sastanak jos prosli mjesec, nista nisam javila

bilo je malo dlakavo jer je bilo nekih "naslijedjenih" razmirica - predsjednica vijeca od prosle godine (mislim da je vise godina bila clanica vijeca) naprasno je odlucila ostavit funkciju, pa je bilo debate o tome...

uglavnom, u utorak imamo ponovni sastanak, valjda cemo dobiti na uvid zapisnike od prosle godine da vidimo o cemu se radilo i sto se postiglo...

ja sam uspjela predlozit ravnatelju (iskoristila priliku jer je on vodio prvi, konstituirajuci sastanak, na iducima ga nema) i ogrebala se za javnu telefonsku govornicu u holu podrucne skole. :D

malo mi je stvarno problem sto ne znam koje su stvari u tijeku, vec predlozene pa eventualno prihvacene ili odbacene, al to cemo valjda uspjet rijesit na iducem sastanku...

kako je kod vas bilo?

meni je odmah pao na pamet i jos jedan, ne bas problem, ali isto trazi rjesenje: kako o radu vijeca informirati roditelje u razredu? ja sam za prosli sastanak napisala malo izvjesce, printala ga i zamolila ucitelja da ga podijeli djeci. rekla sam mu da moram racunati na njegovu pomoc pri tome, jer ne znam kada mogu naci sve roditelje na okupu :?

na papiricu sam ostavila dio u koji sam zamolila roditelje da se potpisu ukoliko zele da ih i dalje na taj nacin informiram, i ostavila svoj broj telefona s pozivom da mi se svakako jave idejama, problemima, cimegod... i evo sam jucer vec dobila posla za dalje: naime, produzeni boravak je organiziran ali radi do 16h, nakon toga djeca ostaju pred skolom bez nadzora cekajuci da netko dodje po njih. sto je za roditelje koji rade do 16 apsolutno neprihvatljivo... rekla sam mami koja me zvala da cu u utorak znati kad ce se to i kako rijesiti, namjerno sam naglasila kad i kako a ne da li

ajde da vas cujem - sto ima kod vas?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

litala ovo sa izvješćem je super ideja! iskoristit ću je na RS,jel mogu?

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

naravno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Litala, vidi se da smo ista škola . Ja sam kao ti složila zapisnik u compu (n i to svoj koji sam si pisala na sastanku jer kod nas se zapisnik s ovog sastanka čita na drugom sastanku koji će biti u 11. mjesecu). Isprintala sam i dala učiteljici na informacijama, ona je djeci stavila u torbe da daju roditeljima.
    Kod nas je bilo OK, dali su izvještaj o uspjehu na kraju prošle šk.godine (pedagog), plan rada za ovu godinu, govorilo se o potrebi nenasilnog rješavanja sukoba među djecom i radu na tome. Na kraju pod točkom razno jedan tata iz vijeća je predložio da se ne dozvoljava više prodaja fornetta i sličnih stvari koje se dovoze u osobnom automobilu bez sanitarnog nadzora (ravnatelj je obećao da će kontaktirati san.inspekciju). Moja molba je bila da se ne dozvoljava raznim akviziterima da prvašićima i ostaloj djeci svakodnevno guraju u torbe knjige s narudžbenicama , a koje nisu potrebne u nastavi, da se ti prijedlozi za kupnju daju na roditeljskom, a ne da se time opterećuju djeca i ometa im se nastava.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mi prekosutra imamo prvi sastanak, pa se javim..

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj davorka prvotno napisa
    Moja molba je bila da se ne dozvoljava raznim akviziterima da prvašićima i ostaloj djeci svakodnevno guraju u torbe knjige s narudžbenicama , a koje nisu potrebne u nastavi, da se ti prijedlozi za kupnju daju na roditeljskom, a ne da se time opterećuju djeca i ometa im se nastava.
    Ovo mi se svidja Davorka. Ali nisam znala da dolaze djeci. Mislila sam da to daju uciteljima. Glupo je da dolaze na nastavu. Sto je stvarno tako?
    (meni se dogodilo da me za prvu ponudu A. nagovorio, a za drugu sam rekla kako mislim da nije potrebno, ali je on sam odlucio da mu je ipak potrebno i platio od nekih novaca koje je dobio od dide).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam isto nasjela za prvu knjigu, 30kn, pitala sam neke roditelje oni su mi rekli da je učiteljica rekla da je to OK, kasnije kad sam nju pitala ona je rekla da uzmemo ako mi mislimo da treba, da njoj u nastavi ne treba da imaju dovoljno knjiga. I da će biti još tih "stričeka" da mi moramo o tome odlučiti. Onda sam drugu knjigu koju je donio poslala natrag i rekla da vrati stričeku i da kaže da je mama rekla: ne hvala. I dogovorili smo se za ubuduće da niti ne uzima doma ništa nego da odmah kaže da ne treba. Zasad pali.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nama je uciteljica rekla da u razred ne moze uci nitko tko nema odobrenje ravnatelja
    i ako je ravnatelj dozvolio, da ona ne moze nista uciniti po tom pitanju :/
    (mislim da ne dolaze pod nastavom, vec pod odmorom)

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

samo meni i ivaru koji ih zeljno isvcekujemo nista nije stiglo, nikakvi akviziteri ni papirici :/
    malo je OT ali ivar je kupio u nestasici akvizitera knjige drugih nakladnika

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

samo meni i ivaru koji ih zeljno isvcekujemo nista nije stiglo, nikakvi akviziteri ni papirici
    pa zato ste tako i zeljni, jer vas jos nisu poceli opsjedati
    donesem ti ja kad slijedeci put meni stigne doma narudzbenica

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    malo je OT ali ivar je kupio u nestasici akvizitera knjige drugih nakladnika
    i mi, ustvari kupila sam zbirke iz matematike od epone i ŠK. Adrian oduševljen pogotovo sa ŠK

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Emily, pa problem i je u tome što imaju odobrenje ravnatelja. Ja sam zato na Vijeću roditelja zahtijevala da se ukine ta praksa jer mislim da nije u redu opterećivati tako malu djecu tim stvarima i na takav način "musti" novac od ljudi. Onda je ravnatelj rekao da je i njemu tih svakakvih na vrh glave i da razmišlja da dozvoli samo onim nakladnicima koji izdaju udžbenike što meni isto nije baš po volji.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa i ovo kod nas su sve izdavacke kuce koje tiskaju udzbenike

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa sjetite se malo onih priča oko odabira udžbenika!

mislim da bi taj problema valjalo pokušati rješavati globalno.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

moram se nadovezati na ove knjige i razne ponude.
    izdavači su doslovno "nasilni". svaki tjedan po jedna nova knjiga! bio je i CD za samo 199 kn. za izludit!
    podsjećaju me na one žene što prodaju po firmama lonce, nakit i slično. a, bili su i iz raznih škola stranih jezika, muzičkih škola, sportskih aktivnosti itd. na obavijestima već piše i u koliko sati je roditeljski.

prije desetak dana dobili pismo (na kućnu adresu - naslovljeno na dijete!!). isprintani tekst: ...prilikom posjeta vašoj školi primjetili smo da je vaše dijete _______ izuzetno nadareno za glazbu..." na praznoj crti kemijskom upisano ime djeteta...
    odmah sam to bacila i zaboravila na to. nakon nekoliko dana kaže mi prijateljica "čuj, moram ti se pohvalit. naša mala je dobila osobno pismo, poziv za uspis u glazbenu školu jer je izuzetno nadarena". )
    sigurna sam da su svim učenicima poslali pismo o nadarenosti. pa gdje upali - upali.
    to bi sve trebalo zabraniti u školama!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Žirafić,
    i mi smo dobili isto pismo. Kad sam pitala Dinu što su radili ti ljudi iz glazbene škole na njihovom satu glazbenog rekao mi je: ništa, samo su gledali papire. Dakle, oni su došli, upisali si imena i prezimena te adrese djece i napisali nam pisma da su na satu glazbenog uvidjeli da je baš naše dijete izuzetno nadareno i motivirano za pohađanje glazbene škole.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

da, i naše je dijete ispričalo vrlo sličnu priču.
    stvarno mi nije jasno da se sve to dozvoljava u školama.

možda uskoro počne i prodaja telefonom raznih tečajeva i zbirka zadataka :/
    možda da im djete neš otpjeva preko telefona

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod nas jos uvijek nista

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    kod nas jos uvijek nista
    pa si sva žalosna jer tvoje dijete nije nadareno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi bi kupovali tih radnih listica. ovako ih kupujemo u knjizarama, pretpostavljam po vecoj cijeni. :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma nije ti nista veca cijena.
    BTW ja jučer naručila ovo , čini mi se cool javim kak izgleda

Zabavna matematika 1 to je kao za napredne za prvi razred
    http://www.element.hr/knjige.asp?id=11141

Inače imamo novu zabavu, zove se LEKTIRA

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj emily prvotno napisa
    nama je uciteljica rekla da u razred ne moze uci nitko tko nema odobrenje ravnatelja
    i ako je ravnatelj dozvolio, da ona ne moze nista uciniti po tom pitanju :/
    (mislim da ne dolaze pod nastavom, vec pod odmorom)
    kod nas je bilo nastavnika koji su akvizitere uredno izbacivali iz razreda - s obrazloženjem da ne dozvoljavaju da im ometaju nastavu (unatoč dozvoli ravnatelja)!

btw - moja iskustva s "dodatnim" ali i obaveznim materijalima:

u trećem razredu je (zamjenska) učiteljica rekla da im trebaju radne bilježnice za lektiru, i našla je "povoljnog" akvizitera za 32 kune...

onda sam ja (ne budi lijena!)
    a) obišla sve knjižare
    b) našla to isto za 30 kuna
    c) kupila, nabila ravnateljici na nos
    d) rekla učiteljici da je to sad vidjela, da joj mogu i pokloniti - ali da će moje dijete i dalje pisati lektiru u običnu bilježnicu...

i bi tako!!!

obavezni udžbenici:
    strani jezici - algoritam.

pokupila sam narudžbe od cijelog razreda za knjige i vježbenice, skupila novce - i dobila 10% popusta na količinu. za tih 10% su nešto ponudili meni, ali ja sam rekla da to radim za razred - i da mi ne treba. žena je :shock: .

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

inače ovih dana sam čula da je u jednoj nijebitnokojoj školi, uvjetovano roditeljima da kupe sve pisanke od ŠK pogodite od koga imaju sve udžbenike

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas se to zove Class Parent i evo malo o tome sto mi radimo. Ja sam ove godine volotirala. Trebalo nas je biti dvoje po razredu ali jedino sam se ja javila. Jako mi se svidja jer stvarno onda imas uvid u skolu svoga djeteta.

Class Parent Manual – Lower School/Prep School

The Class Parent serves a very important function at our school. A number of activities in each class are made possible with the help and organization of the Parents.
    The Class Parent will be responsible for the special needs of his/her class at the request of the teacher, will coordinate activities in conjunction with the Lower School or Prep School administration and the Guild. Each class will have two Class Parents who will share these responsibilities.

Duties

1. Introduce yourself to the teacher(s) at the beginning of the year to establish class needs and preferred methods of communication.
    2. Attend the Parent Information Evening and introduce yourself to the other parents
    3. Phone parents who missed the Parent Information Evening. Distribute a letter of introduction to the entire class with contact information
    4. Schedule and remind parent volunteers for events throughout the year.
    5. Organize a Welcome Event for your class.
    New Parent Evening – parent ambassadors
    Billeting - Home Stay

Welcome Event

6. A welcome event for class parents should be organized preferably by the end of October. This could take many forms, including : an informal breakfast after drop-off at a nearby home, or a pot-luck, or cocktail parents contributing foods or sharing the cost.
    7. Assist the class teacher with the planning of class trips, presentations and special events. Class Parents may be asked to organize costumes, sets, decorations and volunteers. Please give all parents an opportunity to provide support for these events.
    8. Assist in helping parents become aware of channels of communication for example ‘who to contact when’.

Class Field Trips

9. Help schedule volunteers for class outings or other special events at the request of the teacher. If the volunteer is not available at the last minute, one of the Class Parents could help find a replacement.
    10. Help schedule volunteers for Grades JK – SK skating or Grades 1-3 skiing. Consult with the teacher about requirements for these activities ( e.g. lacing skates)

Communication

11. Submit all correspondence that is sent to class parents concerning school issues to Lower School or Prep School office for approval. Please allow for 4-5 days turnaround time prior to distribution.
    12. Help Guild activities at their request. This may include phoning the class parents to provide an update on a specific event and/or to encourage participation.
    13. Assist the school in notifying the class parents in case of a school closure (e.g. snow storm), if requested.

Suggestions

14. If you have any questions or problems, please contact C. Heleno or K. Weidner. (see following page for a list of phone numbers)
    15. Establish a good rapport with the homeroom teacher.
    16. Phone calls and other duties should be shared whenever possible to reduce the workload.
    17. PLEASE confirm volunteers, well in advance of an event in order to avoid last-minute difficulties.
    18. Arrange with the office for publishing schedules and announcements in the newsletter.

Početno

nase vijece roditelja se nije mijenjalo od lani.. kao sto sam rekla svi imamo mandat na cetiri godine.
    na prvom sastanku je bio standard citanje izvjesca zadnjeg sastanka, citanje izvjesca rada skole prosle skolske godine i plan rada i program za ovu.
    pod tockom razno smo malo zesce diskutirali jer imamo raznih tema kojih smo se dotakli i mislimo da bi bile korisne za nasu djecu. koa prvo kronicni nedostatak knjiga u skolskoj knjiznici.. predlozeno je da se povodom bozicnih blagdana organizira mini sajam rukotvorina i skupljenim novcem se kupe knjige.
    takodjer pokusat cemo u suradnji sa skolskim odborom izvrsiti pritisak na opcinu da nam omoguci vise sredstava kako bi djeca imala slobodne aktivnosti(za sad imaju samo ribolovno drustvo) te da nam omoguci da jedan prostor u mjestu obnovimo i preuredimo ga kako bi se mladi mogli nalaziti i provoditi kvalitetno slobdno vrijeme( da ih sklonimo s ulice) jer imamo informacije da se u blizini skole opasno dila droga te da se marihuana moze kupiti vec za deset kn... takodjer trazit cemo povratak kvartovskog policajca(ali ne onog od lani koji je cijelo svoje radno vrijeme sjedio na terasi kafica)
    i tako... jos su neke teme malo ostale visjeti u zraku pa se nadam da ce slijedeci sastanak biti jos konstruktivniji

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

STOP TRGOVINI PREKO DJECE U ŠKOLAMA

Ako ste roditelj u Republici Hrvatskoj, a vjerojatno i šire, i ako vam dijete ide u osnovnu školu, zasigurno ste se susreli s fenomenom kojeg ćemo sada opisati.

Dođe dijete iz škole i prije negoli vam kaže «dobar dan» gura vam neki papirić pred oči: Mama, tata, učitelj/ica je rekao/rekla da potpišete ovo i ako mi to hoćete kupiti da sutra donesem 40,00 kuna, a ako ne, da onda zaokružite «NE». I vi uzmete listić na kojem piše da se nudi neki dodatni priručnik iz nekog od predmeta, koji doduše nije obvezan, no ako ga želite kupiti za svoje dijete da zaokružite «DA» i pošaljete po djetetu 40,00 kuna. Ako se ne odlućite kupiti taj dodatni priručnik (časopis ili nešto treće) da zaokužite «NE» i ispod toga se potpišete.

I sad ste na blagim mukama. To nije jedini listić koji ste dobili u toj godini od svojeg djeteta. Je li taj priručnik baš koristan za vaše dijete ili nije. Je li to nešto što ni ono samo neće ni pogledati, a kamoli preko njega dodatno vježbati taj predmet. Je li to još jedna beskorisna stvar zbog koje ćete baciti 40,00 kuna? A «četrdeset po četrdeset» i nakupi se toga… No, vaše vas dijete gleda i «navija»: Ha, mama, hoćete mi kupiti!? Kupite mi, molim vas!

A onda si mislite: Ako mu ne kupim, a svi drugi svojoj djeci kupe, kako će se osjećati kad bude jedan od rijetkih koji će pognute glave vratiti listić sa zaokruženim «NE»…? Pa si još mislite, nakon što ste već po treći puta u situaciji da svoje dijete šaljete u školu s odgovorom «NE», kako će na vas početi gledati učitelj/ica? Hoće li o vama misliti da ništa ne želite za svoje dijete? Hoće li misliti da ste socijalni slučaj? Hoće li i vaše dijete početi promatrati kao dijete «drugoga reda»? Ma, naravno, možda je učitelj/ica daleko iznad toga da po vašoj kupovnoj moći ocjenjuje dijete, ali «crv» vam ipak ne da mira… Hajde, kupit ću mu još i to, valjda je to zadnje u ovoj školskoj godini…

Ili ste roditelj koji je toliko zauzet svojim brigama, pa će vam i sam razgovor s djetetom biti nepotreban napor, izvadit ćete novčanik i dati mu 50,00 kuna (jer nemate sitnije), pa mu još dodati da onih 10,00 zadrži… samo da se riješite rasprave za koju sada nemate «živaca»… A dijete će biti sretno (zbog onih 10,00 kuna!).

Ili ste roditelj sa stavom, pa ćete sat vremena provesti u razgovoru s djetetom, testirajući njega samog je li siguran da mu taj priručnik baš toliko treba ili je i sam svjestan da ga neće ni pogledati… a ako misli da ga manje volite što ga odgovarate od te školske kupovine ponudite mu da umjesto toga za tih 40,00 kuna zajednički dogovorite neku njemu korisniju «investiciju»… I dijete će ipak biti zadovoljno, pa možda i neće spuštene glave vraćati listić «NE», nego će se još pohvaliti prijateljima da je on umjesto toga dobio nedjeljni obiteljski izlet u Trakošćan, uz očevo obećanje da će na livadi odigrati i nogomet na «dva mala», pa je to sigurno i više nego tih 40,00 kuna…

Ili ste roditelj koji jednostavno mora odlučiti između 40,00 kuna za taj promašeni izdatak i 40,00 kuna za najelementarniji odlazak u dućan toga dana…

Suočena s ovakvim primjerima na koje se tuže roditelji u Hrvatskoj, Udruga Glas roditelja za djecu (GROZD) najavljuje za školsku godinu 2006/07. akciju «STOP TRGOVINI PREKO DJECE U ŠKOLAMA». Cilj je u tekućoj školskoj godini dobiti jasniju sliku što se sve djeci u školama nudi kao dodatni sadržaj i koliko to košta. Koliko je od toga sadržaja zaista korisno (jer itekako ima korisnih dodatnih stvari), ali i koliko je toga jednostavno beskorisno, pa možda čak i štetno. Nakon jasnijeg uvida u ponude kojima se zasipaju djeca, a koje na kraju dolaze do roditelja, cilj je ponuditi i određena rješenja. Kao prvo rješenje, odnosno imperativ, nameće se već i sam model komunikacije između škole i roditelja. Naime, dijete ne smije biti hodajući «reklamni sendvič», dijete ne smije biti poštanski reklamni sandučić… Preko djeteta ne smije dolaziti ponuda koja je već njemu samome «otvorena» u razredu. Dijete ne smije nositi poruku roditeljima u svojoj torbi za koju već i sam zna što sadrži pa je motivirano da ponuđeno dobije. Preko djeteta se ne smije vršiti, reklamnim trikovima, iscrpljivanje džepova njihovih roditelja. Preko djeteta se, na kraju, ne smije stvarati i rivalstvo, nejednakost, zbog svijesti da njemu njegovi roditelji ne kupuju ono što drugoj djeci kupuju njihovi. Sve dodatne ponude u školi trebaju biti kanalizirani izravnom komunikacijom škole s roditeljima, a ne preko djeteta-posrednika.

Uostalom, treba uspostaviti i određene kriterije što se u školi može ponuditi kao dodatni sadržaj, a što ne. Treba postojati razina kvalitete i drugih elemenata koja utječu na ne/mogućnost da nešto dođe u dječje ruke preko škole.

Naime, imamo primjer jedne zagrebačke škole koja je vodila djecu nižih razreda na jednu predstavu. Predstava je bila za djecu, ali ne i sadržaj koji im je podijeljen na kraju njihova posjeta kazalištu. Naime, devetogodišnjoj djeci podijeljen je časopis «Bravo» (broj 47, ožujak 2006.) pun otvorene i šokantne erotike.

Tu je, primjerice, eksplicitno pornografski opisan odnos mladića i djevojke (djevojčice nezrelih grudi!) u članku «Kakav je to seks s grudima?». Sam se časopis svjesno očituje da taj savjet daju spolno nezrelim osobama: «Dečki u ovoj pozi trebaju biti izuzetno pažljivi, pogotovo ako je djevojka u pubertetu, pa joj još uvijek rastu grudi.»

Na sljedećoj je stranici članak «Konačno – SEX». Članak se bavi tobožnjom dvojbom je li netko spreman za prvi spolni odnos. Samo nekoliko citata pokazat će o kojoj je dvojbi zapravo riječ i koja je razina «stručnosti» savjeta koje pretežito djevojčicama dijeli Bravo. Djevojčica u dvojbi dobiva savjet da u trenutku intime s dečkom «protumači poruke 'iz trbuha' i – saznat ćeš jesi li zaista spremna spavati s njim»!!! Tu su preporuke tipa Znat ćeš da je pravo vrijeme kada…» i onda se «savjetuje» da djevojka u trenutku spolne predigre osluškuje «klik u glavi»!!! Ako nije spremna, da jednostavno prekine i kaže to dečku!!! A on je u toj nezreloj dobi toliko ovladao samokontrolu da će «stati»!!! Prije toga će djevojka (zapravo djevojčica) proći i «Mali vodič za opuštanje» poslije kojega će «kao» moći «stati»! A tu je i čitava želja Bravo «savjetnika» izrečena u rečenicama: «Seks bez zaštite? No way! Ne riskiraj, već uživaj!» I dalje: «Seks? Zašto ne – ali samo 'na sigurno'!». Tu se djevojčicama tvrdi da u seksu ništa drugo nije važno nego sigurnost u uživanju! Nikakve druge dvojbe, psihološke, moralne, niasu časopisu «Bravo» važne… Čovjek sveden na jednodimenzionalni spolni užitak! Iznad članka još stoji: «Nemoj preskočiti ove stranice, obavezno ih pročitaj!!!» I još: «Glava kaže: učini to! Srce kaže: Ne! Mi kažemo: pročitaj ovaj tekst, protumači poruke 'iz trbuha' i – saznat ćeš jesi li zaista spremna spavati s njim!»

Časopis je podijeljen djevojčicama i dječacima u dobi od devet godina u okviru odlaska na školsku aktivnost (kazališnu predstavu)!!!

U istom se broju časopisa otkriva razlog «besplatne» podijele časopisa. Naime, lik djevojčice iz predstave u samoj predstavi čita Bravo, a u aktualnom je broju i reklamna recenzija za predstavu! I sad ostaje otvoreno je li u pitanju «deal» između časopisa i kazališta? Pitam se i koliko je u to upletena škola? I jesu li roditelji u okviru plaćanja tog «izleta» zapravo platili i taj «besplatni» dar pri izlasku iz kazališta?

Roditelji nevoljko reagiraju pojedinačno, isključujući dijete s nekog sadržaja, ili negodujući nakon lošeg iskustva, bojeći se za odnos prema djetetu u daljnjem školovanju u istoj školi. Zato udruga Glas roditelja za djecu poziva roditelje da se jave i prenesu svoja iskustva, uz jamstvo tajnosti podataka. Udruga GROZD svjesna je i toga da je i samim učiteljima stavljena uloga ispod dostojanstva struke, a to je da budu oglašivači i «kolporteri» kojekavih sadržaja. Sve primjedbe o prodaju i distribuciji (čak i «poklanjanju», poput skandala s «Crvenim medom» u jednoj sisačkoj školi) mogu se uputiti na adresu Udrugu GROZD koja se nalazi na kraju članka.

I na kraju primjer kamo sve može otići «socijalna svjesnost» učiteljice koja je «strašno zabrinuta» za kupovnu moć svojih učenika i za osiromašenje «jadne» države koja se mora brinuti za siromašne. U jednog zagrebačkoj školi (zapadni dio grada) ovih se dana dogodio skandalozni slučaj vrijeđanja učenika iz obitelji s više djece. Izvor koje je želio ostati anoniman, a zbog bojazni od posljedica otkrivanja identiteta nije želio otkriti ni školu (osim da je riječ o području Stenjevca ili bliže okolice) prenio nam je sljedeće: Učiteljica je djeci u razredu govorila o socijalnim teretima države ističući kako u tom sudjeluju obitelji s više djece. Rekla je zatim i to da je ona imala jedno dijete, pa tako nije bila na teret državi. Zatim je zatražila da, pred svima u razredu, ustanu učenici iz obitelji s više djece!!! I djeca su, kao državni socijalni krivci, morala ustati!!!

Budući da Udruga GROZD želi do kraja istražiti istinitost te anonimne prijave, molimo roditelje u čijoj se školi dogodio taj nemili slučaj, ukoliko im u ruke dođe Katolički tjednik, da nam se jave i konkretno prijave taj slučaj. Roditelji i dalje mogu ostati anonimni, ali nam trebaju dati punu informaciju o školi i o razredu u kojem se to (ako je uistinu tako) dogodilo. Samo tako Udruga GROZD može poduzeti pravne korake protiv eventualnog počinitelja diskriminacije učenika iz obitelji s više djece.

Sve koji nešto znaju o tom slučaju, kao i sve koji nam žele prenijeti svoj primjer iskustva trgovine preko djece u školama, molimo da se obrate na adresu: Udruga GROZD, Zagrebačka cesta 190, Zagreb ili na e-mail: info@druga-grozd.hr.Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

Ivica Relković, dopredsjednik udruge

Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno help

dali mogu oba roditelja biti u skolskom vijecu roditelja?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Da.

Mogu.

Jedino ne može jedan roditelj biti predstavnik za dva razreda. Jedan roditelj = jedan glas u VR.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •