Slažem se sa Virgo30. Činjenica je da sam jedna od rijetkih u svojoj okolini koja imam pristup internetu, došla sam do Roda i tu mi je sav potreban izvor informacija. Ali koliki postotak kućanstva u RH ima pristup internetu? Mislim manje od 20%.
Onim majkama koje nemaju internet izvor informacija je i trebao bi biti taj paket koji se dobije u rodilištu.
U mom kraju trudnice uglavnom ne odlaze na tečaj u bolnice, jer nas naši ginekolozi nisu ni informirali o tome. U čekaonicama nema nikakvog letka o dojenju, sve nešto o vitaminima i kontracep. pilulama.
Najveći je problem u tome što se dojenje ne reklamira! Da, opet taj marketing!
Sjećate se kako je prije ne znam koliko godina donesen zakon o zabrani reklamiranja cigareta? Taj je zakon također obvezao proizvođača cigareta da na kutiji mora pisati pušenje je štetno za zdravlje te čak i dimenziju slova za taj napis. A koliko smo se samo "pozdrava iz rovinja" nagledali? Kao, ne kuži se što se reklamira? Ma, možeš mislit!
Tako bi isto bilo i s adaptiranim, na kutiji bi lijepo pisalo "majčino mlijeko je najzdravija hrana" i opet nekima ne bi došlo do mozga.
Rodila sam u Koprivnici gdje je 24h-rooming in i naravno da dojim (zasad 6,5 mjeseci), i tamo naravno rodi većina trudnica iz mog kraja, ali ipak čujem od njih kako su bebačima dale adaptirano "da spavaju cijelu noć".
Sve je to u glavi!
O dojenju se u paketu "Sretna beba" može nešto malo pročitati u knjižici Moja prva godina, ali veoma šturo i dosta netočno. Zar ne?
Ima tamo nekih narisanih crteža o položajima na dojkama iz kojih mlada neiskusna dojilja ne može shvatit baš ništa i još lijepo piše da ako dojiš više od 10 puta dnevno nešto nije u redu. Ovakvi podaci su mladoj majki dovoljni da pomisli da joj je mlijeko "slabo" i da dijete drugi dan dobije nešto u bočici.
Trebalo bi poraditi na tome da u paketu bude što više TOČNIH informacija o dojenju. Inače je paket sasvim OK i neke stvari koje sam dobila čak su me spasile. Malenoj se pojavio neki prištić i uzela sam Sudocrem, namazala i kod idućeg prematanja sve je bilo OK.
Ja neću bojkotirati paket, ja se nadam da ću ga dobiti i kad ću roditi drugo dijete, pa da ga mogu iskoristiti kao i ovaj. Baš sam ovih dana u paket stavila naše narukvice s brojevima, prvo odijelce koje je nosila, haljinicu s krštenja, svijeću i druge sitnice i to ću joj dati kad odraste.